Trenażer z "wirtualem"
Napisano 17 lipiec 2016 - 01:33
W usłudzie Bkool nie możesz wykupic jednej trasy, ale jak to z trenażerami kompatybilnymi z ANT+ możesz korzystać z dowolnego oprogramowania z trasami video, w tym tych darmowych.
Nie mogę się wypowiadać na temat Tacx, bo nie używałem, natomiast trasy video z bkool sa rewelacyjne. Na poczatku roku było 1000, teraz jest już 1800 tras. Sporo świata już zwiedziłem, nie ruszając się z pokoju
Nawet goście z przyjemnością oglądają to co się dzieje na ekranie, i łatwiej namówić znajomego na virtualną przejażdżkę.
Jak szkoda kasy na abo, to można co miesiąc robić nowe free konta
Napisano 08 sierpień 2016 - 19:34
Witam
Panowie to mam teraz dylemat chce kupic teraz trenazer bo widze ze ceny spadły o kilka stówek ale nie wie który wybrać zastanawiam się nad Trenażer TACX IRONMAN Smart T2060 a Trenażer TACX Bushido Smart T2780 wiem ze jest różnica w symulacji podjazdu . Ironman ma dodatkowo zjazd 5% a Bushido tego nie ma. Ironman ma juiż wszystko praktycznie w zestawie trzeba dokupić tylko oponę na kolo wiec Ironman wychodzi w granicach 3600 zł. Bushido jest natomiast tańszy bo kosztuje 2200 zł. Ale żeby odtwarzać filmy to trzeba mieć pewnie zestaw uzupełniający czyli 800 zl dodatkowo co robi się 3000 zł. I tu mam pytanie czy trenażer IRONMAN jest wart tego żeby dołożyć 600 zł więcej i go kupić? Nie jestem jakims zawodowcem a bardziej amatorem który lubi jeździć na rowerze wiec czy potrzebny mi jest aż takie opory podjazdów ? Co myślicie warto dołożyć do IRONMAN? Czy na IRONMAN odtworzę wszystkie filmy? Słyszałem ze trenazer Bushido nie jest tak dopbrze dopracowany może wypowiedzieć się w tej sprawie jakiś użytkjownik ?
Napisano 08 sierpień 2016 - 23:06
Jeśli potrzebujesz TTS'a i symulacji zjazdów (silnik napędowy trenażera, Bushido tego nie ma, bo nie ma silnika podłączonego do prądu, a raczej tylko alternator - zaleta: nie wymaga podłączenia do prądu w czasie pracy) to pewno IM będzie lepszym rozwiązaniem, choć nie doszukiwałbym się jakiś większych różnic w oporach (maksymalne zbliżone, 1 minutowe różnica jest znaczna, no i jeśli potrafisz utrzymać przez ten czas > 750W to będzie to miało znaczenie i wybór będzie się kierował w stronę IM), już raczej właśnie w napędzie koła przy zjazdach i ok. 2x większej symulowanej bezwładności (tu Bushido trochę brakuje przy niższych prędkościach do odczuć naturalnych, rozpieszczony jestem trenażerem hydraulicznym ).
Pierwsze wersje Bushido Smart (właściwie teraz Interactive Smart, bo producenci każdy trenażer nadający jakieś dane nazywają już smart, co IMHO jest lekkim nieporozumieniem, no ale ich prawo...) zostały lekko wykastrowane w porównaniu do poprzedniej wersji, głównie poprzez zastąpienie fizycznego koła zamachowego wirtualnym, czyli elektronika miała symulować bezwładność trenażera. Nie tylko nie bardzo to się udało, to jeszcze spowodowało problemy ze stabilnym działaniem. ALE dotyczy to pierwszych, już dość dawno nie produkowanych wersji trenażerów, obecne wersje problemów tego typu nie sprawiają, a przynajmniej nie powinny - mój nie sprawia, miałem wymieniony hamulec na nowy typ (dodano niewielkie koło zamachowe).
Wszystkie nowe trenażery interaktywne Tacx'a mogą być obsługiwane nie tylko przez oprogramowanie firmowe, ale również każde inne które obsługuje protokół ANT+ FE-C.
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 09 sierpień 2016 - 20:20
Wszystko zależy od potrzeb. Zdefiniuj możliwie szczegółowo to się zobaczy
Jeśli chcesz bazować głównie na oglądaniu nagranych tras to dla zapewnienia w miarę dużej realności (no dobra, trochę naciągane jak dla mnie) jazdy przydałby się silnik napędzający przy zjeździe.
Jeśli chcesz używać trenażera przede wszystkim do treningów strukturalnych (interwały) to obojętnie jaki trenażer, na jedno wyjdzie (pomijając większą inercję IM co też jest zaletą), przy czym nie trzeba do tego typu treningów używać TTS'a, równie dobrze (jak i nie lepiej) można korzystać z alternatywnego oprogramowania, a jest tego trochę nie tylko na PC, ale również na smartfony czy tablety. Można również korzystać z alternatywnych programów do oglądania jazdy i jednocześnie sterowania trenażerem.
Plusem Bushido niewątpliwie jest możliwość używania bez podłączenia do prądu z możliwością sterowania oporem poprzez Garmin Edge (520/820/1000), smartfon, tablet (np. rozgrzewka przed wyścigiem). Bez sterowania tak samo działa i IM...
Wybór należy do Ciebie
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 14 sierpień 2016 - 21:48
Cześć,
Zastanawiam się nad trenażerem wirtualnym, co bym chciał, żeby było:
- Wierne odzwierciedlenie wysiłku na szosie przy 40km/h i podjeździe do 10stopni. Tutaj liczy się też samo kręcące się koło bez pedałowania nawet pod górkę jeśli się mocno rozpędziłem, tak żeby od razu mi się nie zatrzymało jak zechcę na chwilę podnieść się z siodełka i odsapnąć. Tak samo na zjazdach.
- Filmy HD, żebym trochę świata pozwiedzał, powinny działać płynnie, tempo w zależności od pedałowania
- Na początek kilkanaście / kilkadziesiąt tras HD szosowych, żebym nie dostał jednej i musiał 100zł płacić za każdą kolejną
- Możliwość podgrywania własny tras np w formacie GPX ze stravy albo ridewithgp. Tutaj oczekiwałbym, że trenażer sam dostosuje opór w zależności od trasy i miło by było jakby pokazywało się np na TV gdzie już jestem na trasie. To mi pozwoli się przygotować pod konkretne wyścigi
- Mam Garmina910xt więc wszelkie wskazania mam na zegarku - prędkość, kadencję, tętno także za to nie potrzebuję dodatkowo płacić. W Garminie mam czujnik prędkości, do sprawdzenia czy działa w pomieszczeniu zamkniętym bez zasięgu gps, ale podejrzewam, że tak..
i w zasadzie wszystko.. tematem zainteresowałem się dzisiaj i nie wiem co jest jeszcze ważne.. Nie jestem zawodowym kolarzem a amatorem i zamarzyło mi się poprawić swoje średnie prędkości jak i rozbudować mięśnie.
Oglądam Tacx iFlow ale on ma oprogramowanie 4 w wersji basic, nie wiem ile to ma filmów. Dopiero co zauważyłem, że jest firma bkool i z tego co rozumiem, sprzęt jest lepszy ale trzeba płacić abonament - to trochę wada, bo chciałbym ściągnąć trasy lokalnie.
Fajnie by było zmieścić się w 2k.
Zdecydowałem się napisać po poradę.. Jaki to powinien być trenażer?
Napisano 14 sierpień 2016 - 23:01
A o którym mówimy? widzę, że są dwie moce 852W i 1200W a różnica w cenie 2x. Biorąc pod uwagę różnicę w cenie, nie wiem, czy to coś zmienia ale jeśli chodzi o podjazdy, mogę mieć 7%, najwyżej będę wybierał trasy z max 7% nachyleniem. Bardziej mi zależy na reszcie argumentów wymienionych wyżej.
http://www.ebay.co.u...xwAAOSwXeJXd9mz
http://www.ebay.co.u...5wAAOSwHoFXrJXM
Napisano 15 sierpień 2016 - 10:37
Nie patrz na odwzorowywane nachylenie. Jedyne do czego to się przydaje to fakt, że będziesz używać tych samych przerzutek, których używałbyś na zewnątrz. Fajny bajer ale wg mnie bez sensu za to płacić wielkie pieniądze. Przecież możesz jechać trasy z większym nachyleniem niż teoretycznie obsłuży twój trenażer. Po prostu prędkość rolki i prędkość wirtualna będą się różnić. O twojej prędkości na wirtualnej trasie decyduje generowana moc, a nie prędkość rolki i "realistycznie odwzorowane nachylenie". A praktycznie wszystkie smart trenażery na rynku będą miał odpowiedni zapas mocy. Chyba że jeździsz długie podjazdy ze średnią 400-500W.
Co do patrzenia na maksymalne moce trenażera to lubisz sprinty? Będziesz je ostro trenować? Od siebie podpowiem, że sprintowanie na stacjonarnym trenażerze to raczej lipa bo nie możesz się za bardzo gibać na boki i jest mocno nienaturalnie. Poza tym możesz przy tym uszkodzić siebie lub rower i trenażer (gleby przy trenażerowych sprintach nie są niespotykane).
Napisano 15 sierpień 2016 - 11:55
Nie, nie planuję takich sprintów, raczej wycieczki 40-50km i w sumie po płaskim, żeby podszlifować formę na maratony w centralnej Polsce. Dodatkowo fajnie by pozwiedzać trochę świata - filmy. Obowiązkowo podgrywanie tras np z pliku GPX i ich wirtualizacja 3D, to mi da przygotowanie do konkretnej trasy.
Czyli z tego co piszesz, wystarczyłbymi Tacx iFlow. On ma oprogramowanie basic, trzeba by dokupić advanced żeby mieć filmy tak? Ile wtedy dostaję filmów w wersji Advandec? I czy któryś Tacx ma już oprogramownaie advanced z paczki ? Który byście polecili?
Bo za BKool zapłacę 2,2k i potem ciągłe dopłacanie w postaci abonamentu - to mi trochę nie pasuję. Chyba, że chodzi Wam o BKool-a za ok 1k, on też ma te wszystkie możliwości o których pisałem?
Napisano 15 sierpień 2016 - 12:21
Fajną cenę za Bkool znalazłeś http://www.ebay.co.u...5wAAOSwHoFXrJXM
Tylko wersja Pro jest Smart, czyli współpracuje z komputerem.
Tu masz porównanie tych wersji: http://www.bkool.com...trainer/reviews
i porównanie do innych symulatorów http://www.bkool.com...cling-simulator
Prawie 2 tys tras wideo z całego świata robi wrażenie.
Edit.
Z plików mozesz wgrać gpx, .hrm, .csv, .fit lub .tcx i z tego system wygeneruje trasę 3D
Jak wgrasz wideo z tej trasy, to masz swoją trasę z video
Napisano 15 sierpień 2016 - 14:52
Obowiązkowo podgrywanie tras np z pliku GPX i ich wirtualizacja 3D, to mi da przygotowanie do konkretnej trasy.
Oprogramowanie Tacx nie ma takich możliwości. Wygląda to tak, że kupujesz roczną licencję za 30 euro https://www.tacx.com...-license-1-yeari możesz sobie jeździć po mapach Google. Albo widzisz mapę (teoretycznie masz tu widok 3d) albo statyczne obrazy.
On ma oprogramowanie basic, trzeba by dokupić advanced żeby mieć filmy tak? Ile wtedy dostaję filmów w wersji Advandec?
Zero. Update licencji nie daje filmów. Filmy działają w basic.
W przypadku Tacxa i jego oprogramowania musisz się liczyć z bardzo drogimi trasami -> https://www.tacx.com...nlineshop/films
iFlow nie ma ANT+ FE-C czyli nie poużywasz go sobie z oprogramowaniem innych firm i będziesz skazany na oprogramowanie Tacxa. Nie ma taniego rozwiązania na dostęp do dużej ilości filmu. Albo kupujesz jednorazowo wybrany film albo płacisz za abonament, co moim zdaniem jest lepszą opcją. Nie posiadam ale jako alternatywę dla Bkoola rozważałbym: http://www.elite-it....digital-smart-b