Trenażer z "wirtualem"
Posted 21 September 2016 - 09:18
Jest bardzo srednie, imo.
Z jakis powodow, przy wlaczonym w tle garmin express nie komunikuje sie z ant+.
Osobiscie krece z TrainerRoad, wiec problemu nie ma.
Powoli "eksploruje" ustawienia. Zdziwilem sie troche, kiedy zobaczylem, ze w TR mam ustawione ERG mode (druga opcja to resistance i mozliwosc jej regulacji).
No napewno trenazer nie dziala jak ERG mode, z tym ustawieniem. W sumie nie wiem czy Real Muin ma wogole taka opcje albo moje zrozumienie i oczekiwania wzgledem ERG sa bledne.... (?)
Co do odbioru samego trenazera, to mysle ze wiele zalezy od oprogramowania z jakim sie wspolpracuje.
Jak na razie jestem bardzo zadowolony z realizacji planu i samych sesji treningowych.
Posted 21 September 2016 - 09:28
Posted 21 September 2016 - 10:25
Posted 21 September 2016 - 12:44
Z jakis powodow, przy wlaczonym w tle garmin express nie komunikuje sie z ant+.
To chyba nie tylko problem oprogramowania Elite. Ten konflikt sprzętowy występuje też w innych programach. Po prostu dongle ant+ może obsłużyć tylko jeden program równocześnie.
Co do trenażerów Elite to nie wydaje mi się, żeby były mało popularne. Wręcz przeciwnie. Jest to drugi duży gracz na polskim rynku obok Tacxa.
Kwestia firmowego oprogramowania w dobie otwartego protokołu ant+ traci wg mnie trochę na znaczeniu bo każdy może dowolnie wybrać z czego chce korzystać. A wybór jest naprawdę duży.
Posted 21 September 2016 - 20:25
Na "Elitach" jeździ sporo ludzi. Są dobre i tanie. Jedynie Elite ma technologiczny poślizg z rok czasu do TacX'a i ma znacznie gorszy marketing.
"Real" do treningów "na gładkim asfalcie" spoko daje radę, nawet przyzwoite podjazdy daje. Tylko czasami kręci silniczkiem obciążenia jak wariat (ja się nauczyłem jeździć "na słuch", ot taka sygnalizacja zmiany w treningu)
Ale ostatnio przejechałem się na Neo.. Symulacja jazdy po bruku jest niesamowita, no może nic nie boli od wstrząsów
Aktualnie wydaje mi się, że kolejny flagowiec Elita to też będzie "pralka", ciekawe czy połączą to ze swoim patentem dokładnego pomiaru mocy. Prześcigną niedoścignionego?
A TacX wprowadza nowego potwora.. tym razem z naprawdę grubej rury. Magnum. Tu już mamy do czynienia z najprawdziwszym virutalem!
Posted 22 September 2016 - 18:02
Bieżnia po której można jeździć rowerem? No tak, faktycznie z grubej rury...
Ale ja znudzi się jazda, zawsze można pobiegać czy też pochodzić...
mając monitor przed oczami (wyposażenie seryjne )
i chyba w tym celu zastosowano taśmę bieżni, zamiast zrobić rolki z regulowanym nachyleniem...
Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Posted 30 September 2016 - 21:14
Teraz trochę więcej miejsca w mieszkaniu/garażu można by spróbowac kupić jakiś trenażer- ale wybór taki, że nie mam zielonego pojęcia.Trenażer z virtualem ? sam trenażer bardziej chyba ta 1 opcja .Tak do 2000pln max mogę na to wydać ale im mniej tym lepiej.Filmy w sieci to bardziej reklamy , pewnie łatwo się nadziać.
Co bym chciał to
- móc wykorzystac miernik mocy w ramieniu korby który posiadam ( czujniki, pulsu, prędkości oczywiście też wszystko ANT/BLE)
Czyli ekonomicznie lepszy by był taki trenażer co sam nie potrafi mierzyć mocy- bo po co za to płacić- kiedy i tak na pewno trochę banialuki pokazuje.
-jak virtual to najlepiej nie płacić żadnego abonamentu . O ile to możliwe najlepiej by było na raz kupic pakiet( najlepiej by był w cenie urządzenia) zawierający trasy=.górki np z tdf czy giro. Ewentualnie żeby była darmowa opcja zsynchronizowania własnego GPX/FITA z nagranym podjazdem - czy to samemu czy przez kogoś.Wiem, że w Tacx można dokupować trasy z coś ca 10 euro ale to skończyło by się na tym, że nic bym nie kupił.
-czytam o symulacji podjazdów np. do 6% czy 10%( np Elite Rampa z innego wątku) myślę że ,takie by starczyło
- jakieś wyścigi z innymi kompletnie mnie nie interesują ( może to nazywa się Multiplayer ???)- bardziej walka z własnymi słabosciami , nachyleniem czy prędkością. Żeby kondycja przez zimę nie spadła na dno.
- technicznie jak to działa nie mam pojęcia.Przykładowo zainstalowałem sobie na Androidzie app. My- E Training - widzę są tam jakieś programy treningowe. Teraz np. program nr.4 opis:Maks moc 260 w, średnia moc 191 w czas 54 min. Rozumiem trenażer będzie zwiększał/zmniejszał opór- ale co w takim układzie z przerzutkami - bo chyba nie jeździ się na jednej cały czas.
A może jest taki mądry/elastyczny że od razu reaguje na zmiane przełożenia natychmiast zmniejszając/ zwiększając opór.?
-może być i głośny byle by korków w domu nie wywalał
Jedyne co próbowałem - to kiedyś przy okazji jakiejś imprezy rowerowej przejechałem się na takim trenażerze kilka km .
Z przodu widziałem na laptopie symulację trasy z wszystkimi wskaźnikami -nie był ta jakieś super ale mały powiedział ,,chcę taką grę''
Posted 30 September 2016 - 21:46
Automatyczne zmienianie oporu, czyli tzw. tryb ERG, działa właśnie tak, że cały trening możesz przejechać na jednej przerzutce. Jedziesz i się nie zastanawiasz.
Do 2000 tys. możesz kupić kolejno od najdroższych do najtańszych:
- klasyczny trenażer Smart, który przy pomocy jakiegoś oprogramowania będzie sam zmieniać opór (a więc będzie w nim tryb ERG jak i również wsparcie dla wirtuala). Większość tych trenażerów całkiem dobrze pokazuje moc ale oczywiście jak masz miernik to korzystasz z niego jeśli się da (tryb ERG w niektórych programach nie działa z zewnętrznym pomiarem mocy). Np. Rampa, Qubo Digital Smart B+, Vortex Smart, może Bushido Smart albo Bkool Pro na promocji.
- trenażer z oporem hydraulicznym i bezpośrednim przeniesieniem napędu np. Elite Turbo Muin (zdejmujesz koło i zakładasz rower na trenażer), gdzie nie ma żadnej regulacji obciążenia ale zapewnia on bardzo naturalny opór. Chcąc generować wyższą moc wrzucasz cięższy bieg.
- klasyczny trenażer z oporem hydraulicznym (wymagający koła), który ma podobne cechy do powyższego,
- całą masę klasycznych trenażerów magnetycznych z ręczną regulacją oporu,
Namyśl się jak chcesz trenować i wybierz do tego odpowiedni trenażer. Ja np. lubię multiplayer i jazdę online z innymi ludźmi (Zwift) więc wziąłem trenażer Smart z automatyczną regulacją oporu (nie jest niezbędny ale dodaje frajdy z jazdy). Jakbym miał kręcić cały czas bez tego i patrzeć na cyferki to bym zwariował po miesiącu. A tak jest dodatkowa bardzo mocna motywacja żeby jeździć w zimie.
Posted 30 September 2016 - 22:26
Thx,
Trening to myślałem żeby było coś takiego. Coś jakby 3 rodzaje ręczny , automat ,virtual
Ręczny :
-wybieram gotowy trening/np to co napisałem wyżej program 4....
-ustawiam/konstruuję jakiś program opierając się ( o ile jest opcja ) na moich progowych watach albo pulsie .. , typu że trening trwa np 1 h. Przykładowo jadę np 20min 240watt 5 min luzu , znowu 20 min 240 na koniec 10 min 180 w.
Albo jakikolwiek inny układ - byle by go się dało zapamiętać i od czasu do czasu powtarzać.
-ewentualnie opierając się na nachyleniu jadę górkę nachylenie 6% przez 5 km 5 min luzu znowu 6 % 5km , 10 min lekko .....
Automatyczny :
To rozumiem wybieram jakiś cel -Tylko jaki w zimie to nie mam pojęcia- zakładając że moge przeznaczyć na to max 1 h dziennie 3 razy w tygodniu- a tranażer proponuje mi sam jednostki treningowe - tworzy jakiś tam plan np.miesięczny.
Wprowadzam mu dane serca, wiek,waga, ..... On po pierwszym treningu opierając się na tych danych wie jak pojechałem , na następną jazdę dostosuje obciążenia -zaproponuje np ''spacer'' po całkowitym zajechaniu.
Virtual:
To wiadomo- z bazy tras kilkam coś tymu Alp d Huez i męczę się z górą godzinę albo i lepiej.
(W sumię to najlepiej lubię jeździć ...sam - więc te multi online to raczej nie dla mnie)
Posted 30 September 2016 - 22:51
Trening robisz na bazie mocy. Najpewniej będą to interwały ewentualnie jakaś jazda na zadanej mocy. Trening to trening. Waty mają się zgadzać z założeniami, reszta to kwestie techniczne. Sposób w jaki ustalisz sobie opór jest bez większego znaczenia. Możesz machać manetką od trenażera magnetycznego, zmieniać biegi w rowerze, ustalić z góry przed treningiem opór jaki podać ma ci trenażer smart (zadana moc lub nachylenie) itd. Kwestia preferencji indywidualnych. Ja np. mimo posiadania trenażera smart wolę sam regulować opór podczas interwałów. Ktoś inny będzie wolał włączyć zaprogramowany trening w trybie ERG i nie interesować się resztą bo trenażer sam zmusi go do wymaganego wysiłku.
Plan treningowy musisz stworzyć sam bądź skorzystać z gotowego, stworzonego przez kogoś innego. Taki zaawansowany automatyczny trening o jakim piszesz to chyba jeszcze nie istnieje. Do tego trzeba trenera albo własnej wiedzy.
Posted 30 September 2016 - 23:19
Obadam ceny tych co podałeś , myślę że coś w dobrej cenie uda sie kupic, zobaczymy.
Ostatnio zimy beznadziejne, śniegu brak ( z nartami problem) a jak wiatr albo ciapa to z domu nie chce się wychodzić- może trenażer to będzie jakieś rozwiązanie- bo na siłownie raczej nie zmuszę się chodzić.
Taki zaawansowany automatyczny trening o jakim piszesz to chyba jeszcze nie istnieje. Do tego trzeba trenera albo własnej wiedzy.
Jeden ze znajomych 2 lata temu kupił za coś koło 4 000 jakiś zaawansowany ala rower treningowy.
Jak opowiadał były tam jakieś plany rozpisane i realizował dajmy na to ten z 30 jednostek.
Z tego co zrozumiałem to sprzęt był dość ,,mądry''. Jeden dzień go strasznie wymęczył ale następny trening to już były dużo mniejsze obciążenia. Tyle że ,może takie właśnie dawkowanie było zaplanowane w tym 30 to jednostkowym planie- a nie że na bieżąco komputer skorygował.
Posted 01 October 2016 - 08:10
Co jest w tym fajne, to gotowe programy treningowe. Obciazenie dobrane na podstawie FTP. Odpalasz taka sesje i jedziesz wedlug zadanej mocy.
Nie musisz tracic czasu na przygotowanie i myslenie o nastepnych sesjach. Mozesz rowniez tworzyc swoje sesje.
Oczywiscie obsluguje smart trenazery. W czasie sesji na biezaco podawane sa inormacje co i jak.
W ustawieniach sa dwie opcje ERG i resistance, czyli wlaczenie, na ERG i wylaczenie na resistance, opcji automatycznej regulacji obciazenia treazera.
W moim Real Turbo Muin przy wlaczonej opcji ERG i tak musze skorygowac zmieniajac 2 koronki na kasecie, zeby uzykac zmienajaca sie moc.
Jest to o tyle dobre, ze musze zwracac uwage na kadencje, staram sie troche ja podkrecic.
W teorii ERG mode, bez wzgledu na przelozenie i kadencje, trenazer dopasuje obciazenie, tak aby zawsze krecic z ta sama moca.
To jest dobre, jak chce sie przekrecic sesje tylko wedlug zalozonej mocy, bez szczegolnego zwracania uwagi jak to sie zrobi.
Przydatne w ogladaniu TV, filmow itp.
Jeszcze nie probowalem wirtualnej jazdy. Bardziej zalezy mi na scislej realizacji programu, niz na ladnych wiodokach.
Co do pracy samego trenazera, to oprocz wbudowanego ant+ i mozliwosci auto regulcji obciazenia, to chyba nie ma wiecej wodotryskow. Fakt jest cichszy od rolkowch, przynajmniej od Tax Flo ale i tutaj przy wyzszych kadencjach z wiekszym obciazenim robi sie glosniej.
Posted 01 October 2016 - 19:22
Thx,
Muin ciekawe , - wodotrysków nie potrzebuje a tutaj chyba nie trzeba by kupować nowego koła/opony.- choć rower wyglada trochę jak ,,cyborg''
Co do tego Trainer Road , gotowych planów treningowych etc. to na razie ciężko mi coś powidzieć.
Takie głupie pytanie: w jakim okresie miałoby się realizować te plany?
Chodzi mi o to, że jakiś Marzec Kwiecień kiedy już cieplej , dni dłuższe - to znając siebie trenażer stałby bezużyteczny . Znaczy może kobieta by go używala ale u mnie to chyba tylko zima wchodzi w grę.
( Do robienia ,,bazy'' cokolwiek to znaczy - trenażer z tego co czytałem średnio się nadaje . A tak od razu w styczniu z grubej rury program treningowy z jakimić interwałami zapodać?? NIe wiem , nie znam się muszę poczytać)
Posted 01 October 2016 - 20:22
Baza podzielona jest na dwa etapy, kazdy po 6 tygodni, budowanie 8 tygodni i specjalizacja kolejne 8.
Takze jak ktos rozwaza aby zrealizowac wszystkie 3 fazy, to trzeba zaczynac jak najszybciej, zeby wyrobic sie na kwieciec. Kazda faza ma 3 opcje intensywnosci i jest wybor roznych programow, w zaleznosci od celu.
Ja robie Sweet Spot Base wysoka intensywnosc.
Nie ma szans, zeby w lepiej i w jakikolwiek inny sposob zrealizowac trening mocy, niz na trenazerze.
Nawet jak bedziesz sam jechal na zewnatrz, zawsze beda jakies zaklocenia.
Jak na razie niedzielne 3 plus godzinne sesje zastepuje klubowymi jazdami. Ich intensywnosc i tak w planie nie jest wysoka, interwaly z max 70% FTP, wiec spokojnie zabieram sie ze srednimi grupami, tak zeby sie nie przemęczac.
Jak na zewnatrz zrobi sie podle sprobuje zmierzyc sie z tak dlugimi sesjami na trenazerze.
- big75 likes this
Posted 02 October 2016 - 17:26
Drobna uwaga - przy wyborze trenażera obecnie "smart" to nie taki smart jak jeszcze nie tak dawno, teraz "smart" tylko nadaje ANT+/BTLE przybliżoną moc, prędkość, może jeszcze kadencję. Trenażery z możliwością zdalnej regulacji obciążenia obecnie nazywają się "interaktywne". To tak na marginesie, żeby nie było zdziwienia, że przecież kupiło się trenażer "smart", ten głupek nie potrafi zmieniać oporu przez ANT+ FE-C itp..
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Posted 02 October 2016 - 18:14
Tak się jeszcze zastanawiam nad tym Real Viev= to w moim wypadku jedyne praktyczne zastosowanie byłoby przejechanie jakiegoś konkretnego podjazdu 0,5-3h .Jazda po trasie np. etapu TDF to chyba nie bardzo , bo co ze zjazdami- do tego 5 h na trenażerze- przesada. (Może jeszcze tworzenie własnych kawałków z zapisanych śladów)
1.Interesował by mnie widok tego typu
https://www.youtube....h?v=p8xUxRL1pIE tylko najlepiej bez muzyki
– czyli widok drogi ,,ala rzeczywisty’’ + wskaźniki (moc, puls, prędkość,kadencja ) też rzeczywiste z czujników które posiadam.
Czytam, żeby nie sugerować sie tym co napisane o max. procentach nachylenia w trenażerze ( jedne max 7% inne max 20%), można sobie zmienić przełożenie itd.
Ale taki ekstremalny przykład:
Co konkretnie będę widział w polach Nachylenie/Moc jadąc np. pod Mortirolo gdzie nachylenie praktycznie nie spada poniżej 10%.
Jestem w stanie pod takie coś wyjechać na swoim przełożeniu 34/32, rzeczywista moc z korby będzie gdzieś 250watt a co będę widział na ekranie –,,FILMIE’’ to co powyżej Cavadonga
w polach gdzie moc, prędkość nachylenie??? banialuki czy w miarę sensowne wartości ?
2.Druga sprawa- te filmy to nie 10 a ca 30 eurosów czyli drogo. do tego znalazłem taką stronę
https://www.tacx.com...ction-france-ii
to jest wszystko co z podjazdów Tacx proponuje? Trochę mało
A jak ma się to do innych producentów Elite ( ceny z filmy podobne) czy ten Bkool.
3.Czytałem też że w sieci są ,,darmowe’’ filmy/trasy do ściągnięcia- ale te darmowe to stworzone przez pasjonatów i przez nich udostępnione czy oryginalne tylko zapiracone wersje?
( o tych darmowych to znalazłem tylko w wypadku Tacx odośnie Elite nic nie wyskakuje)No i nawet jak to darmowe- to też nie takie jasne z jakim sprzętem będzie działać.
4.Bkool- dajmy na to kupuje ten abonament np. na miesiąc- jadę te Real Viev=Mortirolo to czy mogę tę trasę jakoś ,,zapisać ‘’ na dysku czy gdziekolwiek – żeby potem jak abonament wygaśnie można było na tym ponownie się przejechać ( za free)
Posted 02 October 2016 - 18:26
Wysłane z mojego SM-T815 przy użyciu Tapatalka
Posted 02 October 2016 - 20:14
Witam,
Interesuje mnie trenażer, na którym:
- będę mógł ćwiczyć swoje trasy z zegarka Garmin - GPX lub Google Maps, jeśli gpx-a jakoś załaduję do google maps, także trasy wyeksportowane z Strava lub ridewithgps
- jeśli teren robi się nachylony, chciałbym odczuć to na podjeździe i zjeździe automatycznie.
- fajnie by było mieć na ekranie odwzorowanie 3D tych tras (widziałem bardzo ładne generowane oprogramowaniem Zwift na youtube). - ściganie się z innymi niewiele wnosi, jeśli mam swoje statystyki, które chce poprawiać. Filmy też nie są potrzebne. Jeśli natomiast za niedrogą opłatą byłyby te dodatki, to traktuję je jako opcjonalne
Dobrze by było jakbym nie musiał płacić żadnego abonamentu za korzystanie z urządzenia.
Poniżej są dwa trenażery, które aktualnie ogarniam, który byście wybrali i dlaczego? Może jakiś inny? Cena ok 2tyś.
http://allegro.pl/tr...6526496902.html
http://allegro.pl/bk...6471989116.html