A TrainerRoad zaśmiga?
Trenażer z "wirtualem"
Posted 20 November 2016 - 20:43
Ale aż mi się nie chce wierzyć.. dostałem płytkę TTS4 Adv na PC i co mam z nią niby zrobić? Nie da się sparować trenażera bo nie mam nawigatora.. Ważne jest czy na pewno nie mam czegoś popsutego, bo jak kiedyś jednak będę chciał ten nawigator i TTS4 to może być już po gwarancji..
UPDATE: Sparował się, tak po prostu się pokazał... Może jakieś inne urządzenie go zakłócało? Niestety nie wiem, czy będzie stabilnie pracował skoro tak po 30minutach się pokazał..
Przejechałem 3km na testowym filmie, bardzo fajnie, bez wentylatora chyba długo nie wytrzymam, prędkość nawet dobrze pokazuje, pokrywa się (+-1km/h) z garminem z czujnikiem na osi.
Film z promocji na dvd nie uruchamia się na moim kompie, czytnik w ogóle nie wykrywa dvd, na innym kompie jest ok. Chyba zrobie obraz, może wtedy pójdzie.
Posted 21 November 2016 - 15:30
hehe niezłe zdzierstwo. Trenażer za 3 klocki, i oczywiście trzeba władować kolejne 8 stówek żeby to działało. Paranoja.
Nie trzeba. Oprogramowanie Tacxa i inne akcesoria to rzeczywiście jest zdzierstwo ale po małej rewolucji jaką było wprowadzenie Ant+ FE-C nie jest to wszystko niezbędne do korzystania z trenażera w 100%. Wystarczy darmowa aplikacja na telefon/tablet albo antena ant+ do komputera (można dorwać za 50zł) i możesz korzystać z czegokolwiek chcesz od darmowych aplikacji po płatne programy różnych firm.
Posted 23 November 2016 - 21:22
U mnie dziś podczas drugiego treningu od zakupu na Tacx Genius w 55minucie jak cisnąłem na 6% trenażer zaczął popuszczać / odpuszczać jak przestawałem kręcić, to wracał do normy, potem jak cisnąłem powyżej 200W momentalnie puszczał, mogłem kręcić na 6% do 40km/h, wkońcu zapaliły się wszystkie pomarańczowe lampki, zszedłem, restartnałem, lampki się nie paliły, nic już nie sprawdzałem, tylko lekko pokręciłem, paliło się na zielono i skończyłem trening, zobaczymy co będzie jutro. Nie wiecie co może być przyczyzną?
Posted 24 November 2016 - 09:52
A ja szukałem - i nie znalazłem - czy ktoś też miał problem z Tacxem (Flow Smart) tracącym połączenie ze Zwiftem czy Edgem? Jadę - i po kilkunastu minutach nagle opór - i wszystkie sygnały (S / P / C) z Tacxa spadają do zera.
Mały update - Dec wymienił mi Flowa na nowy i wygląda na to, że wszystko działa.
Tak swoją drogą - przesiadłem się ze Zwifta na Sufferfest; wydaje mi się, że jeśli nie jeździ się "ustawek", to Zwift ma niewiele do zaoferowania - te filmiki z TSF są jednak zdecydowanie bardziej wciągające - sama jazda jest znacznie bardziej "szarpana" - i taki też jest montaż. Pytanie, czy się nie "opatrzą".
Sufferfest dorobił się też sterowania FE-C, więc można po prostu robić swoje i kręcić (aczkolwiek tu aplikacja na OSX wydaje się oferować więcej, niż pod Windowsem).
Posted 26 November 2016 - 19:37
Nieaktualne.
Posted 27 November 2016 - 22:51
Czy części do Tacx mocujące trenażer do ramy są ,,standardowe'' tzn czy np.od Votrexa pasują do Bushido ???
Chodzi o części T1981.21 i T 1981.22 https://tacx.com/wp-...h_Info_1207.pdf
to jest to
https://www.athletes...H/THV035619.jpg i
to https://www.amazon.d...g=geizhals04-21
U mnie wygląda to tak http://oi67.tinypic.com/kapbn9.jpg
Tam są gów.....e plastikowe przegródki ( 1=mtb 26 2=szosa 3=29 cali) , które w końcu podczas jazdy ( nie zmieniania) się urwały ( środkowa na jednej i drugiej części - chyba nie za bardzo przystosowane do MTB 26 cali) a mają decydujący wpływ na ,,opór''
Nie wiem czy gwarancja obejmuje tą przypadłość , jutro będę pytał/dzwonił.Nawet jakby obejmowała to pewnie sporo czekania.
W każdym razie można te części kupić ale nie mogę znaleźć jednego sprzedawcy który oferuje to i to . Jakby party do Bushido , Vortrexa,Ironmana,Geniusa się pokrywały wtedy zawsze większa szansa.
( tutaj pokazana wymiana tego badziewia- )
Próbowałem skleić ale niestety nie chce trzymać, ewentulanie można jeszcze spróbować spawania plastiku.Na razie kombinowałem z ,,pseudopodkładkami '' jakoś nawet udało się osiągnąć ,,zielony zakres kalibracji'' ale to tymczasowe rozwiązanie.
edit: Bushido, Genius ,Ironman ten plastik 1981.21 i 22 to dokładnie te same części tutaj widać https://tacx.com/wp-...Genius_1410.pdf
Posted 02 December 2016 - 17:19
zakupiłem bushido
wszystkie ustawienia, aktualizacja trenażera i ustawienia oporu poszły prawie że za pierwszy razem - także narazie brak problemów,mam ustawioną oponę w zielonym zakresie ale bliżej lewej granicy bo inaczej jest zbyt mocno według mnie.
Szybkie pytanie w garminie jest taka aktywność jak "Indoor cycling" prędkość poddaje mi w niej ładnie z bushido, ale kadencja i moc skąd są brane z bushido czy z Vectorów - i czy można te źródła jakoś zmieniać?
Posted 02 December 2016 - 18:33
no mam sparowane zarówno vector jak i bushido więc zastanawiałem z którego czujnika idzie moc i kadencja - ale raczej na garminie wyświetlane są te dane z Vectora ponieważ jadąc Zwift mam duże rozbieżności jakaś górka około 10% Zwift 140W a garmin 220W i bardziej wiem że to jest te ponad 200W.
Co dziwne też prędkość mi się nie zgadza Garmin wyświetla mi przykładowo 25km/h (a prędkość bierze z bushido bo nie mam czujnika prędkości żadnego) a w Zwifcie pokazuje 30km/h.
Posted 03 December 2016 - 20:45
nowe problemy:
-aplikacja trainerroad nie wiem o co chodzi ale nie mogę zabardzo przejechać normalnie treningu z powodu obciążenia jakie aplikacja mi zadaje, przykładowo cel to moc 150W ale daje mi takie obciążenie że nawet na niskiej przerzutce mam grubo ponad 200W, trenażer jest ustawiony w ERG a powermatch którego tak do końca jeszcze nie rozumiem jest wyłączony.
-albo drugi przykład każe mi robić test jak najszybszej kadencji a włącza takie obciążenie że kręcę 50-60rpm
Oczywiście skalibrowany trenażer w aplikacji łącznie z Vectorem.
Posted 04 December 2016 - 08:08
Ostatnio, z jedna sesja, mialem rowniez problem.
Musialem 3 razy wylanczac trenazer. Nie zmienial mi obciazenia zarowno w goroe, jak i w dol. Jak do tej pory wszystko dzialalo dobrze.
Po trzecim power off, zmiana obciazenia na interwalach wrocila do normalnego stanu.
Pisalem do TR, zalecaja przed kazdym treningiem spindown i zerowanie miernika mocy.
Co do Erg i power match, to ustaw auto lub manual i skoryguj, oczywiscie jak masz miernik mocy, offset wskazan pomiedzy trenazerem a miernikiem.
Power match umozliwia skorygowanie wskazan mocy trenazera, tak aby wskazania pokrywaly sie z tymi z miernika mocy.
Posted 06 December 2016 - 19:14
tak posiadam miernik Vector - jakoś w końcu sobie poradziłem z tym trybem ERG w trainerroad niby działa.
Ale chyba mam poważniejszy problem chyba sprzętowy mój tacx bushido po kilku minutach cięższej pracy zwłaszcza przy dużej generowanej prędkości sam co sekundę robi mi takie skoki obciążenia, nie wiem co to jest ale zaobserwowałem to już przy pierwszej jeździe. Spokojnie na nim można kręcić do woli, ale po kilku minutach większej pracy coś takiego jest non-stop, a ściganie w Zwift to już w ogóle odpada bo co chwile przeskakuje mi obciążenie jakby próbował wrzucić na chwilkę cięższe obciążenie i wraca z powrotem. Piszę do sprzedawcy zobaczymy co powie.
Posted 06 December 2016 - 20:09
Swoją drogą, support Sufferfest odpisał mi ze swoimi poradami na temat kalibracji, budowy Vortexa i dokładności. W sumie prawie wszystko chyba w wątku było już opisane, ale fajnie widać na wykresach efekt kalibracji na ciepło/zimno, kręcenia śrubą docisku itp.
https://kidsandcowbe...rt-2-spin-down/
U mnie co ciekawe po spindownie Tacxa czy Sufferfest trenażer pokazuje niższą moc niż PM.
A tak swoją drogą - czy w waszym przypadku też łączenie się z poziomu telefonu z trenażerem jest tak upierdliwe? Siadam, kręcę, próbuję zrobić kalibrację i generalnie samo połączenie się (zielony ptaszek w Tacx Utility) to jakaś loteria. Wszystko inne widzi go (po ANT+/BT) a z telefonem jaja.
W ogóle zresztą soft Tacxa to jakaś totalna porażka; nieintuicyjny, jakieś ikonki które nie wiadomo do czego służą.