Skocz do zawartości

Zdjęcie

Trenażer z "wirtualem"

2226 odpowiedzi w tym temacie

#721 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 14 listopad 2016 - 13:30

Dla mnie to nie problem bo wybierałem świadomie żeby korzystać z miernika mocy.

Co do tej kalibracji spindown to nie dość że jest uciążliwe bo trzeba by ją wykonywać przed każdą jazdą to zupełnie nie wierzę w dokładność takiego pomiaru.

Rampy ponoć są kalibrowane na produkcji ale jak to się ma do pozostałych zmian jak ciśnienie itp to nie mam pojęcia.

Moja zaniża od 10 do ponad 30W w zależności od mocy.

No tak. Jest uciążliwa ale jest koniecznością jak ktoś nie ma pomiaru, a chce trenować z mocą na trenażerze. Z moich obserwacji spindown w Vorteksie działa. Daje dokładność +/- 3% jeśli przeprowadzony po rozgrzewce właściwej dla poziomu mocy na którym chcemy trenować. Bez spindownu -10/+20%. Nie wykluczam, że w Rampie różnice te mogą być mniejsze bo jednostka oporowa jednak jest zupełnie inna niż w Vorteksie.

#722 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 14 listopad 2016 - 13:45

U Ciebie działa spindown? Pamiętam, jak miałem Vortexa to po paru próbach dałem sobie spokój z "kalibracją", podobnie z Bushido. Może dlatego, że robiłem ten spindown bez dłuższej rozgrzewki trenażera, i mój wniosek był taki, że "kalibracja" to sprawdzenie czy docisk koła jest w zakresie zielonego pola, na nic innego nie oddziaływało. Dlatego z taką radością przyjęłem Power Match w aplikacji PowerPeaks, zabezpiecza mnie to jeszcze przed rozjeżdżaniem się mocy w trakcie treningu w czasie rozgrzewania trenażera.

Może spróbuję zrobić spindown po treningu lub w jego trakcie...

Sindown nie powinien przypadkiem ustawiać parametrów trenażera na stałe, a przynajmniej do następnej kalibracji? Bo jeśli za każdym razem startuje od wartości domyślnych to byłoby to co najmniej dziwne, o ile odłączenie od zasilania w przypadku Vortexa następuje po treningu, to przy Bushido każdorazowo po zaprzestaniu kręcenia korbą (plus trochę czasu na rozładowanie kondensatora), no i wykonywanie kolejnego spindown'u w takim przypadku jest co najmniej bez sensu... 

Dobrze wiedzieć na przyszłość, w kilku miejscach czytałem że przy większych obrotach Vortex jest bardzo głośny, i właśnie coś o mechanizmie chłodzącym.

Rampa ma większą rolkę z elastożelu, w teorii powinny być mniejsze uślizgi koła, oraz ciszej chodzić.

Na płocie różne rzeczy ludzie wypisują. W internecie też. Co nie znaczy, że wszystko jest prawdą. Jeśli się czegoś nie sprawdziło osobiście, to można sobie darować twierdzenia typu "to lepsze, bo czytałem, że tamto gorsze".

Vortex głośny, choć zależy to od szybkości obrotowej koła. Jak dla mnie wszystkie (lub większość) trenażery (elektro)magnetyczne są głośne, zwłaszcza te z rolkami o mniejszej średnicy, co może sugerować (ale nie musi!) zastosowanie przez producenta łożysk o mniejszej średnicy, które mogą bardziej hałasować. Vortex, Bushido (pewno i inne trenażery tacx'a też) mają rolkę z tworzywa z opaską metalową - to czy rolka jest z miękkiego tworzywa, czy stalowa (np. trenażery CycleOps) dużego znaczenia nie ma jeśli chodzi o generowanie hałasu, bo rolka musiałaby być zrobiona chyba z kisielu, żeby wytłumić drgania całkowicie, a i to nie zlikwidowałoby hałasu wytwarzanego w rowerze, jak i w samym hamulcu trenażera. Co do zwiększenia tarcia pomiędzy gumą, a rolką z tworzywa też aż tak pewny nie byłbym, no i nie będę tu dywagować...

Na dodatek 

Panowie i Panie, proszę o poradę, szukałem dla siebie trenażera który bezproblemowo będzie współpracował z Zwift i Bkool żeby się można bezproblemowo ścigać wirtualnie. Do tego wykonać jakiś trening na podstawie mocy.

Stoję przed dylematem pomiędzy Elite Rampa a Tacx Vortex Smart T2180. Oba w podobnej cenie (<2000zł), Rampa rocznikowo nowość, Vortex już kilka miesięcy jest na rynku.

Boję się brać na ślepo, w końcu to już nie taka mała kwota.

Proszę doradźcie który wybrać i ew zalety/wady takiego wyboru.

Najlepiej bierz oba od razu, zakup na odległość (przez internet) i odeślij ten, który będzie dla Ciebie gorszy. Przy płatności kartą nawet powinieneś zmieścić się w tym samym okresie rozliczeniowym i finansowo tego nie odczujesz. No dobra, dochodzi koszt wysyłki nietrafionego egzemplarza, ale to z 15 zł będzie ;)

Jeśli są ograniczone możliwości finansowe, to ewentualnie można pojedynczo, choć wtedy koszty wysyłki mogą wzrosnąć (w obie strony).

• Arked lubi to

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#723 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 14 listopad 2016 - 14:04

@Prozor

U mnie działa. Wklejałem nawet obrazek. Może poprawili to z firmwarem. Wiem, że w poprzednim roku były jakieś zmiany w tym względzie. Oczywiście kalibracja musi być na ciepło lub gorąco. Zależy jak chcemy trenować. Jeśli czekają nas mocne interwały albo dłuższa jazda >200W to potrzebne będzie kilkanaście minut rozgrzewki w tym kilka minut na 200W i 1-2 minuty powyżej tej wartośći. Wartość kalibracji w Vorteksie zapisuje się. Tak więc przy następnym treningu nie zaczynamy od wartości domyślnej tylko od tej z poprzedniej kalibracji. Problem polega na tym, że Vortex jest wrażliwy na zmiany temperatury i ciśnienia opony. Jeśli więc temperatura w pomieszczeniu przy następnym treningu będzie inna albo zmieni się ciśnienie w oponie to moc może znów się rozjechać. Teoretycznie w przypadku kiedy jesteśmy w stanie zapewnić prawie identyczne warunki treningu, kalibracja przed każdym treningiem nie będzie konieczna. Tutaj jednak pewnie trzeba by się zaopatrzyć w dokładny miernik ciśnienia opony i termometr co nie brzmi szczególnie praktycznie.

kalibrujtrenazer.png

• Prozor lubi to

#724 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 14 listopad 2016 - 14:30

No to ma sens i widzę na wykresie, że zależność podobna jak i u mnie. Te 15% to praktycznie cała strefa mocy przesunięta (jak nie lepiej), to i nic dziwnego, że cholera bierze na takie szacowanie mocy ;). Tak czy siak w przypadku posiadania miernika mocy i tak PowerMatch przydaje się właśnie do korygowania dryfu temperaturowego, jednak podczas treningu widać wyraźnie jego wpływ - również na tym wykresie co wrzuciłeś widać, że nawet zaraz po kalibracji moce nie pokrywają się, ale wraz z nagrzewaniem się trenażera krzywe prawie się pokrywają. No nic, tym bardziej mam motywację do kolejnego podejścia do zagadnienia - może jutro, ma padać ;).

#725 joesatch

joesatch
  • Użytkownik
  • 358 postów

Napisano 14 listopad 2016 - 16:20

@Prozor - Wszystko ładnie, ale żonie nie wytłumaczę tego że przyszły 2 paczki i żadna dla niej :)

Na chwilę obecną

Rampa:

in plus - nowy rynkowo (dłuższe wsparcie); - cichszy; - większa moc

in minus - brak kalibracji

Vortex:

in plus - kalibracja (o ile działa); - dopracowany produkt

in minus - głośny; - mniejsza moc

Czyli skłaniam się w kierunku Elite, jakieś jeszcze sugestie :)

#726 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 14 listopad 2016 - 17:26

Nie tłumacz, bierz trzecią paczkę specjalnie dla niej. Najlepiej rolki ;)

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

#727 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1560 postów
  • Skądpolska

Napisano 14 listopad 2016 - 18:41

Na pewno te ,, 3 =rolki'' nie będą konieczne.

U mnie doszło do tego, że początkowo całkowicie przeciwna zakupowi druga strona teraz codziennie( dosłownie codziennie) każe sobie ustawić trening i kręci te kilkadziesiąt minut ( dla porównania ja przez ten ca.miesiąc może nabiłem z 3,5 h w tym wczorajsze ponad 2h).

Teraz problem żeby zapodać jakiś plan treningowy , który zawiera .....odpoczynek .

#728 joesatch

joesatch
  • Użytkownik
  • 358 postów

Napisano 14 listopad 2016 - 18:55

Przy dwójce dzieci ładniejsza połówka ma czas tylko na siłownie, więc dla niej będzie paczka ale z jakimś garminem :)

#729 pajak

pajak
  • Użytkownik
  • 383 postów
  • SkądGdynia

Napisano 14 listopad 2016 - 19:58

Rampa:
in plus - nowy rynkowo (dłuższe wsparcie); - cichszy; - większa moc
in minus - brak kalibracji
Vortex:
in plus - kalibracja (o ile działa); - dopracowany produkt
in minus - głośny; - mniejsza moc

Dłuższe wsparcie u Elite? U nich już jutro może tego trenażera nie być :) Mój InOut był "na rynku" prawie sezon, wycofali się z niego bardzo szybko.

Kalibracja to w sumie nie wiem po co.. Moc zmienia się znacznie bardziej ze zmianą temperatury, ciśnienie odgrywa stosunkowo małą rolę. Nie wiem, ile "daje" docisk (bo nie posiadam takiego trenażera). Ale pewnie z jakiegoś powodu CycleOps daje docisk ze sprzęgłem.

Wg mnie główną różnicą pomiędzy tymi dwoma trenażerami jest czas i sposób "zadania" obciążenia. U Elite stopniowo i trwa długo (bardziej naturalne, ale denerwuje przy interwałach, no i to burczenie), u TacX natychmiastowo (chwilowe skoki obciążenia, dziwne uślizgi koła). Pozostałe różnice to właściwie marketing.

#730 herbatniczek

herbatniczek
  • Użytkownik
  • 339 postów

Napisano 14 listopad 2016 - 21:20

Cześć,

Da się jakoś podłączyć do Tacx-a Geniusa czujniki od Garmina 910XT? On pracuje na ant+, czujnik tętna, prędkości, kadencji tak aby podczas treningu Tacx wskazywał na ekranie parametry z tych czujników?

Na tej stronie niby 910XT jest kompatybilny: https://www.thisisan...y/genius-smart/

ale czy to chodzi o zakres o jakim myślę?

I przy okazji - szukam jakichś dobrych planów treningowych do załadowania do Catalyst-a Tacx-a, ma ktoś takie plany albo namiar?

#731 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 14 listopad 2016 - 23:45

910XT to odbiornik, podobnie jak edge (choć najnowsze również nadają komunikaty np. do trenażerów czy świateł) itd. tak więc nie ma to znaczenia. Nadajnikami są np. nadajnik pulsu, kadencji, prędkości. Ale wykorzystać możesz tu praktycznie tylko pulsometr i miernik mocy (może kadencję, ale pewny nie jestem). Reszta idzie z trenażera - Genius (jak i inne, zwłaszcza te bez napędu) np. prędkość nadaje wirtualną, czyli z górki może być większa niż z czujnika na kole. 

Co nie oznacza, że nie możesz rejestrować na 910xt sygnałów z czujników zewnętrznych lub z trenażera. Ale nie jest on niezbędny do pracy, jak również nie przeszkadza w pracy. Jak to odbiornik...

Catalyst chyba ma spory zakres różnych treningów, aczkolwiek z planami treningowymi już gorzej. Albo bazujesz na gotowych planach np. TrainerRoad (i z tej aplikacji korzystasz przy treningu), albo układasz sam lub robi to trener.

#732 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 15 listopad 2016 - 22:21

Bkool wysyła info o nowym symulatorze, do pobrania i darmowego testowania przez 30 dni.

#733 macko68

macko68
  • Użytkownik
  • 94 postów
  • SkądWarszawa Bemowo

Napisano 15 listopad 2016 - 23:12

Z BKOOLa korzystam już bodaj 3 rok i jestem nadal mega zadowolony. Cały czas poprawiają aplikację a baza ich video (co ciekawe szczególnie to co dostarczyli ludzie) jest fantastyczna i zaryzykuję stwierdzenie że w kwestii gór najlepsza (sprawdzałem jeszcze Elite`a, Cycleops VT i kilka nowych innych VR). Ilość sesji i ludzi jest na tyle znacząca że jak ktoś ma ochotę na ściganie to bez problemu znajdzie ekipę. Dla tych co lubią dokładny sprecyzowany trening to jest już dużo mniej atrakcyjne bo mimo poprawy w tym zakresie cały czas brakuje trybu ERG.

#734 Maciej z NT

Maciej z NT
  • Użytkownik
  • 33 postów

Napisano 15 listopad 2016 - 23:33

Z BKOOLa korzystam już bodaj 3 rok i jestem nadal mega zadowolony. Cały czas poprawiają aplikację a baza ich video (co ciekawe szczególnie to co dostarczyli ludzie) jest fantastyczna i zaryzykuję stwierdzenie że w kwestii gór najlepsza (sprawdzałem jeszcze Elite`a, Cycleops VT i kilka nowych innych VR). Ilość sesji i ludzi jest na tyle znacząca że jak ktoś ma ochotę na ściganie to bez problemu znajdzie ekipę. Dla tych co lubią dokładny sprecyzowany trening to jest już dużo mniej atrakcyjne bo mimo poprawy w tym zakresie cały czas brakuje trybu ERG.

Wczoraj po raz pierwszy testowalem tryb ERG w Bkoolu. Na klawiaturze wciskasz literke P i aktywujesz ERG - moc z chwilą aktywacji jest domyślną do utrzymania. Dla mnie nie komfortową sytuacją jest brak exportu wykonanych workaoutow Bkoola (59 szt) oraz wlasnych manualnych tras interwalowych.

#735 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1560 postów
  • Skądpolska

Napisano 15 listopad 2016 - 23:41

Z BKOOLa korzystam już bodaj 3 rok i jestem nadal mega zadowolony. Cały czas poprawiają aplikację a baza ich video (co ciekawe szczególnie to co dostarczyli ludzie) jest fantastyczna i zaryzykuję stwierdzenie że w kwestii gór najlepsza 

Gdzie widzisz te  fantastyczne ,,góry'' w Bkool ( Tablet) .

Daję szukaj/filter i po ciężkich mękach wyskoczyło mi po wpisaniu ,,Passo Pordoi'' ale  górki typu Stelvio ,Gavia ,Mortriolo coś konkretnego - nic obok Cavadongi nie widać. Jakieś hiszpańskie drogi ale żeby to było super bym nie powiedział. Szukanie z mapy by się przydało.

(chyba, że wyskakują  w płatnej wersji albo tylko na pc )

#736 Pio_tr

Pio_tr
  • Użytkownik
  • 26 postów

Napisano 16 listopad 2016 - 01:10

Nie wiem jak na tablecie, bo na PC nawet nie trzeba szukać. Same wyskakują jako proponowane.

Może suwak trudności masz na easy, to wtedy lecą tylko płaskie.

aa, ale to nie tak że w aplikacji wyszukujemy, a po zalogowaniu na stronie !

Tam też możesz po mapie świata poszukać miejscówki.

W aplikacji można wyszukiwać, ale to słabo działa.

Mocną stroną Bkool jest społeczność która wysyła trasy wideo.

Nawiasem mówiąc widzę że właśnie trzasło 2 tys. tras video do wyboru.

W moim trenażerze Bkool coś ostatnio moc źle podaje. Robię 200 W, ten podaje że 150W.

Musze zgłosić do reklamacji.

#737 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1560 postów
  • Skądpolska

Napisano 16 listopad 2016 - 08:31

po zalogowaniu na stronie !

Tam też możesz po mapie świata poszukać miejscówki.

W aplikacji można wyszukiwać, ale to słabo działa.

Rzeczywiście na Pc jest Ok, mapa wyskakuje.

A o co chodzi z ,,scheulded sesion'' http://oi67.tinypic....com/ibgvhu.jpg  - czy to oznacza 

że  jak chcemy coś ( np. wyszukany podjazd) pojechać w tej chwili to niekoniecznie nam się uda i być może będziemy musieli kilka dni poczekać ??? 

#738 macko68

macko68
  • Użytkownik
  • 94 postów
  • SkądWarszawa Bemowo

Napisano 16 listopad 2016 - 15:31

Tu nawet nie chodzi o mapę. Dajesz po zalogowaniu na ich stronie www search, zaznaczasz video i poziom trudności powiedzmy Moderate-Extreme i masz kilkadziesiąt stron filmów z górami. To że tego nie widzisz to bardziej kwestia Twojej nieznajomości ich oprogramowania. Scheduled session to te które z całej tej listy zaplanujesz do wykonania. Nic nie musisz czekać planujesz na dany dzień i przez 2 kolejne możesz w dowolnym momencie nawet zaraz po wybraniu przejechać. Po bodaj 2 dniach te zaplanowane sesje wygasają i musisz je ponownie wybrać z listy.

O tym P aktywującym ERG to nawet nie wiedziałem muszę to sprawdzić przy najbliższej okazji.

#739 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 16 listopad 2016 - 22:40

W jakim programie robisz tę kalibrację???

W kolarce zapiekła się sztyca , nie idzie wyciągnąć.obniżyć a inni domownicy tez chcieli   pojeździć- wstawiłem do trenażera rower mtb ( nawet ze special/ą oponą ) i znowu zaczyna się cyrk z kalibracją - w Tacx Utility po przyspieszeniu do 40 km/h , przestaniu pedałowania.. za Chiny nie mogę dostac wykresu kalibracji . Na ca 50 prób tylko kilka razy go widziałem  ( i to wszystkie na kolarce), taki totolotek- u Was jest normalnie???

''Please pedaling again to reveal your calibration''

pedałuje i nic się nie dzieje, już nie wiem czy to nie wina połączenia przez Bluetooth  jak tu  na filmie gościu wyjaśnia gdzieś od 2min 11s https://www.youtube....h?v=ebbjE2cX_qA , 

( koło lekko scentrowane)

Niestety aktualnie nie mam jak sprawdzić czy przez ANT jest to samo.

No to tak - Twój błąd jest taki, że nie czekałeś, aż koło całkowicie się zatrzyma i dopiero wtedy powinieneś ponowić kręcenie koła. Zresztą ja też tak robiłem - komunikat przecież jest, że mam kręcić, nie? No to kręciłem i dupa blada. A trzeba było po prostu przestać kręcić. Wtedy (no, jak już zaczniesz kręcić, zwłaszcza Bushido, żeby zasilić trenażer) zawsze będziesz miał wykres docisku. 

O tak:

gallery_2211_188_277.png

No i jeszcze jedno - u mnie w Bushido jakoś spindown przez ANT nie przynosił efektu. Dziś zrobiłem po treningu kalibrację przez BTLE i.... chyba zadziałało. Dalej nieco zawyża pomiar, ale są to już pojedyncze waty, w porywach do kilkunastu, dobre 50W odpuściło na środku docisku. Szlag. BTLE i na rozgrzanym trenażerze. No nic, człowiek uczy się całe życie... ;)

#740 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1560 postów
  • Skądpolska

Napisano 17 listopad 2016 - 09:25

Twój błąd jest taki, że nie czekałeś, aż koło całkowicie się zatrzyma i dopiero wtedy powinieneś ponowić kręcenie koła.

Już nie pamiętam bo robiłem tą kalibrację n razy- ale wydaje mi się, że zaczynałem kręcić ponownie jak już koło stało, głowy uciąć sobie nie dam ale to już nieistotne, kłopot rozwiązany,

Największym problemem był zdecydowanie za słaby docisk. Teraz kiedy ''zaciskam rolkę'' czuję   opór -kursor/balon/kalibracji  wyskakuje mniej więcej w środku zakresu- znaczy w Tacx Cycling bo w Utility dawno nie sprawdzałem.

Co do różnic watów  trenażer/pomiar z miernika:  tutaj na forum- link poniżej  wyczytałem żeby zrobić taką sztukę: Kalibracja na 0 (czyli jak rozumiem w środku zakresu ) i potem docisnąć jeszcze 1/4 obrotu i te różnice we wskazaniach nie powinny być duże- czy to jest Spindown?

ten urywek http://szosa.org/top...y-z-trenażera/  post nr 4 ---- na ile to prawdziwe?

Oczywiście sprawdzę to u siebie  ale na razie tak jak już pisałem walczę  z zapieczoną w ramie aluminiową sztycą( wlewam w nią codziennie wyżeracze-na razie bez efektu )  a że żona jeździ na Bushido praktycznie codziennie to w trenażerze zamontowany jest górski bez pomiaru mocy-w kolarce siodło  dla niej za wysoko.Może zhandlować 4iii z korbą a kupić Powertapa/Garmina  w pedałach bo coś tam potaniało- jak sztyca nie wyjdzie to do przemyślenia temat. 

Dodaj odpowiedź