Aż popatrzyłem - na stronie Nordic (producent chipów ANT+) jest opisane co stostują - i jakie są konsekwencje różnych metod eliminacji interferencji. Z tego co zrozumiałem, ANT+ używa po prostu transmisji typu "burst" - aczkolwiek nie wiem jak pomoże to na zakłócenia od czegoś co nadaje cały czas.
W standardzie ANT jest to nazywane "Frequency agility" i według mojej wiedzy działa tak jak opisałem wcześniej.
Jak w ANT rozwiązano problem interferencji?
W związku z coraz większą liczbą urządzeń komunikujących się w paśmie ISM 2,4 GHz rośnie prawdopodobieństwo, że węzeł sieci ANT będzie korzystał z tej samej częstotliwości, co węzeł innej sieci. W większości przypadków nie wpłynie to na jakość transmisji w tej pierwszej dzięki bardzo krótkiej aktywności jej węzłów, która jest wymagana do przesłania wiadomości. Jednak jeżeli jakaś sieć "zmonopolizuje" daną częstotliwość, interferencji się nie uniknie. Aby im zapobiec, w protokole ANT zaimplementowano technikę frequency agility. Wprawdzie jej cel jest podobny, jak ten metody przełączania częstotliwości wBluetooth Low Energy, jest jednak zupełnie inaczej realizowana.
W obu przypadkach w efekcie zmienia się częstotliwość kanału, w Bluetooth cyklicznie, natomiast w ANT wyłącznie wtedy, kiedy jakość transmisji ulegnie znaczącemu pogorszeniu. Jakość łącza jest monitorowana przez wszystkie węzły, dlatego równocześnie wykrywają one jej spadek. Wówczas równocześnie przełączają się na częstotliwość, która jest kolejną na liście częstotliwości znanej i stałej dla wszystkich. Ta metoda synchronizacji jest prostsza i bardziej niezawodna niż techniki wymagającej wymiany dodatkowych informacji między węzłami master i slave, zwłaszcza gdy w kanale występują interferencje.
Kluczowe w technice frequency agility jest monitorowanie jakości łącza. W węzłach master i slave jest to realizowane nieco inaczej. W tych drugich przełączenie na nową częstotliwość następuje po stwierdzeniu określonej liczby wiadomości, które nie dotarły. Ta wartość progowa zależy od okresu transmisji przyjętego w danym kanale. Węzeł master zlicza z kolei potwierdzenia odbioru, które do niego docierają. Wartość graniczna w tym wypadku również zależy m.in. od okresu kanału.
źródło: http://elektronikab2...er#.WHye0twrJD8
pochodzenie informacji: http://www.digikey.c...ss-technologies
Wszystko dokładniej opisane w dokumentacji ANT+