Skocz do zawartości

Zdjęcie

Trenażer z "wirtualem"

2226 odpowiedzi w tym temacie

#1281 grzeko

grzeko
  • Użytkownik
  • 66 postów
  • SkądGdynia

Napisano 04 grudzień 2017 - 11:10

Jednak inna jednostka napędowa niż w Bushido. Wydaje mi się że to co Bushido zeżre idzie na zasilanie i ktoś zapomniał uwzględnić to w sofcie. Z drugiej strony dziwne że tego nie poprawili przez tyle czasu. Na forum Taxca piszą o tym od dawna.

Między Twoim a moim numerem zamówienia jest ponad 250 różnicy. Szybko schodzą :)

Daj znać kiedy przyjdzie. Jestem ciekaw jaka różnica w czasie dostarczenia w stosunku do darmowej wysyłki którą ja wybrałem. 

Jednostka napędowa generuje większy opór i jest możliwość robienia ostrzejszych podjazdów niż w Bushido. Przetestuje zrzeranie watów, bo mam miernik mocy stagesa w MTB. Zobaczymy jak to wychodzi.

Tak przy okazji, to co jeszcze trzeba dokupić żeby spokojnie trenować ?

- mata ?

- opona ? (tu nie jestem przekonany - planuję wpiąć rower szosowy, nie MTB)

- osłonka na rower ?

może coś jeszcze ?

.....The loneliness of the long distance runner.

#1282 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów
  • Skądwe mnie tyle piękna

Napisano 04 grudzień 2017 - 11:15

O widzisz. Takie porównanie odczytów z Stagesa i trenażera rozwiało by wątpliwości. Różnica pewnie będzie. Pytanie jaka.

Do w/w rzeczy które wymieniłeś to ręczniki i wentylator jeszcze. Dużo ręczników :)

To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#1283 stlife

stlife
  • Użytkownik
  • 20 postów

Napisano 04 grudzień 2017 - 11:45

Dobrze ze wszedlem na forum i natrafilem na ten topic. Sprzet zakupiony :)

#1284 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 04 grudzień 2017 - 11:56

Z tego co patrzyłem to Genius jest bardziej wypasioną wersją Bushido.

Ma flywheel na poziomie 125 kg, tak jak Neo. Ciekawe jak działa symulacja zdjazdów  :-)

W każdym razie myślę że za 1400 zł warto.

Nie wiem po co brałeś dodatkowo płatny transport kurierski? Przeoczenie pewno, bo domyślnie jest zaznaczone?

Bushido, a Genius to nieco inne konstrukcje, nie można określać, że jest bardziej wypasioną wersją... 

Ten wirtualny efekt koła zamachowego to nie tak do końca to co być powinno i do Neo się nie umywa. Ale nie jest źle. Silnik robi swoje i dodaje płynności tam, gdzie jej brakuje. Największą zaletą jest nawet nie tyle symulacja zjazdów (co niektórzy twierdzą, że to cała różnica pomiędzy Genius, a Bushido i kompletnie się mylą), co precyzyjnego doboru mocy hamowania, w tym przypadku można użyć przełożenia 52/15 i mocy 100W, w przypadku trenażerów bez napędu tego typu kombinacja byłby niedostępna, a część użytkowników tak sobie wyobraża treningi strukturyzowane: obciążenie: trenażer trzyma 250W, odpoczynek: trenażer zmniejsza na 100W. W Genius tak się da.

Warto, a zwłaszcza za te pieniądze. Co prawda chwilę biłem się z myślami, czy nie kupić kolejnego, ale nie widzę dla mnie konkretnego zastosowania, no chyba, że na handel ;)

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#1285 hoffi

hoffi
  • Użytkownik
  • 284 postów
  • SkądPoznań

Napisano 04 grudzień 2017 - 12:22

Jak myślicie, jak długo będzie ta promka na tacxie?

#1286 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów

Napisano 04 grudzień 2017 - 12:32

To wie tylko manago sprzedaży w Tacx :) Promo jest od piątku, info po sieci sie rozchodzi a jakaś skonczona ilość tego jest. W piatek czy sobote w Christmas day czy jak to się nazywa na stronie Canyona byly po 2 tyś i w kilka godzin sie rozeszły. Lada chwila będzie po frytkach

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#1287 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 04 grudzień 2017 - 12:41

Dokładnie - chociaż nazwa świadczyć może, że objęty będzie cały miesiąc, to jednak najprawdopodobniej będzie to wysprzedaż całego składu magazynowego, a przynajmniej znaczącej większości. Ile tego jest to oprócz mango tacx'a wiedzą chyba tylko ich magazynierzy ;). Można było się spodziewać zakończenia produkcji i sprzedaży tego modelu już po wycofaniu wersji Ironman (czyli Genius z małymi dodatkami), jednak spodziewałem się ceny na poziomie ok. 2 tys (czyli mniej więcej tego co po wybraniu cen w euro), jednak "hack" z wybraniem waluty dolar amerykański znacząco obniża cenę. Nie chce mi się sprawdzać jak wyglądałyby ceny w przypadku innych walut ;)

#1288 grzeko

grzeko
  • Użytkownik
  • 66 postów
  • SkądGdynia

Napisano 04 grudzień 2017 - 14:12

Nie wiem po co brałeś dodatkowo płatny transport kurierski? Przeoczenie pewno, bo domyślnie jest zaznaczone?

Bushido, a Genius to nieco inne konstrukcje, nie można określać, że jest bardziej wypasioną wersją... 

Ten wirtualny efekt koła zamachowego to nie tak do końca to co być powinno i do Neo się nie umywa. Ale nie jest źle. Silnik robi swoje i dodaje płynności tam, gdzie jej brakuje. Największą zaletą jest nawet nie tyle symulacja zjazdów (co niektórzy twierdzą, że to cała różnica pomiędzy Genius, a Bushido i kompletnie się mylą), co precyzyjnego doboru mocy hamowania, w tym przypadku można użyć przełożenia 52/15 i mocy 100W, w przypadku trenażerów bez napędu tego typu kombinacja byłby niedostępna, a część użytkowników tak sobie wyobraża treningi strukturyzowane: obciążenie: trenażer trzyma 250W, odpoczynek: trenażer zmniejsza na 100W. W Genius tak się da.

Warto, a zwłaszcza za te pieniądze. Co prawda chwilę biłem się z myślami, czy nie kupić kolejnego, ale nie widzę dla mnie konkretnego zastosowania, no chyba, że na handel ;)

Brałem transport kurierski, bo lubię wiedzieć gdzie jest przesyłka (opcja śledzenia).

Deklarują czas dostawy 4 dni, a przy darmowym nie wiadomo kiedy sprzęt zawita do domu.

Odnośnie Geniusa: wychodzi że jego główną wadą jest brak napędu DD.

Mógłbyś przybliżyć na co to się przekłada w aspekcie treningowym ?

#1289 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 04 grudzień 2017 - 14:45

W aspekcie treningowym nie ma wielkiego znaczenia. Natomiast w aspekcie praktycznym pozbycie się z równania mocno zużywającej się i często problematycznej pod wieloma względami opony (pompowanie, bicie i wibracje, hałas, duży wpływ na dokładność odczytów mocy, ślizganie się przy dużym momencie siły itd.) to czyste błogosławieństwo.

#1290 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 04 grudzień 2017 - 14:47

Z tego co pamiętam, to przesyłki międzynarodowe i tak są realizowane przez kuriera. 

Aspekt treningowy? Jak masz dobre koło i wolałbyś za szybko nie rozwalić łożysk (ważne zwłaszcza w kołach shimano)  to lepiej zaopatrzyć się w koło treningowe z oponą trenażerową, przeznaczone wyłącznie do treningu na trenażerze. W porównaniu do trenażera DD (porównuję do Muin) konstrukcja podstawy jest mniej stabilna, nóżki na panelach potrafią piszczeć/skrzypieć, mocniejsze (bardzo) interwały mogą przesuwać trenażer, no i oczywiście nieco głośniejszy od typowego DD, ale zależy to głównie od szybkości kręcenia kołem. Symulacja podjazdów na niskiej prędkości i kadencji: rolka popuszcza (nie ślizga się, raczej trenażer stwierdza, że trzeba zmniejszyć obciążenie, bo koło stanęło czy jakoś tak - już do końca nie pamiętam, ale mniej więcej tak to Zbyszek tłumaczył...) do 7% nie powinno być z tym jednak problemów. 

Ale za 1,5 tysiaka lepszego trenażera nie dostaniesz...

#1291 hoffi

hoffi
  • Użytkownik
  • 284 postów
  • SkądPoznań

Napisano 04 grudzień 2017 - 16:00

No to po promocji :)

Mieli błąd w przeliczniku, widocznie dolce im się pomylili, bo teraz genius kosztuje $949.00

zamiast 799 ;) Za długo się zastanawiałem i po promce :)

innym razem :)

#1292 grzeko

grzeko
  • Użytkownik
  • 66 postów
  • SkądGdynia

Napisano 04 grudzień 2017 - 17:18

No to po promocji :)

Mieli błąd w przeliczniku, widocznie dolce im się pomylili, bo teraz genius kosztuje $949.00

zamiast 799 ;) Za długo się zastanawiałem i po promce :)

innym razem :)

A ile wychodzi po wpisaniu kodu ?

Wcześniej było 391 $.

#1293 hoffi

hoffi
  • Użytkownik
  • 284 postów
  • SkądPoznań

Napisano 04 grudzień 2017 - 17:21

A ile wychodzi po wpisaniu kodu ?

Wcześniej było 391 $.

teraz wychodzi coś koło 541 dolców :)

#1294 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów

Napisano 04 grudzień 2017 - 18:01

Zagłębiając się w regulamin na stronie nie zdziwił bym się jak by zażyczyli sobie dopłaty 150  Georgów Washingtonów, lub anulowali zamówienie ale postanowili wziąć bug z przelicznikiem na siebie i wysłali.

Dostawa była darmowa, dostałem numer do trackingu z ...    DPD :D

Tak że @grzeko ten, tego utopiłeś 120 złociszy ;P

To jest Forum Fanatyków
marvelo

#1295 KMQ

KMQ
  • Użytkownik
  • 829 postów

Napisano 04 grudzień 2017 - 18:11

Mysle, ze jak Grzeko napisze do supportu Tacxa to na bank zwroca mu koszty wysylki, moze uzyc argumentu ze”kolega nie placil dodatkowo a tez wyslali DPD”

#1296 grzeko

grzeko
  • Użytkownik
  • 66 postów
  • SkądGdynia

Napisano 04 grudzień 2017 - 18:27

Zagłębiając się w regulamin na stronie nie zdziwił bym się jak by zażyczyli sobie dopłaty 150  Georgów Washingtonów, lub anulowali zamówienie ale postanowili wziąć bug z przelicznikiem na siebie i wysłali.

Jakoś przeżyję tą stówkę :-)

Dostałem info że wysłali paczkę. Ciekawe która przyjdzie pierwsza :-)

Załączone pliki

#1297 KMQ

KMQ
  • Użytkownik
  • 829 postów

Napisano 04 grudzień 2017 - 18:34

Na Mikolaja powinna byc w doreczeniu :)

#1298 micro18

micro18
  • Użytkownik
  • 14 postów

Napisano 04 grudzień 2017 - 19:54

Hmm, ja mam zamowienie z troche nizszym numerem, a jeszcze nie dostałem informacji o wyslaniu paczki. Mam nadzieje ze go nie skasuja...

#1299 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 05 grudzień 2017 - 07:23

Z tego co pamiętam, to przesyłki międzynarodowe i tak są realizowane przez kuriera. 

A nie mówiłem?

Mysle, ze jak Grzeko napisze do supportu Tacxa to na bank zwroca mu koszty wysylki, moze uzyc argumentu ze”kolega nie placil dodatkowo a tez wyslali DPD”

Nie zwrócą, bo miał świadomą możliwość wyboru. Wybrał opcję płatną, albo inaczej: opcja transportu bezpłatnego wymagała kliknięcia wyboru tejże :P

Co do ceny, tak jak myślałem, błąd ludzki/systemowy: dla ceny $ dla Genius przypisano cenę Bushido. Nie zauważyli, dopóki nie zaczęły wpływać zamówienia w dlocach i dopiero wtedy ktoś się zorientował...

Najważniejsze, że pomogłem ;)

#1300 grzeko

grzeko
  • Użytkownik
  • 66 postów
  • SkądGdynia

Napisano 05 grudzień 2017 - 09:59

Aspekt treningowy? Jak masz dobre koło i wolałbyś za szybko nie rozwalić łożysk (ważne zwłaszcza w kołach shimano)  to lepiej zaopatrzyć się w koło treningowe z oponą trenażerową, przeznaczone wyłącznie do treningu na trenażerze. W porównaniu do trenażera DD (porównuję do Muin) konstrukcja podstawy jest mniej stabilna, nóżki na panelach potrafią piszczeć/skrzypieć, mocniejsze (bardzo) interwały mogą przesuwać trenażer, no i oczywiście nieco głośniejszy od typowego DD, ale zależy to głównie od szybkości kręcenia kołem. Symulacja podjazdów na niskiej prędkości i kadencji: rolka popuszcza (nie ślizga się, raczej trenażer stwierdza, że trzeba zmniejszyć obciążenie, bo koło stanęło czy jakoś tak - już do końca nie pamiętam, ale mniej więcej tak to Zbyszek tłumaczył...) do 7% nie powinno być z tym jednak problemów. 

Ale za 1,5 tysiaka lepszego trenażera nie dostaniesz...

Sorry za lamerskie pytanie Panowie, ale czy moglibyście polecić jakieś niedrogie koło do trenażera ?

Pod kasetę 11 rzędową.

Dodaj odpowiedź