romet special
Gosc_chillak_*
Napisano 06 listopad 2011 - 18:02
Chciałbym złożyć rower jednak nie wiem jakie części mi są potrzebne. Ktoś może się zna i może mi pomóc? Ewentualnie za ile mógłbym taką ramę sprzedać? stan jest dobry. Lakier nie jest pozdzierany, nie ma rdzy. :-)
Napisano 14 listopad 2011 - 11:36
- koła 28 cali - piasta przednia 100 mm, tylna 125 mm (na 100% pewności nie mam, trzeba zmierzyć rozstaw haków)
- sztyca 27,2 mm
- siodło
- mostek do widelca 22,2 mm i odpowiednia do niego kierownica (owijka też by się przydała) szerokość kierownicy wg szerokości ramion lub upodobań
- klamki
- hamulce - jeśli jakieś nowsze mocowane ampulem to trzeba kombinować powiększanie otworów od strony śrub, poza tym że zasięg szczęk musi być większy coś około 50 - 60 mm
- suport
- kaseta (zależnie od wybranej piasty tylnej) 7,8,9,10 zębatek
- korby (2 lub 3 tarcze)
- łańcuch (dostosowany do ilości zębatek z tyłu)
- przerzutka przednia (dostosowana do korb) (mocowanie NIE na obejmę)
- przerzutka tylna (dostosowana do łańcucha)
- manetki przerzutek (jeśli klamkomanetki to ten punkt odpada)
- pedały
- linki i pancerze
Jeśli chodzi o korby i kasetę to chyba najbezpieczniej trzymać się oryginału czyli 2 tarcze z przodu i 7 zębatek z tyłu.
Przy składaniu na tej ramie singla lub ostrego koła lista robi się trochę krótsza i miejscami trochę inna.
Napisano 18 listopad 2011 - 01:16
http://allegro.pl/ra...1842343823.html
Mnie ciekawi jak do tej ramy ślizg pod ramą zamocować - mufa suportowa ma owalny otwór, tak ze 40 mm na 20 mm. Dla zmniejszenia wagi ramy chyba... I wygląda jakby jedyny pomysł konstruktora to była linki przerzutek ślizgające się po mufie suportu.
Napisano 19 listopad 2011 - 10:20
http://allegro.pl/ra...1944677178.html
Czy ta rama przypadkiem nie ma włoskich gwintów w suporcie?
Napisano 10 grudzień 2011 - 19:45
Na razie jestem na etapie kompletowania osprzętu - na szczęście dużo nie zostało. Składanie ciągle przede mną.
Napisano 10 grudzień 2011 - 23:27
Jak pisałem nie jest to kompletny rower jak z fabryki wyjechał.
Kompletne wariactwo - zobaczyłem ramę, przypomniał mi się mój dawny Romet Sport, kupiłem i teraz zbieram osprzęt, żeby z tego rower powstał.
W miarę możliwości lekki, na dobrym osprzęcie i jednocześnie nie za drogi.
Napisano 11 grudzień 2011 - 01:54
czego ci jeszcze brakuje?
Brakujące części:
1. Szprychy, żeby zapleść koła, tylko chciałem cieniowane - Sapim Laser albo DT Swiss Competition - o nietypowych długościach, a wszędzie mają typowe czyli do zaplotu na 3x.
2. Pancerze hamulców (kawałek do tylnej przerzutki też by się przydał - odetnę z hamulcowego)
3. Linki przerzutek i hamulców
4. Łańcuch
5. Pedały, zwyczajne, nie SPD czy coś podobnego, ale małe.
6. Stery - kupiłem Shimano 105, ale jeszcze nie doszły (już mam jeden komplet, ale ma pękniętą dolną bieżnię). Zastanawiam się czy nie zamontować sterów Shimano 600, bo te już mam i nie mają uszkodzeń mimo, że używane.
Powinienem też kupić przedni hamulec - Tektro 510, czarny - żeby przód i tył były w tym samym kolorze.
Do zamontowania hamulców będę musiał powiększyć jeden otwór - z 6 mm na 8 żeby się śruba od hamulca zmieściła - w widelcu i tak samo w ramie z tyłu (zastanawiam się nad poszukaniem ślusarza i zlecenia mu zrobienia takich podkładek pasujących do średnicy rurki w ramie i wzmacniającej mocowanie tylnego hamulca).
Napisano 11 grudzień 2011 - 16:08
pancerzy raczej się nie zaleca mieszać.
a, to widzę na finiszu już jesteś.
Finiszu zbierania cześci :-D
To w takim razie jakiś metr pancerza przerzutkowego muszę doliczyć do listy zakupów.
Przy okazji - który jest który? Pancerz znaczy się, bo widziałem taki który ma zewnętrzną warstwę z taśmy stalowej i drugi który w tym miejscu miał druty.
Napisano 12 grudzień 2011 - 00:52
ślizgu nie musisz mocować masz dwie małe przelotki i tam wkładasz linki od przerzutek
Ale tak goła linka po mufie? Mufy nie przetrze ;-) , ale lakier tak będzie rdzewiało.
Ślizgi mam dwa jakieś, przez ten otwór nie mam pojęcia jak jakiś zamontować, to może jakiś kawałek - 2 -3 cm - wewnętrznego pancerza w okolicach przelotek, tak żeby linka po lakierze nie tarła? Ślizg może też by się dał założyć, ale tylko tak że linki przerzutek będą go dociskać do mufy...
Napisano 12 grudzień 2011 - 09:11
W miejscu gdzie linka styka się z mufą i do samej przelotki odrobinkę smaru i nic więcej
Napisano 23 grudzień 2011 - 20:05
Ciekawe czy jeszcze będę pamiętał po latach objeżdżania górali jak się jeździ na takim. :oops:
Nie mam pewności czy mostek nie jest za długi - kierownica powinna zasłaniać oś przedniego koła ? - i czy siodło nie zmieni się na trochę wygodniejsze...