Skocz do zawartości

Zdjęcie

b'Twin za 3300 czy coś innego do 3,5k?

50 odpowiedzi w tym temacie

#21 SN

SN
  • Użytkownik
  • 475 postów
  • Skądzupelnie blisko

Napisano 19 grudzień 2011 - 22:23

Pamietajmy takze, ze rower moze sam na siebie zarabiac. Jesli uzywamy go przez caly rok zamiast komunikacji miejskiej to zwrot z inwesticji moze byc wymierny.

#22 slababateria

slababateria
  • Użytkownik
  • 175 postów
  • SkądKonstancin-Jeziorna

Napisano 19 grudzień 2011 - 22:27

Cytat

slababateria nie musisz zbierać latami większość bierze kredyt 20 tyś zł ;-) kupuje rowerek a później z wygranych wyścigów go spłaca albo z rentki

Moje warunki są takie, że nie wezmę na kredyt Treka 6.9 i będę jakoś to spłacał ("z wygranych", spoko). Ja jeżdżę Matizem, to nie wydam iluś tysięcy na rower, szczególnie na pierwszy. Testowałem klamki Sory i Tiagry - nie chcę Sory. To turystyczna grupa, trzeba jechać w górnym chwycie by móc zmieniać biegi w obie strony.

(wiem, że ten post był żartobliwy, ale jakoś mam poważny tryb myślenia

Cytat

Pamietajmy takze, ze rower moze sam na siebie zarabiac. Jesli uzywamy go przez caly rok zamiast komunikacji miejskiej to zwrot z inwesticji moze byc wymierny.

Jeżdżę rowerem XC na oponach Schwalbe Hurricane, mam plan całą zimę jeździć rowerem, nawet w śniegu. Ale zarówno jazda XC, jak i szosówką z barankiem to przerost formy nad treścią.

(BTW: w Decathlonie jest za 2200 trekking idealny - Sora, zwykła kierownica, koła szosowe, widelec, dolna rura i tylne widełki ramy karbon, reszta alu - rower nie udający niczego i idealny na 15km w jedną stronę do szkoły dzień w dzień.

#23 SN

SN
  • Użytkownik
  • 475 postów
  • Skądzupelnie blisko

Napisano 19 grudzień 2011 - 22:30

Aurox

Szosa to tez rower! :-) Ja ostatnio moj rower uzywam glownie na dojazdy do pracy.

Problemy zaczynaja sie jak spadnie snieg.

#24 pawelek_G

pawelek_G
  • Użytkownik
  • 177 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 19 grudzień 2011 - 22:32

Można się trochę zakręcić w tych opisach slababateria. Faktycznie w kwocie 3300zł można znaleźć rowerek z ramą alu i widelcem carbon, ale na wysokich grupach shimano. Przedmówcy mają rację. Ja osobiście nie ekscytowałbym się tak tym karbonem z decathlonu, różnica pomiędzy rowerkiem na aluminiowej ramie a ramie z włókna nie jest jakaś kosmiczna, ostatnio kilka rowerków próbowałem, ja mam stalówkę i dla mnie przeskok jest wielgaśny, ale przymierzam się powoli do czegoś lżejszego i powiem szczerze, że bardziej bym postawił na markę niż na wagę. Cena o czymś świadczy i przekonałem się o tym wiele razy. Mam pewną alternatywę, http://www.salonrowe...ariado-2-0.html
Na 105, więc coś więcej niż Tiagra.

#25 slababateria

slababateria
  • Użytkownik
  • 175 postów

Napisano 19 grudzień 2011 - 22:37

@pawelek_G - pierwszy post z sensem. Wszyscy mi proponują Treka/Speca/etc. za 3300 na Sorze, a tu 105. I to pierwsza opcja, którą rozważę. Tylko czy Focus to nie jest marka o takiej samej reputacji co b'Twin? Nie jestem ekspertem w tych sprawach, więc jak to wygląda.
Tylko mały problem wizualny - preferuję ciemne barwy rowerów (przezwisko nadane przez kumpli "Czarny Mściciel" zobowiązuje). Acz podejrzewam, że 105 to już lepiej niż Tiagra (kompletny napęd 2k? coś mi się kojarzy, bo sprawdzałem kiedyś). Ktoś powie coś więcej o tym rowerze?

#26 SN

SN
  • Użytkownik
  • 475 postów
  • Skądzupelnie blisko

Napisano 19 grudzień 2011 - 22:39

Focus to calkiem przyzwoita firma i w rankingach "szpanu" stoi z pewnoscia wyzej niz Btwin.

#27 slababateria

slababateria
  • Użytkownik
  • 175 postów

Napisano 19 grudzień 2011 - 22:39

Cytat

Heh, broniłem karbonu a tu http://rower.com.pl/...cPath=6_699_854

Napęd 105, korba Sora? Ktoś chyba chciał przyoszczędzić.

No i kolejna bardzo znana firma dla laika.

Cytat

Focus to calkiem przyzwoita firma i w rankingach "szpanu" stoi z pewnoscia wyzej niz Btwin.

Ja tam staram się nie szpanować, ale jeśli można to spróbuję.

Dobra, idę się przespać z tą myślą.

#28 SN

SN
  • Użytkownik
  • 475 postów
  • Skądzupelnie blisko

Napisano 19 grudzień 2011 - 22:41

Bulls to niemiecka marka i pokusze sie o stwierdzenie iz jest na tym samym poziomie co Btwin.

#29 pawelek_G

pawelek_G
  • Użytkownik
  • 177 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 19 grudzień 2011 - 22:44

Co do ramy nie doradzę, bo nie śledzę rankingów, ani nie mam takiego doświadczenia, która lepsza. Mogę tylko powiedzieć, że rowerki są podobno produkcji niemieckiej, aczkolwiek w Niemczech jest ich sporo w sklepach. Rowerek tej marki na tiagrze kosztuje niecale 600euro. plus minus 30-40euro przesyłka na terenie Deutschlandu.

#30 Gosc_cookie_*

Gosc_cookie_*
  • Gość

Napisano 19 grudzień 2011 - 23:09

Imho cena za taki rowerek z decathlonu jest ok. Na napisach na uzywanej ramie treka czy innego gianta z pewnościa nie zajedziesz dalej niż na nowym napędzie tiagry. Jedyny minus tego roweru to zapewne niska pozycja w rankingu szpanu;-)

#31 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 19 grudzień 2011 - 23:16

Cytat

Cytat

2. Tiagra to nie jest wzorzec komfortowego używania.

A 3300 to nie jest wzorzec budżetu na szosówkę. Za tą kwotę mogę mieć Meridę 901, Treka 1.2, Speca Allez, Gianta Defy 3, Cannondale CAAD8 lub Scotta S40. Widzę same Sory za ~3300. Czy to jest "wzorzec komfortowego używania"?

Ja Ci podałem możliwośc złożenia roweru na osprzęcie sh 105, porządnych kołach i dobrej solidnej ramie, na którą dostajesz dożywotnią gwarancję. Grupę sh 105 dostaniesz zresztą na 100 procent w necie taniej niż 1900 zł. Obstawiam, że można ją kupic za ok. 1700 zł

#32 Gosc_Michał Chrzanowski_*

Gosc_Michał Chrzanowski_*
  • Gość

Napisano 20 grudzień 2011 - 01:08

kupując rower skup się przede wszystkim na ramie. To ona nadaje charakteru. Koła, napęd, rurki można zmieniać, ramę ciężko. Nie bez przyczyny mówimy: mam Speca, Cannona, czy Bianchi.
B'twiny to rowery dla ludzi nieprzywiązanch do marek. Nie mają większych wad, ale też nie rzucają na kolana... ot, poprawny rower, jedzie, skręca....
Szczerze mówiąc, wolałbym kupić jakiś ciekawy rower na sorze i w ciągu roku zmienić osprzęt, niż b'twina na ultegrze...
Ale ja truskawki cukrem sypie.... ;)

#33 slababateria

slababateria
  • Użytkownik
  • 175 postów

Napisano 20 grudzień 2011 - 19:04

Teraz mam dwie opcje - to albo pomysł ze złożeniem. Jakoś ramy Treka za 900 nie widzę na stronie SSC, więc jaką dobrą ramę za ten ~1k kupię? Mam 180 cm wzrostu. Zaraz obliczę rozmiary ramy kalkuratorem i dodam.

EDIT:

Cytat

The Competitive Fit
The Eddy Fit
The French Fit
Seat tube range c-c 52.4 - 52.9 53.6 - 54.1 55.3 - 55.8
Seat tube range c-t 54.1 - 54.6 55.3 - 55.8 57.0 - 57.5
Top tube length 54.3 - 54.7 54.3 - 54.7 55.5 - 55.9
Stem Length 10.2 - 10.8 9.1 - 9.7 9.3 - 9.9
BB-Saddle Position 85.4 - 87.4 84.6 - 86.6 82.9 - 84.9
Saddle-Handlebar 48.3 - 48.9 49.1 - 49.7 50.8 - 51.4
Saddle Setback 0.6 - 1.0 1.8 - 2.2 1.3 - 1.7

#34 Gosc_dominik28382_*

Gosc_dominik28382_*
  • Gość

Napisano 20 grudzień 2011 - 21:18

Całkiem całkiem jeśli się nie mylę to te kółka montują w meridkach na nowych 105 ,kasetka trochę jak do przełaju ,bardzo ładny kolorystycznie ,co do aluminium 7005 to podobno nie grzeszy sztywnością i ramki na nich są znacznie tańsze ,jak na początek rower świetny myślę że tiagra cs 4600 to wystarcza w zupełności ,no ale czemu by tu 105 nie wybrać :mrgreen:

#35 slababateria

slababateria
  • Użytkownik
  • 175 postów

Napisano 20 grudzień 2011 - 21:42

A co sądzicie o takiej ramce? Bo Trek 1500 nie przypadł mi do gustu ze względów wizualnych.

#36 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 20 grudzień 2011 - 22:03

Cytat

A co sądzicie o takiej ramce? Bo Trek 1500 nie przypadł mi do gustu ze względów wizualnych.

Rama fajna, ale rozmiar 58 może byc trochę za duzy dla Ciebie, szukaj raczej 55 -56
Jest w necie sporo ładnych i niedrogich ram - jakbyś taką kupował osobno to sprawdź czy sprzedają ze sterami. Jak nie - to zapytaj czy mają stery do takiej ramy i kup stery razem z ramą. Ja kiedyś okazyjnie kupiłem ramę Corrateca Corones - za 800 zł. Ładne i niedrogie ramy robi np. Poison. Generalnie szukaj ram sprzed kilku sezonów - ich ceny są obniżone.

Ten Felt fajny - tyle, że: używany, koła takie sobie, rama z dużym slopinigiem, wygląda raczej na taką trochę turystyczną, mniej sportową. Przy składaniu wydasz te 500 - 700 zł więcej, ale będziesz miał pełną grupę sh 105, lepsze koła i sam sobie dobierzesz kierownicę, sztycę itd.

#37 Gosc_mackie_*

Gosc_mackie_*
  • Gość

Napisano 20 grudzień 2011 - 22:12

Zastanów się dobrze czy na pewno chcesz składać rower. Wyjdzie Cie to na pewno drożej niż za "rower z kartonu" i każdy Ci to potwierdzi. Plusy to to, że możesz dowolnie komponować osprzęt ;-)

#38 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 20 grudzień 2011 - 22:19

Jeżeli kolega chciał kupic rower za 3,5 tyś B'twin na ichniejszej karbonowej ramie i osprzęcie Tiagra, to propozycja jest taka, żeby sobie znalazł nowa ramę alu za 900 zł, całą grupę sh 105 kupi na pewno za 1900 zł, a pewnie i taniej można znalec, koła Fulcrumy za 600 zł. To jest 3,4 tyś zł. Siodło Velo pro za 100 zł. Zostają: pancerze, linki, sztyca, mostek, owijka, kierownica + ze 100 zł za złożenie przez kogoś. Mi się wydaje, że opłąca się dodac te - no ile 200 - 300 zł?

#39 bam

bam
  • Użytkownik
  • 56 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 grudzień 2011 - 22:39

Piszecie tutaj że bulls jest niemiecki, inny francuski, karbon chiński itd itp.
ja już kilka razy czytałem, i mocno w to wierzę, że na świecie są tak naprawdę 3 fabryki ram - giant, merida i koga miyata. podobno tam wszystko robią, naklejając naklejki. także w tym niemieckim bullsie to pewnie nic niemieckiego nie ma.

Carbonu z deca bym się nie obawiał, jak ktoś pisał współpracują z ag2r, już długo, mają swoje centra testowe, bogate zaplecze techniczne, oni znają się na sporcie.

po pierwsze primo śledzić używki, przeglądaj 2razy dziennie rano i wieczorem używane szosy w przedziale 2999-3999, jestem pewien że w ciągu miesiąca będziesz miał 2-3 do obejrzenia bliżej.

pierwsze 2 rowery kupiłem nowe, drugą szoskę używaną (colnago), a 2 tygodnie temu wyrwałem niemal darmo (550 zł) ramę Giant NRS z damperem (oczywiśćie mtb), starą Cube Reaction sprzedałem szybko za 450 i za 100 zł mam wymarzonego fulla, który świetnie pracuje, ramka igła za bezcen.

okazje są, trzeba tylko CODZIENNIE śledzić, bo wiele osób patrzy!
za moją Meridę Road FLX 906 z tylnym widelcem karbonowym, na ultegrze i kołach mavic Ksyirum dałem 2 lata temu w styczniu 3999 zł nówka (cena katalogowa 6400). są okazje także wśród nowych.

szukać plus odrobina ryzyka i jeździsz na super sprzęcie!

powodzenia :)

#40 Gosc_mackie_*

Gosc_mackie_*
  • Gość

Napisano 20 grudzień 2011 - 23:04

Cytat

Jeżeli kolega chciał kupic rower za 3,5 tyś B'twin na ichniejszej karbonowej ramie i osprzęcie Tiagra, to propozycja jest taka, żeby sobie znalazł nowa ramę alu za 900 zł, całą grupę sh 105 kupi na pewno za 1900 zł, a pewnie i taniej można znalec, koła Fulcrumy za 600 zł. To jest 3,4 tyś zł. Siodło Velo pro za 100 zł. Zostają: pancerze, linki, sztyca, mostek, owijka, kierownica + ze 100 zł za złożenie przez kogoś. Mi się wydaje, że opłąca się dodac te - no ile 200 - 300 zł?

Jest to na pewno jakieś wyjście, tylko po co? Tak jak piszę bam jest pełno okazji, do lata jeszcze dalekooo, trzeba szukać, a na pewno coś ciekawego się trafi ;-) Tym bardziej, że jest to pierwszy rower, więc nie ma doświadczenia w doborze części ;-)

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy