Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kolarska dieta

833 odpowiedzi w tym temacie

#621 Marco_

Marco_
  • Użytkownik
  • 990 postów
  • Skądze znowu

Napisano 16 styczeń 2012 - 21:38

trzeba je jesc regularnie i nie tylko ziarka .... ale wlasnie tutaj mas zwolyn wybor , mozesz oczyiwsci ze mozesz brac sztuczne prochy .

#622 szamanviking

szamanviking
  • Użytkownik
  • 1199 postów
  • SkądWadowice

Napisano 16 styczeń 2012 - 21:40

życze smacznego,rownież sobie,masz rację,wolny kraj,a na kresce porównamy "suplementy"

#623 Marco_

Marco_
  • Użytkownik
  • 990 postów
  • Skądze znowu

Napisano 16 styczeń 2012 - 21:41

a teraz ty sie pokaz na tych cudownych prochach ... i tutaj sie chyba koleczko zamyka :-)

#624 garenge

garenge
  • Użytkownik
  • 862 postów
  • SkądPoznań/Inowrocław

Napisano 16 styczeń 2012 - 21:52

Prawda taka, że ciężko często dostarczyć odpowiednie składniki organizmowi.
IMO BCAA, białko to nic strasznego i nie należy się tego bać. To nie SAA i dobrej firmy białko, bez soi może pomóc, jeżeli będzie mądrze wykorzystane z odpowiednią dietą.

Szaman, co do BCAA. Mam z Activlabu, 500g za 49zł. Pucha starcza na ponad 2 tygodnie przy dawkowaniu 20g dziennie, co moim zdaniem jest dużo. 15g popijania podczas treningu powinno być ok i starczy na miesiąc, choć efektów się nie spodziewaj nie wiadomo jakich, lepiej zainwestuj w dopracowanie diety ;)

Grube kolarstwo, BMI fighter :)

#625 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 16 styczeń 2012 - 21:52

i cisza nastała :D

zajrzałem do książki o armstrongu i jego dieta opierała sie w 60-65% na weglowodanach 20-25% na tłuszczach i 10-15% na białkach. Przed treningiem uzupełniał białko dorzucajac kilka jajek do makarnou i tyle.... a efekty jakie były kazdy widział.

u2250y2014v3.gif

#626 Marco_

Marco_
  • Użytkownik
  • 990 postów
  • Skądze znowu

Napisano 16 styczeń 2012 - 21:54

no i wszystko jasne ;) moze jeszcze jakies cudowne prochy komus ? :lol:

Ps; Dlatego wole sobie poswirowac w ShoutBox`ie jak pisac tutaj na forum :mrgreen:

#627 picca

picca
  • Użytkownik
  • 560 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 styczeń 2012 - 22:13

A propos tego co jeść po treningu też kiedyś napisałem artykuł. Oczywiście przedstawia on problem w dużym uproszczeniu.

http://www.silaodruc...fizycznym-a2925

Żeby nie było, że spamuje. Pomyślałem tylko, że zamiast pisać tu na forum długie posty wkleję linki aby wyrazić swoje zdanie na temat.'

Pozdrawiam

#628 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1552 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 16 styczeń 2012 - 22:16

woody, tylko do SilnoRękiego bym się nie przyrównywał w żadnym wymiarze.. On miał predyspozycje do kolarstwa.. Dodatkowo [ja wierzę ,że nie] prawdopodobnie faszerował się EPO czy innymi takimi.. Miał poustalaną taką dietę ,takie treningi i takie odpoczynki ,że nic więcej mu nie było trzeba.. Z resztą on z tego żył i mógł się temu poświęcić w 100% ,a nie jak my.... I na pewno brał jakieś suplementy bo nie uwierzę ,że nie [nie mówię od razu że jakieś BCAA czy coś]...

Jak chcecie mieć takie muły jak Marit Bjergen to można tego jeść śmiało... Bo faktycznie mięśnie zwiększą swoją objętość ,ale nadal będą słabe bez odpowiedniego treningu etc.
Justyna nie ma takich mułów i jakoś daje radę maritowej maszynie.. :roll:

ja sam wolę wcinać po treningu bułkę z serem czy twarogiem, jajko, marakon ,ziemniaka ,jabłko czy banana niż jakieś prochy .. no ew. izotonik...

a co powiecie na np. witaminy VITA MIN MULTIPLE SPORT z Olimpu ? Brać czy nie ?

#629 Marco_

Marco_
  • Użytkownik
  • 990 postów
  • Skądze znowu

Napisano 16 styczeń 2012 - 22:22

Picca_ az milo sie czyta tak madre artykuly :!:

pozdrawiam

#630 picca

picca
  • Użytkownik
  • 560 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 styczeń 2012 - 22:28

Cieszę się, miło mi, dziękuję.

#631 Faramir

Faramir
  • Użytkownik
  • 238 postów
  • SkądWierzbica

Napisano 16 styczeń 2012 - 22:45

Serio uważacie, że od jedzenia dużej ilości białka w proszku czy nie w proszku urosną duże mięśnie?
Dieta, bogata w pełnowartościowe białko to tylko jeden z WIELU elementów stylu życia (treningi,dieta,suplementacja,regeneracja) dzięki, któremu można zwiększyć masę mięśni.
Diety redukcyjne, jak choćby sławna Dukana czy Kwaśniewskiego też są oparte na białku i ludzie nieźle zbijają z wagi używając ich.

[nie mówię od razu że jakieś BCAA czy coś]...

Jedząc kurczaka, spożywasz BCAA, więc to nie jest jakiś hardkor ;-)

a co powiecie na np. witaminy VITA MIN MULTIPLE SPORT z Olimpu ? Brać czy nie ?

Było, w temacie o suplach.

garenge-activlab smaczny? ;-)

Podro

#632 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 16 styczeń 2012 - 22:53

Koledzy, którzy postanowili omijać białko i spożywać węglowodany zapomnieli, że regeneracja dotyczy także odbudowy mięśni, które to ulegają "uszkodzeniom" na skutek wysiłku. Pisał o tym Picca, w odpowiednim akapicie swojego artykułu. Ze swojej strony mogę dodać, że o ile organizm potrafi rozłożyć do postaci węglowodanów prawie wszystko (także białka i tłuszcze - tylko trwa to odpowiednio dłużej), to zubożenie diety w białko spowoduje niepełną regenerację powysiłkową, ponieważ aminokwasów (elementów budulcowych mięśni) nie ulepi z węglowodanów. Aminokwasy muszą być dostarczone w odpowiedniej ilości i najlepiej w określonym czasie. Bez tego nie ma regeneracji, a co za tym postępów.

I nie musi to być białko w proszku - choć tak jest wygodniej, ale taka forma suplementacji może być pomocna przy naprawdę intensywnym trenowaniu, kiedy przewód pokarmowy nie nadążyłby z przetwarzaniem naturalnego jedzenia.

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#633 garenge

garenge
  • Użytkownik
  • 862 postów
  • SkądPoznań/Inowrocław

Napisano 16 styczeń 2012 - 23:23

Faramir- ja mam grapefruit, kwaskowaty, wali chemią, ale da się wypić :)

#634 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 16 styczeń 2012 - 23:24

robo, białko tak ale nie w ilościach wymagających dodatkowej sztucznej suplementacji to samo pisał Picca. A chlopaki pisali o dodatkowych 20g białka

u2250y2014v3.gif

#635 garenge

garenge
  • Użytkownik
  • 862 postów
  • SkądPoznań/Inowrocław

Napisano 16 styczeń 2012 - 23:26

Mówimy o 20 g najlepiej przyswajalnego białka, po treningu jak znalazł żeby wypić takiego shake :)

#636 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 16 styczeń 2012 - 23:30

no dobra a w tym shejku jakies wegle uwzględniłeś czy tylko białko walisz?

u2250y2014v3.gif

#637 garenge

garenge
  • Użytkownik
  • 862 postów
  • SkądPoznań/Inowrocław

Napisano 16 styczeń 2012 - 23:40

Ja walę samo białko, bo ograniczam węgle do niezbędnego minimum przed treningiem w postaci ryżu i ukrytych w innych produktach. Po prostu odchudzam się, a na węglach szybko łapię tkankę tłuszczową. Jem za to więcej tłuszczy ; oliwa, MCT, orzechy, migdały, ryby :)

#638 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 16 styczeń 2012 - 23:44

garenge, ale przecież węgle są niezbędne do treningów. Możesz je ograniczyć w dniach w których nie trenujesz.

u2250y2014v3.gif

#639 Faramir

Faramir
  • Użytkownik
  • 238 postów
  • SkądWierzbica

Napisano 16 styczeń 2012 - 23:50

woody-przynajmniej ja i szaman mówiliśmy o uzupełnianiu diety w momencie w którym z różnych względów ciężko jest dostarczyć białko z pożywieniem, nie o dokładaniu jakiejś dodatkowej porcji.

garenge-nie wiem czy piłeś uns'a, to jest masakra. Z wodą najgorsza rzecz jaką kiedykolwiek miałem w ustach :-D

Pozdro

#640 picca

picca
  • Użytkownik
  • 560 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 styczeń 2012 - 23:52

To niezbyt zdrowo ograniczać węglowodany. Wzorowa dieta powinna dostarczać ok 15% energii z białka, 30 z tłuszczu i 55% z węgli. W przypadku osób uprawiających sport może być trochę więcej węgli i białka a mniej tłuszczu.
Czyli dieta na 2000 kcal powinna dostarczać:
75g białka
33g tłuszczu
275g węgli
Takie proporcje są najzdrowsze. Dieta odchudzająca powinna wyglądać tak samo jak "normalna", tylko że wszystkiego powinno być proporcjonalnie mniej, no i lepszej jakości. Bo jeśli je się mniej, to dostarcza się też mniej witamin, minerałów i błonnika.

Wszystkie diety typu Atkinsa, Kwasniewskiego, Dukana, itd są generalnie do du.. Bo nie da się ich stosować dłużej niż kilka tygodni ew. miesięcy. Dieta odchudzająca ma uczyć jak jeść na co dzień, a nie być chwilową "sesją odchudzjącą" po której wraca się do poprzedniego sposobu odżywiania.

Dodaj odpowiedź