Skocz do zawartości

Zdjęcie

Przerzutka przednia - problem

11 odpowiedzi w tym temacie

#1 D3biec

D3biec
  • Użytkownik
  • 318 postów
  • SkądPoznań

Napisano 22 grudzień 2011 - 23:01

Witam serdecznie

Odświeżanie napędu cd. było już o tylnej przerzutce, to teraz będzie (niestety) o przedniej. Myślałem, że będe mógł już się pochwalić skończonym rowerem ale jak zwykle komplikacje wychodzą w praniu.

Problemami są 2:

1. Straszny opór przy próbie wrzuceniu z mniejszego na większy blat (w drugą strone ok), wchodzi na tyle ciężko, że przy wrzucaniu gołym okiem widzę jak uginą się manetką , boje się żeby się po prostu jakimś razem nie złamała :-/

2. Ocieranie wózka przerzutki o wewnętrzną stronę korby co obrót.
Problem jest o tyle dotkliwy, że albo tak poluzuję linkę, ze przerzutka w ogóle nie zmieni na duży blat, albo tak wyreguluję że z dużym trudem zmieni ale co obrót korby uderzy/otrze o zewnętrzną część wózka. Jest możliwe żeby nie dało się jej wyregulować bo po prostu przerzutka tak ma?

Jeżeli to istotne, wcześniej przerzutka pracowała z napędem 3-8, teraz 2-8, inna korba, inny (krótszy) suport, blaty 53/39 (wcześniej 52-42-30)

I znowu muszę poprosić szanowną szosową brać o pomoc

Co do pierwszego pytania, wydaje mi się, że problemem jest skrócenie osi i znaczne przysunięcie przerzutki do ramy, ale oceńcie sami:

Dołączona grafika

Wcześniej była tak jak zaznaczyłem na czerwono, teraz jest jak widać niemal pionowo, ma to jakieś znaczenie?

Byłbym też wdzięczny za zidentyfikowanie mojej przerzutki... wcześniej myślałem, że to fd-2203 ale jednak wygląda inaczej. Zastanawia mnie też mocowanie, a wygląda tak. Przerzutka na obejme a odkręcana - spotkał się ktoś kiedyś z czymś takim?

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Podejrzewam, że dyskusją sprowadzi się do wymiany przerzutki na inną więc wyprzedze pytanie - jaką polecacie? Czy może problem leży gdzie indziej?

#2 Gosc_krystianzach_*

Gosc_krystianzach_*
  • Gość

Napisano 23 grudzień 2011 - 00:08

1. Odkręć linke od przerzutki i sprawdz na sucho palcami jak pracuje. Czy są znaczne opory czy nie, oraz zobacz czy linka nie wypadła ze ślizgu pod ramą.
2. Ocieranie wózka.
Sprobuj poluzowac srubke regulacyjna od wychylenia. Moze cos pomoże. Ale jesli przerzutka pracowała z 3 rzędową korbą to byc moze wózek jest szerszy niz przy 2 rzędach. Nie jestem pewien może sie myle.
Nie wiem jaki to model przerzutki. Ale oznaczenie powinno byc na zewnętrznej stronie wózka, od strony ramy.
Mocowanie jest ok. Takie rozwiązanie stosuje się gdy mie ma haka przy ramie (tak jak w twoim przypadku). Gdybys chciał wymienic przerzutke moze byc na hak a nie na obejme. Na allegroszu mozna kupic obejmy przystosowane do tzw. haka.

#3 D3biec

D3biec
  • Użytkownik
  • 318 postów
  • SkądPoznań

Napisano 23 grudzień 2011 - 00:43

Więc tak, przerzutkę odpiałem od linki i tej śmiesznej obejmy aby dokładnie przeczyścić, chodziła ciężko ale to chyba oznaka mocnej sprężyny. Zmiany jakie zaszły to:
1. Szerokość suportu z nie pamiętam jakiej na 109,5mm w każdym bądż razie odjęto z obu stron korby po ok centymetrze,
2. dwublatowa korba zamiast 3
3. podniesiona przerzutka o jakieś 3mm z powodu blatu większego o 1 ząbek.
Dodam, że przed zmianami chodziła dobrze, lekko i precyzyjnie.

Co do luzowania śruby regulacyjnej... U mnie wkręcanie zmniejsza wychylenie, aczkolwiek w tym momencie to nieistotne. Jest ustawiona tak, że gdyby minimalnie zmniejszyć wychylenie/naciąg linki to po prostu nie wskoczy na blat :-( . Jest to możliwe, żeby w różnych przerzutkach szerokość wóżka była różna?

#4 Gosc_krystianzach_*

Gosc_krystianzach_*
  • Gość

Napisano 23 grudzień 2011 - 01:11

Czy przerzutka jest idealnie rownolegle wzgledem lini łancucha? To tez jest wazne. Wiecej pomysłow nie mam. Niech koledzy z większym stażem wyrażą opinie na ten temat. Pozdrawiam.

#5 Gosc_cookie_*

Gosc_cookie_*
  • Gość

Napisano 23 grudzień 2011 - 07:28

Imho masz za krótką os suportową. Miałem taki sam problem u siebie przy zmiany shitmano na campę. Jesli masz mozliwosc zamień oś suportu na o rozmiar dłuzsza i bedzie ok. Poczatkowy opór wynika z braku dzwigni kiedy ramie przerzutki jest niemal pieonowo. Żeby chodziła lekko i wykorzystywała dzwignie ramię musi być odchylone od lini linki przerzutki. Ocierani i brak możliwości cofniecia wózka przerzutki to też zasługa za krótkiej oski.

#6 D3biec

D3biec
  • Użytkownik
  • 318 postów
  • SkądPoznań

Napisano 23 grudzień 2011 - 07:50

Osi nie wymienie... support który śmiga w tym rowerze to bb-5500, dostępny praktycznie tylko z resztek magazynowych Shimano nie wspominająć o jego cenie. Miał być blisko z powodu dużego przekosu, teraz linia łańcucha mi odpowiada. Też mi się wydawało tak na chłopski rozum, że brakuję dźwigni. Może jakaś przerzutka, która obsłużyła by korbę w technologii HT II by sobie poradziła? A może poradzi sobie taka oto ultegra?

Rozumiem, że moja śmieszna obejma to nie jakieś niestandardowe rozwiązanie w iście rometowskim stylu ale po prostu obejma na przerzutkę pod hak, więc muszę szukać przerzutek z hakiem racja?

krystianzach, właśnie podsunąłeś świetną myśl, możliwę, że nie jest idealnie równo, sprawdze to dziś jakoś po południu.

#7 Gosc_cookie_*

Gosc_cookie_*
  • Gość

Napisano 23 grudzień 2011 - 08:03

Jak nie znajdziesz przerzutki spełniającej twoje wymagania to jest jeszcze opcja przynitowania do ramy haka odpowiednio podgietego do twoich wymagań. Sprawdź jeszcze czy przypadkiem przerzutki na hak campy nie sa "blizej ramy". U mnie w takim układzie sprawdza się własnei jakas stara przerzutka campy na 2 blaty.

#8 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1048 postów
  • SkądWWL

Napisano 23 grudzień 2011 - 15:07

D3biec,

załóż linkę tak jak namazałem na ilustracji i problem zniknie ;-)

Dołączona grafika

Zrób co napisałem, wyreguluj zakresy tak jak shimano nakazuje i powinno wsjo działać. Przy okazji wymyj tę zmieniarkę, na wszystkie ruchome uosiownienia daj po kropli oleju, sprawdź czy nie ma luzu bocznego. Zamocuj jak nakazano i ma działać.

Przynajmniej powinno :lol:. Niektóre te stare przerzutki chyba z tego co pamiętam miały linki na drugą mańkę mocowane.

#9 D3biec

D3biec
  • Użytkownik
  • 318 postów
  • SkądPoznań

Napisano 23 grudzień 2011 - 15:10

Obejrzałem jeszcze raz przerzutkę... jest ona ustawiona równo i z oznaczenia odczytałem, że jest to FD-R440A (stara tiagra?). Dokładnie taka , a tutaj jest jej dokumentacja techniczna

Wychodzi na to że... przerzutka obsługuję tylko 3 blaty, przy 2 nie pasują "punkty zmiany biegów", oraz maksymalna koronka która przerzutka obsługuję to 52T zamiast mojego 53T

Co to są te punkty zmiany biegów, czy Shimano ma tu na myśli skok przerzutki?

Czy zakup dowolnej przerzutki pod 2 rzędy rozwiąże mój problem?

#10 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1048 postów
  • SkądWWL

Napisano 23 grudzień 2011 - 15:26

Dokładnie taka , a tutaj jest jej dokumentacja techniczna

Czyli z linką się myliłem.. ; )

Taka powinna być ok:
http://allegro.pl/sh...2009156092.html

Do tego nowa linka, pancerz i nie ma mowy aby miała nie chodzić. Proponuję również poddać kontroli stopnień zużycia krawędzi podejmujących łańcuch na największą tarczę. U mnie to było powodem nie działania zmieniarki, a konkretniej nie zmieniarki tylko samego systemu zmieniania biegów na przodzie.
Jeśli tak jest, to nawiększa tarcza do wymiany na nową.

#11 D3biec

D3biec
  • Użytkownik
  • 318 postów
  • SkądPoznań

Napisano 23 grudzień 2011 - 15:53

Bikemaster, jesteś genialny! działa :D tzn, nie podpiąłem linki dokładnie tak jak zalecałeś, ale naprowadziłeś mnie, że to podpięcie może być przyczyną. Przyjrzałem się jeszcze raz dokumentacji Shimano i zauważyłem taki bolec z lewej strony... wcześniej linka szła "pod" nim, teraz napiąłem ją "nad" nim. Niby głupota ale cały opór znikł :-D . Potem tylko 2 minutki na regulację i przerzutka zmienia biegi niczym DI2 :mrgreen:

Najzabawniejsze w tej całej sytuacji jest to, że poszukując rozwiązań problemu pomijamy przeważnie te najprostrze ;-)

#12 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1048 postów
  • SkądWWL

Napisano 23 grudzień 2011 - 20:10

Wiele razy widziałem sytuację, w której przyczyną ogromnych oporów przy wrzucaniu była źle przypięta linka.. więc tak sobie pomyślałem że to może być ona :-P

Dodaj odpowiedź