Jump to content

Photo

PROJEKT OSTRE KO�O - LOW COST ~7KG

• This topic is locked This topic is locked
318 replies to this topic

#61 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 posts
  • Skądwa-wa

Posted 12 January 2012 - 00:09

Co by nie gadać, ale powiem że nawet fajnie to wygląda ;) Rozlecieć może też się nie rozleci (całe szczęście że akurat w podsiodełkówce to zrobiłeś, a nie np. w skośnej), no ale na sztywności raczej na pewno straci. Zresztą zobaczymy jaki będzie efekt.

#62 Adaasko

Adaasko
  • Użytkownik
  • 484 posts
  • SkądKołobrzeg

Posted 12 January 2012 - 23:05

Ramka ważyła dzisiaj juz 1745gram - czyli znowu troche lżej ale została dociążona do 1754 tym o to pierdolnikiem

Dołączona grafika

balast nie najwiekszy, a wizualnie strasznie mi sie podoba, powiew klasyki, dodatkowo znaczek ma dla mnie znaczenie sentymentalne, więc fajnie mi to gra.

po walce z masakrycznie mocną farbą

Dołączona grafika

a tu wraz z uzbieranymi juz gratami - jutro spodziewam sie 2 a może i 3 paczek :mrgreen:

Dołączona grafika

#63 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1,415 posts
  • Skądłódź

Posted 12 January 2012 - 23:40

polecam pakiet Bezpieczny rowerzysta z co najmniej podwójną składką NW :D

u2250y2014v3.gif

#64 Adaasko

Adaasko
  • Użytkownik
  • 484 posts
  • SkądKołobrzeg

Posted 12 January 2012 - 23:53

napewno mam w sobie coś z idioty, ale nie widzę ni jak zeby jazda na tej ramie była tak ryzykowna, w kazdym razie dzięki ZA WIARE :D

#65 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1,415 posts
  • Skądłódź

Posted 12 January 2012 - 23:56

jedz ostrożnie :D

u2250y2014v3.gif

#66 carloss

carloss
  • Użytkownik
  • 461 posts
  • SkądKraków/Bronowice

Posted 13 January 2012 - 00:13

Ja mam konkretne pytania, bo mam obecnie podobny projekt, jednakj priorytetem jest cena.

1. Czy dobrze rozumiem ze zostawiłeś hak na tylną przerzutkę przykręcony do ramy i go tylko skróciłeś?

2. jak zamierzasz napiąć łańcuch?

Ja myślę, że bedę kombinował z przełożeniami + łańcuch halflink zeby dograć napięcie jaknajlepiej ale nie jestem pewny tego rozwiazania...)

#67 Gosc_dominik28382_*

Gosc_dominik28382_*
  • Gość

Posted 13 January 2012 - 00:19

bardzo ładny widelwc co to za sprzęt ? full carbon ,dużo dałeś ?

#68 Adaasko

Adaasko
  • Użytkownik
  • 484 posts
  • SkądKołobrzeg

Posted 13 January 2012 - 00:53

carloss, cześc - u mnie też bylo mocno budżetowo - dostalem kompletną szosę za friko - więc mogłem sie troche szarpnąc sprzedając stare graty, chociaz cenowo i tak wypada super - rower napewno tanio wyglądac nie bedzie, a tu... same okazje...

1 i 2. narazie zostawilem - czekam aż zloze tylne kolo - jeśli podpasuje lancuch - super.

jesli nie to:
-pogłębianie lekkie tych haków (z reguly duzo nie trzeba - skłaniam się ku tej opcji - takie "mini poziome haki"
-halflink

z tym ze ja bede używał jednego ogniwa wpiętego z normalny łańcuch - tobie równiez polecił bym taki sposób - half linki są słabą konstrukcją, mocno się rozciągają - jednak nie dorównują standardowym dobrym kietom - lepiej miec tylko jedno ogniwko.

dominik28382, Widelec to RDX - kupilem ostatnią z dwóch sztuk z allegro z promocji, full carbon, realna waga z nieciętą sterówką to 412 gram - dałem za niego 220zl z dwuletnią gwarancją - o nowych egzemplarzach nie slyszalem złego słowa, no oprócz posiadaczy widelcow za 3 krotność tej ceny że za 200 to na pewno musi być syf! :mrgreen:

PS. wygląda naprawdę super :!:

#69 carloss

carloss
  • Użytkownik
  • 461 posts
  • SkądKraków/Bronowice

Posted 13 January 2012 - 00:59

lepiej miec tylko jedno ogniwko.

czyli normalny łańcuch z ogniwami na 1cal i dosztukowanie pojedynczym ogniwem typu halflink?

ja pewnie bede celował w łańcuch 1/8 tylko gdzie znalezc takie ogniwo?? (nie mowie o kupnie całego łańcucha i wymontowaniu bo to głupota...)

#70 Adaasko

Adaasko
  • Użytkownik
  • 484 posts
  • SkądKołobrzeg

Posted 13 January 2012 - 01:04

tak jest - jezdzilem tak w swojej streetówce - dawalo to radę, bez problemow.

odrazu z miejsca wystrzegam cie przed jakimis pieprzonymi dartmoorowskimi gównami - juz nie mowie o wierconych, mialem kiedys cały lancuch 9 (DZIEWIĘC, NINE) OGNIW w ciągu tygodnia.

jedyny jaki ma sens to shadow - popytac chlopakow od bmxów, chociaz chyba są dostepne w sklepach bmxowych na sztuki też.

http://sklep.proleta...terlock_v2.html

całego to sensu nie ma, jak bedziesz w ogromnej potrzebie to ewentualnie byłbym w stanie naruchac jedno ogniwo.

ja swojego - jesli bede musial, bede łaczył własnie - ogniwo shadowa + KMC 510HX
polecam takie połączenie.

dominik28382, to moj widelec
http://allegro.pl/wi...2035188041.html

kończa im sie, mialem brac inny model, 361gram, ale juz nie mają - mojego juz tez ostatnia sztuka, maja jeszcze za 240 model 377gram ale ma gięte golenie co nie grało z moją wizją :)

#71 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1,552 posts
  • SkądKrotoszyn

Posted 13 January 2012 - 10:36

Adaasko, pisz później jak widelec RDX się spisuje ;-) ja mam kiere tej firmy i jestem mega zadowolony ;-)

no i powodzenia.. 3mam kciuki za projekt :-P będę obserwował dalsze poczynania ;-)

#72 Gosc_daroq_*

Gosc_daroq_*
  • Gość

Posted 13 January 2012 - 10:42

Ten RDX raczej ma mało wspólnego z karbonem. I jeżeli ta rama jest aluminiowa, to obawiam się, że właśnie ją zniszczyłeś. No chyba, że będziesz na tym fixie po bułki jeździł.
Te nacięcia raczej nie zmniejszyły wagi na tyle, żebyś poczuł realną różnicę, a na pewno zmniejszą sztywność... Zależy jeszcze ile ważysz, ale takie eksperymenty z alu, które ogólnie najtrwalsze nie jest, dla kilkuset gram i to na ostrym, którym się raczej bardziej szarpie niż zwykłą szosą :D

#73 Adaasko

Adaasko
  • Użytkownik
  • 484 posts
  • SkądKołobrzeg

Posted 13 January 2012 - 11:16

xubix dopóki jest zainteresowanie + kontrowersje bede napewno opisywał co i jak :)

daroq, jesteś własnie jednym z tych o ktorych wyzej pisalem - doczytaj dokladnie temat luxtecha, była jakas partia prawdppodobnie podróbek, pózniej byl carbon, ktory ma 100% wspólnego z karbonem, co ja tu bede gadał, jak sie spieprzy - to sie pochwale.

co do ramy - ja swoje, wy swoje - dam wam znac, cierpliwosci - rama to i tak taki troche eksperyment, nie musi byc sztywny jak blok betonowy, niech sobie bedzie wyraźnie sztywniejsza od stalówek - styknie mi.

weźmy tez pod uwagę, ze rama napewno bedzie dodatkowo usztywniona przez skręcana oś na śruby - to napewno sztywniejsze niz szybkozmyk - uwazam ze bedzie ok :)

#74 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1,064 posts
  • SkądBrzesko

Posted 13 January 2012 - 11:24

Przedwczoraj widziałem jak wygląda sterówka tego RDXa po ucięciu i różnica jest znacząca jeśli ją porównać do Smolika czy nawet Luxtecha. Troszeczkę się jakby zastrzępia i bieleje, kiedy tamte są ciemne i gładziutkie. (Chyba, że kumpel za szybko ciął, ale nie sądzę, bo jednego już raz spieprzył ;>)

Podoba mi się Twój projekt. No.. poza tymi dziurami w ramie. Miałem alu, które było uderzone i po miesiącu(może nie za lekkiej jazdy) pękło niespodziewanie. Lekką jazdę będzie wytrzymywało, ale jak coś się stanie, to od razu strzeli, dlatego oglądaj ją co jakiś czas, żeby sprawdzić czy coś złego się nie dzieje. Można było kupić używane alu w wadze 1500-1600g i nie bawić się w takie odchudzanie.

#75 Adaasko

Adaasko
  • Użytkownik
  • 484 posts
  • SkądKołobrzeg

Posted 13 January 2012 - 11:30

nie mam pieniedzy na ramę - nie teraz - chce całą reszte, a pozniej spokojnie kupic jakąs konkretniejszą ramę.

co do widelca - mysle ze wszystko zalezy od rodzaju włokien, tego tez jest pare, a i cięcie karbonu spieprzyc mozna - jak bedzie robil jakieś jazdy - mam 2 lata gwarancji - ale mowie - najmniej narzekają posadacze ;-)

fajnie ze sie podoba, chociaz myslalem że psychol psychola łatwiej zrozumie :mrgreen:

rama będzie goła - dzieki temu inspekcja bedzie szybka i jasna (nie bede myslal czy to tylko lakier, czy juz rama) mam leb na karku. tyle o ile.

#76 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1,064 posts
  • SkądBrzesko

Posted 13 January 2012 - 12:10

Adaasko, po roztrzaskaniu się nabieram trochę ogłady i pokory jeśli chodzi o jazdę ;>

Nie mówię, że widelec jest zły - po prostu inaczej wygląda po ścięciu niż te, które miałem. Niejeden naklepał na chińskich ramach i widelcach dziesiątki tysięcy km - np. łukasz z forum i nie kojarzę, żeby narzekał na sprzęt, a wręcz przeciwnie.

Finanse finansami, ale lepiej troszkę zaczekać niż obniżać wagę w ten sposób. Niemniej jednak życzę frajdy ze złożenia(która już chyba jest) oraz jazdy, która będzie bez ekscesów ;]

#77 Adaasko

Adaasko
  • Użytkownik
  • 484 posts
  • SkądKołobrzeg

Posted 13 January 2012 - 15:16

przyszła paczka a w niej...

Dołączona grafika

i co mnie cieszy

Dołączona grafika

#78 pimpf

pimpf
  • Użytkownik
  • 415 posts
  • SkądwAw

Posted 13 January 2012 - 16:16

przyszła paczka a w niej...

i co mnie cieszy

Obrazek

ano cena zacna... 135GRoszy

każdy dźwiga swoje brzemię
HongFu HF-FM039 - 6871,2g
Radon ZR Race - 8222,8g

#79 Gosc_daroq_*

Gosc_daroq_*
  • Gość

Posted 13 January 2012 - 20:59

Teraz waży nawet mniej, bo już trochę wyściółki przeszło do historii :D
Oby Ci służyło.

#80 Adaasko

Adaasko
  • Użytkownik
  • 484 posts
  • SkądKołobrzeg

Posted 13 January 2012 - 21:16

daroq, dzieki men:)

pimpf, cene daroq dał bardzo dobrą, czekam jeszcze na mostek od Ciebie :)