[Rama] Aliminiowy frameset do 2500 zł
Gosc_kobrys_*
Posted 05 January 2012 - 01:28
Niemniej jednak dopada mnie syndrom braku możliwości jeżdżenia (praca i inne obowiązku) to oznacza, że mam za dużo czasu na myślenie o rowerze = czas na upgrade.
Jako, że moja rama alu jest już wysłużona dosyć (i coś tam strzela) to czas ją zmienić.
Wybór padł na ramę alu z kilku powodów:
- highend alu jest w umiarkowanej cenie,
- podczas wypadku większe prawdopodobieństwo przetrwania sprzętu niżeli w rowerach carbonowych,
- większa żywotność (mniejszy wpływ zmęczenia materialowego alu względem węgla),
- nie potrzebuję węgla - nie jestem ani pro, ani nawet super amatorem, jeżdżę dla przyjemności,
- mam ciężką dupę więc argument wagi sprzętu jest w pewnym sensie bezsensowny...
Na co mogę sobie pozwolić:
- powiedzmy, że frameset do 2,5k zł
- posiadam widelec 3T funda Team i chętnie będę dalej na nim jeździł więc frameset może być bez widelca,
- tylko i wyłącznie nowy sprzęt,
- sztyca może być aero,
- rama musi być mocna - mam ciężką dupę, ale i nacisnąć mocno zwłaszcza przy sprintach potrafię!
Co mi się podoba (w kolejności):
- Felt F55 (2012) lub F75 (2011) - starsze nie wchodzą w grę,
- Scott Speedster S10
- Giant TCR-0
- Merida Race-Lite 905 COM (najmniej)
Czego nie biorę pod uwagę:
- Cannondale CAAD,
- Canyon (trochę za dużo jak na frameset choć nie mam wątpliwości co do jego wartości)
- Specialized Aleez
- Giant Defy
- KTM Strada
- Kellys IRC
- Trek 2.5
- Focus
- Author
Jeśli czegoś nie wymieniłem, a uważacie, że sama rama jest godna uwagi proszę pisać. Czekam też na opinię.
Nie czekam natomiast na przekonywanie mnie co do odrzuconych przeze mnie modeli.
Gosc_Bullet_*
Posted 05 January 2012 - 07:58
Ja kupilem sobie Corratec Corones - dałem wówczas za tę ramę 950 zł ze sterami. Teraz te ramy np. w Romed z Białegostoku stoja po 1450 zł. Trochę za drogo w stosunku do dawnych cen. Natomiast wykonanie ramy i jazda na niej - bez zarzutu, ładnie wykonana, 3-krotnie cieniowana.
Jak chcesz coś oryginalnego - amerykańska Salsa w Fhm Wrocław - ładne ramy ze Scandium - cena troche wysoka - 3,5 tyś.
Można szukać KogaMyata Scandium - ładne ramy od czasu do czasu pojawiają się nowe na Allegro.
Jeżeli nie jestes przywiązany do marek - to Poison - możesz tam kupic tez ramy bez widelca i ustalic malowanie.
No i rodzimi mistrzowie - Orłowski i Rychtarski też robią ramy alu.
Gosc_kobrys_*
Posted 05 January 2012 - 08:26
A może taki GIANT? Bardzo mi się rama podoba i co do jakości wykonania zastrzeżeń na pewno nie będzie.
Taki Giant jest w moim zestawieniu nawet. Trzeba przemyśleć bo może zakup zamiast kwiecień-maj będzie na dniach... zobaczymy co mi felt odpisze na temat ceny samego framesetu f55 2012
dzięki thorian.
Czekam na kolejne głosy od kolegów.
Gosc_kobrys_*
Posted 06 January 2012 - 10:16
Szukałem trochę w internecie i miesiąc temu jeden z pracowników mówił że rower/rama jest już obstrykany i obfotografowany i że zdjęcia będą na dniach wrzucać... jak widać jeszcze nie wrzucili.
Gdyby ktoś coś wiedział na ten temat będę bardzo wdzięczny.
Gosc_kobrys_*
Posted 06 January 2012 - 16:26
Piękna prosta rama i obowiązkowy prosty widelec... mój typ... ciekawe jakby wyglądał z moją fundą
Gosc_Bullet_*
Posted 06 January 2012 - 17:16
Trzeba było zapytac: ,,Kto może mnie utwierdzic w przekonaniu, które już sobie wyrobiłem, że rama Felta jest najbardziej debeściarska''.
Naprawdę nie chcę byc złośliwy, ale Ty nie potrzebujesz żadnych rad, bo sam wiesz, co jest dla Ciebie najlepsze i oczekujesz tylko potwierdzenia swojego zdania. Udzielanie Ci jakiś porad czy uwag jest stratą czasu.
Gosc_kobrys_*
Posted 06 January 2012 - 17:26
Temat ten ma na celu pomoc mi w przejrzeniu szerszego spektrum rynku celem obejrzenia ramek. Wcale nie uważam, że rama Felta jest najbardziej debeściarska - śmiem twierdzić, że Scott czy Canonndale będzie dużo lepszy od niej.
Ale nie ukrywam też że ciekawi mnie co Felt z FA przygotował - może równie dobrze to być coś co w ogóle mi nie przypadnie do gustu.
Przepraszam Wilier jakby to wyglądało jak fochy z mojej strony. Chodziło mi po prostu o to, że jeśli dobrze spojrzałem i najwyższy model alu Lapiere to ten co wskazałem to ona do mnie nie przemawia.
Przeglądam - badam rynek, chcę dowiedzieć się jak najwięcej zanim zacznę kopać w konkretnej okolicy.
Jeśli już mam kupować sprzęt na następne parę lat to chcę by to było coś dobrego, ale i coś co pokocham jak obecny mój sprzęt!
Gosc_kobrys_*
Posted 06 January 2012 - 17:56
Co mi się podoba (w kolejności):
- Felt F55 (2012) lub F75 (2011) - starsze nie wchodzą w grę,
- Broadman Team
- Scott Speedster S10
- Giant TCR-0
- Merida Race-Lite 905 COM
Czego nie biorę pod uwagę:
- Cannondale CAAD,
- Canyon (trochę za dużo jak na frameset choć nie mam wątpliwości co do jego wartości)
- Specialized Aleez
- Giant Defy
- KTM Strada
- Kellys IRC
- Trek 2.5
- Focus
- Author
- Lapierre Audacio 700
- BMC Streetracer SR1
Czy zna ktoś jeszcze jakieś marki/modele, których nie wymieniłem, a które uważacie za warte uwagi?
Gosc_Bullet_*
Posted 06 January 2012 - 18:06
http://www.porebarow...46,produkt.html
Rynek ram szosowych - tych markowych, jakich szukasz jest w Polsce słaby. Poza tym, co już wymieniłeś, to już chyba będziesz musiał szukac za granicą....
Gosc_Bullet_*
Posted 06 January 2012 - 18:15
http://www.bikekatal...ponenty&pid=160
Przy czym cały rower na tej ramie kosztował coś 5 tyś zł, więc niech Cię nie przeraża cena katalogowa ;-)
A tak przy okazji: gdzie chcesz w Polsce kupic ramę nową Broadmana?
Posted 06 January 2012 - 18:19
Uwzględnij jeszcze może to:
http://www.porebarow...46,produkt.html
Ha! Właśnie miałem linkować tą ramkę. Firma zacna i na polskie warunki całkiem nietuzinkowa ramka. Na forum widziałem co najmniej jednego użytkownika tej ramy, więc może coś na jej temat powie.
W ogóle to wydaje mi się, że jeśli szukać topowej ramy alu to raczej 6061. Wtedy jest pewność, że przeszła wszystkie etapy odprężania i powinna to być solidna ramka. Klasyczne 7005 jest tańsze w produkcji bo można je spawać bez odprężania. Jak swego czasu rozkminiałem temat na necie, to wychodziło że 7005 jednak nie ma takiej sztywności do wagi ani takiej wytrzymałości jak 6061. Wyjątkiem miały być jakoby elementy 7005 które mimo wszystko były jednak odprężane - to ma być jakoby górna połka ALU. Pytanie tylko, czy w ogóle ktoś robi takie ramy? I jak to zweryfikować?
Gosc_kobrys_*
Posted 06 January 2012 - 18:33
Broadmana mogę dostać w Uk z darmową przesyłką jeśli będzie trzeba.
Posted 06 January 2012 - 18:49
http://www.spookybik...om/buy/skeletor
Moim zdaniem czarny koń tych zawodów, rama niebanalna, chwalona, o fajnej geometrii. Zostanie Ci trochę na fork, który de facto możesz kupić gdziekolwiek po okazyjnej cenie, wystarczy trochę pogmerać.