Okulary do jazdy w nocy
Posted 07 November 2018 - 11:48
Pozwolę sobie odkopać temat.
Przeszedłem przez kilka lampek z Ali, wszystkie ładnie świeciły - nie miałem zastrzeżeń.
Aktualnie ujeżdzam Convoya S2+, który świeci GENIALNIE, ale...
... nie mam problemu z tym, że nie oświetlam sobie drogi. Ja mam problem z tym, że mnie oślepiają samochody jadące z naprzeciwka, zwłaszcza jak jest jeszcze trochę mokro. Bywa, że przez dobre kilkanaście sekund jadę "na pamięć" albo aż muszę się zatrzymać.
Jeżdżę niestety w okularach korekcyjnych. Przerzucić się dla własnego bezpieczeństwa na soczewki + okulary rowerowe z jakąś fajną technologią (antyrefleks czy tam polaryzacja nie wiem...)? Może jeszcze inne rozwiązanie? Niestety taka pora roku, że wracam z pracy już po ciemku.
Ribble R872 - Octane One Gridd
Posted 08 November 2018 - 06:42
... nie mam problemu z tym, że nie oświetlam sobie drogi. Ja mam problem z tym, że mnie oślepiają samochody jadące z naprzeciwka, zwłaszcza jak jest jeszcze trochę mokro.
Z ciekawości: wziąłeś pod uwagę, że Twoja GENIALNA lampka bez jakiegokolwiek rozsądnego formowania wiązki powoduje dokładnie taki sam problem u innych kierowców, nawet przy dobrej pogodzie?

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Posted 08 November 2018 - 08:13
Nie wziąłem, świecę nią akurat mocno pod siebie, nie w dal (+ kolimator).
Ribble R872 - Octane One Gridd
Posted 08 November 2018 - 11:57
Pozwolę sobie odkopać temat.
Przeszedłem przez kilka lampek z Ali, wszystkie ładnie świeciły - nie miałem zastrzeżeń.
... nie mam problemu z tym, że nie oświetlam sobie drogi. Ja mam problem z tym, że mnie oślepiają samochody jadące z naprzeciwka, zwłaszcza jak jest jeszcze trochę mokro. Bywa, że przez dobre kilkanaście sekund jadę "na pamięć" albo aż muszę się zatrzymać.
Jeżdżę niestety w okularach korekcyjnych. Przerzucić się dla własnego bezpieczeństwa na soczewki + okulary rowerowe z jakąś fajną technologią (antyrefleks czy tam polaryzacja nie wiem...)? Może jeszcze inne rozwiązanie? Niestety taka pora roku, że wracam z pracy już po ciemku.
Ja jeżdżę w okularach korekcyjnych z antyrefleksem (taki model: https://www.optopro....r-czarne-czarne) - przezroczyste i jest ok.
Posted 08 November 2018 - 14:00
Mam oksy Ekoi fotochromy. W nocy bez problemu widoczność jak bez oksów.
Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka
Eeee, chyba nie.
Nie spotkalme sie z fotochromami, ktore przepuszczaja w max rozjasnieniiu 100% swiatla, no ale tego nawet nie robia transparentne szkla.
Ale z reguly kazde transparentne szklo bedzie przepuszczalo wiecej od fotochromow, nawet tych z duza przepuszczalnoscia swiatla.
Tak apropo Ekoi, to jaki model masz oprawek, jak z jakoscia?