Jump to content

Photo

Porównania grup osprzętu.

47 replies to this topic

#1 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1,761 posts
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Posted 13 June 2008 - 17:29

Jakiś już czas śledzę uważnie tematy pojawiające się na forum i stwierdziłem, że przydałby się jeden konkretny a na pewno bardzo pomocny zwłaszcza dla mniej zaawansowanych kolarzy i zaczynających swoją przugodę z kolarstwem szosowym. Chodzi konkretnie o usystematyzowanie, pogrupowanie i ogólne uporządkowanie tematu związanego z grupami osprzętu.
Wiele jest postów na forum, w których bardziej zaawansowani użytkownicy doradzają tym mniej doświadczonym w wyborze sprzętu. Ale nie jest to wszystko jakoś elegancko i przejrzyście skupione w jednym miejscu. Stąd ten właśnie post, który jeśli się sprawdzi i będzie z czasem coraz bardziej rozbudowywany, można podkleić (to już wedle uznania Admina) ;)
Chodzi głównie o umieszczanie poniżej opinii, ocen, subiektywnych porównań dlaczego np. Tiagra jest lepsza od Sory, czemu Veloce a nie Xenon ...
Liczą się oceny subiektywne, płynące z 'organoleptycznego' doświadczenia. Zwłaszcza od osób, które przesiadły się ze słabszego na lepszy osprzęt i mają realne porównanie jak 'chodziła' jedna grupa a jak 'chodzi' druga, jakie są odczucia po przesiadce np. z Tiagry na 105 itd., ich wady, zalety ...

Co prawda istnieje już strona mniej więcej odpowiadająca temu co możemy poniżej stworzyć, ale wiadomo - nie ma to jak subiektywne opinie na dany temat i im więcej ich jest tym łatwiej komuś będzie się zdecydować przed zakupem na konkretny osprzęt. A więc pomagajmy sobie ;)

Przydałoby się na początek również małe uporzadkowanie dla tych, którzy mają mniejszą wiedzę na temat starszych grup osprzętu. Czyli np. dzisiejszej Tiagrze odpowiada 'stara' RX, Ultegra to dawna 600EX itd. Nie zapominajmy również o konkurencyjnych grupach, i tak np.: Campagnolo Xenon - odpowiednik - Shimano Tiagra (TT x drzwi;)) itd. ... Oczywiście jest sporo tych informacji w necie, ale chyba warto, żeby były wszystkie w jednym miejscu na forum.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Campagnolo:
Dzisiejsze: -------> Dawne:
1. Record -->
2. Chorus -->
3. Centaur --> Daytona
4. Veloce -->
5. Mirage -->
6. Xenon -->

Shimano:
Dzisiejsze: --------> Dawne:
1. Dura Ace -->
2. Ultegra SL -->
3. Ultegra --> 600
4. 105 -->
5. Tiagra --> RX 100
6. Sora --> RSX

Sram:
Grupa i odpowiedniki innych producentów (mniej-więcej)
1. Red -----> Campagnolo Record i Shimano Dura Ace
2. Force ---> Campagnolo Chorus/Centaur i Shimano Ultegra
3. Rival ----> Campagnolo Veloce i Shimano 105

#2 Gosc_Qba_*

Gosc_Qba_*
  • Gość

Posted 13 June 2008 - 18:21

Według mnie bardzo dobry pomysł, popieram i przyłączę się w sposób taki:

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Sram:
Grupa i odpowiedniki innych producentów
1. Red -----> Campa Record i Sh Dura Ace
2. Force ---> Campa Chorus i Sh Ultegra
3. Rival ----> Campa Veloce i Sh 105

Sram nie ma "starych" oznaczeń gdyż osprzęt do szosy zaczął produkować dopiero od 2007 r.
Pozdro!

#3 pingpongista2

pingpongista2
  • Użytkownik
  • 98 posts
  • SkądPołudnie

Posted 13 June 2008 - 20:13

nie zgodze sie ze sh tiagra to odpowiednik campy xenon. mam porownanie i te dwie grupy dzieli wiele, tzn jak juz cos to xenona mozna porownywac do sory. wg mnie tiagra jest na rowno z mirage.

#4 SN

SN
  • Użytkownik
  • 475 posts
  • Skądzupelnie blisko

Posted 13 June 2008 - 20:17

jest jeszcze centaur, ktoremu blisko do force i ultegry!

#5 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 posts
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Posted 13 June 2008 - 20:35

Ja myśle że nie warto tak porównywać jeśli już to pod pewnym względem np. cena,ergonomia, wytrzymałość itp. Nie wszystkie względy na raz każda część ma swoje wady i zalety a nie każdy to uwzględnia. Ta klamota bardziej ergonomiczna od tamtej zaś mniej wytrzyamała i droższa itd it. To moja opinia. 8-)

#6 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1,761 posts

Posted 13 June 2008 - 20:45

nie zgodze sie ze sh tiagra to odpowiednik campy xenon. mam porownanie i te dwie grupy dzieli wiele, tzn jak juz cos to xenona mozna porownywac do sory. wg mnie tiagra jest na rowno z mirage.

Też mi się tak wydaje ale pewności nie mam bo nie jeździłem na żadnej z tych grup. To porównanie wziałem z jakiegoś sklepu internetowego. Miało tylko zobrazować o co mniej więcej chodziło mi kiedy zakładałem ten wątek.

A co z Campagnolo np. Daytona. Starsza grupa z tego co wynalazłem w necie ale czy mogłby ktoś ją przyporządkować, porównać, podpiąć do konkretnej podgrupy ?

Ja myśle że nie warto tak porównywać jeśli już to pod pewnym względem np. cena,ergonomia, wytrzymałość itp. Nie wszystkie względy na raz każda część ma swoje wady i zalety a nie każdy to uwzględnia. Ta klamota bardziej ergonomiczna od tamtej zaś mniej wytrzyamała i droższa itd it. To moja opinia. 8-)

Włąsnie o to chodzi - o wady i zalety. O odczucia, 'jak mi chodzą klamoty' danej grupy w porównaniu z inną grupą, którą miałem też okazję testować ... A więc kubano_szos pisz śmiało ;)

#7 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2,523 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 13 June 2008 - 20:56

Tak samo jak i porownanie chorusa do ultegry.. kompletnie bez sensu.

Daytona to obecny centaur, a jeszcze przed daytona była athena.

#8 Muniek

Muniek
  • Użytkownik
  • 350 posts
  • SkądPszczyna

Posted 13 June 2008 - 22:12

Sora -> RSX
Tiagra -> RX100
Ultegra -> 600

#9 Gosc_kosai_*

Gosc_kosai_*
  • Gość

Posted 14 June 2008 - 00:15

popieram Malika, porównanie chorusa do ultegry jest nie na miejscu, wystarczy spojrzeć na różnice cenową i już wiadomo że to inna bajka. Ultegrze bliżej już do centaura.

#10 pingpongista2

pingpongista2
  • Użytkownik
  • 98 posts
  • SkądPołudnie

Posted 14 June 2008 - 14:20

akurat cena nie ma tu nic do rzeczy...

#11 Gosc_Qba_*

Gosc_Qba_*
  • Gość

Posted 14 June 2008 - 15:12

Zgadzam się; jeżeli chcielibyśmy porównywać obydwóch producentów cenowo to wyszły by jakieś czary mary... Za Veloce trzeba zapłacić podobnie jak za 105 (plus minus kilkadziesiąt zł w zależności od rocznika) ale już za Recorda dajemy niemal 2x DA... Nieproporcjonalne bardzo są ceny. Do tego dochodzi mało jeszcze dostępny Sram, który podejrzewam będzie równie drogi co Campa.
Jeżeli już porównywać to już pod konkretnymi aspektami.
Ja mogę porównać pod względem klamkomanetek Sorę i Xenona.
O dziwo lepiej oceniłbym Sorę, jeździłem troszki na nowych jej klamkach i stwierdzam, że dopóki nie złapią luzów to działają naprawdę fajnie i są powiedzmy "porządnie wykonane". Co prawda na pewno kosztem masy ale mniejsza o to, w końcu to najniższa grupa...
Co do klamek Xenona to działają również w porządku a kwestia kształtu to indywidualna sprawa każdego użytkownika, mi jakoś specjalnie nie przeszkadzała inna ergonomia. Natomiast zastrzeżenia mam do materiału, którego są zrobione czyli plastiku. Jadąc i zmieniając biegi odniosłem wrażenie, że klamki są bardzo "delikatne" i przy byle mocniejszej okazji chciałby by strzelić wpół...
To oczywiście moje zdanie, każdy może myśleć inszej :mrgreen: ...
Pozdro!

#12 Gosc_Klaudiusz_*

Gosc_Klaudiusz_*
  • Gość

Posted 14 June 2008 - 16:19

Plastik w Xenonie jest ok, poki nie pizgnie w pol :P wczoraj zlamalem klame jak wrzucalem na duza tarcze z przodu, mam nadzieje ze klamy sa chociaz troszke mocniejsze :mrgreen:

#13 Gosc_kosai_*

Gosc_kosai_*
  • Gość

Posted 14 June 2008 - 20:53

spodziewałem sie takiej odpowiedzi. Ja jednak sądzę, że ceny campy względem shimano są proporcjonalne. W UK np. centaur kosztuje praktycznie tyle samo co ultegra i jeśli już to należy porównywać te 2 grupy, chorusowi zaś odpowiada raczej dura ace.

#14 pingpongista2

pingpongista2
  • Użytkownik
  • 98 posts
  • SkądPołudnie

Posted 15 June 2008 - 17:43

sugerujesz zatem ze zawodowcy z ekranu eurosportu ktorzy maja dura ace sa juz do tylu o jedna klase osprzetu w porownaniu do tych co jezdza na recordzie?? nie wydaje mi sie... ;-)

#15 emer

emer
  • Użytkownik
  • 582 posts
  • SkądGalicja

Posted 15 June 2008 - 18:00

Inna sprawa kto na czym jeżdzi, a inna kto ma z kim podpisana umowę (shimano i campa) - i musi jeździć na czymś ....
Nie wnikam w dyskusje co lepsze ... ale IMO Chorus jest wyzej niz Ultegra, ale nie jest ... Dura Ace ;-)

Natomiast IMHO najwyzsze grupy, tj Record i Dura Ace sa tak odchudzone aby ważyc te pare gram mniej, ze jestem przekonany o ich krótszej żywotności niz Chorus i Ultegra ...
Wydaje się, ze przeznaczone są one (Record i DA) raczej dla profi gdzie jest sponsor i płaci na ciągła wymiane sprzętu i dla ludzi ... kasiornych.
Pare gram wiecej i mamy Chorusa czy Ultegre - podobnej klasy i wytrzymalsze ... No i tańsze ...

#16 lucjan

lucjan
  • Użytkownik
  • 79 posts
  • Skądnieopodal

Posted 15 June 2008 - 18:04

Kosai napisał: " Ja jednak sądzę, że ceny campy względem shimano są proporcjonalne. W UK np. centaur kosztuje praktycznie tyle samo co ultegra i jeśli już to należy porównywać te 2 grupy, chorusowi zaś odpowiada raczej dura ace.".

Czyli można założyć wedle Twojej teorii, że jeżeli Europejski dystrybutor Shimano podniesie cenę na Dura Ace do takiego poziomu, że będzie ona np. dwukrotnie wyższa od Rekorda (np w USA coś podobnego jest z racji walki z japońcami) to będzie znaczyło, że DA automatycznie wyprzedza Rekorda o lata kosmiczne. :roll:
Zamiast przyjmować cenę (czyli coś bardzo abstrakcyjnego, kategorię ekonomiczną) jako punkt odniesienia do pozycjonowania osprzętu i jego funkcjonalności, proponuję CI kolego, popedałuj sobie trochę i przewietrz umysł.

#17 COST

COST
  • Użytkownik
  • 282 posts
  • SkądRADOM

Posted 15 June 2008 - 19:07

hehe jak zwykle lucjan obrona twierdza shimano
nie daj się podpuszczac!! ;-)
ale tez twierdze ze takie porównania są do pupy jak i caly ten temat
no moze ciekawe jest porownanie starych grup i terazniejszch odpowiedników

pozdrawiam

#18 Gosc_kosai_*

Gosc_kosai_*
  • Gość

Posted 15 June 2008 - 19:46

widzę że lucjan nie załapał, dla mnie dura ace może kosztować 10x tyle co record, a lepszy z tego względu nie będzie. O tym co jest odpowiednikiem ultegry nie decyduje wcale cena tylko inne parametry np. waga, jakość, a tutaj chorus chyba zdecydowanie lepiej wypada. Przecież, gdyby ultegra była tak samo dobra to kto by kupował 2 razy droższego chorusa?
Na tej podstawie można wywnioskować, że poszczególne grupy obydwu producentów, które mają zbliżoną cenę, siłą rzeczy muszą być zbliżone pod względem jakości.
Stąd ultegra--> centaur.
Co do recorda to od chorusa różni się głównie użytymi materiałami, tytan zamiast aluminium.

#19 kr1zje

kr1zje
  • Użytkownik
  • 1,165 posts
  • SkądWarszawa

Posted 15 June 2008 - 20:24

czy ktoś może orientuje się co dają łożyska w hamulcach chorus skeleton? w centaurze nie ma oznaczenia "bearings"

#20 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1,761 posts

Posted 15 June 2008 - 20:56

... ale tez twierdze ze takie porównania są do pupy jak i caly ten temat ...

do pupy to są czopki, COST ;] przeczytaj od początku po co jest ten temat.

Co do 'porównań cenowych' - Panowie, nie o to przecież chodziło ...
Załóżmy, że cały osprzęt jest darmowy, bezcenny, cokolwiek ...
Skupmy się na porównaniach 'organoleptycznych' - co, jak, czemu a nie za ile. Proste ?

Reply to this topic