Porównania grup osprzętu.
Napisano 15 czerwiec 2008 - 21:44
Moim zdaniem nie da się uciec od pytania o cenę sprzętu. Takie są nasze realia. Każdy kalkuluje czy np. kupić sorę czy tez tiagrę, czy może 105 lub ultegrę. Czy się opłaca, itd, itd. A może campa.... A to dlatego, że my na te klamoty musimy zapracować. Nie dostajemy ich od sponsorów.
Temat może i dobry ale jak pójdzie w kierunku rozważań i czysto akademickich sporów stanie się nieprzydatny dla użytkowników.
Proponuję wrócić na ziemię - czyli co, gdzie i za ile. A o gustach nie gadajmy. Niech każdy jeździ na czym chce.
Pozdrawiam Brać Szosową.
Napisano 16 czerwiec 2008 - 08:33
Racja, jeżeli myślelibyśmy nad tą kwestią czysto abstrakcyjnie, bez patrzenia na koszty, to temat ograniczyłby się tylko do tego, czy lepsze jest Sh Dura Ace czy Campa Record.
Ale właśnie o to chodzi ...
Zauważ jaka jest idea tego wątku, co zostało określone na samym początku. (nie czuję że rymuję ;-) )
Panowie, robi się lekki OFF TOPIC ;]
Gosc_camel1989_*
Napisano 16 czerwiec 2008 - 17:58
Napisano 16 czerwiec 2008 - 18:28
Dzięki temu tematowi dowiedziałem się co jest shimanowskie (Sora, Tiagra, 105, Ultegra), a co campagnolowskie (Xenon, Mirage, Veloce, Centaur). Bardzo mi się przyda ta wiedza oglądając rowery na allegro
Rozumiem, że Sora, następnie Tiagra, 105, Ultegra itd. to w kolejności od "najniższej półki" Shimano wzwyż, tak?
Cieszę się, że temat się sprawdza
Dokładnie tak - z 'jedynką' (czyli na pierwszym, najwyższym miejscu) jest Dura Ace itd. w dół.
Gosc_camel1989_*
Napisano 18 czerwiec 2008 - 07:46
Napisano 18 czerwiec 2008 - 09:00
nie wydaje mi sie ze sa mniej zywotneNatomiast IMHO najwyzsze grupy, tj Record i Dura Ace sa tak odchudzone aby ważyc te pare gram mniej, ze jestem przekonany o ich krótszej żywotności niz Chorus i Ultegra ...
Wydaje się, ze przeznaczone są one (Record i DA) raczej dla profi gdzie jest sponsor i płaci na ciągła wymiane sprzętu i dla ludzi ... kasiornych.
Pare gram wiecej i mamy Chorusa czy Ultegre - podobnej klasy i wytrzymalsze ... No i tańsze ...
na pewno jezei chodzi o klamki to DA sa lepsze niz nizszej grupy i zyja dluzej
tak samo z piastami ktore maja lepsze bieznie lozysk, lepiej polerowane co daje dluzsza zywotnosc
wage obniza sie glownie lzejszymi materialami i doskonalsza obroba (wejdz na strone sh i porownaj przykladow piasty a poszczegolnych grupach)
Gosc_kosai_*
Napisano 18 czerwiec 2008 - 18:04
Najwyższe grupy, wykonane są z najlepszych i najtrwalszych materiałów, najlepiej obrobionych i stąd ta niska waga. Dodatkowo im wyższa grupa tym sprawniej powinna działać (przerzutki, klamki, hamulce), sztywniejsze korby itp.
Nawet na początku tematu już ktoś wspominał o pękających klamkach xenona, właśnie dlatego że zastosowano tam plastik.
Napisano 18 czerwiec 2008 - 18:38
Camel to chyba źle to zrozumiałeś, jest dokładnie odwrotnie.
Najwyższe grupy, wykonane są z najlepszych i najtrwalszych materiałów, najlepiej obrobionych i stąd ta niska waga. Dodatkowo im wyższa grupa tym sprawniej powinna działać (przerzutki, klamki, hamulce), sztywniejsze korby itp.
Nawet na początku tematu już ktoś wspominał o pękających klamkach xenona, właśnie dlatego że zastosowano tam plastik.
Nie byłbym tego taki pewien - kiedyś słyszałem kogoś kto się dosyć sporo ściga że np. Dura Ace pada rzeczywiście szybciej niż Ultegra...
Napisano 18 czerwiec 2008 - 22:04
zalezy jeszce ktore roczniki ;]Nie byłbym tego taki pewien - kiedyś słyszałem kogoś kto się dosyć sporo ściga że np. Dura Ace pada rzeczywiście szybciej niż Ultegra...
mysle ze bledem jest robienie w nowych DA osiek z alu
no ale coz takei robia, pewnie maja racje ;]
[ Dodano: 2008-06-20, 13:56 ]
w dura ace 7800 w tylnej piascie zrobili alu babenek (nei najlepszy pomysl) z czego sie juz wycofali w serii 7850 i powrocili tytanowy
Napisano 29 czerwiec 2008 - 14:29
Nie mam pojęcia jak to obliczyć. Są większe średnice niż 34.9mm??
Napisano 29 czerwiec 2008 - 15:42
Mam pytanie odnośnie przedniej przerzutki SH-105, jakie są średnice przerzutek ze 105?? Jestem przy kupnie całej grupy i mam dylemat co do przedniej przerzutki. Zmierzyłem rure w miejscu gdzie jest narazie stara i wyszło mi 11.2cm??
Nie mam pojęcia jak to obliczyć. Są większe średnice niż 34.9mm??
Nie ma większych jak 34,9.
A inne możliwe to ~25,6(stare stalowe ramy itp), 31,8 i 34,9.
Napisano 30 czerwiec 2008 - 10:16
Napisano 30 czerwiec 2008 - 12:36
przeczytajcie se tan artukuł
http://www.bikeworld...artykul/3145/1/ szczegółów nieujawnie :-P
W temacie o nowościach sprzętowych pisano już o tym z miesiąc temu...