Skocz do zawartości

Zdjęcie

Rysa czy pęknięty widelec karbonowy ?

73 odpowiedzi w tym temacie

#1 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1552 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 11 styczeń 2012 - 23:56

Cześć..

Dzisiaj zobaczyłem coś takiego u siebie na widelcu..

Dołączona grafika Dołączona grafika

Jak poznać czy to rysa czy pęknięcie ?
Przejeżdżając po lakierze paznokciem czuć lekką nierówność..

Coś z tym zrobić ? Jeśli pęknięcie to co dalej ? Na złom widelec ? Czy można go reaniomować ? Słyszałem że spece mają na swoje szpeje [widelce, ramy] dożywotnią gwarancje.. prawda to ?

#2 SN

SN
  • Użytkownik
  • 475 postów
  • Skądzupelnie blisko

Napisano 12 styczeń 2012 - 00:06

Zwroc uwage, ze ta rysa biegnie dokladnie od krawedzi korony widelca!
Na podstawie zdjecia to na dwoje babka wrozyla.

Mysle, ze najbardziej rozsadnym rozwiazaniem byloby zgloszenie sie do oficjalnego przedstawiciela Specialized. Nawet jesli okaze sie, ze to tylko rysa to bedziesz mial swiadomosc iz nie jezdzisz na uszkodzonym sprzecie.
Moge spokojnie powiedziec, ze od widelca zalezy Twoje zycie, a z cala pewnoscia zdrowie.

Gdybys chcial dzialac na wlasna reke to proponowalbym znalezc punkt gdzie moglbys przeswietlic widelec tak, aby okreslic czy to rysa lub pekniecie.

W kazdym badz razie podejdz do tego powaznie i gdybym byl Toba to z gory olalbym komentarze w stylu: "to na pewno rysa"! Nikt nie jest w stanie okreslic tego co zaszlo pod lakierem na podstawie zdjecia.

#3 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1552 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 12 styczeń 2012 - 00:27

Własnie przed chwilą dojrzałem jeszcze coś takiego od wew. strony :roll:

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

#4 Adaasko

Adaasko
  • Użytkownik
  • 484 postów
  • SkądKołobrzeg

Napisano 12 styczeń 2012 - 00:34

moze być to tez, na moje oko poprostu pekniecie lakieru, ktory czasem nie wytrzymuje pracy materialu malowanego

#5 SN

SN
  • Użytkownik
  • 475 postów
  • Skądzupelnie blisko

Napisano 12 styczeń 2012 - 00:40

Zwroc uwage na dokladnie prostopadle polozenie tych rys wzgledem osi widelca.
To wyglada tak jakby aluminiowy odlew korony widelca (zakladam, ze masz aluminiowa rure sterowa) chcial oddzielic sie od przyklejonego do niego wlokna weglowego.

#6 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 12 styczeń 2012 - 00:42

Nawet jeżeli to pęknięcie lakieru to powstaje pytanie co to za jakośc jego wykonania. Są widelce, objeżdżone, po kilkanaście tyś km i nie mają ,,popękanego lakieru''.
Dzisiaj lakier, a jutro co?

Oddaj ten widelec do reklamacji, bo strach na czymś takim jeździc.

#7 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Napisano 12 styczeń 2012 - 00:48

Zdejmuj to z roweru i wysyłaj czym prędzej...

"morda nie szklanka, ale zęby nie grzyby!"

REKLAMUJ!

#8 Adaasko

Adaasko
  • Użytkownik
  • 484 postów
  • SkądKołobrzeg

Napisano 12 styczeń 2012 - 01:10

kugel, niczego nie bronie, również jestem za wyslaniem tego widelca na gwarancje, chociazby dlatego ze chcesz miec ladny rower, a nie z popekanym lakierem :)

#9 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1552 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 12 styczeń 2012 - 01:12

Adaasko, a to pęknięcia lakieru też obejmuje gwarancja ? pierwsze słyszę.. no nic.. to jutro chwytam za telefon i dzwonię..to tu to tam.. :roll:

mam aby nadzieję ,że nic innego nie pękło ,nie poluzowało się ,nie strzeliło.. z tego co obecnie zrobiłem przegląd całej ramy ,to wygląda na to że "tylko" widelec.. no cóż... :evil:

szkoda aby że nie mam nic na zastępstwo.. bo długi okres bez roweru chyba mnie czeka :shock:

#10 Adaasko

Adaasko
  • Użytkownik
  • 484 postów
  • SkądKołobrzeg

Napisano 12 styczeń 2012 - 01:20

jesli cie ustawia mogę wysłac Ci stalowy widelec szosowy, ahead 1 1/8 na zastępstwo, mam taki wolny.

Co do pekniętego lakieru a gwarancji - róznie bywa, jakby nie bylo to wada, no i nie wiemy co kryje sie pod lakierem.

widelec wkoncu jest z alu sterowką czy full carbon? faktycznie wyglada to faktycznie jak stwierdzil ktoś wyżej na okolice łączenia b.sztywnej alu korony a karbonowych widelek - to juz wada fabryczna

#11 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 12 styczeń 2012 - 07:44

xubix, a jak się na śliskim wypieprzyłeś to czasem nie na tą strone?

u2250y2014v3.gif

#12 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 12 styczeń 2012 - 08:51

Ciężko to ocenić :/ Mi to bardziej przypomina pęknięcie lakieru, ale możemy sobie gdybać.
Wyślij może to zdjęcia do Jarka z Luxtech, myślę że to będzie najlepszy pomysł na szybko.
pzdr

#13 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1552 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 12 styczeń 2012 - 09:22

woody, no na tą stronę ale.. to było przy 20km.h więc nie sądżę żeby od razu pękał widelec [bo jak lakier to pół biedy] rowery szosowe wytrzymywały gorsze upadki... :roll:

Adaasko, rura sterowa jest alu.. zaraz po 10:00 dzwonię do sklepu skąd mam paragon i rozmawiam.. także zostaw na jakiś czas ten widelec i się dogadamy..

#14 Adaasko

Adaasko
  • Użytkownik
  • 484 postów
  • SkądKołobrzeg

Napisano 12 styczeń 2012 - 10:20

przy normalnej glebie, to nie sądze zeby cos sie stalo, chyba ze wystrzeliles dziobaka, albo gdzies faktycznie przywaliles widlem, miejsce jakby nie bylo wrażliwe - z reguly kladą sie korona-sterówka - ale w tym przypadku pewine najbardziej odci ążone bedzie łączenie...

co do widelca - moge ci go za grosz opchnąć, albo poprostu wrzucisz 15 na wysylke, a pózniej sobie odeślesz - jak coś PW :)

#15 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1552 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 12 styczeń 2012 - 10:28

Dzwoniłem właśnie do sklepu ,w którym nabyta została moja rama.. Gościu powiedział ,że nie muszę do niego jechać ,że w każdym autoryzowanym serisie specialized to załatwię.

W sobotę jadę na studia do Kalisza akurat, to wyjdę z kilku wykładów i podjadę do "Glicki Bike" - byłem u niego 2 razy z przekładaniem kierownicy i do regulacji.. Zna się na rzeczy..

Dzwoniłem do niego to powiedział ,że postara się ocenić sam bo widział już wiele pęknięć ,a jak to mnie nie zadowoli to spiszemy protokół reklamacyjny i zostawię widelec u niego.. Z czego powiedział mi ,że nie naprawiają ich, tylko wymieniają na nowe nawet jeśli są rysy lakieru.. I co najlepsze powiedział że mogą nie uznać reklamacji jeżeli udowodnią mi ,że się ścigałem, wywróciłem albo nadmiernie go eksploatowałem :shock: :-(

Adaasko, w sobotę dam Ci znać co i jak ,ok ? ;-) Dzięki za pomocną dłoń :->

#16 Gosc_Kuba1987_*

Gosc_Kuba1987_*
  • Gość

Napisano 12 styczeń 2012 - 11:53

nie daj się wyrolować na tym ściganiu ciekawe jak zamierzaja to udawadniać wyniki? przeciez można mieć kilka rowerów z nadmierną eksploatacją i wywrotka to juz gorzej ;)

#17 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 12 styczeń 2012 - 12:46

Jak faktycznie reklamacja nie działa gdy się ścigasz to jakaś kompletna porażka jest !!
A udowodnić bardzo łatwo, zdjęcia z wyścigów, wyniki itd...
pzdr

#18 Riddick

Riddick
  • Użytkownik
  • 402 postów
  • Skądmałopolska

Napisano 12 styczeń 2012 - 13:05

widelce z kompozytu tak łatwo nie pękają :mrgreen:

#19 Gosc_Kuba1987_*

Gosc_Kuba1987_*
  • Gość

Napisano 12 styczeń 2012 - 13:13

Jak faktycznie reklamacja nie działa gdy się ścigasz to jakaś kompletna porażka jest !!
A udowodnić bardzo łatwo, zdjęcia z wyścigów, wyniki itd...
pzdr

A gdzie w wynikach jest że jechałeś na danym rowerze a nie innym, ze zdjęciami gorzej ale trzeba by się nieźle przekopywać przez internet.

#20 user1215

user1215
  • Użytkownik
  • 143 postów
  • Skąd3miasto

Napisano 12 styczeń 2012 - 14:13

Dzwoniłem do niego to powiedział ,że postara się ocenić sam bo widział już wiele pęknięć ,a jak to mnie nie zadowoli to spiszemy protokół reklamacyjny i zostawię widelec u niego.. Z czego powiedział mi ,że nie naprawiają ich, tylko wymieniają na nowe nawet jeśli są rysy lakieru.. I co najlepsze powiedział że mogą nie uznać reklamacji jeżeli udowodnią mi ,że się ścigałem, wywróciłem albo nadmiernie go eksploatowałem :shock: >

Zadzwoniłem do Specialized Polska, na numer tel. podany na stronie i wypytałem się, jak to jest. Miły pan udzielił mi informacji, że jest to bzdurą. Że ich rowery generalnie używane są raczej do ścigania i jedynym powodem nie uznania gwarancji może być uszkodzenie powstałe w skutek nieprawidłowego używani lub wypadku. Na pewno nie może być takim powodem używanie roweru do ścigania!

Powodzenia w reklamowaniu.

Dodaj odpowiedź