Skocz do zawartości

Wewnętrznie prowadzone pancerze

47 odpowiedzi w tym temacie

#21 Gosc_dominik28382_*

Gosc_dominik28382_*
  • Gość

Napisano 22 styczeń 2012 - 22:19

a to super pomysł też o tym myślałem tylka jak poprowadzić linkę w suporcie w zasadzie przez suport ? jednak w tym miejscu potrzebny byłby pancerz bo miejsce raczej byłoby przynajmniej u mnie bo mam hallowtech a więc łożyska z zewnątrz ,jak to jest rozwiązane w profesjonalnych ramach ?

#22 Gosc_mackie_*

Gosc_mackie_*
  • Gość

Napisano 22 styczeń 2012 - 22:21

Linka się wygnie na osi suportu i idealnie wyjdzie na przerzutkę xD

#23 Gosc_dominik28382_*

Gosc_dominik28382_*
  • Gość

Napisano 22 styczeń 2012 - 22:24

tak ale w pancerzu musi być albo przynajmniej w czymś co zapewni sztywność i poślizg

#24 Gosc_dominik28382_*

Gosc_dominik28382_*
  • Gość

Napisano 22 styczeń 2012 - 22:25

nie wiem przemyśl kombinuj mi w sumie wystarczyłoby prowadzenie tylko do ślizgów ,do przerzutki mogłaby iść z zewnątrz

#25 Gosc_KeNaJ_*

Gosc_KeNaJ_*
  • Gość

Napisano 22 styczeń 2012 - 23:25

kobrys, kompletnie nie wiem ile jest miejsca w suporcie pod osią korby, ale jeśli będzie jakieś 0,5 cm to wkleić kawałek pancerza (najlepiej coś w stylu nokon żeby była możliwość wymiany wkładki teflonowej) na klej epoxydowy (nie puści) i w sumie problem załatwiony. Jedyny minus - wymiana linki = demontaż korby. Inny sposób jeśli braknie miejsca w środku to wyjść linką z ramy kawałek przed suportem - puścić w pancerzu - i zaraz za suportem wejść w tylne widełki.

#26 Gosc_dominik28382_*

Gosc_dominik28382_*
  • Gość

Napisano 23 styczeń 2012 - 15:52

juz zamówiłem wstępnie te blokady pancerzy 4 szt .Teraz czekam na twój projekt.

#27 he1885

he1885
  • Użytkownik
  • 58 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 23 styczeń 2012 - 17:09

Ja mam wrażenie, że wymiana takiej linki nie jest trudna. Jeżeli się mylę wyprowadźcie mnie z błędu. ;)
Najpierw wyciągam sam pancerz trzymając za linkę żeby została w świetle ramy, a później nawlekam na nią pancerz, wyciągam starą linkę, a następnie zakładam na nią nowy pancerz.
Można to zrobić w ten sposób?

#28 Gosc_dominik28382_*

Gosc_dominik28382_*
  • Gość

Napisano 23 styczeń 2012 - 19:37

tak tylko ja nie chce prowadzić pancerza wewnątrz ramy tylko sama linke żeby zniwelować tarcie .KTOŚ POSIADA MOŻE TAKĄ RAMĘ I MÓGŁBY ZROBIĆ ZDJĘCIE JAK JEST POPROWADZONA LINKA DO PRZERZUTKI W TYLNYM WIDELCU PRZEZ SUPORT ?
Jednak nie bede prowadzil linek w tylnym trojkacie bo nie mam takiej potrzeby a nawiert w miejscu haka jest ryzykowny .

#29 justas

justas
  • Użytkownik
  • 68 postów
  • SkądKraków-Bronowice

Napisano 25 styczeń 2012 - 19:16

TUTAJ jest dobrze obfotografowany sprzęt , z paru zdjęć można coś wywnioskować.

#30 Gosc_dominik28382_*

Gosc_dominik28382_*
  • Gość

Napisano 27 styczeń 2012 - 15:57

Dostałem wczoraj blokady pancerzy co najważniejsze-za darmochę 5 sztuk a miało być 4 ,nawet nie pokrywałem kosztów przesyłki -JAKO PREZENT OD FIRMY SKI TEAM-POLECAM ICH GORĄCO ,i już była pierwsza przymiarka ,szczelę foty z pracy nad tym i porównanie jak było i jak jest .
Na tym foto są prowadzone w pancerzu -czego chce uniknąć fotki zrobię jak dojdą pancerze w przyszłym tygodniu żółte
tak chłopaczki -Jak je wyprowadzić z ramy na ślizgi też poprzez przelotki ?

#31 Gosc_dominik28382_*

Gosc_dominik28382_*
  • Gość

Napisano 05 luty 2012 - 22:41

no i prowadzenie zrobione tutaj się zapoznajcie :
Dołączona grafika
Dołączona grafika
asymetria żeby nie osłabić ramy zbytnio w jednym miejscu ,nie wychodziłem w tylnym widelcu bo obawiałem się za dużego osłabienia go w tym miejscu .Myślę że znacznie lepiej wygląda chodź na pierwszy rzut oka nie widać różnicy .Problemy może sprawiać przekładanie pancerzy ale w tym wypadku wystarczy zdjąć przelotki przed suportem i wyprowadzić swobodnie linkę .Oczywiście nie prowadziłem ich przez ramę w pancerzu .

#32 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Napisano 05 luty 2012 - 23:03

Ekstra - jak wychodzi z oporem linek względem poprzedniego rozwiązania?

#33 Gosc_dominik28382_*

Gosc_dominik28382_*
  • Gość

Napisano 05 luty 2012 - 23:12

tzn ja i tak zmieniałem pancerze na jagwire i świetnie działa dużo lżej niż przedtem no ale zdaje się że to zasługa nowych pancerzy niż prowadzenia ,ale jestem zadowolony ,jeśli planujesz takie coś to po blokady zgłoś się do SKI TEAM o których pisałem wcześniej ,dostałem od nich blokady za darmochę ,chodź by nawet nie dali za darmo to 5 zł za sztukę to nie majątek.

#34 Gosc_dominik28382_*

Gosc_dominik28382_*
  • Gość

Napisano 26 luty 2012 - 16:15

kobrys, noi jak robisz to wewnętrzne prowadzenie ?

#35 asdrubal

asdrubal
  • Użytkownik
  • 5 postów
  • SkądSiemce

Napisano 10 listopad 2012 - 13:45

Sorry że odgrzewam kotleta ale mógłby ktoś napisać gdzie można kupić te inserty i jak one się tak naprawdę nazywają. Przeszukałem cały net i nie mogę nic znaleźć.

Oraz czym to jest przyklejone i czy one zatrzymują pancerz i w środku wystarczy sama linka?

#36 bobo100

bobo100
  • Użytkownik
  • 199 postów
  • SkądNowy Tomyśl

Napisano 12 styczeń 2013 - 16:24

Mam ramę z wewnętrznym prowadzeniem linek i zastanawia mnie co jest w środku, bo linkę mogę przeciągnąć bez problemu, ale zastanawiam się z czego jest ta wewnętrzna rurka. Szczególnie zastanawia mnie co jest pod suportem, bo nie wiem czy nie idzie to po ramie linka. Czy można ewentualnie zastosować dla lepszej pracy rurki teflonowej Nokona, które są przeznaczone do pracy w systemie zamkniętym?

#37 lisek57

lisek57
  • Użytkownik
  • 121 postów
  • SkądOzorków http://lisek571.blogspot.com/

Napisano 18 lipiec 2014 - 21:07

witam w trące się do tematu kupiłem ramę focusa i do tylnego chamulca jest wewnętrze prowadzenie linki tylko mam problem jak to zrobić bo nic nie mam w środku i nie mogę przeciągnąć pancerza bo jest pusta rama czy wiecie jak to zrobić

#38 biker1974

biker1974
  • Użytkownik
  • 458 postów
  • SkądMirków/Wroclaw

Napisano 18 lipiec 2014 - 21:33

Do srodka wpuszczasz sama linke,nie pancerz.

#39 lisek57

lisek57
  • Użytkownik
  • 121 postów
  • SkądOzorków http://lisek571.blogspot.com/

Napisano 19 lipiec 2014 - 05:00

ok wpuszczałem samą linkę i też nie chce mi wyjść na zewnątrz

#40 yetiunio

yetiunio
  • Użytkownik
  • 133 postów

Napisano 19 lipiec 2014 - 10:33

Najpierw przełóż samą linkę z przytwierdzoną na końcu żyłką, musisz pokombinować na pustej ramie, potem odczepiasz linkę tak że zostaje sama żyłka, i jak już przygotujesz manetki to przewlekasz linki za pomocą żyłek. Sprawdzony patent, tylko trzeba uważać, bo żyłki łatwo uciekają:-D potem przy wymianie linek do starej też przytwierdz żyłkę wyjmujac ją;-) swoją drogą nie wiem czemu tu wcześniej ludzie pisali o puszczaniu pancerzy w środku ramy, skoro można pancerzem tylko do otworu w ramię doprowadzić linkę, a dalej takimi plastykowymi rurkami dolaczanymi do zestawów uszczelnianych pancerzy (do kupienia też w castoramach...). No ale to może też zależy od ramy, ja w cubie do mtb mam tak jak piszę, a w szosowce jeszcze nie wymieniałem ale już się boję:-D

Dodaj odpowiedź