Wysokie tętno , niskie ciśnienie.
Started By
ditom
, 22 sty 2012 20:34
45 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 22 styczeń 2012 - 20:34
Witam kolegów !!!!!!!
Mam pytanko następujące . W związku z przygotowaniem do sezonu zacząłem po miesiącu przerwy zacząć jeździć na rowerze stacjonarnym ( taki jak do spiningu ). Jeżdżę po 1 - 1,5 h .
Mój puls waha się w granicach 170-180 przez cały trening. Natomiast mniej więcej w połowie jazdy zaczynam czuć jakby wysiłek sprawiał mi coraz mniej trudności i zaczynam się robić senny . I właśnie w tym momencie przy pulsie 170-180 , ciśnienie spada mi do 100/60.... Nie wiem czy mam się tym przejmować czy nie dlatego chciałem się od Was dowiedzieć co jest grane. Mam 21 lat ,175 cm wzrostu, 60 kg wagi. Kolarstwo uprawiam od 5 lat. Czasami na rowerze też łapie mnie taka niby senność ale nie jest to uczucie tak silne jak na stacjonarce . Wyniki krwi mam w normie , cukier ok , serce też. Bardzo prosiłbym Was o jakieś odpowiedzi.Nie wiem czy mam się tym przejmować czy nie.
Pozdrawiam i z góry dziękuję.
Mam pytanko następujące . W związku z przygotowaniem do sezonu zacząłem po miesiącu przerwy zacząć jeździć na rowerze stacjonarnym ( taki jak do spiningu ). Jeżdżę po 1 - 1,5 h .
Mój puls waha się w granicach 170-180 przez cały trening. Natomiast mniej więcej w połowie jazdy zaczynam czuć jakby wysiłek sprawiał mi coraz mniej trudności i zaczynam się robić senny . I właśnie w tym momencie przy pulsie 170-180 , ciśnienie spada mi do 100/60.... Nie wiem czy mam się tym przejmować czy nie dlatego chciałem się od Was dowiedzieć co jest grane. Mam 21 lat ,175 cm wzrostu, 60 kg wagi. Kolarstwo uprawiam od 5 lat. Czasami na rowerze też łapie mnie taka niby senność ale nie jest to uczucie tak silne jak na stacjonarce . Wyniki krwi mam w normie , cukier ok , serce też. Bardzo prosiłbym Was o jakieś odpowiedzi.Nie wiem czy mam się tym przejmować czy nie.
Pozdrawiam i z góry dziękuję.
Napisano 22 styczeń 2012 - 21:15
Hmm mi się wydaję, że to nic poważnego. Tętno z jakim jeździsz jest bardzo wielkie dla ludzi wytrenowanych, ja na takim wysokim tętnie nie wiem czy wytrzymałbym 5 minut ale dla ludzi niewytrenowanych to normalna sprawa, co do ciśnienia to nie mam pojecia czy spada podczas treningu czy wzrasta czy moze po prostu jest normalne. To, że jestes senny to moze oznka, że ciśnienie, które masz normalnie nie jeżdżąc na rowerze jest niskie i z tego powodu na rowerze przy wysilku fizycznym robisz się senny. Tak mi się wydaje.
Gosc_cookie_*
Napisano 22 styczeń 2012 - 22:01
sprawdź jaki masz cukier przy tym napadzie senności i spadku ciśnienia.No nie wiem...z tego co słyszałem kombinacja wysoki puls + niskie ciśnienie= pogotowie . Ale nic czekam na dalsze odpowiedzi od Was. Może wyciągnę jakieś wnioski. Aha nie wiem czy to Wam jest potrzebne ale tętno spoczynkowe mam 55 ,a ciśnienie 120/80.
Napisano 22 styczeń 2012 - 22:05
A więc robię okresowe badania ( których jak na złość teraz przy sobie nie mam ) i jest wszystko okej. Robiłem kiedyś też badania czując się tak jak na rowerze czyli lekko senny i też było ok. Jestem przebadany na wszystkie strony. Tarczyca,nerki,RTG klatki piersiowej jest ok. Robiłem sobie też poziom cukru tym glikometrem czy jakoś tak???? I też było okej.
Gosc_Rzysko_*
Napisano 22 styczeń 2012 - 23:45
Ja mam spoczynkowe 46bpm ciśnienie mierzone mimo braku jakichkolwiek problemów kwestia sprawdzenia po i przed treningiem czy wszystko ok i generalnie co bym nie robił nawet przy ciężkim treningu i z rana zawsze mam 120/60 i nie narzekam ;-)
Ps. organizm w wyniku spadku węgla włącza się w tryb szukania ale to mija im dłużej jedziesz poza tym sam nie raz zasłabłem zaraz po treningu nic, takie uroki kolarstwa ... generalnie senność w zależności od wysiłku to 20min lub 45 potem jest ok
Ps.II Dużo pij krew też wysycha przez co lekkie zmęczenie w przypadku amatorów może prowadzić do niedokrwienia mózgu ale na całe szczęście chwilowego tylko powodującego chwilową nie dyspozycję dalej omdlenie ;]
Ps. organizm w wyniku spadku węgla włącza się w tryb szukania ale to mija im dłużej jedziesz poza tym sam nie raz zasłabłem zaraz po treningu nic, takie uroki kolarstwa ... generalnie senność w zależności od wysiłku to 20min lub 45 potem jest ok
Ps.II Dużo pij krew też wysycha przez co lekkie zmęczenie w przypadku amatorów może prowadzić do niedokrwienia mózgu ale na całe szczęście chwilowego tylko powodującego chwilową nie dyspozycję dalej omdlenie ;]
Gosc_Rzysko_*
Napisano 28 styczeń 2012 - 02:03
Ciśnienie jest dobre - 120/60 powoduje w pewnym momencie 'suchą' pracę serca ty masz 80 zamiast 60 więc nie masz tej luki toi jest idealnie, nie wymagaj od serca żeby miało przykładowo 100/100 bo byś nie miał krwiobiegu tylko krew by się przesuwała przykładowo o 1cm ale w przód i w tył, więc pierwsze primo to musi być skurczowe 120 i rozkurczowe w granicy właśnie 70 - dla tego że trochę krwi musi pozostać w sercu bo możesz zatrzeć serce, ciśnienie nie może być równe 1/1 - brak ruchu krwi, wyższe, niższe - 1/2 , 2/1 powodują przeciążenie serca / przeładowanie komór czasem nie dotlenienie organizmu w wyniku powolnego ruchu krwi mimo wysokiego ciśnienia, no i najgorsze to kwasica serducho przy zbyt wysokim ciśnieniu może przy nie wykonywaniu ruchu zakwasić organizm co kończy się na sor-że lub w universum ;-) skurczowe przy 150 kwasica przy 20 podnosisz rękę i robi się sina bo serducho nie ma mocy żeby przepchnąć krew do niej... 70bpm to już nie spoczynkowe spoczynkowe to wartość 'bezwzględna' 50 w monecie w którym wstałeś mierzyć masz 55 i to nie jest spoczynkowe zapraszam na EKG sam tego nie zmierzysz przynajmniej inna osoba podczas snu z rana by musiała tobie zmierzyć i to pulsometrem nie ręką !
Wszystko jest ok, tylko jak się tobie zaczyna kręcić w głowie nie schodź z roweru od razu tylko redukuj puls do 130 !!! bezwzględnie !!! przedstawię ci to na krótkim przykładzie co dzieje się z twoim sercem jak zejdziesz przy 180bpm z roweru - wirnik kosiarki to serce ty schodząc z roweru kosiarką wjeżdżasz w cegłę - serducho zwolni i się zatrzyma jednocześnie powodując przeciążenie które może zabić generalnie pracuje dalej ale lepiej nie sprawdzać ile wytrzyma jak pęknie komora to kwestia 5min jak jest dostęp do sali operacyjnej a 5min to ty bys po karetke dzwonił pomijając fakt że bys sie juz nie ruszał ;] po cała krew poleci na serducho które ono rozpędza bo myśli że mięśnie jej potrzebują tylko mięśnie już długo nie pracują i dochodzi do przeciążenia wlotu do komory pęka ci może nie sama komora ale doprowadzenie i potem to juz sekundy ... generalnie ty masz spokój jest git i nie ma problemu mimo tego ze ty go widzisz
Wszystko jest ok, tylko jak się tobie zaczyna kręcić w głowie nie schodź z roweru od razu tylko redukuj puls do 130 !!! bezwzględnie !!! przedstawię ci to na krótkim przykładzie co dzieje się z twoim sercem jak zejdziesz przy 180bpm z roweru - wirnik kosiarki to serce ty schodząc z roweru kosiarką wjeżdżasz w cegłę - serducho zwolni i się zatrzyma jednocześnie powodując przeciążenie które może zabić generalnie pracuje dalej ale lepiej nie sprawdzać ile wytrzyma jak pęknie komora to kwestia 5min jak jest dostęp do sali operacyjnej a 5min to ty bys po karetke dzwonił pomijając fakt że bys sie juz nie ruszał ;] po cała krew poleci na serducho które ono rozpędza bo myśli że mięśnie jej potrzebują tylko mięśnie już długo nie pracują i dochodzi do przeciążenia wlotu do komory pęka ci może nie sama komora ale doprowadzenie i potem to juz sekundy ... generalnie ty masz spokój jest git i nie ma problemu mimo tego ze ty go widzisz
Napisano 28 styczeń 2012 - 18:44
Ok bardzo dziękuję za odpowiedź. A więc podsumuję bo czasami moje czytanie ze zrozumieniem szwankuje xD Ciśnienie jest ok , nie mogę zbyt szybko przerywać wysiłku bo mi serce ,,wybuchnie" , puls mam ok.
Jeśli chodzi o tętno spoczynkowe to mierzę dwoma pulsometrami ( rowerowym i ,,lekarskim" zakładanym na nadgarstek).
Ogólnie to byłem przekonany że podczas wysiłku ciśnienie powinno wynosić około 140/90, ale jeśli 120/60 jest ok to super. Teraz co chcę zrobić do zmniejszyć puls z 180-190 na 160-170.
Trochę tą nagłą śmiercią mnie przeraziłeś xD
W takim razie dzięki za klarowną odpowiedź i wracam do normalnych treningów .
Jeśli chodzi o tętno spoczynkowe to mierzę dwoma pulsometrami ( rowerowym i ,,lekarskim" zakładanym na nadgarstek).
Ogólnie to byłem przekonany że podczas wysiłku ciśnienie powinno wynosić około 140/90, ale jeśli 120/60 jest ok to super. Teraz co chcę zrobić do zmniejszyć puls z 180-190 na 160-170.
Trochę tą nagłą śmiercią mnie przeraziłeś xD
W takim razie dzięki za klarowną odpowiedź i wracam do normalnych treningów .
Napisano 29 styczeń 2012 - 15:44
"Wydedukowałem" to w ten sposób (za pewne idiotyczny) że jak jestem mocno zdenerwowany to ciśnienie mam w granicach 140/90 - 150/100. I myślałem że podobny efekt wywołuje wysiłek fizyczny . Ale w takim razie jest ok. Temat do zamknięcia. Dzięki za pomoc!