Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wysokie tętno , niskie ciśnienie.

45 odpowiedzi w tym temacie

#41 Gosc_cookie_*

Gosc_cookie_*
  • Gość

Napisano 01 luty 2012 - 08:33

- Jak by to było aż tak proste to by nie było [juz to pisałem] więcej studentów tylko lekarzy ... kolarz mający spoczynkowe 36bpm ma wolniejsza prace serca ponieważ żeby utrzymać stałe ciśnienie serce musi się wolniej skurczyć... na pewno nie potrzeba powiększać żył ;-)

Zgoda ale nie do końca, bo to nie pasuje do ditoma, który ma niskie cisnienie, (a własciwie w normie), mimo znacznego wysiłku i wysokiego tętna.
Mimo wszystko radzę pogadac z jakims kardiologiem od sportowców, bo moze masz np. zbyt intensyny trening w stosunku do swoich aktualnych mozliwości.

#42 Gosc_KeNaJ_*

Gosc_KeNaJ_*
  • Gość

Napisano 01 luty 2012 - 10:11

ditom, To (zbyt) niskie ciśnienie masz tylko podczas wysiłku, tak to jest w normie? To według mnie właśnie jest to spowodowane błędem pomiaru. Spróbuj pożyczyć od kogoś ciśnieniomierz naramienny i porównaj wyniki.

#43 ditom

ditom
  • Użytkownik
  • 193 postów
  • SkądKraków

Napisano 01 luty 2012 - 13:03

Normalne tętno spoczynkowe mam 120/80. Spróbuję skołować naramienny ciśnieniomierz i zobaczę jak to wygląda. Dzisiaj natomiast trenowałem 1,5 h z taką samą intensywnością i tętno miałem pomiędzy 155 a 170 i ciśnienie 110/75.

#44 Gosc_Rzysko_*

Gosc_Rzysko_*
  • Gość

Napisano 01 luty 2012 - 19:47

Kwestią ciśnienia powinieneś zainteresować kardiologa, tu większość jest zgodna. :->
Zapraszam cię do wojewódzkiej przychodni medycyny sportowej, kardiologia w sporcie to 'inny temat', poza tym w medycynie sportowej mają lepsze podejście do klienta, ;-) będą znali właściwości serca podczas wysiłku, więc elegancko powinni ci pomóc, a samo spoczynkowe 120/80 jest wzornikowo-książkowe. :-) Jak chodzi o ciśnienie podczas wysiłku to fajnie to u ciebie wygląda - mając samo ciśnienie bez opisu można by pomyśleć że jesteś hardkorowym koksu :mrgreen:

#45 Gosc_szymas_*

Gosc_szymas_*
  • Gość

Napisano 01 luty 2012 - 20:32

Niektórzy z was piszą tu kompletne głupoty i trzeba wam upożadkować wiedzę w tym zakresie.

1. w trakcie wysiłku wytrzymalościowego pierwsza wartośc ciśnienia rosnoie a druga melej

np. ktoś ma 125/85 to podczas jazdy na rowerze będzie mial np. 160/65 ta druga wartośc meleje gdyż jest to rekacja iż serce i układ krwionośny przechodzi w faze ciezkiej pracy i jest to objaw tego iż podnosi sprawnośc swego działania

2. podcas wysiłku siłowego ciśnienie bardzo rosnie i np. podczas przysiadu z max. ciezarem ze sztaga na barkach whwilowe ciśnienie wynosi nawet 400.

regularne zdrowe uporawianie sportu wytryzmałościowego prowadzi do regulacji cisnienia do wartości najzsxrowszych.

Tompoz

#46 tsubasa

tsubasa
  • Użytkownik
  • 13 postów
  • SkądPrzezmierowo

Napisano 21 luty 2012 - 22:29

ditom, przede wszystkim zastanowiłbym się nad zmianą ciśnieniomierza, bo być może przy tak wysokim tętnie nie jest on w stanie prawidłowo wyznaczyć wartości ciśnień. Kolejnym aspektem, raczej mniej znaczącym jest temperatura pomieszczenia w jakim trenujesz, być może jest to pomieszczenie zamknięte słabo wentylowane itp.

Dodaj odpowiedź