Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wysokie tętno , niskie ciśnienie.

45 odpowiedzi w tym temacie

#21 bans

bans
  • Użytkownik
  • 464 postów
  • SkądPszczyna

Napisano 30 styczeń 2012 - 10:50

Już pisałem. Spoczynkowe mam 55 i ciśnienie 120/80 . Najwyższe spoczynkowe to 70 ale mało kiedy takie mam. Najczęściej 55 .

A to dobre, uśmiałem się :)

Największy mój wzrost to 192cm, ale rzadko tyle osiągam... Najczęściej mam jednak 178.

#22 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 30 styczeń 2012 - 13:03

To w takim razie zmierz się dokładnie zaraz po wstaniu i wieczorem po ciężkim dniu. pozdr

#23 Gosc_kosai_*

Gosc_kosai_*
  • Gość

Napisano 30 styczeń 2012 - 14:17

Oj panowie, żal czytać ten temat, zwłaszcza porady kolegi Rzysko, który chyba w wieku 17 lat pozjadał już wszystkie rozumy świata i w każdym temacie chce uchodzić za eksperta.

nie sądzę żeby była znaczna zależność miedzy ciśnieniem a wysiłkiem częstość skurczy to reguluje a nawet gdyby była zależność to na poziomie wzrostu o góra 10 jednostek ciśnienia ...

O którym ciśnieniu mówisz skurczowym czy rozkurczowym? Wypadało by sprecyzować.
Jeżeli chodzi o skurczowe, to zależność właśnie, że jest znaczna! Skurczowe rośnie wraz z obciążeniem.
Dla przykładu mogę podać swoje wyniki z próby wysiłkowej sprzed 3 lat kiedy zaczynałem trenować:
tętno: ciśnienie:
137 152/75
155 176/67
164 206/70
183 212/78
190 212/78
153 190/59
116 161/65

Także ditom nie wiem jak to możliwe, że przy tętnie 170-180 masz ciśnienie 100/60. Nie zamierzam wymyślać własnych teorii na ten temat, jak co poniektórzy. Jeżeli jesteś pewien, że twój sprzęt pomiarowy działa poprawnie to sądzę, że powinieneś udać się na próbę wysiłkową.
Co do twojego tętna 170-180 poniżej którego rzekomo nie możesz zejść, to wynika to najpewniej z długiej przerwy jaką miałeś w treningach i jeżeli dobrze się z nim czujesz to nie ma się co stresować. Z czasem samo się obniży. Jak chcesz mieć niższe to po prostu jedź wolniej. To chyba logiczne.

#24 Gosc_Rzysko_*

Gosc_Rzysko_*
  • Gość

Napisano 30 styczeń 2012 - 15:42

Czy ty czasem nie podałeś zależności pulsu do ciśnienia ... Ludzieeee -ręce opadają

Gdyby to było proste to by było więcej lekarzy niż studentów bo to że u ciebie tak cudownie wyszło to nie znaczy że u mnie...

Pojadłem tylko mózgi medyczny - Ojciec, i prawny od 2lat się dokształcam dla własnego użytku czy wszystkie rozumy hymm pisze tylko w temacie doping i tu czy jeszcze jakiś znasz ? Dla jasności jak wyznacznikiem wykształcenia i wiedzy jest wiek to dla czego moja babcia nie robi oprogramowania w C++ ? -Kurde no, jest starsza, ona nie umie ... 8-)

#25 Gosc_kosai_*

Gosc_kosai_*
  • Gość

Napisano 30 styczeń 2012 - 16:10

Czy ty czasem nie podałeś zależności pulsu do ciśnienia ... Ludzieeee -ręce opadają

A przepraszam o czy rozmawiamy? Zacytować jeszcze raz?

nie sądzę żeby była znaczna zależność miedzy ciśnieniem a wysiłkiem częstość skurczy

Większy wysiłek wiąże się ze wzrostem pulsu jak sądzę. Oczywiście zależy to od dyscypliny (największe skoki ciśnienia mają miejsce przy podnoszeniu ciężarów).

to że u ciebie tak cudownie wyszło to nie znaczy że u mnie...

Tak, u ciebie jest odwrotnie, tak jak z myśleniem.
A na serio, to trudno, żeby ciśnienie skurczowe malało w czasie wysiłku.

#26 Gosc_KeNaJ_*

Gosc_KeNaJ_*
  • Gość

Napisano 30 styczeń 2012 - 18:00

ditom, a tak w ogóle to jak i czym przeprowadzasz pomiar ciśnienia?

#27 ditom

ditom
  • Użytkownik
  • 193 postów
  • SkądKraków

Napisano 30 styczeń 2012 - 22:34

Pulsometr mam taki : http://www.sport-sho...rny-p-3904.html

Ciśnieniomierz taki: http://www.conrad.pl...5d0b7b3c545a9b4

Rano po wstaniu tętno miałem 52 .

#28 Gosc_KeNaJ_*

Gosc_KeNaJ_*
  • Gość

Napisano 30 styczeń 2012 - 23:04

Czyli rozumiem że pomiar przeprowadzasz podczas jazdy?

#29 Gosc_Rzysko_*

Gosc_Rzysko_*
  • Gość

Napisano 31 styczeń 2012 - 02:12

Nie cytuj bo źle sądzisz, puls nie ma nic do ciśnienia, puls to liczba kurczy a ciśnienie to siła kurczu, gdzie ma być tu zależność ?
A jest zależności między obrotami korbą a siłą działającą na pedały...?
Pozdrawiam twoja nauczycielkę matmy i biologii o fizyce nie wspomnę ;*

U wytrenowanego kolarza dochodzi do adaptacji wysiłku co może spowodować brak wzrostu ciśnienia, ponieważ serce w wyniku zwiększenia pojemności wyrzutowej jest w stanie utrzymywać średnie ciśnienie na niskim poziomie.

#30 Gosc_TeQuila_*

Gosc_TeQuila_*
  • Gość

Napisano 31 styczeń 2012 - 09:21

ditom,

bym się nie martwił, no chyba, że się źle czujesz ;-)
Podejrzewam, że senność i obniżenie pulsu jest związane ze spadkiem poziomu insuliny podczas wysiłku. Czy podczas treningu może coś podjadasz? Jak nie to może spróbuj tak z ciekawości suplementować się płynnymi węglowodanami, pod warunkiem jednak, że trening trwa przynajmniej godzinę. Zobaczysz przynajmniej czy ma to wpływ na ciebie. I jak mówiłem najlepiej w płynie. Banana czy kanapki z szynką możesz nie dać rady strawić :-) Może być woda z miodem i cytryną, czy gotowe carbo w płynie.

#31 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 31 styczeń 2012 - 12:17

Ja po treningu mam tak samo jak autor wątku, czyli wysoku puls i ciśnienie zbliżone do umarlaka, ale nie czuje z tego powodu jakiś negatywnych odczuć, no poza tym, że nigdy nie wygrywam wyścigów ;)

#32 ditom

ditom
  • Użytkownik
  • 193 postów
  • SkądKraków

Napisano 31 styczeń 2012 - 13:48

Parametry mierzę przed , w trackie i po.
Normalnie na rowerze pije Isostara ale to tylko jeśli jadę dłużej niż 2 h . Na rowerku w domu tylko mineralka . Dzisiaj spróbuję z Isostarem i zobaczę jak będzie .
Deadi mój najlepszy wynik to miejsce w drugiej dziesiątce także chyba coś jest na rzeczy tylko nie wiem co xD

#33 Gosc_KeNaJ_*

Gosc_KeNaJ_*
  • Gość

Napisano 31 styczeń 2012 - 13:57

To według mnie pomiar w trakcie jest obarczony zbyt dużym błędem. 1 - ciśnieniomierze nadgarstkowe są bardzo podatne na zakłócenia wynikające z ruchu ciała, 2 - sam ruch ciała (nawet przy ciśnieniomierzach elektronicznych na ramię) jest od razu widoczny - proponuję zrobić test zrób 2 pomiary - jeden ręka nieruchomo, przy drugim zaciskaj systematycznie pięść i zobacz co wyjdzie. Według mnie jedyny sensowny pomiar w ruchu to klasyczny ciśnieniomierz (pompka, rękaw, manometr nic więcej) i stetoskop.

#34 Gosc_kosai_*

Gosc_kosai_*
  • Gość

Napisano 31 styczeń 2012 - 14:41

"Od czego zależy wysokość ciśnienia tętniczego krwi?
Autor: Redakcja portalu
16.12.2009
Wartość ciśnienia tętniczego zależy od funkcji mięśnia serca jako pompy oraz stanu naczyń tętniczych.
Serce może pompować krew szybciej i „mocniej” kiedy wrasta zapotrzebowanie organizmu na tlen: wysiłek fizyczny, zdenerwowanie, choroba przebiegająca z gorączką. Czasami pobudzenie serca do pracy nie wynika z rzeczywistych potrzeb organizmu ale chorób uwarunkowanych genetycznie, wówczas wzrost ciśnienia jest „niepotrzebny” i przeradza się w chorobę nadciśnieniową. Podobnie dzieje się z naczyniami krwionośnymi. Ich nadmierny skurcz może być wyrazem choroby i prowadzić do nadciśnienia tętniczego. Bardzo wiele czynników wpływa w każdej chwili na wielkość ciśnienia:
- ilość jonów sodu we krwi
- objętość krwi krążącej
- pobudzenie układu współczulnego (w reakcji na stres);
- wysiłek fizyczny
- częstość skurczów serca
- siła skurczów serca
- choroby występujące rodzinnie"

Źródło: http://www.lecznadci...s/2/articles/47

Deadi, ale mówimy o ciśnieniu w trakcie wysiłku, a nie po. Nie siej zamętu.
Rzysko rzuć okiem jeszcze na to: http://stroke.ahajou....expansion.html
pełen artykuł:
http://stroke.ahajou.../32/9/2036.full

Istotnie ciśnienie nie ma większego związku z pulsem, ale w czasie spoczynku.
I w przypadku serca mamy do czynienia ze skurczem, a nie kurczem.

Nie wiem co ma do tematu matematyka z fizyką? Jakbyś chciał wiedzieć to nie zakończyłem swojej edukacji w tym zakresie po maturze. A odpowiadając na twoją wcześniejszą prowokację, to wyznacznikiem wykształcenia jest to jakie masz wykształcenie :lol:
I weź się tak nie napinaj, bo w twoim wieku to nawet nie wypada.

#35 ditom

ditom
  • Użytkownik
  • 193 postów
  • SkądKraków

Napisano 31 styczeń 2012 - 15:10

Przejechałem się przed chwilka 20 minut bo chciałem sprawdzić nowe portki rowerowe i zmierzyłem sobie puls i ciśnienie. Wyszło mi 160 puls i 120/80 .... czyli takiej jakie mam w spoczynku (ciśnienie). Nie ogarniam tego w końcu. I jeszcze jedna sprawa . Jak jade np 1.5 to mój oddech w początkowej fazie jest szybki , jednak po połowy do praktycznie końca oddycham dość wolno . Zauważyłem że na przykład koledzy z którymi jeżdżę maja tak jakby większe zapotrzebowanie na tlen a momencie kiedy ja oddycham przez zamknięte usta. Może jestem zombie ? Tak na serio to nie wiem czy nie zostawić tego tematu w spokoju i po prostu zacznę jeździć normalnie bez zwracania uwagi na tętno/ciśnienie. Bo i tak ciężko jest cokolwiek wywnioskować . Btw spirometrię miałem robioną 3 lata temu przez zapalenie płuc i wyszło mi wszystko bdb .

#36 Gosc_cookie_*

Gosc_cookie_*
  • Gość

Napisano 31 styczeń 2012 - 15:31

serce w wyniku zwiększenia pojemności wyrzutowej jest w stanie utrzymywać średnie ciśnienie na niskim poziomie.

Śmiem twierdzić, że to co napisałeś jest nielogiczne. jeśli zwiększa się pojmeność serca i zdolność wypompowania wiekszej ilości krwii za jednym razem to żeby utrzymac cisnienie na niskim poziomie trzeba by chyba poszerzyć tętnice;-)
Tak zupełnie teoretyzując wyobrazam sobie ze w teoretycznym układzie hydraulicznym niskie cisnienie w układzie przy wysokiej czestotliwości pracy pompy sugeruje mała wydajnośc(pojemność albo sprawność) pompy w stosunku do układu.

JA bym jednak poszedł do lekarza coby się upewnić. Może jesteś młody i serce jesze rośnie, a może serce jest duże ale nie dko końca sprawne.

Patrząc na to z drugiej strony, to wszystko jest raczej ok skoro cisnienie masz w normie mimo wysiłku to by raczej swiadczyło że jestyś poprostu dobrze wytrenowany i organizm dobrze raguje na wysiłek.

#37 Gosc_kosai_*

Gosc_kosai_*
  • Gość

Napisano 31 styczeń 2012 - 16:05

Chociaż zgodzę się z Rzysko, że następuje adaptacja do wysiłku (ale na pewno nie można stwierdzić, że wysiłek nie wpływa na ciśnienie) i ciśnienie się normuje w momencie gdy intensywność ustali się na jakimś poziomie. To może tłumaczyć wyniki ditoma.
Ditom podaj jaki masz hrmax i czy jazda w tętnie 160 sprawia ci jakąś trudność? Jeżeli jest to dla ciebie spokojne tempo, to to może tłumaczyć niskie ciśnienie.

Wg mnie powinieneś zrobić serie pomiarów. Pewnie jak obciążenie zrobi się dla ciebie duże to i ciśnienie wzrośnie. Po prostu zrób trening o narastającej intensywności i zmierz ciśnienie w pewnych odstępach czasowych. Tylko wątpliwa jest dokładność pomiaru na nadgarstku, może tu jest problem...

#38 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 31 styczeń 2012 - 17:19

kosai, ja wysoki puls mam w trakcie i po treningu ;) oczywiscie po treningu jest troche niższe, serce wali :)

#39 Gosc_Rzysko_*

Gosc_Rzysko_*
  • Gość

Napisano 31 styczeń 2012 - 20:44

kosai - Możesz zawsze iść na medycynę będziesz miał chociaż ładny papierek ... :-)

Pewnie jak obciążenie zrobi się dla ciebie duże to i ciśnienie wzrośnie.

O wzrasta, po osiągnięciu progu anaerobowego -.- teraz piszesz to co ja napisałem, ale ogólnie racji mi nie przyznajesz, eeeee... :-?

ditom -

Przejechałem się przed chwilka 20 minut bo chciałem sprawdzić nowe portki rowerowe i zmierzyłem sobie puls i ciśnienie. Wyszło mi 160 puls i 120/80 .... czyli takiej jakie mam w spoczynku (ciśnienie)

mówiłem... bo kosai to miał na 5roku medycyny, tylko już nie pamięta ... ;-)

cookie - Jak by to było aż tak proste to by nie było [juz to pisałem] więcej studentów tylko lekarzy ... kolarz mający spoczynkowe 36bpm ma wolniejsza prace serca ponieważ żeby utrzymać stałe ciśnienie serce musi się wolniej skurczyć... na pewno nie potrzeba powiększać żył ;-)

I faktycznie Mea culpa powinno się pisać skurcz, przepraszam - nie powiem tu się nie popisałem :-)

#40 ditom

ditom
  • Użytkownik
  • 193 postów
  • SkądKraków

Napisano 31 styczeń 2012 - 21:25

Maksymalne tętno jake uzyskałem to było 208 rok temu ( ciemność,widzę ciemność xD) i to było podczas maratonu. Wtedy to był maks moich możliwości. Przy 160 nie odczuwam w ogóle zmęczenia - oddech spokojny , mogę swobodnie rozmawiać .
W domu ćwiczę tak że jadę na lekkim obciążeniu ale pedałuję szybko . Jutro zrobię może pomiary tym ciśnieniomierzem na nadgarstek podczas treningu i zobaczę co się dzieje.

Dodaj odpowiedź