Polerowanie aluminium, poradnik
#42 Gosc_wojciech_bmv_*
Napisano 18 luty 2012 - 13:39
Jedno ramie prawie gotowe:
Tak jak widać na ostatnim zdjęciu, na razie odpuściłem fragment z napisem Dual sprint, nie chcę go uszkodzić. Adaasko, polecasz metodę z tym kretem w żelu tak ? Jest to raczej bezpieczne rozwiązanie ?
pzdr
Wojciech
Napisano 18 luty 2012 - 17:54
Sciągając anode zciagamy zabezpieczenie .
Lekka polerka nie jest zła, dogłębna nynynynyn
Shimano np. stosowało pokrycie części tzw. painted aluminium , nie było to anoda jednakże.
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, [email protected]
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Napisano 18 luty 2012 - 18:35
nie wiem jak shimano nazywalo te swoje pokrycia - ale podobnie do cinelli schodzilo kretem, bez problemu, i wyglądalo tak samo.
co rozumiesz pod mydlanym - lekka polerka dobra doglebna zla? nikt chyba nie mowil zeby zbierac milimetr materialu, ale jak jest jak, bez psucia kształtu itd, to chyba warto pozbyc sie rys i wad.
wojciech_bmv, pisalem juz wyzej - jest bezpieczna, ale musimy pilnowac - bo za dlugo pod kretem potrafi pogryźc aluminium na czarno (to powierzchniowe, ale znowu trzeba to papierem zdzierac) - jak z wyczuciem, pedzelkiem, i scierac jak zdejmie - to smialo
pamietac o rekawiczkach i okularach
Napisano 18 luty 2012 - 19:30
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, [email protected]
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Napisano 18 luty 2012 - 21:24
to do szosy, czy ostrego? jak do ostrego moze pokusic się o zeszlifowanie bokow, zrobienie jej calkiem na gladko jak np h+son?
Napisano 08 sierpień 2012 - 20:46
Napisano 13 listopad 2012 - 10:40
Po zapoznaniu się z tematem urodziło mi się w głowie kilka pytań, a mianowicie.
Czy części chromowane można polerować takimi samymi metodami jak alu?
Czy jeśli części są anodowane (a jak wyczytałem tu, większość jest) muszę przed polerką tę anodę zdjąć np. używając metody z Kretem? Czy nie jest to konieczne?
Czy pomalowanie wypolerowanych na błysk elementów lakierem bezbarwnym zabezpieczy je przed utlenianiem (po przeczytaniu wcześniejszych postów nic mi się nie wyjaśniło w tej kwestii) bo logicznie rzecz ujmując tak chyba powinno być nie?
Kolejnym i w zasadzie otatnim pytaniem jest: gdzie można (poza allegro) dostać papiery i pasty polerskie, doceniam wszelkie sugestie, jestem zielony w tym temacie więc proszę o pomoc bardziej doświadczonych forowiczów.
Pozdrawiam m.s.k
Napisano 13 listopad 2012 - 18:34
z mojego doświadczenia nie ma prostej odpowiedzi bo zależy od warstwy chromowanej jej podkładu i stopnia uszkodzeniaCzy części chromowane można polerować takimi samymi metodami jak alu?
kretem nie koniecznie ale anodę trzeba zdjąć bo nie zrobisz bez tego polerki 8-)Czy jeśli części są anodowane (a jak wyczytałem tu, większość jest) muszę przed polerką tę anodę zdjąć np. używając metody z Kretem? Czy nie jest to konieczne?
zabezpieczyć zabezpieczy ale nie będzie tak pięknie błyszczało (przynajmniej mi się nie udało tak nanieść bezbarwnej, wolałem raz na tydzień/2 tygodnie znów poprawić samą pastą i znów mieć piękne lusterko :mrgreen:Czy pomalowanie wypolerowanych na błysk elementów lakierem bezbarwnym zabezpieczy je przed utlenianiem (po przeczytaniu wcześniejszych postów nic mi się nie wyjaśniło w tej kwestii) bo logicznie rzecz ujmując tak chyba powinno być nie?
jak kolega wyżej napisał praktycznie każdy budowlany czy nawet motoryzacyjny mający lakiery w ofercie pasty są czasem nawet w supermarketach na stoiskach z chemią samochodowąKolejnym i w zasadzie otatnim pytaniem jest: gdzie można (poza allegro) dostać papiery i pasty polerskie, doceniam wszelkie sugestie, jestem zielony w tym temacie więc proszę o pomoc bardziej doświadczonych forowiczów.
Napisano 14 listopad 2012 - 11:43
Jakie znacie inne metody zdejmowania anody z aluminiowych elementów?
Bardzo dziękuję za odpowiedzi i pomoc! pozdrawiam m.s.k
#59 Gosc_vmax_*
Napisano 16 listopad 2012 - 21:33
Efekt fajny ale pracy duzo ./mówimy o polerce chromu oczywiście / jak niedowiarki to zapytajcie majstra od aut , takiego starszej daty .Ci faceci cuda potrafią zrobić i to prawie zarmoche
Napisano 16 listopad 2012 - 22:56