Jaki pulsometr?
Posted 14 March 2011 - 08:40
Mam pytanie jak Wam dlugo trzyma bateria w pulsometrze. Bo ja zalozylem baterie dwa dni temu i juz mi pokazuje wskaznik ze zostalo jej tylko 1/3. Kupilem rok temu baterie na aledrogo po zlotowce i nie wiem czy to wina tych baterii czy tez moj pulsomtr tak je zre.
Posted 14 March 2011 - 09:11
Akurat ja używam tych baterii do wszelkiego ustrojstwa typu piloty do samochodu (zasięg słabnie = do wymiany), lampki, i inne gadżety...
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Posted 20 March 2011 - 22:30
Do polarów od cs 400 w górę instrukcję po polsku tam znajdziesz. Do cs300 - nie.
A tak na marginesie - o ile pamiętam, obecny system edukacyjny naucza ponoć 2 języków obcych? W mojej mieścinie są to angielski i niemiecki. Ode mnie wymagali nauki języka rosyjskiego, ale akurat na przekór nauczyłem się angielskiego. Sam, aczkolwiek dopiero po zakończeniu edukacji szkolnej. Jak widać warto choć podstaw się nauczyć któregoś z języków nowożytnych, tekst instrukcji skomplikowany nie jest, nie wymaga biegłej znajomości wszystkich czasów mowy Hamleta.
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Posted 28 March 2011 - 17:55
Z tym żelem kardio to tak na poważnie? Nie ma innej opcji, żeby pasek zadziałał? Tzn czy ten konkretny produkt tak poprostu ma?
Dopytuję się, bo np. w moim pulsarze (najpierw Donnay, a teraz Garmin) wystarczało zawsze zmoczyć pasek i pierś wodą, i puls był raptownie wychwytywany. Ciekawe z tym żelem ...
Żel ma do to siebie ze nie wyschnie tak szybko jak woda, ale efekt jest ten sam przewodzi prąd :-D . Tuba 250g żelu USG to koszt ok 3,5 zł. Jednak to rozwiązanie dla robiących długie przerwy w podróży :-)
Posted 28 March 2011 - 20:24
Posted 28 March 2011 - 21:09
Żel USG z racji konsystencji nie wysycha, dlatego sygnał skóra- nadajnik( pas piersiowy) jest pewniejszy i dokładniejszy co obserwuje się na odbiorniku a odczyt masz od razu po nałożeniu żelu.. po zwilżeniu wodą chwilkę a przy naturalnym pocie wg indywidualnych preferencji użytkownika
Sam używam żelu w czasie jazdy, choć w niedziele biegałem ... nadajnik zsunął mi się w okolicę pasa i mimo tego łapał jakieś tętno nie wiem czego.. ale wykres po biegu odpowiadał temu jak się czułem.
Posted 28 March 2011 - 21:54
Posted 28 March 2011 - 22:01
Wszystko zależy głównie od ciuchów jakie zakładamy, w sumie wychodzi że im bardziej zaawansowane technologicznie tym większe mogą występować problemy z odczytem pulsu i zawsze powinno się zwilżyć miejsca, gdzie znajdują się czujniki.
pzdr
Trzymaj Koło - blog dla PRO amatorów
Wycieczki weekendowe i atrakcje turystyczne
Posted 28 March 2011 - 22:05
Mi przynajmniej ,nawet jak mocno wieje ,nic nie trzepocze ani nie odbija się o opaskę.. Kurtkę i bluzę mam tak dopasowane ,że "mucha nie siada"..
Posted 28 March 2011 - 22:23
pzdr
Posted 29 March 2011 - 10:30
Gdy synchronizuje opaskę z zegarkiem przy akwarium to pokazuje mi się napis informujący "too many" czy jakoś tak. Dziwne troche skoro sygnał jest kodowany.
W ogóle uważam, że jakość pulsometrów w cenach ~200zł pozostawia wiele do zyczenia mimo wcale nie małej ceny jakby nie patrzeć. Jeśliby zastosować owey pulsometr do monitoringu bieżącego to ok, bo chwilowy zastój nie sprawia problemu, ale jesli ktoś chce prawadzić dziennik wyników z każdego treningu to może doprowadzić go do szewskiej pasji.
Co do żelu to hmmm... ja jestem osobą "słabopotliwą" mimo to gdy nawet jest zima, zanim się ubiorę grubo, wyjdę z domu, wyprowadze rower już zdążę się zmoczyć, szczególnie tam gdzie jest opaska, dlatego nie mam problemów z kontaktem. Ale myśle, że nic by się nie stało by zapodać smarowanie "stałe". Wtedy jest pewność, że nie ma konfliktu między kontaktem opaski z ciałem, czyli jedna możliwa ewentualna przyczyna jest wykluczona.
#475 Gosc_Valanthil_*
Posted 29 March 2011 - 14:31
Posted 29 March 2011 - 15:57
Przyczyną zakłóceń mogą być ładunki elektrostatyczne gromadzące się na ubraniu. Wydaje się to być ostatnio coraz częściej spotykana przyczyną z racji tego, że więcej osób
zaczyna używać nowoczesnych strojów do treningu wykonanych z syntetycznych materiałów, które bardzo skutecznie gromadzą ładunki.
pzdr
Posted 11 April 2011 - 22:04
Miałem pulsometr Sigma PC15, ale po mieście tracił sygnał wiele razy, bardzo często pokazywał tętno pow. 200. O opasce nie wspomnę bo w trakcie treningu nie raz przestawała działać.
Od pewnego czasu używam Garmina Edge 705 (kiedyś topowy model) nie żebym był gadżeciażem bo jestem nim, ale to urządzenie jest świetne:
- puls łapie od razu nawet bez nawilżania opaski choć to robię automatycznie,
- nigdy nie pokazał mi dziwnych wskazań no może raz,
- nie będę pisał o innych zaletach bo to nie ten wątek
Ogólnie urządzenie jest świetne, ale teraz tzn. w zimie zacząłem biegać, "spinać się", potrzebuję samego równie dobrego pulsometru bez zbędnego balastu.
Czy muszę wydawać znowu ponad 700 na jakiegoś Polara czy jest coś co nie robi sobie żartów z naszego bardzo ważnego organu jakim jest serce?
Pozdrawiam