Jump to content

Photo

Jaki pulsometr?

950 replies to this topic

#741 Nosek

Nosek
  • Użytkownik
  • 151 posts
  • SkądDębica

Posted 04 December 2014 - 17:09

Przypatruje się tej dyskusji i nie wiem czasem czy B25CX nie mówi trochu o czymś innym :) Wnioskuje że może ma dwa ustawienia w Sigmie. Jedno liczone % od HR max a drugie wprowadzane manualnie liczbą. A jeśli tak jest to jedno ustawienie jest niezależne od drugiego :)

#742 palli

palli
  • Użytkownik
  • 580 posts
  • SkądKonstancin

Posted 04 December 2014 - 17:11

B25CX, ustal swoje HRmax, wpisz w pulsometr i będzie OK. Stare wyniki puść w niepamięć (stare %HRmax było liczone przy innych założeniach).

Jeżeli chcesz policzyć czy masz dobre wyniki to zrób szybki test:

BPM/HRmax * 100% = %HRmax

Przy starym HRmax (automatyczne) będzie to: 150/200*100% = 75%

Przy nowym HRmax: 150/190*100% = 79%

zmiana HRmax które jest wpisane w pulsometrze wpływa na %HRmax. BPM się nie zmienia i jest jakie jest.

#743 B25CX

B25CX
  • Użytkownik
  • 282 posts
  • SkądWLKP

Posted 04 December 2014 - 17:16

Dobrze czyli będę sugerować się %HRmax, żeby wiedzieć w której jestem strefie a nie BPM. Dzięki za pomoc, sugestie i zainteresowanie tematem.

#744 Emilo

Emilo
  • Użytkownik
  • 423 posts

Posted 13 January 2015 - 09:01

Czas na zakup pulsometru i tu pytanie co kupić opcji jest kilka jako że posiadam licznik z kadencją sigmy pomyślałem o zegarku który także by się przydał do biegania kolejna opcja zmienić licznik na np.sigma rox 6 przydatna opcja z paskiem na rękę do biegania i cena dobra lub dołożyć jeszcze i kupić coś innego ?

Druga sprawa gdzie i od ilu zaczyna się przyzwoity sprzęt do trenowania a gdzie fanaberie sprzętowe i lans na mostku dla ambitnego amatora ?

#745 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 13 January 2015 - 09:56

Nie ma takiej granicy. A właściwie jest płynna. Dla każdego. Jeśli ktoś potrafi użyć i wykorzystać w celach treningowych (podniesienie wydajności itp.) coś, co kosztuje tysiące to ciągle jest to sprzęt treningowy. Jeśli ktoś kupuje coś nawet za parę stówek tylko po to, żeby pokazać, że ma to wtedy jest to fanaberia i lans. Podobnie jak z rowerem. Jednemu wystarczy rower za kilkaset złociszy, drugiemu za kilka tysięcy, trzeciego stać i kupuje rower za kilkanaście tysięcy. W każdym z tych przypadków może być to doskonały sprzęt treningowy, ale równie dobrze (może za wyjątkiem roweru za parę złociszy) może to być tylko lans, żeby pokazać się, że go stać i "się ma", a używa do kilku kilometrowych jazd z kolegami szpanerami. 

Czyli w skrócie - użycie określa granicę. Proste?

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#746 Emilo

Emilo
  • Użytkownik
  • 423 posts

Posted 13 January 2015 - 10:15

Ok :) a wracając do sedna sprawy o pulsometr ?

#747 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,618 posts
  • SkądSzczecin

Posted 13 January 2015 - 10:20

To już zależy tylko od Ciebie, a w szczególności od tego, ile będziesz miał zapału i wiedzy/umiejętności, żeby przygotować porządny plan treningowy, a potem go analizować i przestrzegać. Jeżeli chcesz pulsometru po to, żeby po prostu nie spalić się zbyt szybko na treningu, wystarczy Ci najtańszy za 50 zł - jako "czysty" miernik pulsu będzie całkowicie wystarczający. Jeżeli chcesz się bawić w zaawansowane treningi, wówczas warto dopłacić.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#748 Emilo

Emilo
  • Użytkownik
  • 423 posts

Posted 13 January 2015 - 14:00

urządzenie ma być pomocne w treningach taka sigma rox 6 jest wystarczająca ?

#749 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,618 posts
  • SkądSzczecin

Posted 13 January 2015 - 15:30

Powiedziałeś tyle co nic, zupełnie jakbyś nie przeczytał mojego posta...  :roll:

Tak, ROX 6 będzie w porządku. Widząc stopień sprecyzowania Twojej wypowiedzi, śmiem wręcz powiedzieć, że będzie to aż za dużo.

rowerplus-logo-2.png

#750 Emilo

Emilo
  • Użytkownik
  • 423 posts

Posted 13 January 2015 - 19:31

Mam plan treningowy przedstawić i dobierać do tego pulsometr ? Napisałem dla ambitnego amatora

#751 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,618 posts
  • SkądSzczecin

Posted 13 January 2015 - 20:52

Nie musisz, ale jeżeli masz plan, to wiesz, jakie są w nim zapisane założenia. Wystarczy zatem, abyś obejrzał specyfikacje kilku pulsometrów i sprawdził, czy prezentują dane, które są w danym planie treningowym uwzględnione.

Potrzebujesz tylko tych danych, które są zapisane w planie treningowym. Wszystko inne to dodatki, z których albo nie będziesz korzystał, albo będziesz musiał się nauczyć korzystać i je dokładnie analizować - przy czym życie pokazuje, że jako amator ma się z zasady zbyt mało czasu lub zapału, aby to robić.

rowerplus-logo-2.png

#752 Emilo

Emilo
  • Użytkownik
  • 423 posts

Posted 13 January 2015 - 21:06

zapału nie brakuje :) raczej mi chodzi o same urządzenia jakość funkcjonalność żywotność itd. sigma rox 6 ,polar 500 i garmin 500 wszystkie spełnią treningowe wymagania ale na co najlepiej wydać pieniądze aby być zadowolonym ?

#753 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2,254 posts
  • Skądkrakow

Posted 13 January 2015 - 21:42

Myślę,że nawet dla ambitnego amatora Rox6 jest aż nadto. pozdr

#754 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,618 posts
  • SkądSzczecin

Posted 13 January 2015 - 21:51

Jeżeli Cię stać, bierz Garmina - nie ze względu na funkcje pulsometru, a na GPS. Poza tym nie bez powodu jest to najpopularniejszy licznik treningowy.

rowerplus-logo-2.png

#755 rakvski

rakvski
  • Użytkownik
  • 27 posts

Posted 29 January 2015 - 23:47

Nie znalazłem jeszcze nigdzie odpowiedzi na takie pytanie.

Chciałbym używać stravy oraz pulsometra np sigma pc 25. Czy jest mozliwosc zeby uzywac jednej opaski do pomiaru HR ktora bedzie bezposrednio uploadowac tetno do obu urządzeń? Dodam ze opaska w pc 25 jest kodowana.

#756 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,618 posts
  • SkądSzczecin

Posted 30 January 2015 - 02:15

Sigma nie zadziała w takiej roli, bo z tego co wiem, nie ma telefonów zgodnych z jej standardem.

Bluetooth nie zadziała, bo wymaga sparowania nadajnika i odbiornika, czyli z zasady jest to połączenie 1:1.

Natomiast z tego co wiem, komplet w standardzie ANT+ (telefon, opaska, pulsometr) powinien zadziałać.

rowerplus-logo-2.png

#757 rakvski

rakvski
  • Użytkownik
  • 27 posts

Posted 08 February 2015 - 10:36

super, szkoda tylko że strava na androidzie wciąż nie wspiera ant.

Dzięki za odp

#758 Gosc_jaceksww_*

Gosc_jaceksww_*
  • Gość

Posted 12 February 2015 - 20:10

Moge wypowiedziec sie na temat POLARA.

Jeśli ktoś chce kupić polara i używac go tylko jako pulsometra to dla mnie bezsens.

Lepiej kupić z Lidla jakiś za 100 zł WARUNEK!!! MUSI BYĆ Z OPASKĄ NA KLATĘ!

Polar i inne gadżety ma sens tylko z kompletem czujników, a przynajmniej czujnikiem prędkości lub GPS.

Im mniej urządzen na kierownicy tym chyba lepiej :)

#759 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1,384 posts
  • SkądSzczecinek

Posted 12 February 2015 - 20:16

Ameryki może nie odkryłeś ale Indii tym bardziej ;-)

Wysłano z mojej Xperia Z1 przy użyciu taptalka

#760 gruber

gruber
  • Użytkownik
  • 110 posts
  • SkądSkawina

Posted 18 February 2015 - 23:45

Do tej pory nie myślałem o zakupie pulsometru. Przy rocznych dystansach w okolicach 3 tys. km "bazę" musiałbym robić cały rok  :-D . Ale ten sezon zacząłem na ostro - właśnie chyba za ostro- i zastanawiam się czy takie ustrojstwo nie pomogłoby mi w treningach. Mam do zrzucenia dużo kilogramów i z tego co wyczytałem na naszym forum wynika, że lepsze efekty uzyskam jeżdżąc w drugiej strefie tętna niż spinając się tak jak ja. Ostatnią jazdę spróbowałem przejechać na spokojnie. Kadencja 90 -95 tempo takie aby wydolić  oddychając tylko nosem. Przejechałem 90 km i nie byłem wykończony jak dwa dni wcześniej na podobnym dystansie ale dupa mnie bardziej bolała bo mniej ją odciążałem słabo naciskając na korby.

Wpadły mi w oko dwa modele Sigmy -  25.10 i 26.14

Ze względu na to, że nigdy nie miałem do czynienia z takimi sprzętami potrzebuję rady czy ten drugi rzeczywiście ma możliwość ustawienia swoich trzech stref tętna i po przekroczeniu każdej będzie alarm? I czy będzie pasował do takiego uchwytu rowerowego :

http://www.centrumro...igma,26185.html

Czy też po prostu kupić ten 25.10. Czy to jest tak że dziś robię bazę i ustawiam sobie drugą strefę tętna jako użytkownika a jak przejadę powiedzmy 2000 km to wpisuję sobie jako strefę użytkownika trzecią strefę tętna, które to strefy mam nadzieję jakoś uda mi się ustalić.

Reply to this topic