Zamierzam kupić pulsometr jednak nie wiem czy warto kupować sam pulsometr czy może wbudowany w licznik, a jeśli już to jaki polecacie (prosty w obsłudze) Może jednak wystarczy jakiś zwykły pulsometr i też da radę, a może coś z Kadencją związane. Będę wdzięczny za pomoc
Jaki pulsometr?
Napisano 03 listopad 2015 - 10:23
Nie tyle sam pulsometr, co nadajnik - na ogół używam nadajnika ANT+ (mam chyba 3 sztuki?) do Garmina Edge, Vivofit itd. Działa też z moją Xperią (S, Z3), problem tylko w tym, że część oprogramowania androidowskiego obsługuje tylko nadajniki BT (potrzebuję głównie do monitoringu HRV, oraz aplikacji smartfonowej TACX - regulacja oporu wg zadanego tętna). No i teraz mała zagwozdka: dokupywać kolejny, działający przez BT? Albo zdecydować się na transmitujący tak przez ANT jak również przez BT. No i taki zamawiam.
Na DX można kupić np. Coospo h6 ant/bluetooth v4-0 heart rate monitor - wysyłka bezpośrednio z Europy, tak więc przy wartości zakupu >$30 jest bezpłatna wysyłka. Paski z nadajnikiem obsługującym tylko jeden standard transmisji (ANT lub BT) kosztują ok. $6 taniej czyli zdecydowanie korzystniej wychodzi zakup nadajnika ANT+BTLE (combo).
- big75 lubi to
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 27 lipiec 2016 - 06:33
Generalnie takie zasadnicze pytanie. Co daje w kolarstwie używanie pulsometru ?
Moje rowerowe foty z Jury:
Napisano 27 lipiec 2016 - 06:54
Generalnie i zasadniczo to w kolarstwie używanie pulsometru daje to, że wiesz jaki masz puls, gdy jedziesz na rowerze. W bieganiu jest podobnie, tylko że wiesz jaki masz puls, gdy biegniesz.
- Prozor, Greek, Vegeta i 3 innych osób lubią to
Napisano 29 lipiec 2016 - 07:43
Jeśli już zarejestrujecie trening z pulsometrem to gdzie analizujecie swoje strefy ?
Napisano 05 sierpień 2016 - 12:52
Napisano 08 styczeń 2017 - 23:13
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 09 styczeń 2017 - 00:08
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 09 styczeń 2017 - 10:52
Taki ledowy typ ma jakąś specjalną nazwę? Zupełnie się w tym nie orientuję. Na razie popatrzyłem na te Garminy i stwierdziłem, że są droższe, niż mój rower jest wart. Są takie z ciągłym pomiarem, w granicach 150 - 200 zł? Jak tego szukać? Większość zegarków sportowych j est przeznaczona dla sportów biegowych. Na co zwrócić uwagę w przypadku zegarka na rower? Niestety opisy w ofertach najczęściej są kiepskie i niepełne, czasem całkowicie niezrozumiałe.
Napisano 10 styczeń 2017 - 09:44
Napisano 10 styczeń 2017 - 14:22
Na co zwrócić uwagę w przypadku zegarka na rower?
Zobacz czas działania baterii, możliwość ładowania w czasie zapisywania aktywności i swoje potrzeby- reszta nie jest istotna. Jeśli o to pytasz, to pewnie 6 godzin wystarczy - a to ma każdy zegarek biegowy. Nowoczesne zegarki biegowe Garmina, Polara, Sunto, etc. z pomiarem pulsu z nadgarstka będą niestety droższe, ale w pełni nadadzą się również na rower. Liczniki rowerowe z oczywistych powodów nie mają pomiaru z nadgarstka.
Najtańszym rozwiązaniem jest zapis trasy przez telefon plus np pomiar pulsu z nadgarstka https://www.cyclesto...YankaAjNy8P8HAQ
https://www.dcrainma...first-look.html
Nie będziesz miał jednak podglądu na bieżąco - jeśli telefon będzie z wyłączonym ekranem. Tej opaki możesz też używać ze zwykłym licznikiem na ant+ lub BT zamiast opaski na klate. Pewnie takich rozwiązań jest więcej. Zobacz tę stronę dcrainmaker - to jest prawdziwy freak od cyferek przy sporcie.
pozdr
Napisano 12 styczeń 2017 - 10:08
Dzięki. Już ogarnąłem tzw. podstawy i mniej więcej wiem, o co chodzi. Trochę przeraża poziom cen sprzętu dedykowanego, w przypadku amatorszczyzny takiej jak moja - zupełnie nieadekwatny do wykorzystania. Wychodzi na to, że chiński tani smartwatch może spełnić te same funkcje za kilkakrotnie niższą cenę. Szczerze powiedziawszy, nawet nie wiem, czy mi to jest potrzebne do szczęścia, w zasadzie aktualnie zainteresowany jestem tylko pomiarem tętna w czasie jazdy, więc powinien wystarczyć zegarek z funkcją pomiaru tętna - nawet taki bez ciągłego pomiaru.
Do wiosny jeszcze jest parę dni, więc będzie szansa to przemyśleć.