Jump to content

Photo

Jaki łańcuch?

98 replies to this topic

#61 RoadBikeRider

RoadBikeRider
  • Użytkownik
  • 119 posts
  • SkądKraków

Posted 28 May 2013 - 11:25

Mi na razie na przyrządzie do mierzenia łańcucha (HG 73) wskakuje na 0.75 - ale łańcuch przeskakuje i szarpie jak wrzucam biegi na średnie tryby kasety (i to bardzo!) niestety nie znam przebiegu tego lancucha bo kupilem rower z nim. A sam na nim przejechalem zaledwie 700km

#62 Pirx

Pirx
  • Użytkownik
  • 269 posts
  • SkądKlucze

Posted 28 May 2013 - 11:41

Może do kitu jest już kaseta. Jak to sprawdzić? Weź bacik do odkręcania kaset i załóż na te kółka, które przeskakują, naciśnij mocno, jakbyś chciał ją przytrzymać przy odkręcaniu. Jeśli kaseta jest zużyta, łańcuch bacika zeskoczy z zębów.

Miałem kiedyś problem z odkręceniem takiej zużytej kasety, bo bacik nijak jej nie chciał przytrzymać, ciągle zeskakiwał. Tą zasadę wykorzystuje przyrząd do oceny stanu kasety firmy Rohloff.

#63 mad

mad
  • Użytkownik
  • 181 posts
  • SkądSompolno

Posted 12 June 2013 - 17:51

Co powiecie o łańcuchu Wipperman Connex 920 teflon? Lepszy od zwykłej dziewiątki? Nie chodzi mi tu o cenę, a czy lepiej się spisuje.

#64 meaculpa

meaculpa
  • Użytkownik
  • 158 posts
  • SkądLublin

Posted 12 June 2013 - 19:32

Wymieniłem wippermana na sram pc830, w porównaniu do poprzednika gorszy ma smar fabryczny bo connex się nie brudził a tu jest już syf, ale za to wyższa kultura pracy, ładniej wchodzi na blat i chyba następny łańcuch też będzie sram, no chyba że nowy łańcuch okaże się strasznie miękki.

#65 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,655 posts
  • SkądSzczecin

Posted 12 June 2013 - 20:52

Ekhm... Przecież Connex 920 jest 9-rzędowy, a PC-830 jest 8-rzędowy?

Tak czy inaczej, i na 8, i na 9 rzędów SRAM jest IMHO rewelacyjny, przy czym warto doinwestować i kupić PC-870 albo PC-971. Mam wrażenie, że różnica w cenie zwraca się z nawiązką dzięki lepszej żywotności, szczególnie jeżeli jeździmy w mokrych warunkach.

A jeżeli szukasz czegoś naprawdę dobrego na 9 rzędów, to polecam Campagnolo Record C9 - niemal nie do zajechania, tylko że słabo znosi zużyte kasety :-) Co ciekawe, mierzyłem kiedyś łańcuchy SRAM-a, Campy i Shimano - wg suwmiarki w momencie wyjęcia z pudełka SRAM miał ok. 0,2% zużycia, Shimano ok. 0,3%, a Campa okrągłe zero :-)

Z Wippermannem osobiście większego styku nie miałem, a to dlatego, że nie spotkałem się ze zbyt wieloma dobrymi opiniami.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#66 pajak

pajak
  • Użytkownik
  • 383 posts
  • SkądGdynia

Posted 24 June 2013 - 21:40

Potrzebuję 2 łańcuchy (na raz :) ) pod 9kę, więc koszta grają dość ważną rolę :( Kasetę mam XT (góral). Łańcuch (jakiś) KMC, ale ten zdecydowanie za mocno już zaczyna odstawać z patelni (a.. dopiero zaliczył 5-7kkm, głównie w suchych warunkach).

Kiedyś jeździłem na campie.. jeździłem i znowu jeździłem. Nic z napędem się nie działo. Przez jakieś 10kkm. Ale rower poszedł sobie.
Potem jeździłem na shimano (nawet czasami 70kach) i sramach i łańcuchy kończyły się zaskakująco szybko (hmm. jakoś tak mi się wydaje, że SRAM szybciej.. i to razem z kasetami.. ale to już inna sprawa)

W sumie na allegro są campy (114zł) i KMC X9 (65zł). Czy finansowo jest uzasadnione kupno campy, czy wytrzymają faktycznie 2x dłużej?

#67 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Posted 20 October 2013 - 23:03

Zmieniałem ostatnio łańcuch w góralu. Był to Shimano UG51, który pracował przez 420 km z nowym napędem 7 b (kaseta HG41, korba Miranda) w warunkach letnich i jesiennych, głównie teren, sporo piachu, ale prawie zero błota i jazdy w deszczu.
Po zdjęciu i powieszeniu na gwoździu obok nowego HG40 jest dłuższy o prawie jedno ogniwo (na 104).
Fakt, jest to najtańszy łańcuch (kilkanaście zł), ale jednak stosunek ceny do trwałości jest kiepski.
Zobaczymy, ile wyciągnie się HG40 po podobnym przebiegu.

#68 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,655 posts
  • SkądSzczecin

Posted 21 October 2013 - 06:17

Po HG40 także nie oczekuj cudów. Z łańcuchów 6/7/8-rzędowych moim zdaniem tylko SRAM.

rowerplus-logo-2.png

#69 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,694 posts
  • SkądKraków

Posted 21 October 2013 - 07:17

na 8 używam , KMC, Yaban  i Tya, pracują ładnie, nie zgrzytają  no i mają ładny wygląd - całę srebrne nierdzewne, a nie jak byle shimano szare brudne i po jeździe w deszczu rdzewiejące :-D

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#70 Gosc_Dominik_*

Gosc_Dominik_*
  • Gość

Posted 21 October 2013 - 18:33

W sumie na allegro są campy (114zł) i KMC X9 (65zł). Czy finansowo jest uzasadnione kupno campy, czy wytrzymają faktycznie 2x dłużej?

Łańcuchy Campagnolo w połączeniu z kasetami Campagnolo dzialają dość długo, ja już 3 sezon jeżdżę na zestawie veloce 10s (łańcuch+kaseta) i wg serwisu są już zużyte, pod koniec zeszlego roku było około 50% zużycia. Brzmię jak fanboy, ale taka prawda :) No i łańcuch (czy kaseta?) Campagnolo chodzi nieco głośniej niż Shimano.

#71 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1,560 posts
  • Skądpolska

Posted 10 October 2014 - 22:28

Takie głupie pytanie.
Czy nowy zapakowany w org pudełko łańcuch trzeba czymś jeszcze smarować?

Jakiś czas temu pękł mi w górskim łańcuch ( a był i tak juz za krótki więc do kosza) więc założyłem tam ten co miałem w kolarce CN-5701 ( 1O rz)przebieg kilkaset km , a do kolarki kupiłem nowy PC 1091 . No i ten nowy dość ,,tłusty'' jest , tak jakby nie było potrzeby go dodatkowo smarować- ale nie wiem.

#72 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,632 posts
  • SkądSulęcin

Posted 11 October 2014 - 07:45

Nie trzeba, przynamniej do zużycia smaru fabrycznego. No, może nieco wcześniej 😏.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#73 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Posted 22 October 2014 - 23:43

Trzymajcie się z dala od łańcucha Taya TB600. Strasznie szybko się zużywa (po 215 km w góralu jest już wyciągnięty o całe ogniwo), ma duże luzy na rolkach (można wcisnąć blaszkę 0.3 mm szczelinomierza). Pracuje też gorzej niż nawet nieco tańszy Shimano HG40 (też nie jest szczytem trwałości, ale i tak lepszy). Nawet na jego własnej spince widać już wyraźne zagłębienia, co świadczy o bardzo miękkich (podatnych na ścieranie) sworzniach.

Nie polecam.

Po taniości to już lepiej UG51, a Best Buy wśród 7-8 biegowych to moim zdaniem HG50. 

#74 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,655 posts
  • SkądSzczecin

Posted 23 October 2014 - 06:52

UG51 ani HG50 już nie będzie - to, co jest na rynku, to ostatnie resztki.

Shimano (a przynajmniej jego polski oddział, z którego pobrałem grafikę poniżej - nie podano wyraźnie, czy zmiany dotyczą globalnej oferty) gruntownie przebudowuje teraz ofertę:

lancuchy-shimano.png

Moim zdaniem wprowadzono kilka zupełnie niepotrzebnych zmian, ale kto bogatemu zabroni ;)

Tymczasem u siebie w mieszczuchu cały czas katuję Sunrace'a M84. Dla mnie miodzio - nie ma jesienią łatwego życia, a mimo to przejechał już lekko licząc 1200 km (nigdy nie robię dokładnych statystyk, ale tak by wynikało z Garmina) i ma się świetnie. Jak na łańcuch za 33 zł - rewelacja.

rowerplus-logo-2.png

#75 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Posted 25 October 2014 - 17:41

Kupiłem właśnie dzisiaj łańcuch Shimano z nowej oferty - model HG71. Kosztował mnie w lokalnym sklepie rowerowym (mam tam już niewielki rabat) 50,20 PLN. Na opakowaniu napis Made in Taiwan. Liczę na to, że będzie porównywalny lub lepszy od starego HG50.

A co się okaże w praktyce, zobaczymy.

Zbliża się zima, więc kupiłem do górala na lato nową kasetę 7-kę (HG41 - 34 PLN), a ta po jednym sezonie poszła do koła zimowego z kolcami (nie będę już musiał przekładać kasety) i będzie chodzić z tymi lekko zużytymi łańcuchami (mam ich kilka, UG51, HG40, i ta nieszczęsna Taya). Zębatki w korbie mam stalowe, więc może im to zbytnio nie zaszkodzi.

Mam też od niedawna przymiar do badania zużycia łańcucha (taki zwykły BIke Hand). Dotychczas stosowałem metodę wieszania łańcucha na gwoździu, która była wystarczająca, choć nie brała pod uwagę zużycia rolek łańcucha. Przymiar mierzy sumaryczne zużycie sworzni i rolek.

Według tego przymiaru, łańcuch CN7701, który mam w szosówce, po przebiegu 5300 km jest już zużyty - przymiar wchodzi nawet tą stroną z liczbą 1. Natomiast powieszony na gwoździu obok nowego jest dłuższy o nieco ponad pół ogniwa, czyli jeszcze całkiem niezły (nie widzę jakiegoś przyspieszonego zużycia zębatek). I któremu pomiarowi wierzyć bardziej?  

mikroos, widzę, że ten Sunrace M84 można kupić nawet taniej: http://allegro.pl/la...4719684120.html 

#76 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,632 posts
  • SkądSulęcin

Posted 25 October 2014 - 19:22

26,90 + 7 (najniższy koszt wysyłki) = 33,90 PLN

Co z tego, że ktoś wystawi coś do sprzedaży za 1 zł, jak przesyłka będzie kosztować stówę. Liczy się łączny koszt zakupu, a więc łańcuch kosztuje 33 złocisze i 90 groszy. No chyba, że zrobisz zakupy za > 500 PLN :-P

Mara na "wieszając na gwoździu" jest równa mierze na oko.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#77 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,655 posts
  • SkądSzczecin

Posted 25 October 2014 - 19:50

@marvelo - z tego co widzę ze zdjęć to jest wersja szara, bez niklowanych ogniw. Czyli de facto zupełnie inny łańcuch pod niefortunną, bo taką samą nazwą.

rowerplus-logo-2.png

#78 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Posted 03 November 2014 - 20:28

Na 8 rz najlepszy jest shimano HG91. 6 łańcuchów przerobiłem w tym roku i ten wypada najlepiej 

#79 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Posted 22 November 2014 - 17:57

Łańcuch HG40 założony do nowej kasety HG41 i pokonaniu 180 km (kilka ostatnich wyjazdów było jednak po mokrym i w błocie - rower górski) wykazuje już według przymiaru Bike Hand zużycie 0.75. 

Nietrwałe te tanie łańcuchy Shimano, chociaż zmiana biegów nawet w błocie bardzo dobra.

Mam nadzieję, że ten nowy HG71 to już inna liga.

#80 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Posted 14 December 2014 - 18:37

Przebieg HG40 350 km (warunki wciąż dosyć błotne) i przymiar wskakuje już drugą stroną (1 %). Czyli według przymiaru już się nie nadaje do dalszego użycia. Jednak "metoda gwoździa" (Prozor, nie śmiej się, do tej pory nigdy mnie nie zawiodła) pokazuje wydłużenie o około pół ogniwa na całym łańcuchu, czyli nie jest jeszcze tragicznie. Na pewno nie wyrzucę go do śmieci. Aktualnie założyłem HG71 i zobaczymy jak będzie. Ma dopiero 60 km, więc jeszcze nawet nie mierzyłem zużycia, ale już przy wyciskaniu sworznia podczas skracania pod spinkę czuć, że sworzeń jest bardzo twardy i mocno zakuty. Wyszedł z wielkim trudem i głośnym trzaskiem. Kolor też ma jakiś inny niż w tańszych modelach, więc materiał chyba jednak lepszy. 

Reply to this topic