Skocz do zawartości

Nowa kategoria wiekowa oficjalnie uznana przez PZKol

39 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gosc_cyklistafan_*

Gosc_cyklistafan_*
  • Gość

Napisano 25 luty 2012 - 15:42

Na czwartkowym posiedzeniu, zarząd PZKol, oficjalnie zezwolił na organizację MP Cyklosportu.
W tej nowej kategorii prawo startu maja zawodnicy w wieku 16-29 lat. Wszystkie MP dla tej kategorii wiekowej odbywać się będą wspólnie z MP Masters. Warunkiem dopuszczenia do startu będzie posiadanie licencji cyklosportu. Licencje wydawać będą OZkol-e. Cena 50 PLN

#2 deger

deger
  • Użytkownik
  • 25 postów
  • SkądJelenia Góra

Napisano 25 luty 2012 - 20:53

Widać, że coś zaczyna ruszać w dobrym kierunku. Jedyne co na chwilę obecną mnie niepokoi to brak wykazania tej kategorii w przepisach sportowych. Skończyć się to może na wyrabianiu licencji, pobieraniu pieniążków ,a startować z mastersami i tak nie będzie można, gdyż organizator zorganizuje wyścig w kategoriach masters a nie cyklosport.

#3 Gosc_cyklistafan_*

Gosc_cyklistafan_*
  • Gość

Napisano 25 luty 2012 - 21:37

Syn prawnika się odezwał :-)
Damian sprawa jest świeża. Jest człowiek ( były pracownik KM) który pilnuje człowieka w PZKol aby odpowiedni zapis ukazał się jak najszybciej. O organizatorów się nie martw. Leży to w ich interesie.
Pozdrowienia dla staruszka.

#4 deger

deger
  • Użytkownik
  • 25 postów
  • SkądJelenia Góra

Napisano 25 luty 2012 - 21:50

Czuję się uspokojony, a pozdrowienia oczywiście przekażę :)

#5 tornado

tornado
  • Użytkownik
  • 78 postów
  • SkądŁódź

Napisano 27 luty 2012 - 22:50

O organizatorów się nie martw. Leży to w ich interesie.

Dokładnie !
Na całe szczęście taki zapis się znalazł. Ułatwi on organizatorom życie, bo Cyklosport jest teraz w pełni legalny. Stał się pełnoprawną kategorią. Nareszcie!

#6 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8638 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 28 luty 2012 - 00:15

Oficjalny komunikat PZKOL dotyczący licencji ''żak '' i ''cyklosport'' z 24 lutego 2012r.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#7 Actyvny

Actyvny
  • Użytkownik
  • 20 postów
  • SkądKatowice

Napisano 29 luty 2012 - 14:05

Zaczyna się robić ciekawie, jeśli faktycznie posiadacze lic. cyklosport będą startowali z mastersami to będzie to jeden z udanych pomysłów wprowadzonych przez PZKOL.

#8 Gosc_solid_crank_*

Gosc_solid_crank_*
  • Gość

Napisano 29 luty 2012 - 17:47

... a widzicie coś sensownego o Masters na stronie PZKol, poza tym ile kosztuje licencja?
W zakładkach po lewej na tej stronce PZKol nie istnieje taka forma cyklizmu jak Masters...
Może dziwne, ale prawdziwe :-(

#9 Cycling

Cycling
  • Użytkownik
  • 119 postów
  • SkądGóry Świętokrzyskie

Napisano 01 marzec 2012 - 17:19

A w czym przeszkadzał organizatorom brak tego zapisu o cyklosporcie ? ja licencji nie mam, a ścigałem się wsród amatorów, mastersów, licencjonowanych...
Moim zdaniem kolejna metoda na wyciągnięcie kasy za papierek, a co w zamian ?

#10 Gosc_cyklistafan_*

Gosc_cyklistafan_*
  • Gość

Napisano 02 marzec 2012 - 15:15

A w czym przeszkadzał organizatorom brak tego zapisu o cyklosporcie ? ja licencji nie mam, a ścigałem się wsród amatorów, mastersów, licencjonowanych...

Oficjalne Mistrzostwa Polski w kat. 16-29 lat ? Spokojny sen organizatorów ze ludzie ścigający sie są ubezpieczeni i mają badania lekarskie? Mało?

#11 Cycling

Cycling
  • Użytkownik
  • 119 postów

Napisano 02 marzec 2012 - 17:24

No faktycznie czadowa sprawa być MP i to ewentualnie jedyna wymierna korzyść z tego zapisu.
Widziałeś jakie "pesudo" polisy byle dostać licencję kupują zawodnicy ? Poza tym, każdy zawodnik w razie błędów orga może dochodzić od niego (i jego ewentualnej polisy OC) odszkodowania i ubezpieczenie NW nie tu nic do rzeczy. Poza tym każdy org bez problemu za reklamę może załatwić ubezpieczenie NW dla uczestników, a jak jest w jakimś cyklu to jeszcze może przebierać w ofertach na NW i swoje OC.
A ta lipa z badaniami to już śmiechu warta. Załatwić Ci takie badania ?

#12 deger

deger
  • Użytkownik
  • 25 postów
  • SkądJelenia Góra

Napisano 02 marzec 2012 - 20:03

Nie za bardzo widzę tutaj powód do "chwalenia się" startami bez licencji(chodzi mi o start w kat. Masters oraz licencjonowanych(?). Kategoria Cyklosport (mam nadzieję) będzie domyślnie skierowana to takich właśnie zawodników jak ja. Bo proszę mi powiedzieć w jakich wyścigach mogą ścigać się ludzie w wieku 16 -29 lat? Ja już Armstrongiem nigdy nie będę, do I kat. masters jeszcze się muszę naczekać, a ten sport uwielbiam. Pozostają tak naprawdę starty w Supermaratonach (a to nie wyścigi), wyścigach OPEN jak Sobótka, Złotoryja ,a na reszcie imprez to tylko można liczyć na łaskę lub niełaskę sędziów i właśnie NAGINANIE regulaminów. Ja podam jeden ważny powód za licencją - wyrabiając licencję akceptuje się automatycznie przepisy antydopingowe. Już samo to jest warte świeczki.

#13 Gosc_Pegos_*

Gosc_Pegos_*
  • Gość

Napisano 02 marzec 2012 - 22:03

Nowa kategoria dodatkowo daje zabezpieczenie dla organizatorów i zawodników w klarowności kategorii. Mianowicie zdarza się ze orlicy i elita jak się im nudzi to startują w zerówce lub open. Teraz taki zawodnik przecież nie wystartuje z amatorami bo dwóch licencji nie dostanie.
Co prawda mi to tam nie przeszkadza że się na amatorskich wyścigach z lepszymi ścigam ale jest wielu którym to wadzi strasznie. Więc taka licencja wykluczy wiele średnio przyjemnych scen tak jak MP zerówki z 2011;) swoją drogą Piotrek ładnie to wygrał:)

#14 Gosc_eryk4312_*

Gosc_eryk4312_*
  • Gość

Napisano 02 marzec 2012 - 22:52

Witam!

Chciałbym spytać się bardziej doświadczonych szosowców o pewną sprawę. Mianowicie - jeżeli mam 17 lat, co jest dla mnie bardziej korzystne: wyrobienie licencji kategorii cyklosport czy juniora? Właściwie czym to się będzie różniło? Chciałbym zacząć startować w wyścigach, a nie za bardzo interesują mnie maratony, na których startujących ustawia się w grupy. Coraz poważniej myślę o wyrobieniu licencji PZKol-u. Za juniorem przemawia to, że będę startował z rówieśnikami, także ewentualne miejsce na podium jest w większym zasięgu. Ale nie wiem sam, nie znam się na tym a do poczytania na ten temat w internecie za dużo nie ma.

Jeszcze jedna rzecz mnie nurtuje. Gdzieś usłyszałem, że wymagana jest karta rowerowa. Niestety swoją zgubiłem już jakiś czas temu. Czy to uniemożliwia mi wyrobienie licencji?

Pozdrawiam,
eryk4312.

#15 tornado

tornado
  • Użytkownik
  • 78 postów
  • SkądŁódź

Napisano 02 marzec 2012 - 23:32

Mam licencję, a kartę rowerową zgubiłem i nie mam pojęcia gdzie jest. Zatem wnioskuję, że nie trzeba jej mieć, aby dostać licencję ;-)

Jaka licencja? Przede wszystkim trzeba sprawdzić, czy na licencji Cyklosport możesz startować w juniorach. Ja nie mam pojęcia. Wiem natomiast, że na licencji Masters można stratować z Elitą, o ile nie jest to wyścig o określonej punktacji UCI.

W czym przeszkadzał organizatorom brak takiej kategorii?
Tym, że wyścigi kategorii Masters były rozgrywane zgodnie z przepisami PZKol, a one nie przewidywały kategorii wiekowej do 29 lat (oczywiście pomijam Elitę). Co za tym idzie jak nie miało się ukończonych 30 lat, to teoretycznie nie można było startować. Teraz organizator spokojnie może zrobić wyścig również dla tej kategorii, pozostając w zgodzie z przepisami.

#16 Gosc_solid_crank_*

Gosc_solid_crank_*
  • Gość

Napisano 02 marzec 2012 - 23:42

Pokażcie mi, w jakimkolwiek kalendarzu imprezę dla kat. Cyclosport na 2012.
Beda w ogole takie?
W domysle (nie dziwie sie) zakladamy, ze to bedzie dodatkowa kategoria przy wyscigach Mastersow. Dlatego wlasnie pytalem pare dni temu, co sie dzieje w kolarstwie Masters?
Czy funkcjonuje to pod egida PZKol? Jakos nie widac Masters w PZKol. Witryna "Komisja Masters PZKol" ma sie nijak do PZKol.
Damian wiele na ten temat wie :roll: Jak nie cala, to pol beczki soli juz zjadl w tych sprawach.
Dobrze, ze formalnie nazwano i zdefiniowano te kategorie! Ale kto zadba, zeby sie znalazla w Regulaminach imprez, zeby mozna bylo startowac, zeby byl prowadzony jakis caloroczny challenge? Czy PZKol dopuszcza tytuly Mistrza Polski Cyklosport? Jeszcze daleko do jasnosci w sprawie. Dalej niz, niz blizej... :-/

#17 Gosc_eryk4312_*

Gosc_eryk4312_*
  • Gość

Napisano 02 marzec 2012 - 23:49

Pokażcie mi, w jakimkolwiek kalendarzu imprezę dla kat. Cyclosport na 2012.
Beda w ogole takie?
W domysle (nie dziwie sie) zakladamy, ze to bedzie dodatkowa kategoria przy wyscigach Mastersow. Dlatego wlasnie pytalem pare dni temu, co sie dzieje w kolarstwie Masters?
Czy funkcjonuje to pod egida PZKol? Jakos nie widac Masters w PZKol. Witryna "Komisja Masters PZKol" ma sie nijak do PZKol.
Damian wiele na ten temat wie :roll: Jak nie cala, to pol beczki soli juz zjadl w tych sprawach.
Dobrze, ze formalnie nazwano i zdefiniowano te kategorie! Ale kto zadba, zeby sie znalazla w Regulaminach imprez, zeby mozna bylo startowac, zeby byl prowadzony jakis caloroczny challenge? Czy PZKol dopuszcza tytuly Mistrza Polski Cyklosport? Jeszcze daleko do jasnosci w sprawie. Dalej niz, niz blizej... :-/

http://www.naszosie....-juz-w-sobotce/

#18 tornado

tornado
  • Użytkownik
  • 78 postów
  • SkądŁódź

Napisano 02 marzec 2012 - 23:55

Nie jest tak źle

http://www.pzkol.pl/...orie-s3630.html

Wydaje mi się, że organizatorzy wyścigów Masters będą jak najbardziej otwarci na kategorię Cyklosport. Tym bardziej, że de facto już od dwóch sezonów dopuszczano do startu ludzi poniżej 30 roku życia.
Natomiast co do samych Mastersów, to funkcjonują oni przy PZKol jako Komisja. Fakt, że nie ma tej wiadomości na stronie PZKol nic tu nie zmienia. Rozgrywane Mistrzostwa Polski Mastersów są pod egidą PZKol'u.

#19 Cycling

Cycling
  • Użytkownik
  • 119 postów

Napisano 03 marzec 2012 - 08:01

Nie za bardzo widzę tutaj powód do "chwalenia się" startami bez licencji(chodzi mi o start w kat. Masters oraz licencjonowanych(?).

Ja podam jeden ważny powód za licencją - wyrabiając licencję akceptuje się automatycznie przepisy antydopingowe. Już samo to jest warte świeczki.

Nie chwalę się, imprezy były tak zorganizowane że każdy mógł wystartować. Nic nie trzeba naginać, a czasami wystarczy posłużyć się przepisami żeby sędzia zmienił zdanie.

Z tym anty dopingiem to nie kumam. To teraz jak wyrobisz licencję to już nie będziesz brał ? ;-)
Kto to sprawdzi, jak oni nie potrafią wyłapać koksiarzy wśród tych co do tej pory jeździli z licencją ? Na mastersach nie było kontroli, a tutaj będą ? kto ma brać to weźmie i żaden regulamin tego nie zmieni, tylko Tobie może być przykro bo będziesz miał poczucie że ktoś Cię oszukał i tyle

#20 tornado

tornado
  • Użytkownik
  • 78 postów
  • SkądŁódź

Napisano 03 marzec 2012 - 09:47

Na mastersach nie było kontroli,

W 2011 r. były na Mistrzostwach Polski Szosowych oraz w Jeździe Indywidualnej na Czas.

Dodaj odpowiedź