Nowa kategoria wiekowa oficjalnie uznana przez PZKol
Napisano 03 marzec 2012 - 11:24
Napisano 03 marzec 2012 - 13:59
komisja masters zezwoliła na jej start na MP to Cyklosport nie był by potrzebny
Komisja Masters nie miała żadnej decyzyjności w tej sprawie, ponieważ zajmuje się zawodnikami powyżej 30 roku życia. Nie mogła więc zakazywać, ani zezwalać na organizację MP poniżej 30 lat. Problem leżał w przepisach PZKol. Poza elitą nie było przewidzianej kategorii do 29 lat. Dlatego też nie mogły odbyć się MP uznawane przez PZKol. Teraz mogą, bo jest nowa, pełnoprawna kategoria wiekowa. I właśnie dlatego jest to bardzo dobra decyzja PZKol.
Nie należy tego mieszać z wyścigami typu ŻTC, ponieważ każdy organizator może stworzyć wyścig niezależnie od przepisów PZKol. Wówczas to on sam decyduje kto i na jakich zasadach może startować. Jednak to rozwiązanie nie dotyczy oficjalnych (PZKol-owskich) MP, ponieważ muszą być one rozgrywane zgodnie z przepisami UCI oraz PZKol. Dlatego powtórzę, że dobrze się stało, iż PZKol stworzył nową kategorię, bo młodzi ludzie, poniżej 30 roku życia, nie będący zawodnikami Elity, będą mogli pełnoprawnie wystartować w MP kategorii Cyklosport.
Napisano 03 marzec 2012 - 19:05
Na mastersach nie było kontroli,
W 2011 r. były na Mistrzostwach Polski Szosowych oraz w Jeździe Indywidualnej na Czas.
I Ty to nazywasz kontrolą ? Wszyscy mogli się tego spodziewać bo ranga MP i do tego kontrola raz w roku. A co z resztą sezonu ? Ile ich było ? Ilu wpadło ? Ilu było czystych ?
Ode mnie to tyle w temacie...taka jest po prostu rzeczywistość w tym sporcie.
Napisano 03 marzec 2012 - 21:31
[
I Ty to nazywasz kontrolą ? Wszyscy mogli się tego spodziewać bo ranga MP i do tego kontrola raz w roku. A co z resztą sezonu ? Ile ich było ? Ilu wpadło ? Ilu było czystych ?
Ode mnie to tyle w temacie...taka jest po prostu rzeczywistość w tym sporcie.
Biorąc pod uwagę koszty kontroli to przewyższały by one pulę nagród w danym wyścigu ;-) . Także jaki sens ma robić takie coś w wyścigach o pietruszkę. Może wprowadzenie owej kategorii trochę ożywi polskie kolarstwo amatorskie bo w wieku elity zawodnik praktycznie nie miał się gdzie ścigać. Także były dwa wyjścia ściganie się w elicie co dla większości amatorów jeżdżących <10tys km/ro nie ma żadnego sensu, albo startowanie w maratonach, ale maratony to niestety trochę inne ściganie.
Napisano 03 marzec 2012 - 22:06
Biorąc pod uwagę koszty kontroli to przewyższały by one pulę nagród w danym wyścigu ;-) . Także jaki sens ma robić takie coś w wyścigach o pietruszkę. Może wprowadzenie owej kategorii trochę ożywi polskie kolarstwo amatorskie bo w wieku elity zawodnik praktycznie nie miał się gdzie ścigać. Także były dwa wyjścia ściganie się w elicie co dla większości amatorów jeżdżących <10tys km/ro nie ma żadnego sensu, albo startowanie w maratonach, ale maratony to niestety trochę inne ściganie.
Zgadzam się w 100 %. Kontrole kosztują tyle co zorganizowanie wyścigu. Nikt ich nie będzie robił, bo nie ma na to pieniędzy.
Nie tyle co nazywam kontrolą, lecz odpowiadam użytkownikowi o nick'u Mateusz84. To stwierdzenie faktu, a nie ocena. Inna sprawa, że nie tak powinna wyglądać kontrola, a już w szczególności nie tak powinien zachowywać się organizator.I Ty to nazywasz kontrolą ?
Wszyscy mogli się tego spodziewać bo ranga MP
Tu strzeliłeś w płot, bo wcześniej kontroli nie było. Zatem zaskoczenie było całkiem spore.
Myślę, że czystych nie było prawie wcale. Przepisy są tak idiotyczne, że połowa ludzi startujących nie miała nawet świadomości ich złamania :mrgreen:Ilu wpadło ? Ilu było czystych ?
Swoją droga ciekawie mierzysz. Jeśli nikt nie wpadł to znaczy, że to jakaś ściema. Innymi słowy nie ma takiej opcji, aby wszyscy byli czyści. Jak tak pokazała kontrola, to znaczy, że była niewłaściwa.
Pozwolę sobie zaznaczyć, że stosowanie tych samych zasad do Mastersów, co do Elity jest chore. Dlaczego? Ano dlatego, że to ludzie nie tylko 3o-40 letni, ale znacznie starsi. Nie ma takiej możliwości, aby byli wiecznie zdrowi jak dzwon. Biorą różne rzeczy, nawet nie wiedząc, że łamią przepisy. Bo niestety są one takie, że nawet jak masz kłopot dajmy na to z kolanem, a lekarz zapisał Ci steryd, to leżysz ! Masz katarek i wziąłeś zwykłą tabletkę - masz problem, bo tam była pseudoefedryna - leżysz itd. Mój wniosek jest taki, że reguły (procedura, pula zakazanych substancji) winna być inna, precyzując węższa. Nie może to jednak zmienić faktu, że winny być zakreślone granice, a ich przekroczenie musi wiązać się z konsekwencjami.
Napisano 04 marzec 2012 - 07:41
Pytania były postawione w sensie retorycznym, bo odpowiedzi są w podtekście. Jeśli się nie zorientowałeś, to ja najzwyczajniej ironizuję z tego bezmyślnego systemu, a kolejnym przyczynkiem do tego jest wprowadzenie kolejnej licencji i kolejnego przepisu, a codzienność i tak pójdzie w swoim kierunku. Zastanówcie się dlaczego najpierw nie można sprawdzić którędy ludzie chodzą a potem zrobić tam chodnik, tylko u nas prawie zawsze jest na odwrót ?
Gosc_cyklistafan_*
Napisano 05 marzec 2012 - 20:57
Nie będę się wypowiadał na temat pracy komisji masters. Ciekawa dyskusja na ten temat toczy się na forum kolarstwomasters.pl http://www.kolarstwo...c.php?f=19&t=24komisja masters zezwoliła na jej start na MP to Cyklosport nie był by potrzebny
Komisja Masters nie miała żadnej decyzyjności w tej sprawie, ponieważ zajmuje się zawodnikami powyżej 30 roku życia. Nie mogła więc zakazywać, ani zezwalać na organizację MP poniżej 30 lat. Problem leżał w przepisach PZKol. Poza elitą nie było przewidzianej kategorii do 29 lat. Dlatego też nie mogły odbyć się MP uznawane przez PZKol. Teraz mogą, bo jest nowa, pełnoprawna kategoria wiekowa. I właśnie dlatego jest to bardzo dobra decyzja PZKol.
Nie należy tego mieszać z wyścigami typu ŻTC, ponieważ każdy organizator może stworzyć wyścig niezależnie od przepisów PZKol. Wówczas to on sam decyduje kto i na jakich zasadach może startować. Jednak to rozwiązanie nie dotyczy oficjalnych (PZKol-owskich) MP, ponieważ muszą być one rozgrywane zgodnie z przepisami UCI oraz PZKol. Dlatego powtórzę, że dobrze się stało, iż PZKol stworzył nową kategorię, bo młodzi ludzie, poniżej 30 roku życia, nie będący zawodnikami Elity, będą mogli pełnoprawnie wystartować w MP kategorii Cyklosport.
Gosc_cyklistafan_*
Napisano 05 marzec 2012 - 21:00
Nie będę się wypowiadał na temat pracy komisji masters. Ciekawa dyskusja na ten temat toczy się na forum kolarstwomasters.pl http://www.kolarstwo...c.php?f=19&t=24komisja masters zezwoliła na jej start na MP to Cyklosport nie był by potrzebny
Gosc_Pegos_*
Napisano 07 marzec 2012 - 11:01
Właśnie po to jest ta kategoria aby amatorzy mogli startować bez klubów w wyścigach do tej pory zwanych zerówką. Lekarz sportowy.Czy tylko zawodnicy zrzeszeni w klubach mogą ubiegać się o licencje Cyklosport?Jaki lekarz moze wystawic zaświadczenie lekarskie o braku przeciwwskazań do uprawiania kolarstwa?
Napisano 08 marzec 2012 - 12:26
Pierwszą licencję jak wyrabiałem w KTK Kalisz to podawałem numer swojej polisy sport z PZU (tak, byłem o nią zapytany)...rozmawiałem z kilkoma kolegami i na pytanie: jak było z wyrabianiem licencji, wszyscy odpowiadali tak samo: był wypełniony tylko wniosek.
Co do samej nowej kategorii: był "szum" o M1. Ja już na ten temat wyraziłem opinię na portalu naszosie.pl i teraz wiem, że była ona błędna bo do końca nie zrozumiałem nowego pomysłu. Trochę startów w zeszłym sezonie zaliczyłem i wszędzie, gdzie byłem startowali chłopaki z M1. Więc chyba raczej nie ma co się martwić o starty. Nie będzie już klasyfikacji (nie będzie?) ale jak to się mawia: chrzanić to. Najważniejsze, że mogą startować, mają gdzie i ich wysiłek będzie, że tak powiem "oficjalny".
Napisano 24 marzec 2012 - 22:19
wicklowman, jakie są koszta tego ubezpieczenia sport? domyślam się że obejmuje ono OC i NNW czy coś jeszcze ciekawego oferuje?
...OC i NNW
NNW na 5 tys zł 82 zł/rok
OC na 25 tys zł 88 zł/rok
Tyle płaciłem w lipcu 2010.
lukiwrzesnia skreśl wszystko i napisz tłustym druczkiem cyklosport i po sprawie. Po roczniku się skapują tak czy siak.
NIE RÓBCIE TRAGEDII !!! NIE TRZEBA ROBIĆ OSOBNYCH WNIOSKÓW, WYKONAĆ TELEFON LUB SKREŚLIĆ CO TRZEBA I WPISAĆ CYKLOSPORT. SZUKACIE DZIURY W CAŁYM.
Napisano 24 marzec 2012 - 22:23
pzdr
Trzymaj Koło - blog dla PRO amatorów
Wycieczki weekendowe i atrakcje turystyczne