
Miód w kolarstwie
#3
Gosc_intel action_*
Napisano 04 marzec 2012 - 20:58
#4
Napisano 04 marzec 2012 - 21:01
I bynajmniej jem miodu więcej niż dwie łyżki dziennie - dziadek żony ma pasiekę.
pzdr
- dawidr lubi to
Trzymaj Koło - blog dla PRO amatorów
Wycieczki weekendowe i atrakcje turystyczne

#6
Napisano 04 marzec 2012 - 23:53
Cytat
Ciekawe ... Toż to niemal sam cukier - węglowodany proste, które od razu są rozkładane w procesie trawienia, powodując 'strzał glukozy' i chwilowy przypływ energii.... miód jest bardzo ciężko strawny ...
To nie mięso, które potrafi zalegać w układzie pokarmowym do kilku dni ...
#9
Gosc_intel action_*
Napisano 05 marzec 2012 - 17:02
#10
Napisano 05 marzec 2012 - 17:20
Cytat
To może być odpowiedź, dlaczego ta Pani tak sądzi. Nie żebym miał coś do zielarstwa...pani doktor która się zajmuje zielarstwem chyba od 20 lat
Tak w skrócie: im więcej tłuszczu, błonnika, chityny (grzyby), glukozynolanów (kapusta), specyficznych oligosacharydów (fasola) tym jedzenie jest bardziej ciężkostrawne.
Im więcej węglowodanów, tym bardziej prostych, a mniej substancji wymienionych wyżej tym jedzenie jest lżejstrawne, a przy okazji ma wyższy indeks glikemiczny.
Miód do same cukry proste plus troszeczkę witamin, minerałów, związków zapachowych oraz enzymów. To prawda, ze miód poddany obróbce termicznej traci znaczną część swoich wartości, ale i tak jest smaczny.
Oto abstrakt pewnego badania, z którego wynika, ze miód jest tak samo dobrym źródłem węglowodanów dla kolarzy, jak żel dekstrozowy, czyli popularne żele energetyczne.
Cytat
The purpose of this study was to determine whether honey may serve as a useful source of carbohydrate for endurance athletes. Nine competitively trained male cyclists participated in this study. Subjects were familiarized to the study and then performed three weekly 64 km time trials (TT) on their racing bicycle attached to a calibrated computerized race simulator. During each TT, subjects ingested in a double blind, randomized, and counterbalanced manner 15 g of a non-caloric flavored gel placebo (P), dextrose gel (D), or honey (H) prior to and every 16 km during the TT with 250 ml of water. Data were analyzed by repeated measures ANOVA and are presented as means ą SEM. Results revealed significant quadratic alpha levels in total time (P 131.3ą3.6, D 128.3ą3.8, H 128.8ą3.5 min, p=0.02) and average power (P 164ą11, D 175ą13, H 174ą12 W, p=0.002) while mean heart rate (P 171ą6, D 178ą7, H 177ą5 beats/min, p=0.08) and glucose (P 5.4ą0.2, D 5.8ą0.3, H 6.0ą0.4 mmol/L, p=0.10) values tended to be different. No significant differences were observed in insulin (P 5.3ą0.3, D 5.1ą0.2, H 6.0ą0.8 mIU/ml, p=0.29). The gels were well tolerated. Results indicate that D and H supplementation improved endurance exercise performance presumably by enhancing blood glucose availability. However, no differences were seen between type of carbohydrate gel. These findings suggest that H may serve as a useful form of carbohydrate for endurance athletes.
Oto link do tego badania w całości: http://www.imaginutr...FASEBPoster.doc
#12
Napisano 05 marzec 2012 - 20:40
nabieramy probke miodu i bierzemy ja do ust. nie polykamy. po jakim czasie w ustach nie bedzie miodu? odpowiedz: tak do 2 godzin, gdyz jest trawiony przez sline i wchlaniany juz w jamie ustnej.
podobnie robimy z taka sama iloscia, np kapusty, albo miesa. odpowiedz bedzie: zniknie jak zgnije, jesli zgnije. trawienie nastepuje dopiero w jelicie cienkim.
pierwsze pokarmy nazywamy lekkostrawnymi, bo sa trawione od poczatku przewodu pokarmowego (w zwiazku z tym niekoniecznie musza obciazac jego kolejne metry), pokarmy ciezkostrawne to pokarmy ktore trawione sa dopiero od zoladka a przede wszystkim w jelitach.
pani doktor z radia kielce serdecznie dziekuje. wiem z wlasnego doswiadczenia jacy ludzie tam mieszkaja - wystarczy popatrzec kogo wybieraja na prezydenta. (generalizacja) no comments zwlasza ze to ot.
zgadzam sie ze "gotowanie" miodu troche mu szkodzi ale i tak bedzie to znacznie bardziej wartosciowy pokarm niz jakakolwiek zielenina.
#13
Napisano 06 marzec 2012 - 15:06
Przy okazji zapraszam do otwartej dyskusji o zastosowaniu miodu w kolarstwie

P.S. Obrazek od Domela idealnie nadaje się jako tytułowy do tego tematu

Trzymaj Koło - blog dla PRO amatorów
Wycieczki weekendowe i atrakcje turystyczne

#16
Napisano 07 marzec 2012 - 07:33
Cytat
Mija sie z celem to co robisz, wątpię abyś schładzał herbatę tylko pijesz gorącą.Piję herbatę z miodem i cytryną każdego wieczoru i nigdy nie miałem z tego powodu jakichkolwiek problemów - wręcz przeciwnie, samo zdrówko
Dodawanie miodu do gorącego zabija w nim wszystko co dobre, jedynie z tego składu to cytryna Ci coś daje. Miód miesza sie w połowie szklanki przegotowanej i ostudzonej wody do temp poniżej 40st. oraz tylko drewnianą łyżeczką, metale także są szkodliwe dla miodu.
Do tego można dodać plasterek cienki cytryny takie coś robimy wieczorem a wypijamy rano na czczo co najmniej pół godz przed sniadaniem.
#18
Gosc_Domel_*
Napisano 07 marzec 2012 - 12:20
#19
Napisano 07 marzec 2012 - 13:19
Cytat
Mija sie z celem to co robisz, wątpię abyś schładzał herbatę tylko pijesz gorącą.
No to jesteś w błędzie

A najbardziej polecam coś co ostatnio odkryłem, czyli woda Muszynianka z cytryną (dość dużo) i miodem - pysznie i zdrowo

pzdr
Trzymaj Koło - blog dla PRO amatorów
Wycieczki weekendowe i atrakcje turystyczne

Dodaj odpowiedź
