Jump to content

Photo

Jaki rower do 1500zł.

• This topic is locked This topic is locked
1187 replies to this topic

#521 Gosc_etz_*

Gosc_etz_*
  • Gość

Posted 30 December 2009 - 19:31

witam
jak panowie uważają: czy warto jest kupić takia rower szosowy?

http://allegro.pl/it...ss_polecam.html

lubię pojeździć na kolarce, nie jestem jakimś profesjonalistą czy cos takiego, do tej pory jeździłem na troszkę leciwym ale przyzwoitym Peugeocie:)
proszę o szczerą odpowiedź, czy ten rower jest wart zainteresowania?

#522 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1,415 posts
  • Skądłódź

Posted 30 December 2009 - 20:38

Jak nie masz wiecej kasy to jak dla mnie jest dobry rower :) inni ci napisza zebys tego nie kupowal ;)

u2250y2014v3.gif

#523 fan911

fan911
  • Użytkownik
  • 280 posts
  • SkądŁódź / Łowicz

Posted 30 December 2009 - 20:45

inni ci napisza zebys tego nie kupowal ;)

Nie kupuj tego :!:

Pomieszanie sory z czymś gorszym niż sora... brrr.
Nie lepiej coś używanego wyższej klasy? Na prawdę można czasem coś ciekawego wyjąć... Tylko trzeba lepiej poszukać.

#524 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3,267 posts
  • SkądPoznań

Posted 30 December 2009 - 21:04

Pomieszanie sory z czymś gorszym niż sora... brrr.

Tak tylko zapytam, jeździłeś na sorze??

#525 Gosc_etz_*

Gosc_etz_*
  • Gość

Posted 30 December 2009 - 21:21

za wikipedią: Shimano Sora - najniższa w hierarchii Shimano pełna grupa szosowa. Została wprowadzona w 2000 roku, zastępując RSX. Sora jest przeznaczona dla początkujących kolarzy i amatorów.

chciałbym jakiś rower ale raczej nowy, na gwarancji, górną granicą jest 2 tyś. zł, nie jestem jakimś super kolarzem, po prostu lubie sobie dziennie jakieś 40-50 km walnąć:)
co do uzywek to oglądałem kiedyś na giełdzie jakieś bianchi, nawet fajne, lekkie, nie znam sie jakoś wielce na komponentach ale wydawał się porządny, cena cos koło 1,5 tys było, tylko że sprzedawca miał wygląd i odzywki drobnego cwaniaczka i cinkciarza giełdowego co dosyc skutecznie odstręczało od zakupu...
merida wydawała mi się niezłą, w miarę uznaną firmą itd. dlatego chciałem zasięgnąć waszej opinii.
z wyglądu nawet mi się podoba, trochę brzydki widelec przedni ale to może kwestia gustu...
aha i mój dotychczasowy Peugeuot jest troszkę duży jak na mnie, mam 173 cm wzrostu,

#526 GreQ

GreQ
  • Użytkownik
  • 524 posts
  • SkądWarszawa

Posted 30 December 2009 - 22:32

czy ten rower jest wart zainteresowania?

ten rower ze zdjęcia nie jest tym o którym jest mowa, więc nie wiadomo jak wygląda :) ja bym odpuścił.
Rower jaki by nie był to trzeba na niego wsiąść i sobie dopasować wielkość ramy wysokość siodła i kierownicy, bo później albo będziesz się męczył, albo będzie Cię coś bolało i zamiast mieć przyjemność z jazdy to nici z roweru

#527 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 30 December 2009 - 23:02

Co za ciul ustanawia takie ceny?? Przecież ta Merida za 1700zł na SH2200 to jakaś paranoja!!

#528 Gosc_Dominik_*

Gosc_Dominik_*
  • Gość

Posted 30 December 2009 - 23:20

No tak, wszyscy powinni charytatywnie sprzedawać rowery po kosztach żeby malkontenci tacy jak deadhorse byli zadowoleni ;)

#529 fan911

fan911
  • Użytkownik
  • 280 posts
  • SkądŁódź / Łowicz

Posted 30 December 2009 - 23:51

Miałem "w ręku Sorę" nie raz i klamkomanetki mnie odstraszają. Co do długotrwałej eksploatacji się nie wypowiadam, ale Tiagra to według mnie minimum jeśli chodzi o przyjemność dotykania klamkomanetek w rowerze. reszty się nie czepiam, bo pewnie jakoś tam pewnie sobie chodzi...

W każdym razie za 1500 zdecydowanie "używka" niż nowe... coś w stylu tej Meridy :-?

#530 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 30 December 2009 - 23:58

No tak, wszyscy powinni charytatywnie sprzedawać rowery po kosztach żeby malkontenci tacy jak deadhorse byli zadowoleni ;)

nie chodzi mi o sprzedawców tylko o producentów - przecież ten rower jest doslownie gówno warty

to jest tak jak kiedyś za malucha bądz pozniej troche za fiata 125 lub poldka płaciło się fortune

#531 Gosc_Bartek95_*

Gosc_Bartek95_*
  • Gość

Posted 31 December 2009 - 19:27

Mogli byscie polecić mi jakąś dobrą kolarkę do 1000 zł?

#532 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 31 December 2009 - 21:10

Nowa taka nie istnieje, a używana to hmmm... zależy co rozumiesz pod pojęciem dobra.

#533 Gosc_etz_*

Gosc_etz_*
  • Gość

Posted 01 January 2010 - 10:47

hmm w takim razie jeśli ta merida nowa odpada to na co zwracac szczególną uwagę przy zakupie używanego? najbardziej podobają mi się Bianchi i Treki, ta nowa Merida też mi się nawet podobała...
tylko nie wiem, czy za 1500zł kupi się coś sensownego uzywanego z Bianchi lub Treka.

#534 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3,267 posts
  • SkądPoznań

Posted 01 January 2010 - 11:43

Miałem "w ręku Sorę" nie raz i klamkomanetki mnie odstraszają. :-?

W tym miejscu się zgodzę, klamkomanetki Sory to porażka, tak jak i grupa 2200 w sumie to to samo, ale co do przerzutki tylnej to mogę powiedzieć, że jest w miarę wytrzymała i z 20tys km wytrzyma. Nie jest więc to do końca taki shit jak go malują:)

Dodam, najniższa jest 2200, a nie Sora, lecz 2200 nie jest pełną grupą.

Deadhorse a co Ty myślisz, że rowery za darmo będą rozdawać?? Sam pewnie jakbyś był producentem czegoś, starałbyś się osiągnąć jak największy zysk. A ceny szosówek są cały czas na podobnym poziomie. Jak ja składałem mój pierwszy rower szosowy to Sora była szczytem możliwości.

#535 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 01 January 2010 - 12:16

Macieju, problem polega na tym, że Merida jako taka która składa rowery producentem nie jest - to raz.
Dwa wysatwia cenę za rower, która jest wzięta nie wiem skąd, bo taka Merida, to kompletne grupy napędowe i cały kokpit kupuje od PRODUCENTA za grosze w cenie zbytu w porównaniu do cen datalicznych.

A zatem, jeżeli ta Merida na 2200 kosztuje 1700zł w sklepie detalicznym, to ciekaw jestem po ile puszcza je sama Merida.

Realna cena detaliczna tego badziewia nie powinna przekraczac 1000zł. Jkaby to jeszcze bya kompletna Sora to OK, ale na pewno nie za 2200.

#536 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1,415 posts
  • Skądłódź

Posted 01 January 2010 - 13:10

Deadhorse, ten rower kosztuj 1999 po obniżce 1700 ;)

u2250y2014v3.gif

#537 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1,682 posts
  • SkądWLKP

Posted 01 January 2010 - 13:12

Miałem "w ręku Sorę" nie raz i klamkomanetki mnie odstraszają. Co do długotrwałej eksploatacji się nie wypowiadam,

I mysle ze masz racje , sora naprawde licha w stosunku ceny do , jakosci juz lepiej zainwestowac w (Tiagre) a pozniej myslec w miare $$$ wchodzic w 105 itp , itd

Macieju, problem polega na tym, że Merida jako taka która składa rowery producentem nie jest - to raz.
Dwa wysatwia cenę za rower, która jest wzięta nie wiem skąd, bo taka Merida, to kompletne grupy napędowe i cały kokpit kupuje od PRODUCENTA za grosze w cenie zbytu w porównaniu do cen datalicznych.

Zgadzam sie widzialem ich zestawienia w salonie na szosach zal dupe sciska slaby osprzet wysoka cena podobnie jest z osprzet Tiagry uwazam ze jak kupowac rower na sorze lub tiagrze to lepiej szukac okazji niz ladowac sie w nowego ze sklepu . :-/

Meride i Kellysa wogle powinno sie wyrzucic z polskiego rynku wogle , mi nie podchodza ich rowery wogle same , skladanie na niskiej klasie osprzetu w stosunku do ceny bzdurna polityka tych firm :-P

SPT_20130518_SOT_053_27640268_I1.jpg

#538 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3,267 posts
  • SkądPoznań

Posted 01 January 2010 - 16:50

Meride i Kellysa wogle powinno sie wyrzucic z polskiego rynku wogle , mi nie podchodza ich rowery wogle same , skladanie na niskiej klasie osprzetu w stosunku do ceny bzdurna polityka tych firm :-P

Co jeszcze wyrzucamy?? Im więcej marek tym lepiej... konkurencja, a rower w detalu nawet na Sorze nie może być tańszy niż kompletna grupa... Uznajecie Sorę za syf, w takim razie jakie różnice zauważyliście między Sorą, a Tiagrą korzystając z nich?? Może kółka przerzutki w sorze zjeżdżają się szybciej... a może sworzeń główny szybciej łapie luz??

#539 Gosc_kamilowski84_*

Gosc_kamilowski84_*
  • Gość

Posted 05 January 2010 - 13:04

Witam ponownie, w dalszym ciągu nie udało mi się nic kupić do jeżdżenia. Ostatnio znalazłem kilka ofert. Był bym bardzo wdzięczny jak by ktoś z doświadczonych kolegów doradził mi co wybrać. Oto kilka propozycji:
http://www.allegro.p...najwiekszy.html

http://www.allegro.p...o_sprzedam.html

http://www.allegro.p..._sh_no_105.html

http://www.allegro.p..._bontrager.html

http://www.allegro.p...himano_105.html

http://www.allegro.p...ano_zyleta.html

http://www.allegro.p...g_ok_200km.html

#540 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3,267 posts
  • SkądPoznań

Posted 05 January 2010 - 13:28

Mniej więcej na Twój wzrost potrzebujesz ramy o długości rury górnej 570mm.
Pierwszy rower jest za duży.
Drugi z opisu jest delikatnie za mały, ale jest do przyjęcia, musisz się tylko dowiedzieć o tym rowerku więcej, jaki ma osprzęt, koła, piasty i czy rzeczywiście jest to rozmiar 56 bo mnie wydaję się jakby to było 54.
Trzeci jeśli ma rozmiar 23"=58cm jest delikatnie większy ale także do przyjęcia, osprzęt ze średniej półki, jeśli nie jest zajechany to jeszcze Ci długo posłuży, do tego licznik Flight Deck.
Czwarty raczej za mała rama.
Piąty, minus za brak klamkomanetek, za to osprzęt z wyższej półki. Rama za mała.
Szósty zdecydowanie za mała rama.
Siódmy to dobra rama, ale osprzęt bardzo niskiej półki.

Ja obstawiam na rower numer trzy:)