Czytaj ze zrozumieniem rama nie jest uszkodzona, tylko brakuje przelotki do linki, co do samej naprawy to napisz do czlowieka, ktory naprawia owe usterki. Dobrze tez znalesc orginalne przelotki lub kupic cos, podobnego naprawa pewnie od 100 do 150zl
Uszkodzone ramy na allegro- ważne informacje
#23 Gosc_tobo_*
Napisano 27 grudzień 2013 - 21:49
Które przelotki są uszkodzone? Te od hamulca czy te od pancerzy przerzutkowych?
Ta rama wymaga trekowego masztu, którego raczej nie zastąpisz niczym innym, zorientuj się czy masz możliwość nabycia takowego (cena nowego to kilkaset zł). Sprzedawca nie pisze nic na temat obecności tej części w zestawie z ramą.
Rama posiada zintegrowany suport, istotna kwestia dla jakiejkolwiek szansy używania tej ramy to stan gniazd w ramie - słabością tego rozwiązania jest rozbicie gniazd i luz przy osadzaniu łożysk.
Trek oferuje w takim przypadku łożyska oznaczone jako V2, z powiększoną średnicą zewnętrzną o 0.1 mm względem standardowego łożyska - rozwiązanie takie stosuje się gdy gniazda nie są zniszczone a jedynie trochę powiększone - V2 siedzi wtedy ciasno. Oczywiście jeśli gniazda są mocno rozbite to takie rozwiązanie nie pomoże.
Napisano 27 grudzień 2013 - 23:26
Witam Prosił bym o pomoc w podjęciu decyzji czy było by warto zakupić o to taką ramę http://allegro.pl/ra...3775750168.html Mam zbyt małe doświadczenie by podjąć tą decyzję samemu. Rama jest bez gwarancji bo jest uszkodzona-ma uszkodzone przelotki. Czy takie uszkodzenie mogło powstać np. podczas jazdy ? :shock: Ile by mogła ewentualnie kosztować tak naprawa ( jeśli już ktoś coś takiego robił to bym prosił o jakieś zakres cenowy i gdzie została dokonana naprawa)
Dziękuję za odpowiedzi. Jak by coś było nie jasne z mojego wpisu to doprecyzuję.
za 1500 zł uszkodzoną rame . bez masztu ?? przelotki same nie odpadły , bezsenu.
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, [email protected]
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Napisano 27 grudzień 2013 - 23:49
Witam Prosił bym o pomoc w podjęciu decyzji czy było by warto zakupić o to taką ramę http://allegro.pl/ra...3775750168.html Mam zbyt małe doświadczenie by podjąć tą decyzję samemu. Rama jest bez gwarancji bo jest uszkodzona-ma uszkodzone przelotki. Czy takie uszkodzenie mogło powstać np. podczas jazdy ? :shock: Ile by mogła ewentualnie kosztować tak naprawa ( jeśli już ktoś coś takiego robił to bym prosił o jakieś zakres cenowy i gdzie została dokonana naprawa)
Dziękuję za odpowiedzi. Jak by coś było nie jasne z mojego wpisu to doprecyzuję.
zastanawiam się z jakiego powodu te przelotki zostały oberwane? ktoś chciał przejść na elektrykę i mu się nie udało? czy co? to pierwsza sprawa.
Drugie pytanie do użytkowników oryginalnych trek-ów.. czy macie pokryte lakierem haki od przerzutki? bo jakoś mi to nie pasuje... może rama nie jest oryginalna?
myślę że dla każdego fachmana taka naprawa nie będzie stanowiła jakiegokolwiek problemu.
maszt to to kolejna sprawa.. co? sprzedający ma drugą taką ramę bez masztu? , rama w secie sprzedawana jest z masztem...
#26 Gosc_tobo_*
Napisano 28 grudzień 2013 - 00:55
Przelotki najprawdopodobniej zostały wyrwane z powodu instalacji zbyt krótkich kabli, przy maksymalnym skręceniu kierownicy powstaje naprężenie i gotowe - widziałem to dwukrotnie, raz w ramie mtb i raz w szosowej.
Niektóre modele Treka mają malowane haki.
Jest to starszy model, ma jakieś conajmniej 5 lat. Bałbym się zakupu bez sprawdzenia gniazd suportu.
#27 Gosc_tobo_*
Napisano 28 grudzień 2013 - 00:59
Rama wymaga kompatybilnego widelca żeby współgrał on wizualnie; do tego łozysko dolne to 53 lub 52 mm, nie wiem jak z dostępnością poza sklepami sprzedającymi Treki.
Jeśli koniecznie chcesz kupić ustal może jakieś sensowne warunki zwrotu i koniecznie sprawdź co z masztem, bo ma on nietypowy kształt.
Napisano 28 grudzień 2013 - 19:01
Dzięki za wszystkie wpisy trochę problemów mi naznaczyliście :-( Szkoda że za bardzo nie mam jak podjechać i osobiście sprawdzić stanu gniazd w ramie bo zmarginalizowałem ważność ich stanu. Znalazłem tylko jeden widelec na Allegro odpowiadający rozmiarowo lecz nie kolorystycznie. Faktycznie istotny problem jest z masztem znalazłem 2 na angielskim Ebayu Jeden (za ok 100zł w przeliczeniu)drugi aukcja było by doliczyć inne opłaty. Cena została zmieniona na 1200 bez żadnej negocjacji. Jakoś kąkretnie nie jestem napalony na ten model Treka ale na każdy inny frame set począwszy od seri 3.1 to tak :-D
#29 Gosc_tobo_*
Napisano 28 grudzień 2013 - 19:34
Ramy Treka to sprzęt specjalnej troski Szczególnie suporty zintegrowane jak w tym madone.
Pytanie skąd pozyskiwałbyś łożyska do tej ramy - na pewno ma je dystrybutor/sklep Treka (pytanie co z ceną) jeśli chodzi o zamienniki to nie wiem jak z dostępnością (zazwyczaj taniej).
Sprawdź jak wygląda u Ciebie dostępność haków przerzutki, bo to starszy model.
Sam maszt nie jest awaryjny za to mocowanie na dwie śruby potrafi zmalować niespodziankę (zapieczone w gniazdach śruby).
Obecnie seria 3 ma suport press fit, trochę bezpieczniej niż zintegrowany.
Napisano 28 grudzień 2013 - 20:33
#31 Gosc_tobo_*
Napisano 28 grudzień 2013 - 20:50
Nie chodzi o zluzowanie się tylko o delikatność patentu który składa się z łożysk założónych bezpośrednio w karbonowych gniazdach. Gdyby to było takie idealne rozwiązanie to producent nie oferowałby zestawów reanimacyjnych składających się z łożysk o powiększonej średnicy.
Napisano 28 grudzień 2013 - 21:08
Może zaintertesuj sie jednak innymi firmami, chyba KUOTE widziałem na allegro set ze szpejami , a innych też czasem nie brakuje
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, [email protected]
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Napisano 29 grudzień 2013 - 00:38
Odnosnie suportow w ramach to obecnycb modelacb taki patent w ktorym loZyska sa zIntegrowane stosuja wszystkie liczące się firmy:) , niestety. No chyba ze nizsze modele to tak jak koledzy pisza . Trek wynalazl chocby te powiekszone łozyska, inni maja klinetow w nosie i chwalą jak to super z lozyskami w ramie.
Napisano 29 grudzień 2013 - 08:53
No niestety, takie ramy już celowo zniszczone to po prostu odpady, szczególnie jak prawie nówki. To może wskazywać na niedociągnięcia już w fabryce - wadliwa seria itp. No a jak ktoś chce ryzykować i kupuje to w sumie jego sprawa. Chociaż niektórzy są za mało świadomi jak to niebezpieczne - to jest najgorsze, a potem płacz i żal, co najmniej. A biznes się kręci...
Gdybym miał kupować uszkodzoną w jakiś sposób ramę, nawet skasowaną młotkiem tudzież innym narzędziem, to co najwyżej stalowa, najlepiej lutowana i oddać do naprawy porządnemu rzemieślnikowi albo nawet p. Orłowskiemu - w tym ostatnim przypadku rama musiałaby być szczególnie cenna.
Napisano 29 grudzień 2013 - 12:42
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 04 styczeń 2014 - 12:46
#40 Gosc_tobo_*
Napisano 04 styczeń 2014 - 16:53
A co sądzicie o tej ramie, Cervelo R5 za 900zł ?
http://allegro.pl/ra...3849910960.html
"Pęknięcia w kilku miejscach"?
Za niewielkie pieniądze topowa rama prawie w kawałkach.
Sobie myślę tak: byle oryginalne malowidło mniej znanego malarza kosztuje parę stów, zawsze można powiesić na tym miejscu ramę