Puchar Równicy w Ustroniu_12.05.2012
Napisano 15 marzec 2012 - 13:11
Napisano 15 marzec 2012 - 19:07
#3 Gosc_Castor Troy_*
Napisano 16 marzec 2012 - 00:09
Ekipa z team'u Husaria Szosowa z Wrocławia już dziś melduje się na starcie. Do zobaczenia 12 maja! :-)
Napisano 16 marzec 2012 - 08:37
Świetny pomysł z Premią Górską, fajnie byłoby to pociągnąć i zrobić też na innych górskich maratonach, a na koniec symbolicznie uhonorować najlepszego górala cyklu w każdej kategorii wiekowej.
Będą premie. Górale na start.
Napisano 16 marzec 2012 - 09:19
Wszystko pięknie się rozwija w cyklu.
Porównując Road Maraton do Pucharu Polski w maratonach na tą chwilę jak dla mnie... nie ma porównania
W Ustroniu będę pierwszy raz, nocleg już zarezerwowany
pzdr
Trzymaj Koło - blog dla PRO amatorów
Wycieczki weekendowe i atrakcje turystyczne
Napisano 16 marzec 2012 - 10:08
#7 Gosc_Kuba1987_*
Napisano 16 marzec 2012 - 10:23
Świetny pomysł z Premią Górską, fajnie byłoby to pociągnąć i zrobić też na innych górskich maratonach, a na koniec symbolicznie uhonorować najlepszego górala cyklu w każdej kategorii wiekowej.
Pomysł równie doskonały jednakże ja bym dodał, że symbolicznie w wysokości symbolicznej opłaty za udział wozu technicznego w maratonie.
Napisano 16 marzec 2012 - 11:05
Napisano 16 marzec 2012 - 11:37
Wiesiek pisał, że Równica ma być dwa razy.
Trzymaj Koło - blog dla PRO amatorów
Wycieczki weekendowe i atrakcje turystyczne
Napisano 16 marzec 2012 - 11:52
Napisano 16 marzec 2012 - 12:26
Natomiast premia na ostatnim rozwidleniu może być jak najbardziej. Wprawdzie podjazd do tego miejsca nie jest najdłuższy, ale jest. Nie wiem tylko, czy wystarczyłby do rozciągnięcia grupy i podzielenia jej na grupki max. po 15 osób.
Napisano 16 marzec 2012 - 13:25
Nie wystarczy i to bez względu czy będzie tam premia czy nie. Poza tym nawet jak się trochę podzieli, to zjedzie się na płaskim - no cóż nie wszędzie są takie warunki jak w Istebnej.Nie wiem tylko, czy wystarczyłby do rozciągnięcia grupy i podzielenia jej na grupki max. po 15 osób.
Napisano 16 marzec 2012 - 14:33
Droga na Równicę zamknięta w obu kierunkach tylko dla kolarzy.
Zjazd zgodnie z obowiązującym w Polsce ruchem prawostronnym na Zawodzie - od tego momentu jazda w otwartym ruchu drogowym na uzgodnionej pętli (ustalamy).
Meta ponownie na Równicy, po pokonaniu całego dystansu w ruchu drogowym otwartym.
Taki plan zostanie przedstawiony w urzędach. Decyzja po ich stronie, ja sam czekam z niecierpliwością, gotowy do zmian i elastyczny na propozycje.
W sytuacji braku zgody nakreślimy plan awaryjny.
P.s. Przypominam że jak dotychczas wszystkie trasy naszych maratonów w Beskidach odbywają się w otwartym ruchu drogowym - wszystkie zjazdy pokonujemy jak należy, czyli prawą stroną. Wyłącznie odcinki startowe zazwyczaj pod górę są zabezpieczone. Policja będzie bacznie przyglądać się uczestnikom Pucharu Równicy. Jeśli ktoś nie potrafi zjechać z Równicy prawym pasem tak jak zjeżdża z Kubalonki, Salmopolu i Ochodzitej w otwartym ruchu to niech w ogóle tam nie wjeżdża. Jest mnóstwo innych bardziej "płaskich" imprez. Warunki drogowe takie mamy, jakie mamy. To od WAS wyłącznie zależy czy imprezy w tej formule będą się odbywać nadal. Wiemy że nie było łatwo w 2011 - zatem apeluję - nie zaprzepaśćmy tej szansy - to jeszcze nie Giro.
Pozdrawiam!
Napisano 16 marzec 2012 - 15:02
Napisano 16 marzec 2012 - 15:11
Jeśli ktoś nie potrafi zjechać z Równicy prawym pasem tak jak zjeżdża z Kubalonki, Salmopolu i Ochodzitej w otwartym ruchu to niech w ogóle tam nie wjeżdża. Jest mnóstwo innych bardziej "płaskich" imprez. Warunki drogowe takie mamy, jakie mamy. To od WAS wyłącznie zależy czy imprezy w tej formule będą się odbywać nadal. Wiemy że nie było łatwo w 2011 - zatem apeluję - nie zaprzepaśćmy tej szansy - to jeszcze nie Giro.
Pozdrawiam!
amen:)
Jak uda Ci się Wiesiu zamknąć całą Równicę na start dla ruchu samochodowego, to wielki szacunek. Dlatego nie spieprzmy tego Panowie i Panie i proszę się ładnie zachowywać w maju:P
Napisano 16 marzec 2012 - 19:44
Napisano 16 marzec 2012 - 20:29
Napisano 17 marzec 2012 - 08:49
crankalicious.pl - profesjonalne kosmetyki do pielęgnacji roweru
#19 Gosc_Kuba1987_*
Napisano 17 marzec 2012 - 10:49
amen
Napisano 26 marzec 2012 - 14:11
Moim zdaniem rozwiązanie typu wjazd i zjazd tą samą drogą na Równicę to strzał w stopę dla organizatorów. Mimo wielkiej sympatii dla tego rodzaju imprez myślę, że nie jest to dobre rozwiązanie... Nie słyszałem jeszcze chyba o takim rozwiązaniu w żadnym innym wyścigu / maratonie (jeśli macie przykłady to piszcie razem z uwzględnieniem liczby poszkodowanych...). Każdy ze zwolenników takiego rozwiązania pisze, że będzie uważał na zjeździe, że będzie zjeżdżał ostrożnie, etc. Ludzie! A duch rywalizacji gdzie zostawicie? Na Równicy pod schroniskiem?? Poza tym na 200 zawodników (lub może i więcej w tym roku) zawsze może się trafić defekt na zjeździe, kogoś wyniesie na zakręcie, piasku, etc... (zobaczcie liczbę wypadków na zjeździe z Lesznej do Cisownicy w zeszłym roku). A gdyby z przeciwka był ktoś kto podjeżdża dopiero lub co gorsza większe grupetto... Nie mówcie mi tylko, że będziecie zjeżdżać 20-30km/h. Myślę, że po takim wypadku, jakby nie było czołowym, Urząd Miasta w Ustroniu nie zdecyduje się na organizację kolejnej edycji za rok...
Może warto rozważyć start kategoriami co 5-10min. Ewentualnie rozjazd jakąś węższą drogą tak żeby grupa naturalnie się rozciągła bo w ubiegłym roku grupa jechała całą ławą i tak już mocno szeroką drogą. Podjazd mógłby się także zacząć od samego dołu ulicy Skalica. Myślę, że początek od Skalicy jest dużo trudniejszy niż ul. Sanatoryjna. Kolejnym rozwiązaniem mógłby być początek jak w zeszłym roku jednak przed końcem ul. Sanatoryjnej odbicie w prawo na Armii Krajowej > 3 Maja > Skalica od dołu. Nie wiem jednak w jakim jest stanie i jak prowadzi ul. Armii Krajowej. Tu musieliby się wypowiedzieć rdzenni bikerzy...