Jakie okulary?
Gosc_kosai_*
Napisano 07 luty 2011 - 21:42
Można takie kupić za 250zł. Dla mnie niestety trochę ciasne i będę chyba musiał je sprzedać.
Napisano 09 luty 2011 - 13:27
http://allegro.pl/oakley-radar-sunglasses-i1442158066.html
zakładam ,że podróbka - ale to co.. właśnie kupiłem bo są fajne ,ładne i mają takie szkła jakich szukam od dawna - czyli lustrzane
moje stare żółte się sypią, szkła całe odrapane [nie dbało się w młodości :mrgreen: ] i żółty lakier schodzi..
rozeszły się w 4h.. gościu wystawił dwie pary dziś po 20:00 i już nie ma
Gościu zarobił i to nieźle. Przepłaciłeś nieco ponad... 10x! Albo inaczej - tak około 140 złociszy... W Hong Kongu toto kosztuje $4,72 (przesyłka gratis). W zeszłym roku kupiłem takie żonie. Jakościowo są niezłe - zwłaszcza za nieco ponad 10 zł, ale na rower i zmienne warunki trochę za ciemne.
Ja bardziej zastanawiam się nad przyzwoitymi fotochromami z wkładkami korekcyjnymi. Problem w tym, że większość wkładek korekcyjnych ma podstawową wadę - są za malutkie, niby można się przyzwyczaić, ale rozwalają również akomodację - patrzenie w dal jest ok, ale popatrzeć na licznik już gorzej. Małe cyfry licznika nie bardzo widzę, w normalnych okularach problemu takiego nie ma. No i wymienne szkła - niby można dopasować sobie do warunków (mam okularki z bodajże 5 wymiennymi poliwęglanami - bezbarwne, żółte, miodowe, niebieskawe i czarne - z czego najbardziej mi pasują niebieskie ;-)), ale konieczność wożenia minimum jednego zapasu (na ogół biały na wymianę, bo po zachodzie słońca przydałoby się wymienić z ciemniejszych) lekko mnie wkurza... Jest to bardziej wkurzające w terenie: las/pole wymaga innego zaciemnienia soczewek, zmiana co chwilę oczywiście nie ma sensu...
Poszukując czegoś w dobrego, aczkolwiek w przyzwoitej cenie i nieco większymi oprawkami korekcyjnymi zwróciłem uwagę na okulary BBB, konkretnie model BSG-33 OPTIVIEW PH. Szczegóły w tym katalogu (na rok 2010) (strona 3 (157) katalogu, na dole jako nowość 2010r.)
Wyglądają tak:

kosztują w Polsce (cyklotur) 276 zł (plus koszt szkieł korekcyjnych). Za granicą widzę w cenach nieco powyżej stu euro...
Oprawki nie różnią się od innych wersji BSG-33, jedyna różnica to właśnie poliwęglanowe szkła fotochromatyczne, oczywiście wymienne, można dokupić (bez)barwne lub ciemne polaryzacyjne.
Dodatkowo mają regulowany gumowy nosek (nie wszystkie mają wystarczająco dobrą regulację - akurat górę nosa mam dość wąską i regulować muszę...)
Przepuszczalność światła od 85% do 17% (pełne zaciemnienie). Zmiana od jasnobrązowych (85%) do ciemnoszarych (17%) w ciągu 8 sekund. Oczywiście 100% ochrona UV. Rozjaśniają się dłużej - ile tego znaleźć nie mogłem, ale na pewno krócej niż zatrzymać się i zmienić szkła...
Jestem prawie zdecydowany na zakup, choć jeszcze trochę czasu mam przed sobą. Póki co, wyglądają na najsensowniejszy wybór.
Zetknął się może ktoś z tymi okularami? Ewentualnie w ogóle z okularami BBB?
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 09 luty 2011 - 13:43
Generalnie byłem bardzo zadowolony, szczególnie, że nie były to szkła z wyższej półki, a na prawdę dobrze się je użytkowało.
Dobra jakość oprawek i szkieł (miałem 3 wymienne).
pzdr
Trzymaj Koło - blog dla PRO amatorów
Wycieczki weekendowe i atrakcje turystyczne

Napisano 09 luty 2011 - 14:15
+ cena
+ wymienne szkła, euti twarde/miękkie, ściereczka - nie wszyscy to dają
+ szkła jasne, jak bezbarwne, żółte, czy pomarańczowe dobrze spisywały się podczas kiepskiej pogody/nocą
+ szkła ciemne jak wyżej, tylko w innych warunkach
+ dostępność części zamiennych
+ ogólna jakość wykonania pomijająca nietrwałe gumki
+ jakość szkieł
+/- oprawki Winner trzymały się na nosie bez zarzutu, ale z droższymi Successorami miałem problem, bo pomimo regulacji ciągle mi się zsuwały. Jak mass większą buźkę, to nie powinno być problemu
- największym mankamentem okazały się gumki na noskach oraz na zausznikach - szybko pękły, brzydko to wyglądało, bo wychodziły z nich kompozytowe części, no i wbijały się tam gdzie nie trzeba. Jeśli dbasz w minimalny sposób o okulary, to nie powinieneś mieć takiego problemu.
- w czasie lata wyżej wspomniane gumki zwyczajnie się kleiły, czasem zostawiały czarne ślady na nosie.
Większość tych minusów tyczy się tego droższego modelu, może mi się taki trefny trafił. W Winnerze wszystko było OK. Na nowy sezon zastanawiałem się nad Oakleyam, ale podsunąłeś fajną propozycję tym modelem z fotochromami. Na każde warunki się nadają, do tego ta wkładka - można zrezygnować z soczewek, które przy alergii są dość uciążliwym rozwiązaniem.
pzdr
Napisano 09 luty 2011 - 14:58
ZALECANE UŻYCIE SZKIEŁ WEDŁUG KATEGORII:
Kategoria 0: Bardzo pochmurna pogoda oraz wieczorem
Kategoria 1: Pochmurna pogoda
Kategoria 2: Zwyczajna słoneczna pogoda
Kategoria 3: Bardzo słoneczna pogoda, słoneczne warunki zimowe oraz sporty wodne
W/w rekomendowane są na warunki 1-3. Teoretycznie więc na wieczór nie bardzo się nadają, ale... właśnie na nosie mam okulary fotochromatyczne o podobnej skali zaciemnienia i na widzialność wieczorem narzekać nie mogę. Fakt, w samochodzie zmieniam na zupełnie jasne, tak dla bezpieczeństwa.
Twarzy szczupłej nie mam (głowa też dość duża...) tak więc raczej zsuwać się nie powinny. Szkoda, że za bardzo nie mogę ich przymierzyć przed zakupem, w Cykloturze trzeba potwierdzić zamówienie, czas na realizację zamówienia 5-10 dni. Ale póki co, to najtańsza oferta na te okulary, a minus mój rabacik na zakupy to wyjdzie jeszcze 8,28 złocisza taniej.
Soczewki próbowałem, ale pomimo braku alergii nie przekonałem się do nich. Jednak okulary z dobrą wkładką są niezastąpione - zawsze mogę zdjąć bryle, żeby się przyglądnąć czemuś z bliska - w soczewkach miałem problem z bliżą... Tak jak wspomniałem powyżej, podstawową wadą większości wkładek na soczewki korekcyjne jest ich rozmiar. Są małe, zwłaszcza na zewnątrz, np. rzut oka na onyxy:

Na pierwszy rzut oka niby ok, ale...
.jpg)
.jpg)
jak widać zwłaszcza z przodu pole widzenia zbyt duże nie jest. W BBB na rewelację tez nie liczę, jednak kształt powinien zapewnić nieco lepsze pole widzenia.
Na dodatek "standardowe" noski jak w onyxie dla mnie nie sa optymalne - problem w tym, że ramka korekcyjna jest zbyt blisko twarzy i przy "łukowatym" kształcie oprawki szkła korekcyjne często są mazane powiekami. W BSG-33 widzę (na powiększeniu zdjęcia), że noski są zdecydowanie innej konstrukcji niż zwykła gumka wciskana w oprawkę, co pozwala żywić nadzieję, na możliwość dopasowania nosków do kształtu nosa, jak i należytego oddalenia okularów od oczu.
Jak widać noski są na swego rodzaju pałąkach zakończonych gumkami - nie wiem, jak z wytrzymałością i elastycznością tej konstrukcji - Miguel czy Twoje poprzednie okulary miały podobną budowę nosków?
Napisano 09 luty 2011 - 18:11

Napisano 09 luty 2011 - 22:09
Napisano 17 luty 2011 - 17:46
Sprzedaje poraz kolejny w innym dziale replki OAKLEY prosto z alibaby , dalem znac zeby ktos sie nie , zakupil repliki w cenie prawie orginalow ;-)
Napisano 17 luty 2011 - 20:16
http://allegro.pl/no...1461250437.html
Jak coś to możesz do niego napisać bo miał ich więcej.
Napisano 08 marzec 2011 - 17:38
Napisano 08 marzec 2011 - 20:54
W moim wieku akomodację już szlag trafia, to i też muszę podobny myk stosować. Normalnie noszę szkła korekcyjne -2,5, ale na bliską odległość lepiej mi patrzeć bez szkieł, lub szkłami o zmniejszonej korekcji (np. -1,5). No i teraz mam zgryza, bo w -2,5 widzę dobrze w dal, ale małe cyferki licznika (duże ok) odczytać trudno. Chyba następne okulary wyposażę w -2.0 - zapewniają mi dość dobrą korekcję patrzenia w dal (choć nie sokoli wzrok), a i ostrość na bliską odległość przyzwoitą...
Napisano 08 marzec 2011 - 21:44
Napisano 08 marzec 2011 - 23:29
Dodaj odpowiedź