Jakie okulary?
Napisano 29 czerwiec 2011 - 14:09
o takie: http://allegro.pl/ok...1679074176.html
Napisano 29 czerwiec 2011 - 20:49
Te decathlon-owskie wygrywają,duże pole widzenia,wymienne szkła...Tylko kolega obawia się czy mają wszystkie niezbędne filtry,te UV-A, UV-B ?Wydaje mi się,że muszą mieć?Na stronie piszę,że mają filtr 100% UV,czy to oznacza,że chroni przed UV-A&B?
Jak ktoś jeszcze je użytkuje to proszę napisać jak się sprawują itp.
Napisano 29 czerwiec 2011 - 21:01
Czytałem parę stron wcześniej opinie o okularkach z decathlon-a SG 700.Tak się składa,że pomagam teraz koledze w wyborze bryli.Normalnie moja propozycja była by konkretna...KUOTA :mrgreen: ,ale z racji bariery cenowej(ok.80zł)odpada :-/ Dlatego na razie poleciłem mu SG700 lub coś z polaryzacją firmy Arctica.
Te decathlon-owskie wygrywają,duże pole widzenia,wymienne szkła...Tylko kolega obawia się czy mają wszystkie niezbędne filtry,te UV-A, UV-B ?Wydaje mi się,że muszą mieć?Na stronie piszę,że mają filtr 100% UV,czy to oznacza,że chroni przed UV-A&B?
Jak ktoś jeszcze je użytkuje to proszę napisać jak się sprawują itp.
Też je chciałem kupić, nawet przymierzałem je dzisiaj. W katalogu z Decathlona na ich stronie wyglądają na takie fajne, zgrabne a w rzeczywistości są grube, szerokie i w ogóle mi nie pasowały. Jakość też taka sobie.
Pozdrawiam.
Napisano 29 czerwiec 2011 - 21:42
Kolega ma dość duży problem z dopasowaniem,głowę ma normalną,ogólnie jest szczupły,a oczodoły ma dość głębokie...Z tego co mi mówił to jak coś trafi z dużym polem widzenia to niestety są stanowczo za szerokie...Sam miałem podobny problem(pole widzenia git,a u góry oprawka wyprofilowana na większą głowę i klapa),już go rozwiązałem...tylko moje okularki są dla niego gdzieś
o połowę za drogie :/.
Wspomniałem mu też o okularach firmy Accent,tylko nie wiem czy pod niego coś by pasowało?Jak ktoś użytkuje jakieś bryle tej firmy to niech napisze jaką wielkość mają w nich soczewki,jakie są szerokie itp.
Napisano 29 czerwiec 2011 - 22:18
Pozdrawiam.
Napisano 30 czerwiec 2011 - 13:16
Ja nigdy nie miałem z nią styczności dłużej niż chwilę,a wy co sądzicie o polaryzacji?Używając,właściwie mając na głowie przez xx sekund, okulary znajomego z polaryzacją(zakupione u optyka)nie zauważyłem żadnej znaczącej różnicy...
Napisano 01 lipiec 2011 - 06:01
3 komplety szkieł w komplecie, saszetka i mikrofibra. Jak dla mnie dobre okulary, pole widzenia szerokie,wygodnie się nosi.
Przy kupowaniu okularów dobrze kierować się opiniami które lepsze i jak się nosi, ale na koniec najlepiej trzy razy zmierzyć przed kupnem.
Napisano 01 lipiec 2011 - 11:46
ale na koniec najlepiej trzy razy zmierzyć przed kupnem.
Dlatego już wytłumaczyłem koledze żeby poświęcił dzień na "wycieczkę" po sklepach,bo dobrze dobrane okularki zaoszczędzą mu zbędnych nerwów,czasu,o pieniądzach nawet nie wspominam,w przyszłości...
Co prawda sam zaryzykowałem i się udało... :-D
Interesuje nas jeszcze kwestia tej polaryzacji?Kto użytkuje już jakiś czas bryle posiadające polaryzujące soczewki,niech napisze jak to z tym naprawdę jest...?
Napisano 01 lipiec 2011 - 18:32
Interesuje nas jeszcze kwestia tej polaryzacji?Kto użytkuje już jakiś czas bryle posiadające polaryzujące soczewki,niech napisze jak to z tym naprawdę jest...?
http://www.fotosite....r_polaryzacyjny
co prawda to fotografia i w okularach się nie ustawia polaryzacji kręcąć filtrem, ale zasada działania jest taka sama, a efekt widoczny na zdjęciu. Wygaszane są odbicia światła.
Napisano 01 lipiec 2011 - 18:48
#451 Gosc_vmax_*
Napisano 01 lipiec 2011 - 20:12
Nie rozumiem tej tendencji im więcej szkieł tym lepsze bryle .
Jedne szkła na wszystkie warunki , może w tą strone trzeba iść. Kto jeżdził ten wie
Napisano 07 lipiec 2011 - 14:18
Ceny mają atrakcyjne,np.za bryle z kompletem 3 wymiennych soczewek chcą 59zł,ta cena dotyczy wielu modeli dopiero za polaryzację trzeba dopłacić,ale nadal cena jest dobra(90zł)...
Interesują mnie modele z powłoką lustrzaną(niebieska,ze złotą też mają, ale to już 4 kat. przep.) i polaryzacją?,pierwszy raz widzę połączenie tych dwóch rzeczy w tej cenie.Interesuje mnie jak takie coś się sprawdza w jeździe rowerem,samochodem?Jeżeli ktoś korzysta z tego rozwiązania to proszę o opinie...Pomagam w wyborze bryli mojemu tacie,głównie będzie ich używał w aucie,górach(również zimą) i na rowerze,więc rozwiązanie oferowane przez firmę Zeppelin może się sprawdzić w jego przypadku...
Napisano 09 lipiec 2011 - 21:24
Napisano 09 lipiec 2011 - 21:53
Mam pytanko czy ktoś miał na nosie okulary BBB BSG-25 ??? ;-) Bo chciałbym wiedzieć czy opyla się je kupować, jeśli je ktoś posiada to proszę o recenzje.
Ja kiedys uzywalem moge ci napisac ze napewno warto , nie dosc ze ladnie sie prezentuja to masz tez w komplecie soczewki na kazda pogode .
Napewno zle nie sa jezeli chodzi o ten konkretny model ;-)
Napisano 10 lipiec 2011 - 22:17
Działa, działa...a różnica jest kolosalna.Co to jest to "książkowo" wiem,ale jak jest z nią w praktyce,tzn.na rowerze?Właściwie chodzi mi głównie o to czy np.w okularach Arctica(ogólnie do 100zł)działa tak jak powinna?Jak pisałem wcześniej,miałem na nosie przez chwilę bryle z polaryzacją,od optyka i wcale nie doznałem tego "książkowego" efektu... :roll:
Napisano 16 lipiec 2011 - 21:58
Napisano 16 lipiec 2011 - 22:30
Cześć, dzisiaj sobie rozwaliłem okulary ( miałem Uvex i-vo). Wiem, że były one z najniższej półki, ale jakieś trzeba było mieć. Możecie mi coś polecić tylko jak najtańszego ,bo krucho u mnie z kasą. Myślałem o UVEX PHEOS, ale nie wiem czy będą wygodne. W sumie z I-vo byłem zadowolony ( prawie) ale może trzeba by coś zmienić.
może te
Napisano 29 lipiec 2011 - 01:22
Takie o sobie kupiłem. Głównym kryterium był, a jakże, kształt
...a, mają trzy pary szkieł na wymianę, taki detal. Polaryzacji brak, to i nie mam się co martwić, że będzie za słaba.
Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman