Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jakie okulary?

1400 odpowiedzi w tym temacie

#441 bart3k

bart3k
  • Użytkownik
  • 96 postów
  • SkądSLU

Napisano 29 czerwiec 2011 - 14:09

Witam. Dzisiaj cały dzień jeździłem po sklepach i szukałem okularów. Racery były za szerokie, protecty takie cieńkie, że miałem wrażenie że zaraz się złamią, więc kupiłem Arctica S-49 - chyba najlepiej ze wszystkich na mnie leżały i przede wszystkim podobają mi się ;)

o takie: http://allegro.pl/ok...1679074176.html

#442 Kames

Kames
  • Użytkownik
  • 82 postów
  • SkądDŚ!Das ist super;)

Napisano 29 czerwiec 2011 - 20:49

Czytałem parę stron wcześniej opinie o okularkach z decathlon-a SG 700.Tak się składa,że pomagam teraz koledze w wyborze bryli.Normalnie moja propozycja była by konkretna...KUOTA :mrgreen: ,ale z racji bariery cenowej(ok.80zł)odpada :-/ Dlatego na razie poleciłem mu SG700 lub coś z polaryzacją firmy Arctica.
Te decathlon-owskie wygrywają,duże pole widzenia,wymienne szkła...Tylko kolega obawia się czy mają wszystkie niezbędne filtry,te UV-A, UV-B ?Wydaje mi się,że muszą mieć?Na stronie piszę,że mają filtr 100% UV,czy to oznacza,że chroni przed UV-A&B?
Jak ktoś jeszcze je użytkuje to proszę napisać jak się sprawują itp.

#443 bart3k

bart3k
  • Użytkownik
  • 96 postów
  • SkądSLU

Napisano 29 czerwiec 2011 - 21:01

Czytałem parę stron wcześniej opinie o okularkach z decathlon-a SG 700.Tak się składa,że pomagam teraz koledze w wyborze bryli.Normalnie moja propozycja była by konkretna...KUOTA :mrgreen: ,ale z racji bariery cenowej(ok.80zł)odpada :-/ Dlatego na razie poleciłem mu SG700 lub coś z polaryzacją firmy Arctica.
Te decathlon-owskie wygrywają,duże pole widzenia,wymienne szkła...Tylko kolega obawia się czy mają wszystkie niezbędne filtry,te UV-A, UV-B ?Wydaje mi się,że muszą mieć?Na stronie piszę,że mają filtr 100% UV,czy to oznacza,że chroni przed UV-A&B?
Jak ktoś jeszcze je użytkuje to proszę napisać jak się sprawują itp.

Też je chciałem kupić, nawet przymierzałem je dzisiaj. W katalogu z Decathlona na ich stronie wyglądają na takie fajne, zgrabne a w rzeczywistości są grube, szerokie i w ogóle mi nie pasowały. Jakość też taka sobie.

Pozdrawiam.

#444 Kames

Kames
  • Użytkownik
  • 82 postów
  • SkądDŚ!Das ist super;)

Napisano 29 czerwiec 2011 - 21:42

No troszkę szerokie to one są.Jak mają się wielkością soczewki w tych SG700 do twoich(w S-49)?

Kolega ma dość duży problem z dopasowaniem,głowę ma normalną,ogólnie jest szczupły,a oczodoły ma dość głębokie...Z tego co mi mówił to jak coś trafi z dużym polem widzenia to niestety są stanowczo za szerokie...Sam miałem podobny problem(pole widzenia git,a u góry oprawka wyprofilowana na większą głowę i klapa),już go rozwiązałem...tylko moje okularki są dla niego gdzieś
o połowę za drogie :/.
Wspomniałem mu też o okularach firmy Accent,tylko nie wiem czy pod niego coś by pasowało?Jak ktoś użytkuje jakieś bryle tej firmy to niech napisze jaką wielkość mają w nich soczewki,jakie są szerokie itp.

#445 bart3k

bart3k
  • Użytkownik
  • 96 postów
  • SkądSLU

Napisano 29 czerwiec 2011 - 22:18

też miałem dzisiaj taki problem, przymierzałem kilkanaście okularów i wszystkie były za szerokie ( w poziomie albo w pionie ). Hmm trudno powiedzieć o ile dokładnie się różnią wielkością, ale myślę, że są o jakąś 1/4 węższe od 700 i leżą na mnie idealnie, do tego są praktycznie nie do złamania. Sprzedawca w sklepie wyginał je przy mnie we wszystkie strony, nawet je wyprostował i nie pękły. Oczywiście robił to na modelu wystawowym.

Pozdrawiam.

#446 Kames

Kames
  • Użytkownik
  • 82 postów
  • SkądDŚ!Das ist super;)

Napisano 30 czerwiec 2011 - 13:16

Okulary Arctica(Fischer)wyglądają na dość dobrze wykonane.Dla kolegi polaryzacja jest niby zbyteczna i zapewne nie dołoży do niej złotówki...
Ja nigdy nie miałem z nią styczności dłużej niż chwilę,a wy co sądzicie o polaryzacji?Używając,właściwie mając na głowie przez xx sekund, okulary znajomego z polaryzacją(zakupione u optyka)nie zauważyłem żadnej znaczącej różnicy...

#447 piotrekgp

piotrekgp
  • Użytkownik
  • 14 postów
  • SkądLublin

Napisano 01 lipiec 2011 - 06:01

Sam miałem problem z doborem okularów. Ostatecznie kupiłem Accent'y Tornado.
3 komplety szkieł w komplecie, saszetka i mikrofibra. Jak dla mnie dobre okulary, pole widzenia szerokie,wygodnie się nosi.
Przy kupowaniu okularów dobrze kierować się opiniami które lepsze i jak się nosi, ale na koniec najlepiej trzy razy zmierzyć przed kupnem.

#448 Kames

Kames
  • Użytkownik
  • 82 postów
  • SkądDŚ!Das ist super;)

Napisano 01 lipiec 2011 - 11:46

ale na koniec najlepiej trzy razy zmierzyć przed kupnem.

Dlatego już wytłumaczyłem koledze żeby poświęcił dzień na "wycieczkę" po sklepach,bo dobrze dobrane okularki zaoszczędzą mu zbędnych nerwów,czasu,o pieniądzach nawet nie wspominam,w przyszłości...
Co prawda sam zaryzykowałem i się udało... :-D

Interesuje nas jeszcze kwestia tej polaryzacji?Kto użytkuje już jakiś czas bryle posiadające polaryzujące soczewki,niech napisze jak to z tym naprawdę jest...?

#449 Mac

Mac
  • Użytkownik
  • 418 postów
  • SkądPuławy

Napisano 01 lipiec 2011 - 18:32

Interesuje nas jeszcze kwestia tej polaryzacji?Kto użytkuje już jakiś czas bryle posiadające polaryzujące soczewki,niech napisze jak to z tym naprawdę jest...?

http://www.fotosite....r_polaryzacyjny

co prawda to fotografia i w okularach się nie ustawia polaryzacji kręcąć filtrem, ale zasada działania jest taka sama, a efekt widoczny na zdjęciu. Wygaszane są odbicia światła.

#450 Kames

Kames
  • Użytkownik
  • 82 postów
  • SkądDŚ!Das ist super;)

Napisano 01 lipiec 2011 - 18:48

Co to jest to "książkowo" wiem,ale jak jest z nią w praktyce,tzn.na rowerze?Właściwie chodzi mi głównie o to czy np.w okularach Arctica(ogólnie do 100zł)działa tak jak powinna?Jak pisałem wcześniej,miałem na nosie przez chwilę bryle z polaryzacją,od optyka i wcale nie doznałem tego "książkowego" efektu... :roll:

#451 Gosc_vmax_*

Gosc_vmax_*
  • Gość

Napisano 01 lipiec 2011 - 20:12

piotrekgp było o tornado już ,wcześniej troche . Niestety to są tylko przeciętne okularki dobre ale bardzo przecietne.
Nie rozumiem tej tendencji im więcej szkieł tym lepsze bryle .
Jedne szkła na wszystkie warunki , może w tą strone trzeba iść. Kto jeżdził ten wie

#452 Kames

Kames
  • Użytkownik
  • 82 postów
  • SkądDŚ!Das ist super;)

Napisano 07 lipiec 2011 - 14:18

Co sądzicie o okularach firmy Zeppelin?Kilka stron wcześniej widziałem wzmiankę:"Porównywałem odczucia z okularami ZEPPELIN - które 5 lat temu kupiłem za 70zł i gdyby nie to, że czarne szkła się odrobinę zmatowiały to bym nie kupował nic więcej. "
Ceny mają atrakcyjne,np.za bryle z kompletem 3 wymiennych soczewek chcą 59zł,ta cena dotyczy wielu modeli dopiero za polaryzację trzeba dopłacić,ale nadal cena jest dobra(90zł)...
Interesują mnie modele z powłoką lustrzaną(niebieska,ze złotą też mają, ale to już 4 kat. przep.) i polaryzacją?,pierwszy raz widzę połączenie tych dwóch rzeczy w tej cenie.Interesuje mnie jak takie coś się sprawdza w jeździe rowerem,samochodem?Jeżeli ktoś korzysta z tego rozwiązania to proszę o opinie...Pomagam w wyborze bryli mojemu tacie,głównie będzie ich używał w aucie,górach(również zimą) i na rowerze,więc rozwiązanie oferowane przez firmę Zeppelin może się sprawdzić w jego przypadku...

#453 chmuzilla

chmuzilla
  • Użytkownik
  • 71 postów
  • Skądw-sk

Napisano 09 lipiec 2011 - 21:24

Mam pytanko czy ktoś miał na nosie okulary BBB BSG-25 ??? ;-) Bo chciałbym wiedzieć czy opyla się je kupować, jeśli je ktoś posiada to proszę o recenzje. :->

#454 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1682 postów
  • SkądWLKP

Napisano 09 lipiec 2011 - 21:53

Mam pytanko czy ktoś miał na nosie okulary BBB BSG-25 ??? ;-) Bo chciałbym wiedzieć czy opyla się je kupować, jeśli je ktoś posiada to proszę o recenzje.

Ja kiedys uzywalem moge ci napisac ze napewno warto , nie dosc ze ladnie sie prezentuja to masz tez w komplecie soczewki na kazda pogode .

Napewno zle nie sa jezeli chodzi o ten konkretny model ;-)

SPT_20130518_SOT_053_27640268_I1.jpg

#455 chmuzilla

chmuzilla
  • Użytkownik
  • 71 postów
  • Skądw-sk

Napisano 09 lipiec 2011 - 22:14

A noski maja wygodne te okulary??

#456 serav

serav
  • Użytkownik
  • 199 postów
  • SkądŁomża

Napisano 10 lipiec 2011 - 22:17

Co to jest to "książkowo" wiem,ale jak jest z nią w praktyce,tzn.na rowerze?Właściwie chodzi mi głównie o to czy np.w okularach Arctica(ogólnie do 100zł)działa tak jak powinna?Jak pisałem wcześniej,miałem na nosie przez chwilę bryle z polaryzacją,od optyka i wcale nie doznałem tego "książkowego" efektu... :roll:

Działa, działa...a różnica jest kolosalna.

#457 Bauer1921

Bauer1921
  • Użytkownik
  • 64 postów
  • SkądRadom

Napisano 16 lipiec 2011 - 21:58

Cześć, dzisiaj sobie rozwaliłem okulary ( miałem Uvex i-vo). Wiem, że były one z najniższej półki, ale jakieś trzeba było mieć. Możecie mi coś polecić tylko jak najtańszego ,bo krucho u mnie z kasą. Myślałem o UVEX PHEOS, ale nie wiem czy będą wygodne. W sumie z I-vo byłem zadowolony ( prawie) ale może trzeba by coś zmienić.

#458 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 16 lipiec 2011 - 22:30

Cześć, dzisiaj sobie rozwaliłem okulary ( miałem Uvex i-vo). Wiem, że były one z najniższej półki, ale jakieś trzeba było mieć. Możecie mi coś polecić tylko jak najtańszego ,bo krucho u mnie z kasą. Myślałem o UVEX PHEOS, ale nie wiem czy będą wygodne. W sumie z I-vo byłem zadowolony ( prawie) ale może trzeba by coś zmienić.

może te

#459 Gosc_Dziegiel_*

Gosc_Dziegiel_*
  • Gość

Napisano 28 lipiec 2011 - 22:32

miał ktoś do czynienia z okularami o wdzięcznej nazwie 720 Armour Rider Glasses?
nie ma zbyt wiele opinii na ich temat w necie, ale mają wkładkę korekcyjną i całkiem nieźle się prezentują

#460 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2263 postów
  • SkądSheffield

Napisano 29 lipiec 2011 - 01:22

http://www.mbike.pl/Img.ashx?Id=1127

Takie o sobie kupiłem. Głównym kryterium był, a jakże, kształt :D

...a, mają trzy pary szkieł na wymianę, taki detal. Polaryzacji brak, to i nie mam się co martwić, że będzie za słaba.

Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman

Dodaj odpowiedź