Jakie okulary?
Posted 12 August 2011 - 09:57
Wymienne szkła nie zdają egzaminu. Jadę przez słoneczko mam szkiełka przyciemniane nagle wjeżdżam do lasu...
Pierwsze miałam zwykłe przeciwsłoneczne, ale w pochmurne dni były za ciemne.
Następne Accent z wymiennymi szkłami, ograniczają pole widzenia.
Jakich szukać chromatycznych, fotochromatycznych. We Wrocławiu są Rudy Project.
Który model wybrać? Co brać pod uwagę?
Kosztują bardzo dużo, może posłużą kilka lat.
Czy coś oprócz Rudy Project polecacie?
Posted 12 August 2011 - 10:13
A to się nie nazywa autorefleks przypadkiem czy jakoś tak, że się dostosowują do nasilenia UV?
Znalazłem są to fotochromy: inteligentne soczewki fotochromowe, które dostosowują się do zmiennych warunków oświetleniowych. Soczewki te, w pomieszczeniach są idealnie przejrzyste, w słońcu, pod wpływem promieniowania UV ciemnieją w ciągu zaledwie 30 sekund. Po powrocie do pomieszczenia rozjaśniają się w ciągu zaledwie kilku minut.
Jakie okulary fotochromatyczne polecacie?
Posted 12 August 2011 - 17:00
w kilkadziesiąt sekund z prawie zupełnie przeźroczystych robią się czarne...Specialized moim zdaniem należy do segmentu średniego,coś pomiędzy np.Shimano Equinox,Endura, a czołówką z rodziny "pro"...
Tu masz test bikeboard-u,obejmujący właśnie te 3 grupy-http://bikeboard.pl/...t&art=3094&g=15...
Oo teraz zobaczyłem w tym artykule jakie ceny mają poszczególne modele...najdroższy Spec :shock:(o 309zł droższy od RP),co zdaniem
bikeboard-u(ogólna średnia ocena),moim i innych nie odzwierciedla jakości...po prostu RP TO RP! 8-)
Posted 08 September 2011 - 19:47
Posted 13 September 2011 - 14:55
http://www.decathlon...romic-11275564/
Zakupiłem sobie takie w zeszłym tygodniu i mogę polecić. Zakres przyciemnienia od 1 do 3, czyli nie nadają się do jazdy w nocy i ochrony przed komarami, ale jazda po lesie nawet pochmurne dni jest ok. Najlepsze jest to, że efektu ściemnienia praktycznie nie czuć, bo fotochrom reaguje dość szybko (jak badałem na dworze - wyjęcie z futerału -> ekspozycja na słońce -> ściemnienie jakieś 20s). Generalnie odczucie jest takie, że niezależnie od nasłonecznienia jest komfort.
Uwaga, fotochrom nie działa w aucie. Szyba odcina większość UV i okulary się poprostu nie ściemniają.
Posted 22 September 2011 - 12:00
Posted 28 September 2011 - 14:34
1. Flak Jacket - bardzo uniwersalne okulary. Nadają się na rower oraz do biegania, a w ciemnym kolorze także do noszenia na codzień. Są lekkie i będą dobrze leżeć u osób z węższą głową. W zestawie są dwie pary nosków - mniejsze i większe, przy tych drugich okulary leżą wyżej na nosie.
Konieczny jest moim zdaniem wybór powiększonych szkieł XLJ, mniejsze szkła wyglądają dziwnie, są po prostu za małe - na średnich i większych głowach wyglądać będą po prostu śmiesznie - drugi problem z wielkością ujawnia się na rowerze - sprawiają wrażenie, że nie będą dostatecznie chronić oczu w razie lecącego z boku lub dołu kamienia... przy większych XLJ ten problem całkowicie znika.
Wada? Dla mnie jest jedna. Wyglądają po prostu normalnie - nie rzucają się w oczy i nie są za bardzo szpanerskie, ale to i plus i minus, zależy jak na to spojrzeć.
2. Jawbone te okulary mam akurat w mocno rzucającym się w oczy kolorze Chrome z limitowanej serii BMX Limited Edition. W niektórych kolorach baaaardzo "szpanerskie" okulary, mocno rzucają się w oczy, wyglądają super, ale moim zdaniem są najgorsze ze wszystkich, z tego względu, że są najmniej uniwersalne.
Do biegania wyglądają trochę dziwnie, z kolei na rowerze mocno ograniczają pole widzenia bocznego przez swoje ramki. Nie czuję się w nich pewnie jadąc na szosie, zawężone pole widzenia wydaje się być wręcz niebezpieczne. W MTB nie ma aut, więc nie jest to problem, ale ograniczone pole też może niektórym przeszkadzać.
Plusy to fakt, że okulary znakomicie leżą na głowie (w zestawie są dwie pary nosków różnej wielkości, przy których okulary inaczej opierają się na nosie - wyżej lub niżej). Są duże i przylegają blisko twarzy, tym samym znakomicie chroniąc niemal całe oczodoły - to duży plus.
Tak więc świetnie chronią oczy, wyglądają nieziemsko, ale sprawdzą się chyba jedynie w MTB. A to stanowczo za mało, jak na okulary kosztujące od 650zł wzwyż. Gdybym miał zrezygnować z jakiejś posiadanej pary to zrezygnowałbym właśnie z nich. Jeśli ktoś zamierza kupić jedną parę Oakleyów to zdecydowanie odradzam Jawbony i polecam, któryś z pozostałych, znacznie bardziej uniwersalnych modeli.
3. Radar Path - dla mnie są tak samo dobre i uniwersalne jak Flak Jacket, z tą różnicą, że ciut bardziej rzucają się w oczy i zdecydowanie mniej nadają się do użytku na codzień - widać po prostu, że to okulary przeznaczone przede wszystkim do sportu. Do użytku na rower, do biegania i każdego innego sportu. W zestawie dwie pary nosków o różnej wielkości. Generalnie można powiedzieć, że Radary będą pasować osobom o średniej i szerszej głowie (Flak pasują do węższych i średniej szerokości głów). Dostępne są jednak dwie wersje - z normalnymi nausznikami (wygiętymi) i prostymi - straight stem - te drugie lepiej wyglądają u osób z węższymi głowami, ale różnica nie jest duża.
podsumowując - Jawbone najmniej uniwersalne, można sobie kupić jako drugą parę, ale na jedyną zdecydowanie odradzam. Z Radarów i Flak wybrać prosto - albo na podstawie szerokości głowy (szersza - Radar, trochę węższa - Flak, choć polecam przymierzyć przed) albo przeznaczenia - wyłącznie sport - Radar, sport i ew. do noszenia na codzień - Flak, ale koniecznie ze szkłami XLJ.
Teraz co do szkieł
We Flak Jacket mam:
G30 Iridium XLJ - przepuszczalność światła 30%, obraz robi się trochę różowy , ale są to bardzo uniwersalne szkła. Nie ściemniają za mocno, nadają się na pochmurne dni lub ze słabym słońce, w bardzo słoneczne dni są za słabe - chyba, że jeździmy po lesie, wtedy się sprawdzą. Chyba moje ulubione szkła i używam ich najczęściej - idealne na dni, które nie są w pełni słoneczne, lub na wieczorne jazdy, gdy mogę wracać niedługo przed zachodem słońca. W dodatku ciekawie wyglądają z zewnątrz - niby są przezroczyste, ale są też pokryte odblaskową warstwą - bardzo fajny efekt.
Black Iridium - 10%, wyłącznie na najjaśniejsze dni, ale raczej odradzam je kolarzom - są bardzo ciemne! W MTB to prawie śmierć - korzeni w zacienionym lesie możemy nie widać, w pochmurne dni są także niebezpiecznie - mocno zacienione miejsca na szosie są naprawdę słabo widoczne. Świetnie nadają się za to do biegania na otwartym terenie podczas bardzo słonecznych dni - dlatego minus dla tych szkieł, ze względu na bardzo małą uniwersalność.
Jawbone:
Jade Iridium - 17% chyba idealne szkła na szosę i słoneczne dni. Nie ściemniają tak mocno jak Black Iridium - w zaciemnionych miejscach widać dużo więcej, a jednocześnie nie są na tyle 'jasne', by za słabo chroniły przed jasnym światłem. Podstawę stanowi szare szkło grey, ale nie wpływa za mocno na zmianę kolorów, po prostu trochę osłabia każdy z nich, nie podkreślając żadnego mocniej.
Kolejny plus to efekt wizualny - naprawdę wyglądają z zewnątrz bosko. Po środku zielone lustro, które na bokach robi się niebiesko-fioletowe, wygląda to nieziemsko
Yellow - 90%, zwykłe żółte przezroczyste szkła. Szczerze to jeszcze ich nie używałem, ale zapewne nadawać się będą jedynie na nocną jazdę, lub przy bardzo dużej mgle i wilgotności, może też ich użyję do wieczornego biegania zimą, gdy będzie padał śnieg - płatki wpadające do oczu naprawdę przeszkadzają
Radar:
+Red Iridium - 15%, z zewnątrz chyba jedno z lepiej wyglądających szkieł Oakleya - mocno się rzuca w oczy, choć nie tak mocno jak Fire Iridium. Trochę ciemniejsze niż Jade, a jako podstawa używa jest ta sama soczewka - grey. Między Jade, a Red Iridium ciężki wybór - Red lepiej chronią przed mocnym światłem, z Jade zapewniają trochę lepszą widoczność przy mniejszym świetle, ale różnica między nimi jest naprawdę nieduża.
#472 Gosc_wojtuś_*
Posted 03 November 2011 - 14:44
ja osobiście je polecam.
Posted 27 January 2012 - 20:50
Posted 27 January 2012 - 21:06
Posted 27 January 2012 - 21:22
Zobaczę też co w rowerowym mają z Accenta za tą cenę ;D może akurat, ale zawsze muszę wiedzieć mniej, więcej jakie bo w sklepie by mi pewnie jakieś gówno wcisnął.
Może te Barracuda z tego Accenta ale zobaczymy co tam będzie miał i jak będą na mnie wyglądały
Posted 28 January 2012 - 11:38
http://allegro.pl/ok...2083368647.html
http://allegro.pl/ok...2084160166.html
no i te:
http://velo.com.pl/p...?m=1&pk=%&id=76
Posted 28 January 2012 - 11:41
widzieliście nowe accenty??? Takie na wzór okley radr
http://velo.com.pl/p...ty/?m=1&id=3357
Fajnie to wyglada ciekawe jak w realu by sie prezentowalo , cena tez przystepna ;-)