Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jakie okulary?

1400 odpowiedzi w tym temacie

#501 Multibike

Multibike
  • Użytkownik
  • 67 postów
  • SkądBerlin

Napisano 23 luty 2012 - 14:19

Polecam włoskie okulary ZERO RH+ model Gotha, dostałem na Ebayu za 20Funtów.
Są to niedocenione dobre kolarskie profesjonalne okulary , w których śmigał sam Mario Cipollini . Ten sam model.Bardzo dobra jakość zarówno oprawek jak i szkieł.
Kupiłem białe teraz szukam srebrnych.

Ja również polecam ZERO RH+, używane przez Team Lampre, Team Saxo Bank, czyli m.in. Alberto Contadora.

:)) Masz jakiś ciekawy model?

#502 marceln

marceln
  • Użytkownik
  • 476 postów
  • Skąd3city

Napisano 23 luty 2012 - 16:09

Miałem kupione w Niemczech od oficjalnego dystrybutora modele M Frame, M Frame pRO, Halfjacket i aktualnie mam Radary. One nie miały naklejek.
Nie wypowiadam się co do produktów na Allegro ani Ebayu, jedynie mówie to co sam miałem w tych modelach które do mnie trafiły.

Większość salonów optycznych ściąga naklejki H, gdyż ich okulary często lądują na wystawie w witrynach. Jak ktoś ma jednak duży przerób okularów i handluje praktycznie tylko w Internecie (sklepy tupu chainreaction itd.) to w 99% naklejki "H" na hydrofobowych szkłach będą.

Raz kupowałem u oficjalnego dystrybutora w Polsce dwie pary Jawbonów - identyczne modele - jeden miał naklejkę H na szybie, drugie nie, gdyż pochodził z wystawy.

#503 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1682 postów
  • SkądWLKP

Napisano 23 luty 2012 - 16:13

Krzysztof1985dlaczego te okulary to podrobki bo wydaje ci się ze cena za niska? jak na te okularki ? ostatnio wylicytowalem Mavic fulcrum SL za 665zł i co tez podróbki
http://allegro.pl/ma...2100972397.html
nie przesadzaj Krzysiek wkoncu używane rzeczy nie mogą kosztowac tyle co nowe , nie doszukuj się wszedzie podróbek , caly osprzęt recorda tez wylizytowalem za 1/4 ceny wiec mozna tylko trzeba cierpliwie czekac na okazje i mądrze licytiwać.
Wszedzie widzisz podróbki chyba sam masz cos na sumieniu ze tak piszesz bo juz kika razy zmieniales swoje konto na allegro bo miales negatywy a moje wyglada tak
http://allegro.pl/sh...php?uid=9658482

Łukaszu ja nie przesadzam tylko stwierdzam fakt , ze zakupione okulary odbiegaja od orginalu naprawde duzo jezeli bazujesz na repilkach kupuj nikt ci tego nie zabroni peace ;-)

Poporstu ten model wydal mi sie nie orginalny to jest moja opinia , a swoje mozesz dodac chodzi mi tylko i wylacznie o okulary marki Okaley a nie marki China ;-)

#504 Gosc_łukasz_*

Gosc_łukasz_*
  • Gość

Napisano 23 luty 2012 - 18:09

Łukaszu ja nie przesadzam tylko stwierdzam fakt , ze zakupione okulary odbiegaja od orginalu naprawde duzo jezeli bazujesz na repilkach kupuj nikt ci tego nie zabroni peace

Poporstu ten model wydal mi sie nie orginalny to jest moja opinia , a swoje mozesz dodac chodzi mi tylko i wylacznie o okulary marki Okaley a nie marki China

Tak naprawe to ja nie mam pewnosci w 100% ze to są orginały bo ekspertem nie jestem i nie będę ich bronił ale tymbardziej ty skoro nie miałeś ich w dłoni ani na nosie to jak mozesz stwierdzic fakt ze to podróbki? wizualnie z wyglądu są takie same wiec nie ma takiej mozliwosci żebys na odlegośc stwierdzil że to są orginalne czy nie ,chyba jedynie producent moglby to stwierdzic a i bywają takie prypadki że nawet ( nie chodzi tylko o okulary) ze nawet producent jak ma swoj produkt i podróbke nie wie ktory to jest który z Chinczykami się juz teraz nie wygra to nie są stare czasy ze made in china to byle co :-)

#505 Multibike

Multibike
  • Użytkownik
  • 67 postów
  • SkądBerlin

Napisano 23 luty 2012 - 18:43

Można wygrać z chińczykami. Wystarczy nie kupować ich podrobionych okularów:)

#506 Multibike

Multibike
  • Użytkownik
  • 67 postów
  • SkądBerlin

Napisano 23 luty 2012 - 18:51

Miałem kupione w Niemczech od oficjalnego dystrybutora modele M Frame, M Frame pRO, Halfjacket i aktualnie mam Radary. One nie miały naklejek.
Nie wypowiadam się co do produktów na Allegro ani Ebayu, jedynie mówie to co sam miałem w tych modelach które do mnie trafiły.

Większość salonów optycznych ściąga naklejki H, gdyż ich okulary często lądują na wystawie w witrynach. Jak ktoś ma jednak duży przerób okularów i handluje praktycznie tylko w Internecie (sklepy tupu chainreaction itd.) to w 99% naklejki "H" na hydrofobowych szkłach będą.

Raz kupowałem u oficjalnego dystrybutora w Polsce dwie pary Jawbonów - identyczne modele - jeden miał naklejkę H na szybie, drugie nie, gdyż pochodził z wystawy.

Kupowałem od dystrybutora M Frame, M Frame Pro, Halfjacket oraz Radary - nie miały naklejek,a te pierwsze 3 to dość stare modele. Nie kupowałem w Polsce ,ani z wystawy. Zresztą hologramik H można zrobić w 5 min, dlatego tym bym się raczej wcale nie sugerował. Najlepiej kupić osobiście lub od autoryzowanego sklepu z paragonem. Sprawdzić numery seryjne , wykonanie szkiełek, jakość gumek itd.
Wiadomo,że dealer Tobie podróbki nie sprzeda ,ale gość który udaje dealera już niestety może:)

#507 Asartoh

Asartoh
  • Użytkownik
  • 5 postów
  • SkądŚrem

Napisano 01 marzec 2012 - 22:39

Nie chciałem zakładac nowego tematu, więc spytam się tu.

Co myslicie o tych okularkach:
http://allegro.pl/okulary-na-rower-przeciwsloneczne-uv-400-univet-i2112481044.html
Nie planuję ich kupić, ale chcę poznać opinie :-P

Czy znajdę jakieś w miarę sensowne okularki do 50zł?
Zainteresowała mnie firma ARCTICA.

#508 bobo100

bobo100
  • Użytkownik
  • 199 postów
  • SkądNowy Tomyśl

Napisano 04 marzec 2012 - 22:44

Cały poprzedni rok jak i kilka lat wstecz jeździłem w zwykłych okularach korekcyjnych, z których korzystam normalnie. Jednak jest kilka niedogodności z tym związanych, dlatego postanowiłem kupić jakieś sportowe okulary z wkładką korekcyjną. Wynalazki typu Oakley nie są na moją kieszeń;/ Tak więc pozostaje pytanie, które z tych będą najlepsze? Nie wiem czy dobrze pamiętam, mogę mylić firmy, ale czy do okularów Arctica nie było kiedyś więcej szkieł? Wydaje mi się to ciekawa propozycja, jeżeli jest możliwość dokupienia innych szkieł.

Arctica
Inne propozycje to:
XLC Bahamas
Rogelli

Może macie jakieś inne propozycje, które są warte uwagi? Liczę na cenne uwagi :)

#509 bans

bans
  • Użytkownik
  • 464 postów
  • SkądPszczyna

Napisano 05 marzec 2012 - 12:22

Może macie jakieś inne propozycje, które są warte uwagi? Liczę na cenne uwagi :)

Soczewki kontaktowe i normalne okulary rowerowe. Zestaw lżejszy, nie ma problemów z parowaniem, po zdjęciu okularów nie jest się ślepym jak krecik.

Do tego aspekt estetyczny, jeśli ktoś się tym przejmuje - w okularach z wkładkami wygląda się jak robot Mikrobi ze starej węgierskiej kreskówki ;)

#510 Gosc_OutsideR_*

Gosc_OutsideR_*
  • Gość

Napisano 05 marzec 2012 - 13:36

Cały poprzedni rok jak i kilka lat wstecz jeździłem w zwykłych okularach korekcyjnych, z których korzystam normalnie. Jednak jest kilka niedogodności z tym związanych, dlatego postanowiłem kupić jakieś sportowe okulary z wkładką korekcyjną. Wynalazki typu Oakley nie są na moją kieszeń;/ Tak więc pozostaje pytanie, które z tych będą najlepsze? Nie wiem czy dobrze pamiętam, mogę mylić firmy, ale czy do okularów Arctica nie było kiedyś więcej szkieł? Wydaje mi się to ciekawa propozycja, jeżeli jest możliwość dokupienia innych szkieł.

Arctica
Inne propozycje to:
XLC Bahamas
Rogelli

Accent Onyx osobiscie uzywam i jestem zadowolony. Przejezdzone 1,5 sezonu okolo. W sezonie letnim jak masz zalozone ciemne szkla korekcyjnych nie widac.

#511 bans

bans
  • Użytkownik
  • 464 postów
  • SkądPszczyna

Napisano 05 marzec 2012 - 13:57

O, właśnie , miałem napisać, tez mam Accent Onyx. Ale wkładka jeździ sobie w kieszonce, jako wyjście awaryjne, gdyby coś się stało z soczewka kontaktową (jazda na rowerze przy wadzie -4 i -5 nie jest specjalnie bezpieczna ;)

#512 Stormik

Stormik
  • Użytkownik
  • 228 postów
  • SkądKoźle/Opolskie

Napisano 05 marzec 2012 - 14:19

też właśnie namówiłem matkę żeby mi na wakacje zafundowała soczewki kontaktowe i ciekaw byłem jak się sprawują i wgl. I widzę że nie jestem sam który ma "problem ze wzrokiem" :/.
Więc już jestem przekonany na wakacje soczewki, okulary rowerowe i jazda :lol:
A jak by coś to zwykłe okulary w torbie pod siodełkowej lub w kieszeni 8-). Bo raczek takich z wkładką sobie teraz nie zafunduje :-/

#513 bans

bans
  • Użytkownik
  • 464 postów
  • SkądPszczyna

Napisano 05 marzec 2012 - 14:28

też właśnie namówiłem matkę żeby mi na wakacje zafundowała soczewki kontaktowe i ciekaw byłem jak się sprawują

Na próbę warto wziąć jednodniowe, koszt to około 2zł za sztukę (jeśli uda się kupić pojedyncze). A ja np. dwa razy u optyka dostałem za darmo (!) 2x10 sztuk soczewek "promocyjnych", nie wolno ich sprzedawać, są właśnie do rozdawania.

Ale uwaga - bezwzględnie najpierw trzeba udać się do okulisty, żeby sprawdził, czy nie ma przeciwwskazań!

#514 bobo100

bobo100
  • Użytkownik
  • 199 postów
  • SkądNowy Tomyśl

Napisano 05 marzec 2012 - 16:36

Soczewki kontaktowe odpadają, jakoś nie czuję tego ;) A oprócz tych Accentów jest coś jeszcze wartego uwagi?

#515 BUBUs

BUBUs
  • Użytkownik
  • 335 postów
  • SkądPabianice

Napisano 05 marzec 2012 - 18:49

Może Shimano Equinox + do tego ramka na szkła korekcyjne ? Chociaż ta ramka wygląda na zdjęciach dość krucho.
Sam używam Onyx. Kilka odprysków na oprawkach, kilka rysek na szkłach. Ale to raczej z mojej winy, bo okulary używane są na co dzień, czasem padną prosto na szkła. Mimo to, gdybym miał kupować jeszcze raz okulary z wkładką, to bym je wziął ponownie.
Ale nic nie zastąpi soczewek. Nie wyobrażam sobie wyścigu czy treningu w gorszych warunkach w okularach z wkładką.

Aha, no i jak będziesz brał szkła korekcyjne, to koniecznie z powłoką anti fog. I

#516 bans

bans
  • Użytkownik
  • 464 postów
  • SkądPszczyna

Napisano 06 marzec 2012 - 09:21

Soczewki kontaktowe odpadają, jakoś nie czuję tego ;)

I tak właśnie ludziska się męczą latami z jakimiś marnymi ersatzami, zamiast skorzystać z najprostszego i najwygodniejszego sposobu... Do soczewek kontaktowych żadne cudaczne kombinacje z wkładkami się nie umywają. Kiedy 10 lat temu zacząłem używać soczewek poczułem się, jakbym odzyskał wzrok.

#517 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 06 marzec 2012 - 12:17

Ja poczulem ze odzyskalem wzrok jak zrobiono mi korekcje laserem.
Soczewki niestety nie sa rozwiazaniem dla kazdego, chociaz imo, lepszym niz dodatkowe szkla korekcyjne. Okulary robia sie niemilosiernie ciezkie.
Temat soczewek przerabialem na wlasnej skorze. Podsumowujac "pain in the ass". Sciaganie, zakladanie, wysychajace soczewki, permanentny dyskomfort itp.
Pare lat temu zdecydowalem sie na laserowy zabieg i to bylo to.
Szkielkowcom polecem pod rozwage ta opcje, zycie staje sie latwiejsze ;)

#518 Amon

Amon
  • Użytkownik
  • 280 postów
  • SkądŚwieradów-Zdrój

Napisano 06 marzec 2012 - 12:44

Ale jest pewne ryzyko, dwie koleżanki z pracy poddały się takiemu zabiegowi ale... praca przed kompem i niestety dioptrie poleciały dalej a już soczewki na "pociętą" rogówkę nie założą.

#519 Actyvny

Actyvny
  • Użytkownik
  • 20 postów
  • SkądKatowice

Napisano 06 marzec 2012 - 13:09

Ja poczulem ze odzyskalem wzrok jak zrobiono mi korekcje laserem.
Soczewki niestety nie sa rozwiazaniem dla kazdego, chociaz imo, lepszym niz dodatkowe szkla korekcyjne. Okulary robia sie niemilosiernie ciezkie.
Temat soczewek przerabialem na wlasnej skorze. Podsumowujac "pain in the ass". Sciaganie, zakladanie, wysychajace soczewki, permanentny dyskomfort itp.
Pare lat temu zdecydowalem sie na laserowy zabieg i to bylo to.
Szkielkowcom polecem pod rozwage ta opcje, zycie staje sie latwiejsze ;)

Chris zaciekawiłeś mnie. Sam noszę okulary a soczewek po prostu nie założę. Mam wstręt do dotykania tęczówki brrr... Czy zabieg jest bolesny? No i czy można go wykonać "na spaniu" pod narkozą?

#520 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 06 marzec 2012 - 13:57

Ja siedze przed monitorem srednio 10-12 godzin dziennie, w ciagu tygodnia.
Z soczewkami, nie bylo szans aby tyle wytrzymac. Dlatego tez uzywalem ich jedynie do jazdy na rowerze. Ale te cale manipulacje przed/po, do tego czeste wysychanie podczas dluzszych jazd. Bylo to wysoce upierdliwe.

Co do zabiegu, zawsze jest jakies ryzyko. Kazdego dnia wychodzac z domu tez ryzykujesz.
Pytanie jak duze jest to ryzyko i czy warto go podjac.
W tym przypadku jest znikome ale to tez zalezy od indywidualnych uwarunkowan, wymaganej korekcji.
Zabieg trwal cos ok 15-20min, znieczulenie miejscowe oka. Jedyny problem jest z igla ktora wbijaj Ci w oko, nie zawsze wchodzi tak latwo....
To byl zart :mrgreen:
Po niecalej godzinie wychodzisz do domu. W zaleznosci od metody lasik czy lasek, okres powrotu do 100% uzywalnosci to 3-7 dni. Ja mialem miec lasik ale przed samym zabiegiem, po konsultacji z lekarzem zasugerowano mi, ze z moimi oczami lasek bedzie lepsza opcja. Tydzien po zabiegu nie jest ciekawy, spory dyskomfort ale potem kazdego dnia jest coraz lepiej. Przy lasik w wiekszosci przypadkow mozesz wrocic do pracy po 2 dniach.

Dodaj odpowiedź