Jakie okulary?
Napisano 06 marzec 2012 - 15:24
Napisano 06 marzec 2012 - 17:36
Napisano 06 marzec 2012 - 17:38
1415chris, faktycznie. Zabieg laserowy to bardzo fajna sprawa, ale koszt też jest spory... Może kiedyś się na to zdecyduję, teraz jestem za młody. Bo podobno to od 21 lat jest, prawda ?
Napisano 06 marzec 2012 - 18:08
Napisano 06 marzec 2012 - 18:36
Nie wiem jak jest w Polsce ale np. w UK zanim zdecydujesz sie na rodzaj soczewek, najpierw je testujesz. Jak Ci pasuja to wtedy kupujesz (na recepte).
Zależy od sklepu/zakładu optycznego, ja na początku przygody z soczewkami dostałem miesięczną parę i mały płyn gratis, aby sprawdzić czy mogę nosić soczewki. To był dobry zabieg marketingowy firmy Johnson&Johnson ponieważ po miesięcznym okresie prób, oczywiście zdecydowałem się na te same soczewki które testowałem. Ostatecznie przez pierwsze 2-3 lata nosiłem soczewki Acuvue J&J, więc firma jedną darmową parą zdobyła klienta na 3 lata ;-). Później zmieniłem na trochę tańsze Pure Vision (można nosić kilka dni bez konieczności ściągania na noc) ale moje oczy po 2 latach się buntowały na te szkła i wróciłem do Acuvue Oasys.
Ogólnie polecam soczewki 2 tygodniowe, przy odpowiedniej pielęgnacji soczewki można nosić nawet do 3-4 tygodni bez uczucia dyskomfortu, koszt to ok 100-120 zł na 3 miesiące (6 soczewek+płyn).
Napisano 06 marzec 2012 - 18:43
W zeszłym sezonie kupiłem sobie okulary z wkładką Fischer fs28. W komplecie są dwa rodzaje szkieł (chociaż ja jeździłem tylko w żółtych), a ramka na szkła korekcyjne jest metalowa. Przy szkłach korekcyjnych -5,5 i -5,0 nie ma problemu.
Ze wszystkich okularów z wkładką te mi się najbardziej podobały wizualnie.
To co mi w nich nie pasuje - obraz się dziwnie załamuje przy patrzeniu w bok, chociaż ja już się do tego przyzwyczaiłem.
Napisano 07 marzec 2012 - 09:44
Temat soczewek przerabialem na wlasnej skorze. Podsumowujac "pain in the ass". Sciaganie, zakladanie, wysychajace soczewki, permanentny dyskomfort itp.
Pare lat temu zdecydowalem sie na laserowy zabieg i to bylo to.
1. Ja nie odczuwam żadnego dyskomfortu czy wysychania, od 10 lat. Zakładam soczewkę i zapominam o niej. Co prawda po kilku latach używania B&L Optima oko przestało je lubić, kupuję Johnsony i znów nie ma problemu.
2. Operacja:
a) mam dwie znajome, którym w 3-4 lata p operacji wróciła wada wzroku. Na razie nie tak silna, ale ciągle się pogarsza.
znajoma, która ma baaardzo dużą wadę wzroku nie chce się poddać operacji z tego powodu, że podobno taka operacja nie pozwala w podeszłym wieku na jakiś istotny sposób leczenia zaćmy. Nie znam szczegółów.
c) Nie piszesz, jaka miałeś wadę. Ja uważam, że do -6 (czyli "mogę znaleźć soczewki bez okularów i macania " to skórka nie warta wyprawki.
#533 Gosc_Domel_*
Napisano 12 marzec 2012 - 18:10
Napisano 14 marzec 2012 - 13:10
Jawbony nowe będą w zasadzie w 95% identyczne jak obecne. Zmieni się nazwa na Racing Jacket, ikony z boku będą większe i wymienne.
Radary będą całkowicie przemodelowane. Niektórzy pro już w nich jeżdżą od 1-1,5 miesiąca.
Nowy model nazywać się radalock. Szkła będą nieznacznie bardziej zachodziły na boki, system wymiany szkieł będzie miał patent podobny jak w Fast Jacket.
Napisano 15 marzec 2012 - 11:14
Napisano 15 marzec 2012 - 13:03
Nowy model nazywać się radalock. Szkła będą nieznacznie bardziej zachodziły na boki, system wymiany szkieł będzie miał patent podobny jak w Fast Jacket.
Rzeczywiscie duzych zmian to nie widac dzieki za dobre info , pewnie wersja obecna radar troche potanieje chodz oakley zawsze swoja cene bedzie trzymal ;-)
Napisano 16 marzec 2012 - 07:45
Napisano 16 marzec 2012 - 22:05
http://allegro.pl/ok...2169418831.html
rozglądam się za okularami, te spodobały mi się, chciałbym poznać jakieś opinie czy warto je kupić czy dać sobie spokój, ewentualnie może ktoś doradzić coś innego, kwota, którą dysponuje to max 70 zł.