a propos wkładek korekcyjnych - pierwsze słyszę.. jakie są ich plusy? nie prościej kontakty?
Niestety, tu nie chodzi o to czy prościej czy nie. Część "okularników" nie toleruje ciała obcego na oku, inni nie potrafią (lub sprawia im trudność) założenie/zdjęcie soczewek kontaktowych, a inni wymagają soczewek torycznych (astygmatyzm - korekta cylindra/osi dla każdego oka osobno wcale taka prosta nie jest), jeszcze inni (w tym ja - starość nie radość ;-)) wymagają z racji wieku soczewek progresywnych żeby dobrze widzieć tak w dal jak i na bliższą odległość. Progresywne soczewki kontaktowe są droższe, a i tak dobór dodatku (od +1 do +2.5, przy uwzględnieniu oka dominującego jak i dla oka nie dominującego - różne współczynniki Lo/Med/Hi) może być kłopotliwy. Jak dla mnie na dal wystarczą mi okulary -1,75 i -1,5 (o ile pamiętam i tak, dwie różne moce), do bliży wystarczy (np. naprawa czegoś przy rowerze, ale nie tylko), że zdejmę okulary i widzę dobrze na wyciągnięcie ręki. Przy soczewkach kontaktowych musiałbym dobierać progresywne o dwóch różnych mocach na każde oko osobno i z różnymi współczynnikami korekcji. A tak po prostu ściągam okulary, które noszę na co dzień, zakładam okulary z ramką w środku i nie głowię się jakie soczewki muszę założyć - mam dopasowane po ostatnich badaniach.
No i teraz parę słów o moich niedawno zakupionych BBB OPTIVIEW BSG-33 PH. Okulary kupione w Cyklotourze na zamówienie z Harfy. Trochę poczekałem (chyba ponad 2 tygodnie z uwagi na tzw. długi weekend majowy), ale ok. miesiąc temu je dostałem. Kosztowały mnie 266,75 (z 3% upustem, cena detaliczna to 275, a cena sugerowana w Harfie to 359,-). Niestety obecnie te okulary nie są dostępne w sprzedaży w Cyklotourze tak więc nie wiem czy jest większy sens rozpisywać się na ich temat.
Napiszę więc tylko parę zdań ;-).
Okulary bardzo dobrze leżą. Duża zaleta magnezowych końcówek zauszników, które można bardzo łatwo dopasować do kształtu głowy. Nosek jest metalowy (z gumowymi nakładkami - "skrzydełkami") również dobrze się go kształtuje, aczkolwiek zbyt mocno przeginać to bym się bał, żeby nie osłabić konstrukcji. Góra ramki przylega (przynajmniej u mnie) do linii brwi. Ramka srebrna, mocna i solidna choć lekka.
Soczewki fotochromatyczne są faktycznie szybko reagujące na zmianę poziomu oświetlenia. Niby na opakowaniu jest 8 sekund w obie strony (najjaśniejsze - najciemniejsze - najjaśniejsze), ale to chyba w skrajnych warunkach - znaczy się zamknięcie w pokrowcu, wyciągniecie na pełne oświetlenie słoneczne i ponowne zamknięcie w pokrowcu.
Jeśli chodzi o maksymalne rozjaśnienie/zaciemnienie to jak dla mnie jest dobrze, choć być może osoby, które potrzebują szkieł spawalniczych (tak można określić cześć chińskich produkcji - zdecydowanie zbyt czarne do normalnego użytku) będą zawiedzione. Przepuszczalność światła na poziomie 17% może być dla nich zbyt duża - czyli okulary mogą być zbyt mało zaciemnione. Jeśli ktoś nie musi patrzeć bezpośrednio w słońce to IMHO przepuszczalność światła 17% jest wystarczająca. Podobnie maksymalna przepuszczalność światła 85% (czyli maksymalne rozjaśnienie) sprawia, że okulary nie są całkowicie bezbarwne, tylko mają lekkie zabarwienie. Dlatego też mają "przydział" do kategorii 1 - 3, kategoria "0" to okulary o przepuszczalności 87 - 92% (żółte - białe przeźroczyste wg katalogu BBB), kategoria 3 to przepuszczalność od 20% (przydymione) do 14% (przydymione kolorowe/lustrzanki). Jak widać przy maksymalnym zaciemnieniu przepuszczalność fotochromów jest większa o 3% niż szkieł kategorii 3 o stałym zabarwieniu (za wyjątkiem tylko przydymionych), a przy maksymalnym rozjaśnieniu przepuszcza o 7% mniej niż białe przeźroczyste i o 2% więcej niż żółte. Na upartego można zakupić dodatkowe soczewki np. przydymione/lustrzanki i przeźroczyste i w ekstremalnych warunkach wymieniać np. podczas jazdy po ciemku, czy też jazdy w kierunku zachodzącego słońca ;-).
Tak na marginesie - soczewki Transitions® SOLFX™, bo tylko te soczewki są przeznaczone do sportu/rekreacji/aktywności itp. wykorzystuje i oferuje np. Oakley
tu demo i Xperio (okulary z przeznaczeniem do sportów rowerowych, są i inni producenci, w linku jest pokazane kto jakie robi). W odróżnieniu od "cywilnych" tzw. "oryginalnych" (najjaśniejszych), czy też wersji XTRActive™ (pośrednie) szkieł transition sportowe (czyli SOLFX™) mają wyraźnie mniejszą przepuszczalność światła (mniej się rozjaśniają), za to najmocniej przyciemniają. Nie mam fizycznego porównania do soczewek fotochromatycznych w moich BBB, ani na stronie transition nie mogę odszukać procentowych wartości przepuszczalności światła, tak więc nie mogę porównać tych dwóch rodzajów soczewek. Krótki opis Solfix'a można znaleźć
na tej stronie. Jak można zauważyć na flashowym demku po prawej stronie, soczewki te są raczej przeznaczone do używania w warunkach mocnego nasłonecznienia, jak dla mnie poziom rozjaśnienia soczewek może być zbyt mały.
Soczewki są dobrze wyprofilowane jednak słychać dodatkowy szum opływającego je powietrza - może ja mam zbyt czuły słuch, ale słyszę jednak ten dodatkowy "wiatr" który wpada mi z soczewek do małżowin usznych. Najważniejsze jednak, że oczy są naprawdę bardzo dobrze chronione przed wiatrem, owadami itp.
Jeśli chodzi o ramki korekcyjne. Nie są duże, bez umieszczenia ich w okularach zdaje się, że są nawet za małe do komfortowego patrzenia przez umieszczone w nich soczewki korekcyjne. Ważne, żeby optyk dokładnie wymierzył odległość pomiędzy środkiem oczu - o ile w typowych okularach odległość soczewki od oka przyjmiemy za pewien rodzaju standard (dla danej osoby), to soczewki ramki korekcyjnych w tych okularach (choć pewno w większości innych też) jest zdecydowanie bliżej oka niż w standardowych okularach.
Wynikają z tego dwa, a nawet trzy ważne wnioski: pierwszy to moc soczewek korekcyjnych. Zbliżenie standardowo dobranej soczewki do oka (przyjmuję, że tego typu okulary noszą krótkowidze, a więc chodzi mi o "minusy") jest równoznaczne zmianie ogniskowej soczewki. Czyli tak jakbyśmy jednak założyli okulary minimalnie mocniejsze (ułamek dioptrii, ale jednak).
Kolejny wniosek: zbliżenie ramki korekcyjnej do oka powoduje, że żeby zachować takie same pole widzenia, ramka może być mniejsza niż standardowe okulary. To zjawisko chyba nazywa się paralaksą. Po prostu wystarczy przesunąć okulary bliżej oka, a uzyskamy złudzenie, że są one większe (lub zwiększyło się pole widzenia?), a oddalając mamy złudzenie, że są one mniejsze, nie obejmują pełnego pola widzenia. Dlatego też mniejsza ramka (niż standardowa w okularach) nie musi oznaczać zmniejszenia pola widzenia. Warunek - wraz ze zmniejszeniem ramki musi ona być zbliżona do oka. Przy tych odległościach od oka, nawet kilka milimetrów bliżej powoduje znaczne różnice.
No i na koniec: zbytnie zbliżenie ramki może spowodować brudzenie soczewek rzęsami - właściwie mazanie potem itp. który na rzęsach może być. Tak niestety miałem w poprzednio używanych chińskim produkcie (niby replika produktu na "O", ramka, szkła ok, koszt kilkanaście $, ale musiałem je nieco przerabiać, żeby mi rzęsy nie brudziły soczewek), w produkcie BBB tego nie ma - mam dość wąski nos na wysokości oczu (tam gdzie opierają się "skrzydełka" noska) i niektóre okulary odpadają właśnie przez brak możliwości wystarczającej regulacji tych "skrzydełek", przez co soczewki okularów są zbyt blisko oka. W BBB nawet specjalnie nie musiałem kombinować z doginaniem "skrzydełek" nosków i to raczej tylko zbliżając je do siebie, a nie w kierunku "bliżej - dalej" głowy.
Tak więc patrząc na kogoś, kto ma te okulary z ramkami założone, wydaje się że ramki korekcyjne są zbyt małe, jednak z punktu widzenia okularnika praktycznie chyba nie ma różnicy w polu widzenia pomiędzy standardowymi okularami, a ramkami wewnątrz okularów.
Reasumując - jestem zadowolony. Wreszcie brak upierdliwej wymiany soczewek przy zmianie zachmurzenia/jeździe w lesie/jasnym słońcu - okulary dopasowują się do warunków nasłonecznienia, dobrze leżą, dobrze zabezpieczają przed owadami itp.
W uprzywilejowanej sytuacji są ludzie z dobrym wzrokiem, wybór okularów sportowych z soczewkami fotochromowymi jest całkiem spory, niestety okularnicy aż tak dużego wyboru nie mają. A szkoda, bo komfort użytkowania jest spory i ogólnie polecam okulary z tego typu soczewkami.