No i problem z brakiem zaciemnienia np wieczorem gdy malo UV, jeśli Słońce z tyłu to ok, ale jeśli jedzie się na zachód to problem - uniknąć oślepiania przez Słońce się nie da, bo okulary jasne się robią pomimo, że Słońce ciągle dość mocno świeci. Dlatego też moje fotochromy na ogół są nieużywane, bo sporo jazd robiłem po południu i na wieczór. Teoretycznie wystarczy zmienić soczewki na stałe, ale wtedy fotochromy tracą swoją przewagę, jak i tak trzeba zmieniać szkła. W tym przypadku stałe szkła są praktyczniejsze i... tańsze.
Wysłane z mojego LT26i przy użyciu Tapatalka
Jakie okulary?
Napisano 21 luty 2016 - 18:26
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 04 marzec 2016 - 12:43
Szukam okularów z 3 wymiennymi szybkami, najlepiej z pełną przednią szybką (nie przedzieloną oprawką).
Oraz koniecznie z takim mocowaniem nosków. Ktoś coś polecić, maksymalnie do 250zł?
Napisano 05 marzec 2016 - 01:35
Wysłane z mojego C1905 przy użyciu Tapatalka
Napisano 05 marzec 2016 - 12:56
Fotochromy zastąpią Ci szkła na dzień, w tym przypadku sprawdzają się dobrze, zwłaszcza w zmiennych warunkach oświetleniowych, choć szybkość zmiany (zwłaszcza z ciemnych na jasne) trwa do kilku minut (kwestia użytej technologii, ale nie zmienia się to w mgnieniu oka), ale i tak jest to dość wygodne. Jak już wielokrotnie pisałem, wieczorem (i z rana) zmniejsza się promieniowanie ultrafioletowe i zdolność zaciemniania szkieł, tak więc na ogół dochodzi do sytuacji, że jedzie się pod zachodzące słońce z prawie przeźroczystymi szkłami. No i te "prawie przeźroczyste" są również wadą w nocy, bo nigdy nie będą całkowicie jasne, co powoduje pogorszenie warunków widoczności w nocy - w młodym wieku, przy dobrym wzroku może to nie problem, ale później, wraz ze spadkiem wrażliwości oczu na światło ma kolosalne znacznie.
Powyższe wady niektórym nie przeszkadzają, mi tak. Na początek dokupiłem do swoich szkła ciemne, na zmianę na wieczór (często wieczorami jeżdżę), później w ogóle zmieniłem okulary. No i tak zostało.
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 07 marzec 2016 - 12:50
Napisano 07 marzec 2016 - 14:03
Wyglądają fajnie, mi niestety nie odpowiada w nich mocowanie nosków. Mam podobne okulary i co jakiś czas spadają mi z nosa.
Teraz kupiłem Force Duke http://www.force-com...sportowe-biale
Trzymają się jak trzeba, chociaż wygląd dość oryginalny przez znaczek na górze oprawek.
Napisano 11 marzec 2016 - 10:01
Zastanawiam się nad okularami Shimano eqx2 z wkładka korekcyjną RX clip. Czy ktoś z użytkujących okulary Shimano (także inne modele) z taką wkładką wie czy można w nią wprawić szkła o standardowej krzywiźnie czy niezbędne są tzw. sportowe o większej krzywiźnie. Przy mojej wadzie (astygmatyzm) same +szkła sportowe to wydatek ponad 300 zł (tyle kosztowały do zwykłych oprawek ale wygiętych "sportowo") a to już trochę za dużo.
Ewentualnie czy jakieś inne bardziej budżetowe okulary mają wkładkę korekcyjną akceptującą standardowe soczewki?
A no i witam wszystkich bo to mój pierwszy post na forum.
Napisano 20 marzec 2016 - 15:17
Na wysokość tak. Na szerokość patrząc po Kwiato zdają się nieco węższe od Radarów.
https://scontent.cdn..._52891924_n.jpg
http://cdn.velonews....Kwiatkowski.jpg
Napisano 20 marzec 2016 - 22:53
Ciekawe te Oakleye'e. Wyglądają jak moja maska do pływania. Może dobre na ulewę
Osobiście wolę z tych dwóch design Rudy Project chociaż na co dzień używam Oakley Split Jacket.
Napisano 21 marzec 2016 - 07:32
Napisano 21 marzec 2016 - 09:48
Jawbraker przychodzą z dwoma noskami i nie zdziwił bym się, że to cała różnica pomiędzy regular i asian fit.