Skocz do zawartości

Zdjęcie

Przerzutka tylna Ultegra

17 odpowiedzi w tym temacie

#1 sebospi

sebospi
  • Użytkownik
  • 22 postów
  • SkądLubań

Napisano 09 kwiecień 2012 - 10:44

Siema dziś rozebrałem przerzutkę żeby ją wyczyścić jednak nie zauważyłem że kółeczka się rożnia tj jedna jest z taką jakby uszczelka a drugie jej nie ma. i teraz pytanie które gdzie ma byc;)

#2 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 09 kwiecień 2012 - 10:50

sebospi, http://www3.big.or.j...anoRD6600RP.gif

#3 biegacz

biegacz
  • Użytkownik
  • 50 postów
  • Skądpolska

Napisano 11 kwiecień 2012 - 22:03

Prawdopodobnie masz jedno kółko oryginalne drugie nie .Oryginalne są na łożyskach maszynowych , są bezobsługowe . Taka jest tylko różnica

#4 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 11 kwiecień 2012 - 22:38

Prawdopodobnie masz jedno kółko oryginalne drugie nie .Oryginalne są na łożyskach maszynowych , są bezobsługowe . Taka jest tylko różnica

tak, w Ultegrze kólka oba są na łożyskach ? skąd taka teoria ?

ja obstawiam, że górne jest na łożysku ciernym ceramicznym, a dół na łożysku maszynowym

na górze wóżka montujemy to kółeczko na ceramice - ma ono luz boczny specjalnie aby dopasować sie do lini łańcucha , a na dole wóżka montujemy to na łożysku maszynowym.

przy montażu górnego szczególną uwage należy zwrócić zakładajac takie małe uszczelki, aby ich nie pogiąć czy przyszczypać.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#5 spros

spros
  • Użytkownik
  • 663 postów
  • Skądpolska

Napisano 12 kwiecień 2012 - 09:28

blizej kasety to bardziej sztywne koleczko zeby biegi sie dobrze przelaczaly. na koncu wozka (dalej od kasety) to z luzem zeby przekoszenie lancucha niwelowac. jak zamocujesz odwrotnie to nie ustawisz dobrze przerzutki. zawsze bedzie zle wyregulowana i biegi nie beda ladnie wchodzic albo schodzic.
czyli odwrotnie niz napisal SPIKE jesli dobrze rozumiem gora - dol, mysle jednak ze to zwykly czeski blad.

#6 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 12 kwiecień 2012 - 10:16

Spros, we wszystkich przerzutkach sh, z którymi miałem do czynienia, jest tak jako rzecze Spike. Czyli górne /przy kasecie/ z luzem. W tej chwili wziąłem do ręki 105 i tak jest. pozdr

#7 Pirx

Pirx
  • Użytkownik
  • 269 postów
  • SkądKlucze

Napisano 12 kwiecień 2012 - 10:40

Spike ma rację. Górne kółko z luzem ma być, tak samo jest w przerzutkach mtb.

#8 spros

spros
  • Użytkownik
  • 663 postów
  • Skądpolska

Napisano 12 kwiecień 2012 - 11:12

no dobra moze. pisalem z pamieci, bom sobie kiedys te koleczka przypadkiem zamienil i mialem opisywane wczesniej dzialanie. stad wlasnie moje wydaje mi sie ze jednak odwrotnie. nie moge teraz sprawdzic tego organoleptycznie ale niemal pewny jestem ze kolko z bocznym luzem powinno byc na dole - no bo gorne nie powinno sie odchylac na boki bo przerzutka bedzie zle pozycjonowac lancuch podczas przeciagania. w domu sprawdze jak mam, a jak nie zobacze to nie uwierze,

#9 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 12 kwiecień 2012 - 14:08

I włóż tam palec, niewierny Sprosie :lol: pozdr

#10 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 12 kwiecień 2012 - 18:47

Spros , Co Ty tam masz ma małe znaczenie w porównaniu z tym co ma być prawidłowo, jak napisałem.

Dolne kółko nic nie pozycjonuje, ono tylko naciąga łańcuch zasadniczo , a górne przy kasecie pozycjonyje łańcuch.

W Shimano górne kółko ma luz poziomy , dolne ma nie mieć luzu praktycznie żadnego - jesli jest na łożysku maszynowym.

Jeśli jest na tulejce ciernej jak np w przerzutkach Deore, Slx, Tiagra , Sora, to tam zawsze będzie luzik mały , ale aby nie był za duży i dlatego od czasu do czasu wymienia sie kółeczka w przerzutkach , aby napęd precyzyjniej chodził , a nie męczył sie .

nie tylko ważne jest czy kółka są starte czy nie, ale także te luzy .

#11 spros

spros
  • Użytkownik
  • 663 postów
  • Skądpolska

Napisano 12 kwiecień 2012 - 21:24

no wiec zmusiliscie mnie do tego. wlozylem tam palec i oto wyniki:
w 105 (9rz) kolko z luzem jest u gory i wszystko chodzi jak trza.
w ultegrze (10rz) kolko z luzem (na oko 3x mniejszym niz w 105) jest u dolu i wszystko chodzi jak trza. jesli przelozylem to kolko do gory (tak jak mam w 105), przerzutki nie bylem w stanie wyregulowac. albo nie podciagalo precyzyjnie albo nie zrzucalo.
zatem wycofuje sie z moich wczesniejszych postow, bo nie wiem jak ma byc - nie czytalem dokumentacji. wiem jak dziala to u mnie i jest git. nie bede zmienial ani na ultegrze ani na 105.
a teraz dzieki wam mam brudne paluchy i musze sie isc umyc.

#12 ERDE

ERDE
  • Użytkownik
  • 1010 postów
  • SkądLublin

Napisano 14 kwiecień 2012 - 22:23

spros,

a teraz dzieki wam mam brudne paluchy i musze sie isc umyc

Ale za to może wniesiesz swój wkład w rozwój kolarstwa. Bo tak na logikę to kółko, które jest bliżej kasety powinno być sztywne i odpowiadać za precyzję przerzucania... Z drugiej strony, może luz na górnym kółeczku niweluje przekos, który ma miejsce kiedy wózek jest już na innej pozycji a łańcuch jeszcze nie, może dzięki temu przerzucanie jest bardziej miękkie.

Fakt jest jednak taki, że w Shimano luz ma górne kółko a dolne go nie ma.

#13 spros

spros
  • Użytkownik
  • 663 postów
  • Skądpolska

Napisano 15 kwiecień 2012 - 06:36

dzis czeka mnie troche jazdy po wodzie wiec bede mial usyfiony sprzet.
ma pewno nie omieszkam potem sprawdzic jaka jest prawda i dlaczego.
przyjrze sie uwazniej temu mechanizmowi co tam za zjawiska wystepuja i zobacze dlaczego tak ma byc i dlaczego zalozenie kolek odwrotnie nie bedzie dobrze dzialac.

#14 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 15 kwiecień 2012 - 09:46

nie wiem co sie stało z postem Janka co byłwyzęj , ale , to żeś teraz elegancko dowalił, jeśli Ultegra to przerzutka niższej klasy .

Wystarczy rozebrać i spojrzeć a nie klepać .

http://techdocs.shim...69830611841.pdf

http://techdocs.shim...69830621055.pdf

http://techdocs.shim...69830753764.pdf

Jedynie Durace jest na łożyskowanych kólkach jak widać z PDFa

http://techdocs.shim...69830667242.pdf

a ze wzglęu na to iż temat dotyczy przerzutki Ultegra , uważam ze i opis i pdf same mówią za siebie , a nie piszcie głupot że sie odwrotnie kólka zakłada albo byle jak byle by było .

prosze korzystać ze strony

http://techdocs.shim...9&bmUID=jqvZHg7

Jak są jakieś wątpliwości.

#15 biegacz

biegacz
  • Użytkownik
  • 50 postów
  • Skądpolska

Napisano 15 kwiecień 2012 - 09:57

Chyba ktoś mnie zle zrozumiał , więc wyjaśniam przerzutkach niższej klasy w kółkach stosuje się tuleje ślizgowe , a wyższej klasie np: ultegra łożyska ceramiczne . ;-) Utegra to wysoki model , sam mam ultegre :-D

#16 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 15 kwiecień 2012 - 16:56

no to jak masz Ultegre prosze Pna, to górne kóleczko masz na łożysku "ślizgowym" opatrym na ceramice , a dolne na łożysku maszynowym.

Kólka na ceramicznych maszynówkach oba ma np. Sunrace RDRZ2 tak przynajmniej sie chwalą.

#17 biegacz

biegacz
  • Użytkownik
  • 50 postów
  • Skądpolska

Napisano 15 kwiecień 2012 - 17:30

No proszę człowiek się uczy całe życie :idea:

#18 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 15 kwiecień 2012 - 22:51

w przypadku Shimano komponentów i części warto jak pisałem wcześniej przegladać PDF-y , nawet widać tam jak założyć uszczelki do kółeczka górnego - którą stroną do kółka wewnętrznie to ważne , bo do tego wchodzi dekielek jeszcze .
Najważniejsze w tym całym systemie kółeczek , jest wymieniać je jeśli sie zużyją , albo mają za duże luzy boczne .

Dodaj odpowiedź