Skocz do zawartości

Zdjęcie

Technika pedałowania

282 odpowiedzi w tym temacie

#161 puchaty

puchaty
  • Użytkownik
  • 787 postów
  • SkądGdynia

Napisano 11 marzec 2016 - 09:31

Nie jestem pewien ale to chyba forma zarabiania forum na siebie. Linkuje się jakieś słowa kluczowe, co pomaga pozycjonować podlinkowany serwis.

#162 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 11 marzec 2016 - 12:40

Dalej uważam, że to wszystko jest tak oczywiste, że to jest śmieszne, żeby temat o przewagach zatrzasków nad platformami w kolarstwie w ogóle roztrząsać. Tym samym tym wpisem dołączyłem do śmiesznych ludzi, a miałem tego nie robić. Trudno, napisałem to już kasować nie będę, przynajmniej mam do tego wszystkiego jak i do siebie samego jakiś zdrowy dystans :)

Dystans? Nie masz żadnego dystansu.

Widzisz wszystko jako czarne/białe, zero/jeden, kolarstwo uprawiane na 100%/jazda z punktu A do punktu B.

Czy naprawdę nie widzisz, że jest jeszcze coś pomiędzy?

#163 RAFA.S

RAFA.S
  • Użytkownik
  • 182 postów
  • SkądGolub - Dobrzyń

Napisano 11 marzec 2016 - 12:41

Cytat z portalu naszosie.pl "...Ekipy korzystają z modelu Pioneer SGY-PM910H2, który informuje nie tylko o mocy, kadencji czy wszystkich informacjach, które zazwyczaj pojawiają się w tego typu urządzeniach. Dodatkowe dane, które prezentuje komputer japońskiego producenta (moc przekazywana z nóg co 30′ obrotu korby) pozwalają na poprawienie płynności i efektywności pedałowania."

Wychodzi na to, że technikę pedałowania zawodowcy jednak trenują, a nie idą tylko i wyłącznie na żywioł. Od siebie mogę dodać, że o ile w samej jeździe w grupie po prostej różnicy w pedałowaniu na platformach, czy zatrzaskach nie będzie, ale wystarczy ostry zakręt, nawrót, czy hopka i od razu następuje mocne depnięcie (w tych miejscach na wyścigach, czy ustawkach odpadają najczęściej początkujący i triatloniści do tego nie przyzwyczajeni) i następuje krótkie ale intensywne pociąganie pedałów przy pedałowaniu. Reasumując, dla mnie zatrzaski prócz niezaprzeczalnej stabilności ustawienia stopy i pewności, że się nie ześlizgnie przy zrywie daje chwilowy "efekt turbo", który jednak robi różnicę. Nie ma co wspominać, co się dzieje jak się zgubi koło grupy - będzie się ona oddalać, oddalać, aż zniknie za horyzontem... 

• Pirx lubi to

#164 Koroliow

Koroliow
  • Użytkownik
  • 384 postów
  • SkądKaszuby

Napisano 11 marzec 2016 - 15:36

mag...  nastała era mierników mocy w pedałach, czy na obu korbach pozwalająca na analizę techniki pedałowania. Jak będziesz miał jakieś ciekawe badania, to podlinkuj.

Bo jak na razie to twoje wypowiedzi są w stylu  - tak mnie nauczyli, tak jeżdżę, tak jeździł mój ojciec, dziad i pradziad więc musi być dobrze! A jak ktoś twierdzi inaczej, to jest śmieszny, a jak fakty temu przeczą, to tym gorzej dla faktów. 

Co to za dowód, że torowcy są dobrymi kolarzami. Większość kolarzy z pro touru raczej nie pochodzi z toru i czy to czegoś dowodzi?

#165 puchaty

puchaty
  • Użytkownik
  • 787 postów
  • SkądGdynia

Napisano 11 marzec 2016 - 16:58

Kasuję, co napisałem, bo doszedłem do wniosku, że niepotrzebnie zagęszczam :)

#166 mag...

mag...
  • Użytkownik
  • 590 postów
  • Skądpomorskie

Napisano 11 marzec 2016 - 18:32

…. szkoda prądu :)

Adiós

#167 Stasko

Stasko
  • Użytkownik
  • 497 postów

Napisano 11 marzec 2016 - 19:37

Mnie tam się podobało 😉

#168 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3220 postów
  • SkądPoznań

Napisano 11 marzec 2016 - 21:15

Problem maga polega na tym, że nie chce wymieniać się wiedzą, tylko żebyś przyjął jego pogląd :)

7602ede9d85aa0ebmed.png

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

logo_phpBB.gif

#169 kaido2

kaido2
  • Użytkownik
  • 837 postów

Napisano 11 marzec 2016 - 22:11

- jazda na stojąco pod stromą górę - w momentach kiedy idzie się bardzo mocno, wykorzystuje się całą lub prawie całą dostępną moc zarówno naciskając jak i podciągając. Pozycja stojąca po prostu to umożliwia. Jeśli jedziesz na platformach na stojąco pod górę, z określoną optymalną dla siebie kadencją i przełożeniem, to vs pracując na dwie nogi jednocześnie w zatrzaskach (naciskając i podciągając), możesz zrzucić dwa ząbki na kasecie niżej i jechać z tą samą optymalną kadencją ,więc pojedziesz szybciej - który system jest lepszy ? - zatrzaski

- przyśpieszenia, ataki - jw.

Tak się jeszcze wtrące.

Często właśnie na podjazdach przespieszam, zrywy, uciekam, niezależnie czy to platformy, czy zatrzaski, w obu przypadkach kadencja ta sama. W ramach cwiczeń podjazdy różnie na twardszych jak i miększych kadencja ta sama, moce te same, - różnicy nie widzę.

Ta teoria mnie się raczej nie sprawdza.

Od siebie mogę dodać, że o ile w samej jeździe w grupie po prostej różnicy w pedałowaniu na platformach, czy zatrzaskach nie będzie, ale wystarczy ostry zakręt, nawrót, czy hopka i od razu następuje mocne depnięcie (w tych miejscach na wyścigach, czy ustawkach odpadają najczęściej początkujący i triatloniści do tego nie przyzwyczajeni) i następuje krótkie ale intensywne pociąganie pedałów przy pedałowaniu.Reasumując, dla mnie zatrzaski prócz niezaprzeczalnej stabilności ustawienia stopy i pewności, że się nie ześlizgnie przy zrywie daje chwilowy "efekt turbo", który jednak robi różnicę.

Początkujacy przede wszystkim, nie mają tego co reszta już jakiś czas jeżdżąca w grupie, brak im dynamiki, mocy, często jadą na twardych przełożeniach, a nawet tylko na jednym twardym przełożeniu sporadycznie wrzucając " bo pod górkę ciężko", nie potrafią jeździć ekonomicznie, przewidywać, reagować, często nawet brak im podstawowej wiedzy odnośnie jazdy w grupie( komunikacja, zasady) - krótko - nie mają doświadczenia, zatem cóż od nich oczekiwać, ale i oni będą mieli swoje 5 minut.

Może już wyjeżdzony jestem na tyle, że czy pojadę w zatrzaskach, czy platformach nie stanowi dla mnie żadnego problemu w niczym.

CykloOpole !!! :)

#170 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 13 marzec 2016 - 00:17

Jak pokonywać podjazdy bez pedałowania (oczywiście na platformach):

#171 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 13 marzec 2016 - 01:38

A ja nie wrzuce Ci np. masy linkow do ostatnich MS na torze i chocby pierwszych szosowych wyścigów szosowych w tym sezonie. Chcesz mnie i innych przekonac tym filmikiem, o swojej slusznosci?
  • Moody lubi to

#172 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 13 marzec 2016 - 10:52

To był trening plyometryczny ?  :)

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#173 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3220 postów
  • SkądPoznań

Napisano 13 marzec 2016 - 11:44

Chcesz mnie i innych przekonac tym filmikiem, o swojej slusznosci?

Nie 1415chris on przedstawia Ci swój punkt widzenia który może Ci się kiedyś przydać jak trafi Ci się rower na platformach, Ty podziel się z nim swoimi spostrzeżeniami bez narzucania i wtedy będzie to kulturalna dyskusja na temat techniki pedałowania, nie ograniczona tylko do jazdy w zatrzaskach.

Np. zjazdy w górach (w terenie) tym bardziej dla początkujących dużo łatwiejsze są na platformach.

7602ede9d85aa0ebmed.png

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

logo_phpBB.gif

#174 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2090 postów
  • SkądKraków

Napisano 13 marzec 2016 - 18:32

Kurde to jest naprawdę zabawne... to tak jakby usiłować przeprowadzić dowód matematyczny poprzez rozwiązanie jakiegoś przykładu, który potwierdzi dane zdanie.

"Najgorsze koło czyni najwięcej hałasu", Antoine de Rivarol

Ragazza Ravennesa

#175 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 14 marzec 2016 - 00:51

A ja nie wrzuce Ci np. masy linkow do ostatnich MS na torze i chocby pierwszych szosowych wyścigów szosowych w tym sezonie. Chcesz mnie i innych przekonac tym filmikiem, o swojej slusznosci?

Czyli o czym?

Film ten zamieściłem bardziej jako przerywnik, by trochę rozluźnić atmosferę. Ale czy nie jest zastanawiające, że trialowcy tacy jak Brumotti, Mac Askill czy Ashton nie korzystają (-li) z pedałów zatrzaskowych podczas takich wyczynów? Czy zatrzaski z ich domniemaną zaletą w postaci lepszego kontaktu z rowerem nie pomogłyby im w tych sztuczkach? A przecież awaryjne wypięcie jest równie łatwe i równie szybkie, co zdjęcie nogi z platformy (słyszałem to setki razy), więc co ich przed tym powstrzymuje? Lub co ich skłania w stronę platform?

Przecież są momenty, kiedy mogliby skorzystać z "bez porównania lepszego transferu mocy". Mogliby tracić znacznie mniej energii (mentalnej czy innej) nie będąc zmuszonymi do utrzymywania nóg na pedałach. A jednak wybierają platformy.

#176 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 14 marzec 2016 - 08:39

Widziałeś kiedyś trial? Awaryjne zdjęcie nogi im nie jest zwykle potrzebne. Oni po prostu potrzebują często zdejmować nogę, żeby balansować. Zanim by się zdążył wypiąć to już by leżał albo spadał.

• Greek lubi to

#177 blazej

blazej
  • Użytkownik
  • 291 postów

Napisano 14 marzec 2016 - 09:12

Dokladnie, można dodać DH i FR gdzie również platformy rządzą jak wszędzie gdzie przeniesienie mocy nie niestety priorytetem że względu na balans lub zapewnienie sobie bezpiecznego upadku

Wysłane z mojego SM-T815 przy użyciu Tapatalka

#178 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 14 marzec 2016 - 10:58

Tu akurat nie masz racji. Środowisko DH jest mocno podzielone, ale jednak dominują zatrzaskowe. FR to inna sprawa, bo tam nie chodzi o ściganie się.

#179 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8622 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 14 marzec 2016 - 14:22

Prozor, nie tylko że jesteś uparty to jeszcze bezczelny. 

Nie zrozumiałeś wykresu i wzoru i tyle. Jakbyś od razu zrozumiał swój błąd, to byś od razu to poprawił i przyznał się do błędu, a nie zarzucał nam niezrozumienia tego banalnego wzoru, a sam twierdził, że dobrze myślałeś a źle pisałeś. Zresztą  mam wrażenie, że nadal do końca tego nie rozumiesz. 

Dziękuję za uznanie - widać, że masz smykałkę hydraulika i nieszczelności czujesz na odległość. No chyba, że chciałeś mnie po prostu obrazić. Nie udało się. Przykro mi.

Uparty jesteś jak osioł. No dobra, jestem głupi jak but i faktycznie nic nie zrozumiałem, a Koroliow ma monopol na zrozumienie. Choć może nie? Zresztą warto rzucić okiem co dawno temu Joe Friel tłumaczył:

https://www.youtube....h?v=Ta_Jbx9OvFA

problem P- omówiony od 6:20

do dziś niewiele z tego się zmieniło, również zwraca uwagę na to, że w platformach co najwyżej można podnieść nogę, żeby zredukować niepotrzebną moc hamującą. 

Zresztą przedstawił tu ciekawą koncepcję traktowania obrotu korby jako nie ruch w pionie (nacisk), ale w poziomie (przesunięcie), choć chyba warto byłoby połączyć obie koncepcje do uzyskania pełnego ruchu.

Jeśli będziesz "maksymalnie efektywnie wykorzystywał" platformy to faza "P-" nie powstanie i niczego nie trzeba niwelować!  W praktyce na platformach dość trudne, ale jak napisał Marvelo możliwe.  

Nie powstanie tylko wtedy, gdy podniesiesz stopę ponad platformę. I tylko wtedy. Co zresztą potwierdza Friel.

Plączesz się! Gość miał niższe tętno gdy "akwizował" większą grupę mięśni i ścięgien (co najmniej teoretycznie) ! 

Nie znam się na anatomii człowieka i nawet nie wiem jak się te wszystkie mięśnie nazywają. Ale chodzi mi o to, że napinając tylko część mięśni i ścięgien, wywierasz nacisk na tętnice/żyły odpowiedzialne za transport krwi, również do tych mięśni, które akurat nie pracują. Tak jak to odczuwam w praktyce, ale mogę się mylić i się przy tym nie będę upierał. 

To choć trochę poznaj anatomię i zacznij myśleć kiedy wzrasta tętno - na pewno nie jest zależne od nacisku na tętnice/żyły odpowiedzialne za transport krwi - większych bredni w życiu nie czytałem!!! To pewno wg Ciebie ciężarowcy uzyskują maksymalne tętno w bojach z maksymalnym obciążeniem? Genialne, doprawdy... Choć nawet jeśli to zrozumiesz, to pewno i tak będziesz przy swoim tkwić. TTTM.

Parę cyferek z mojego dzisiejszego doświadczenia:

1.1   Buty SPD. Kadencja  80. Efektywność Momentu Obrotowego (EMO) L94%/P93%; HR145; P=264 W, czas 10 min

1.2   Zwykłe buty bez zatrzasków. Kad. 80, EMO  L92%/P90%; HR141; P=267 W (moc niewiarygodna, bo bez zatrzasków siła na pewno nie przyłożona tam gdzie trzeba), czas 10 min

2.1  
  Buty SPD. Kadencja 100.  EMO  L87%/P85%; HR149; P=269 W, czas 5 min

2.2   Zwykłe buty bez zatrzasków. Kad. 100, EMO  L83%/P81%; HR147; P=241 W (moc niewiarygodna, bo bez zatrzasków siła na pewno nie przyłożona tam gdzie trzeba)

3.1    Buty SPD. Kadencja 60.  EMO   L97%/P96%; HR150; P=277 W, czas 5 min

3.2   Zwykłe buty bez zatrzasków. Kad. 60, EMO  L93%/P90%; HR142; P=264 W (moc niewiarygodna, bo bez zatrzasków siła na pewno nie przyłożona tam gdzie trzeba)

3.3 Buty SPD (naturalne pedałowanie bez koncertowania się na podciąganiu i zataczaniu pełnych kręgów) .
Kadencja 60.  EMO    L94%/P93%; HR147; P=260 W, czas 5 min

W tym "doświadczeniu" widać wyraźnie zwiększenie efektywności momentu obrotowego w każdym przypadku stosowania spd. Dodatkowo widać bzdurne twierdzenia, że moc jest niewiarygodna, z uwagi na brak wpięcia - co ma piernik do wiatraka? Moc pozostanie mocą, siła się liczy, punkt jej przyłożenia może być zmienny od tego ewentualnie jest (jeśli używałeś vectorów) parametr wskazujący moment przyłożenia siły na pedał podczas pedałowania. 

Brak danych do oceny tętna, bo nie wiadomo w jakiej strefie ta "doświadczalna" moc jest generowana. Jeśli w strefach niższych, tlenowych to teoretycznie tętno w spd powinno być takie samo lub niższe niż na platformach, jeśli progowe to niższe na spd, jeśli L4 i wyżej to może być wyższe lub takie samo. Na dodatek nie wiadomo, czy "test" był wykonywany jak opisano, czyli spd, test, zmiana na bez zatrzasków, test, zmiana butów i tak dalej jak jest to rozpisane, czy też (bardzo prawdopodobne, bo wątpię, żebyś zechciał robić uczciwe zmiany) najpierw jeden test w danym typie butów, później drugie buty i kolejny test ze zwiększającą się kadencją. No i nie wiadomo, które najpierw. 

Tętno w takim przypadku może zależeć od zbyt dużej ilości czynników i bez dokładnego rozpisania kolejności "doświadczenia" "wynik" jest absolutnie nie wiarygodny, a tym bardziej nie można wysuwać jakichkolwiek sensownych wniosków na podstawie jednego królika doświadczalnego nastawionego na dodatek na udowodnienie swojej racji.

Ogólne wnioski. 

Różnice w efektywności momentu obrotowego pomiędzy butami zatrzaskowymi a platformami są zaskakująco małe. Obciążenie organizmu i generowana moc zdają się też być bardzo zbliżone, ale trudno mi to stwierdzić dokładnie ze względu na kiepski trenażer, a nie mam dodatkowego pomiaru mocy zamontowanego poza pedałami. 

W zwykłych butach można osiągnąć bardzo duże EMO. W zwykłych butach jechałem w sposób naturalny bez koncentrowania się na odciążaniu pedałów w fazie 180-360 stop. 

Jadąc z wysoką kadencja pogarsza się EMO. 

Ogólnie wnioski poprawne, aczkolwiek różnice sięgające 10% przy wyższych, praktycznie optymalnych kadencjach (pomijam przepychanie 60 obr/min, wiadomo dlaczego) to wcale nie tak mało, jak popatrzymy na tarczę zegara (takie coś do pomiaru czasu, ze wskazówkami), to jest to dodatkowa siła pomiędzy każdą piątką na tarczy - nie do pogardzenia, prawda? A kiepski trenażer może mieć wpływ jedynie na zmianę kadencji przy zmianach oporu trenażera wraz z jego rozgrzewaniem. 

Kończę polemikę, zwłaszcza jeśli argumenty były typu: "nie zrozumiałeś i tyle" no to pokażę swoją wyższość i mu dopiekę. Nie udało się, mogę z czystej wzajemności wypunktować masę błędów w Twoim rozumowaniu, tylko po jaką cholerę?

Zresztą Mag to dokładnie i dobitnie wytłumaczył :)

• Greek lubi to

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#180 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 14 marzec 2016 - 17:01

No dobra, jestem głupi jak but i faktycznie nic nie zrozumiałem, a Koroliow ma monopol na zrozumienie. Choć może nie? Zresztą warto rzucić okiem co dawno temu Joe Friel tłumaczył:

https://www.youtube....h?v=Ta_Jbx9OvFA

problem P- omówiony od 6:20

do dziś niewiele z tego się zmieniło, również zwraca uwagę na to, że w platformach co najwyżej można podnieść nogę, żeby zredukować niepotrzebną moc hamującą. 

Nie powstanie tylko wtedy, gdy podniesiesz stopę ponad platformę. I tylko wtedy. Co zresztą potwierdza Friel.

Obawiam się Prozor, że tego co mówi Friel w tym filmie też nie zrozumiałeś, lub zrozumiałeś opacznie.

Omawiając tzw. "recovery side", czyli to co robi noga w fazie unoszenia, Friel zwraca uwagę, że noga nie powinna się wieźć biernie na pedale do góry, bo to będzie obarczało drugą nogę dodatkową pracą i będzie marnowaniem energii. Ale wyraźnie też przestrzega przed aktywnym ciągnięciem pedału tą nogą do góry, co określa jako "another way to waste energy". Ta technika może być używana jedynie podczas podjazdu i sprintu. To, co sugeruje Friel to jedynie odciążanie nacisku tej nogi na pedał (unweighting), maksymalnie jak się da, ale nie bardziej. Przywołując przykład pedału platformowego Friel robi to nie po to, by wykazać że odciążanie nogi na platformie jest niemożliwe lub nieefektywne, ale po to, by uzmysłowić fakt, że to jest to maksimum, do którego należy dążyć. Co więcej, Friel wyjaśnia, że dzięki istnieniu siły odśrodkowej (centrifugal force), nawet przy całkowitym odciążeniu pedału (rozumianym jako zredukowaniu do zera siły działającej prostopadle do korby) noga będzie się utrzymywała na pedale. To stwierdzenie mnie olśniło! W końcu rozumiem, dlaczego stopy nie odpadają od platform nawet przy wysokiej kadencji. Przecież stopa w fazie "recovery" nie jest ustawiona poziomo, a lekko palcami w dół (przynajmniej przez sporą część fazy powrotnej), wywierając minimalny nacisk na powierzchnię pedału, dzięki któremu siła tarcia utrzymuje ją na miejscu.

Zatem Friel w tym filmie wykazuje, że zasadniczo efektywne pedałowanie w zatrzaskach opiera się na tych samych zasadach, co pedałowanie na platformach i na tych drugich jest jak najbardziej wykonalne.

O fazie "P-" Friel w zasadzie nie mówi, choć i tak przy wysokiej kadencji będzie ona występować, bo generalnie i tak nie jesteśmy wtedy w stanie całkowicie odciążyć pedału (nawet w zatrzaskach). 

Oczywiście aktywne ciągnięcie w zatrzaskach jest wykonalne podczas podjeżdżania i sprintu, ale bardziej należy to traktować jako możliwość, a nie jakiś szczególnie efektywny sposób pedałowania. Być może w zatrzaskach nagły zryw na niskiej kadencji dzięki temu jest możliwy bez redukcji biegu, ale czy jest to bardziej efektywne niż redukcja i wejście na wyższe obroty? Przewaga zatrzasków może się ujawnić np. w sytuacji, gdy mamy bardzo stromą ściankę, a nie ma już lżejszych przełożeń. Tu jestem się w stanie zgodzić. Lub gdy  nie zdążyliśmy zredukować biegu. Ale zasadniczo, zgodnie z tym co mówi tutaj Friel, technika pedałowania w zatrzaskach powinna imitować efektywną technikę pedałowania na platformach. 

• ROZMIAR i kaido2 lubią to

Dodaj odpowiedź