Skocz do zawartości

Zdjęcie

łożyska , ceramiczne , hybrydowe do kół MAVIC

31 odpowiedzi w tym temacie

#21 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 18 lipiec 2012 - 22:24

Cytat

pierścienie QRM sprzedaje i od razu montuje gosć na śląsku tak jakoś kojarze i chyba nie wysyła tylko sprzedaje z montażem.

Tak, o tego chodzi - była taka aukcja, tylko jakoś nie mogę namierzyć. Szukam w kołach, w piastach i nie widzę. Gdzie ona może być ?

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#22 erico329

erico329
  • Użytkownik
  • 419 postów
  • SkądWielkopolska

Napisano 19 lipiec 2012 - 05:21

wpisz "naprawa" w aukcji ogolnie w dziale sport i turystyka>rowery i akcesoria

#23 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 19 lipiec 2012 - 22:02

Cytat

wpisz "naprawa" w aukcji ogolnie w dziale sport i turystyka>rowery i akcesoria

I nic.

Znalazłeś go ? - jeśli możesz daj linka.

#24 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 05 sierpień 2012 - 12:09

Aukcja nazywa się "Mavic Crossmax Cosmic Ksyrium NaprawaLuzow Bebenek" (pisownia oryginalna).

Użytkownik "mavic-serwis".

Nie mogłem jej znaleźć, bo administratorzy Allegro przenosili ją do działu "usługi".

Teraz już jest w dziale › Rowery i akcesoria › Części › Koła : http://allegro.pl/ma...2530544331.html

#25 Koroliow

Koroliow
  • Użytkownik
  • 384 postów
  • SkądKaszuby

Napisano 21 czerwiec 2016 - 13:46

Ktoś może jeszcze oprócz Spike próbował montować w piaście łożyska hybrydowe z tej firmy http://lozyskacerami...?products_id=46i może potwierdzić, że łożyska mają duże luzy dyskwalifikujące je do stosowania w piaście. 
Czy ze stalowych łożysk tylko firma EZO, czy jeszcze coś polecacie co byłoby łatwo dostępne w kraju?

#26 glomo

glomo
  • Użytkownik
  • 187 postów

Napisano 22 lipiec 2016 - 09:48

Witam,

Generalnie mam podobny problem jak poruszane w tym temacie. Szukam łożysk hybrydowych do moich kół, przetestowałem już kilka z różnych firm (generalnie z chin, większość no-name ale różni producenci) i wszystkie mają naprawdę bardzo duże luzy boczne. Czytałem gdzieś, że łożyska z kulkami ceramicznymi mają generalnie minimalny luz boczny i jest to normalne, ale tutaj zawsze był ten luz znacznie za duży. 

Mam więc pytanie - czy zna ktoś łożyska hybrydowe, które nie mają luzów bocznych? Z góry dzięki za wszystkie namiary.

#27 Konik

Konik
  • Użytkownik
  • 540 postów
  • SkądKraków

Napisano 09 sierpień 2016 - 13:02

Być może rzeczywiście trafiają się łożyska z wyczuwalnym zbyt dużym luzem osiowym, ale...

W każdej piaście musi istnieć para łożysk współpracujących w układzie X bądź O - muszą być one napięte, co siłą rzeczy likwiduje ich luzy.

#28 radomir82

radomir82
  • Użytkownik
  • 879 postów
  • SkądBergen

Napisano 10 sierpień 2016 - 00:03

Ponadto w każdej piaście Mavic-a jest możliwość kasowania/regulacji luzu.

#29 glomo

glomo
  • Użytkownik
  • 187 postów

Napisano 10 sierpień 2016 - 20:47

Konik, dnia 09 Sie 2016 - 12:02, napisał:

Być może rzeczywiście trafiają się łożyska z wyczuwalnym zbyt dużym luzem osiowym, ale...

W każdej piaście musi istnieć para łożysk współpracujących w układzie X bądź O - muszą być one napięte, co siłą rzeczy likwiduje ich luzy.

Próbowałem i właśnie po instalacji w piaście mimo wszystko nadal jest luz. Jak wrzucam ponownie oryginalne łożyska to luzu nie ma. Ktoś jakiś pomysł co może być więc nie tak, że te luzy w przypadku ceramików się nie likwidują?

#30 Konik

Konik
  • Użytkownik
  • 540 postów
  • SkądKraków

Napisano 15 sierpień 2016 - 13:08

Sprawdź wymiary bieżni. Przede wszystkim szerokości. Jeśli są różnice, masz odpowiedź (przeanalizowawszy jednocześnie jak są napinane w piaście). Jeśli są identyczne jednych i drugich, pozostań przy tych, które w układzie nie dają luzu na piaście. Nic mądrzejszego nie przychodzi mnie do łba.

#31 ASSASSING

ASSASSING
  • Użytkownik
  • 141 postów
  • Skądinternet

Napisano 15 sierpień 2016 - 17:42

Nie lubię się powtarzać gdyż podobny wątek był poruszany w temacie o łożyskach ceramicznych. Dobre łożysko hybrydowe to koszt minimum 200-300 zł a ceramiczne z 500 zł. A tu na forum co jakiś czas wałkowane jest o jakiś łożyskach z aliexpress czy chińskich z ebay. Takie łożyska to można montować do modeli samochodów wyścigowych a nie do rowerów. Potem właściciel takich łożysk się dziwi że koło się waha na boki, a jak ma się nie wahać skoro te łożyska nawet nie wiadomo czy spełniają jakieś parametry dokładności. Polskie ceramiczne z firmy ceramit spełniają tylko najniższą klasę P0 a kosztują po 250 zł za sztukę a klasy luzu nawet nie podają. Chcesz porządne łożyska do kół rowerowych to kup sprawdzone np z firmy 

http://www.ceramicspeed.com 

Fakt porządne łożyska kosztują ale muszą kosztować, gdyż zawsze najwyższa jakość pociąga za sobą ogromne koszty. Jak cię nie stać to kup porządne stalowe łożyska np firmy ezo. 

#32 Lukeskywalker

Lukeskywalker
  • Użytkownik
  • 374 postów

Napisano 21 sierpień 2016 - 14:30

też poszukuje teraz łożysk do swoich fulcrumów 5 , tam trochę inny rozmiar bo 6903, są to S&S i też się zastanawiam nad oryginalnymi 

http://www.cyklomani...szt,id5074.html

czy  jak reszta ezo. Ponadto znalazłem jeszcze jedną firmę z ceramicznymi ale znów tajemniczy luz 

http://stjorsen.pl/k...sk-hybrydowych/

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy