Interpretacja EKG
Started By
jano_3
, 02 cze 2012 13:15
56 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 02 czerwiec 2012 - 14:40
Echo tez mam, jest spoko, poza mala niedymykalnoscia jednej z zastawek. Echo robilem prywatnie.
Wzialem to EKG (robione panstwowo) i poszedlem do internisty, wiecej mi powiedzial niz kardiolog. Ale cos mowil o jakis ujemnych zalamkach i nie wiem o co hcodzi.
Wzialem to EKG (robione panstwowo) i poszedlem do internisty, wiecej mi powiedzial niz kardiolog. Ale cos mowil o jakis ujemnych zalamkach i nie wiem o co hcodzi.
Napisano 02 czerwiec 2012 - 14:48
ja mam gdzieś fajną książkę ekg ale interpretacji się nie podejmę. Drobne "zmiany" wynikaja zwykle z braku witamin lub minerałów. np. magnezu Nie zawsze to od razu choroba.
Mi wyszła arytmia i skurcz dodatkowy z przerwą wyrównawcza. Magnez z witaminami nie pomaga więc idę do kardiologa.
Mi wyszła arytmia i skurcz dodatkowy z przerwą wyrównawcza. Magnez z witaminami nie pomaga więc idę do kardiologa.
Napisano 02 czerwiec 2012 - 15:49
kiedy jest sens... Koleżanka tsh i te inne ma w normie a guzki w tarczycy ma...
To tak jak z markerami nowotworowymi. Znajoma z pracy ma wychlastane wszystko to babskie bo miała komórki nowotworowe w macicy a markerów nie ma.
Takie wyjątki się zdarzają.
To tak jak z markerami nowotworowymi. Znajoma z pracy ma wychlastane wszystko to babskie bo miała komórki nowotworowe w macicy a markerów nie ma.
Takie wyjątki się zdarzają.
Napisano 03 czerwiec 2012 - 10:12
Mozna zrobic jeszcze T3 i T4, ale jak TSH w normie nie ma sensu. Robilem jeszcze spirometrie i chce zrobic po sezonie, badanie tanie, a daje sporo info. plucach.
Ja wszystkie badania sód, potas, TSH, EKG robilem za darmo na skierowanie.
Na EKG tetno mialem 120 , ale zawsze tak mialem, syndrom bialego fartucha.
Ja wszystkie badania sód, potas, TSH, EKG robilem za darmo na skierowanie.
Na EKG tetno mialem 120 , ale zawsze tak mialem, syndrom bialego fartucha.
#12 Gosc_Jelitek_*
Napisano 03 czerwiec 2012 - 12:56
Jeśli chcesz może mi podesłać ma maila ekg to Ci powiem co i jak. Ujemne załamki...zależy jakie...
Najczęściej mówi się o ujemnych załamkach T, wskazują one na nieprawidłową "repolaryzację" komór serca. Nie będę się rozpisywał w szczegółach jakie mogą być przyczyny, ale m. in. mogą świadczyć o zawale serca lub jeśli są przetrwałe np. bliźnie pozawałowej.
Jeśli potrzebowałbyś więcej info to napisz na PW.
Najczęściej mówi się o ujemnych załamkach T, wskazują one na nieprawidłową "repolaryzację" komór serca. Nie będę się rozpisywał w szczegółach jakie mogą być przyczyny, ale m. in. mogą świadczyć o zawale serca lub jeśli są przetrwałe np. bliźnie pozawałowej.
Jeśli potrzebowałbyś więcej info to napisz na PW.
#14 Gosc_Jelitek_*
Napisano 03 czerwiec 2012 - 13:57
Ale odkąd pamiętam to na podstawie jednego odprowadzenia EKG się nie ocenia :-P
Więc zakładam że skoro lekarz powiedział ujemne załamki miał na myśli więcej niż jedno odprowadzenie.
Poz tym załamek T jest ujemny nie tylko w aVR. Może być również fizjologicznie ujemny w innych odprowadzeniach.
Natomiast ten temat to nie miejsce na takie dyskusje moim zdaniem.
Więc zakładam że skoro lekarz powiedział ujemne załamki miał na myśli więcej niż jedno odprowadzenie.
Poz tym załamek T jest ujemny nie tylko w aVR. Może być również fizjologicznie ujemny w innych odprowadzeniach.
Natomiast ten temat to nie miejsce na takie dyskusje moim zdaniem.
Napisano 03 czerwiec 2012 - 19:48
eśli to 259 to tętno to strasznie wysokie
tetno wyszlo 120. Lekarz przykladal jakas linijke i mowil ze to zalezy od kratek na papierze i jest jakis przelicznik.
odprowadzenia III i aVL są jakieś chaotyczne. Na drugim skanie wykresów praktycznie w każdym odprowadzeniu widać drżenie ciała albo słaba łączność elektrody z ciałem.
postaram sie zrobic jeszcze raz EKG.