Kompatybilność ant+
Napisano 27 maj 2015 - 17:35
Odgrzewam.
Mam takie coś
Kupiłem to w zestawie z czujnikiem do biegania (akcelerometr) i z pulsometrem. Dam radę to wykorzystać "przy rowerze"?
Oczywiście łączy się to w ANT +, jednak na stronie thisisant nie znalazłem tego stick'a.
"...Jest! Jest! Rafał finiszuj! Pchamy, pchamy! Wygrał! Musi! Idzie! Jedzie! Wygrywa..." Tomasz Jaroński :-D
Napisano 27 maj 2015 - 19:51
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 27 maj 2015 - 20:48
"...Jest! Jest! Rafał finiszuj! Pchamy, pchamy! Wygrał! Musi! Idzie! Jedzie! Wygrywa..." Tomasz Jaroński :-D
Napisano 27 maj 2015 - 21:52
Tak, tak, miałem na myśli przy PC. Tylko jak? Jako odbiornik danych wysyłanych z ipbike? Jako odbiornik danych "na żywo" podczas treningów na trenażerze? Inne wykorzystania? Najlepiej darmowe.
Miałem kiedyś taki licznik Cyclomaster CM 8.3 i tam tez był taki bajer jak na zdjęciu powyżej=Genaute. Służył on tylko to zgrywnia danych z licznika na komputer ( tam był program Hactronic).
Podłącząłem ten usb stick pod PC, klikałem coś na liczniku i następowało ,,parowanie'' - tzn komputer widział licznik. Ale na ,,żywo '' to chyba nie działało.
(tylko nie jestem pewien czy to jest technicznie dokładnie to samo)
Napisano 28 maj 2015 - 12:52
Lumia to Widnows, a ten w odmianach na tablet/smartfon nie nadaje się do użytku sportowego (brak obsługi ANT, BT np. pulsometrów, sam gps to stanowczo zbyt mało...)
Z kolei w wersji na PC i owszem zastosowanie dość szerokie: od możliwości treningu na trenażerach z oprogramowaniem TACX/Elite/Cycleops i wielu innych np. Golden Cheetach. Możliwość użycia oprogramowania do treningów z wirtualnie wyliczaną mocą.
Przykład użycia w/w dongla w tablecie/smartfonie bez wbudowanego ANT (podłączenie do USB OTG na ogół adapterem micro usb/usb): obsługa trenażerów Tacx z serii smart czy też innego oprogramowania korzystającego z komunikacji ANT, ewentualnie użycie w smartfonie w roli komputerka treningowego z programami typu iPBike - ale dodatkowy wiszący ogonek z donglem jest mało wygodny. Już lepiej użyć dongla w wersji mini.
Użycie do komunikacji z wagami ANT+ i oprogramowaniem ANT+ scale display np. Tanita BC-1000 (podstawowa wersja bezpłatna, pełna kosztuje ok. 2 dychy).
I tak dalej...
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 17 czerwiec 2015 - 12:22
Tak, tak, miałem na myśli przy PC. Tylko jak? Jako odbiornik danych wysyłanych z ipbike? Jako odbiornik danych "na żywo" podczas treningów na trenażerze? Inne wykorzystania? Najlepiej darmowe.
ipBike nie wysyła żadnych danych, tylko odbiera. Układ w telefonie (identyczny z tym co masz w tym penie w środku) zajmuje się tylko odbiorem. Podobnie 95% PCtowych aplikacji korzysta z tego jako z odbiornika do danych "na żywca" z pulsometru, sensorów prędkości/kadencji czy mierników mocy.
Inne zastosowania? Napisać sobie program, który coś tam przetwarza i wysyła. Musisz znać opis ANT i protokoły ANT+ (wszystko dostępne jest na wiadomej stronie po rejestracji).
W oparciu o dongla (co prawda do iPhone) i Arduino zrobiłem sobie trenażer ze sterowaniem i "oceną" mocy (nie mam dostępu do miernika, nie byłem w stanie zrobić kalibracji). W tym roku powstanie wersja v2 (direct drive), a wydaje się że konsorcjum zaakceptowało profil dla trenażerów (FE-C) i też go zaimplementuję
Napisano 27 marzec 2016 - 23:20
Mam czujnik z decatlonu już dwuletni. Co raz częściej zaczyna mi pokazywać w kadencji kwiatki typu 160-200. Chciałem kupic GSC-10 ale już nigdzie nie ma. Nowych czujników garmina na koło nie chce. Jak wygląda sprawa z innymi producentami. Sa jakieś czujniki o jakości garmina co by nie przerywały co chwila (np. mio czy sigma)?
Napisano 02 kwiecień 2016 - 20:39
Twoje "kwiatki" to najczęściej błąd montażu. Magnes jest za blisko czujnika.
O jakości Garmina? Wszystkie są praktycznie od jednego producenta, tylko brandowane (mam cztery identycznie wyglądające czujniki: Garmina, Ciclo, VDO i Geonaute, widziałem jeszcze taką samą Sigmę i Holluxa).
Przerywanie spowodowane najczęściej jest dupną bateryjką. Jednak (jak już wielokrotnie było wspomniane) nie ma żadnej reguły czy się uda kupić dobrą Jak masz "smykałkę" elektroniczną, to przed włożeniem wystarczy pomierzyć rezystancję wewnętrzną.. i będzie wszystko jasne.
Napisano 22 grudzień 2016 - 09:27
witam czy wie ktoś czy mio cyclo105 działa z czujnikami garmina gsc10 lub z opaską
Witam. Ponawiam pytanie, czy te czujniki garmina http://allegro.pl/cz...6425088778.htmlbędą współpracować z mio 105 ?
Chciałbym teraz kupić trenażer Novo Force + czujniki garmina i pośmigać na Zwifcie a na wiosnę dokupić licznik ant+.
Napisano 22 grudzień 2016 - 23:17
Witam. Ponawiam pytanie, czy te czujniki garmina http://allegro.pl/cz...6425088778.htmlbędą współpracować z mio 105 ?
Chciałbym teraz kupić trenażer Novo Force + czujniki garmina i pośmigać na Zwifcie a na wiosnę dokupić licznik ant+.
W ogólności tak (mi działały z ipBike bez problemu).
Napisano 23 grudzień 2016 - 13:17
Taki Adaś jest dość tani:
http://www.sport-sho...J_QeBoCpPzw_wcB