Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nieustający ból kolan

40 odpowiedzi w tym temacie

#1 PiotrekM

PiotrekM
  • Użytkownik
  • 9 postów
  • Skądpoznań

Napisano 24 czerwiec 2012 - 10:48

Witam , od około tygodnia zmagam się z nieustającym bólem obu kolan , nie wiem co moze być tego przyczyną . Ostatnio nie miałem extremalnie cięzkich treningów , kolana w sumei zaczeły mnie boleć tak gdzies tydzien temu , odpusćiłem całkowicie rower , poszedłem do ortopedy , ten zrobił m i9przeswielenie , i ogolnie zadnych fizycznych ubytkow nie stwierdził , powiedział jednynie ze mogą być to tzw 'suche kolana" czyli ze moze tam brakować jakieś mazi czy coś , ogolnie to kazał mi brac structum , i do tego artresan ativ . no i biore to już tak od 5 dni i nie za wiele ba wcale to nie pomaga ( wiem ze tak szybko moze nie pomoze) Ale przechodził już ktoś coś takiego ?A dodam ze dsotałem skierowanie na zabiegi - ultradzwieki , laser i coś tam jeszcze tylko nie mogę doczytć ;D i wlasnie od jutra mam zacząć te zabiegi , nie wiem czy to pomoze , miał ktos z tym już doczynienia ? troche dziwny ten ból , bo raz boli mnei jedno kolano raz drugie , czesto oba naraz ,nie wiem co o tym sądzić . Pozycje mam raczejokej , ja ksiedzę na siodle , i w butach pedałą dotknę piętą , to noge mam w 99% wyprostowaną. tak że złą pozycje moge ,chyba wykluczyć , no i jezdze na niej od czerwca tamtego roku i nie było problemu.

#2 Marcines

Marcines
  • Użytkownik
  • 168 postów
  • SkądPruszków

Napisano 24 czerwiec 2012 - 11:17

Radziłbym Ci wybulić na dobrego lekarza sportowego. Te zabiegi to są jakieś pierdoły, które można przepisać na wszystko bo nie zaszkodzą ale też raczej nie zlikwidują przyczyny Twoich dolegliwośći.

#3 Adriana

Adriana
  • Użytkownik
  • 122 postów
  • SkądOświęcim

Napisano 24 czerwiec 2012 - 11:22

bóle stawów może po prostu. Nie tylko starsi ludzie na to cierpią. Tez mnie bolą kolana od tak. Ale z roweru nie rezygnuje bo to nie jest ból urazowy tylko inny i ograniczenie ruchu nic nie zmienia w sprawi. boli mnie tak samo czy się ruszam czy nie.
Z mazią stawową się zgodzę, nie zaszkodzi jak będziesz coś na to brał, ona się odbuduje, ale wiadomo, że nie w tydzień.

#4 kazik

kazik
  • Użytkownik
  • 150 postów
  • Skądkrk

Napisano 24 czerwiec 2012 - 12:05

Brałem te zabiegi... nic nie dały. Zrobili mi też rezonans magnetyczny i nic nie wykryli...
Trzeba chyba iśc do lekarza sportowego.

#5 Gosc_cyclist23_*

Gosc_cyclist23_*
  • Gość

Napisano 24 czerwiec 2012 - 12:27

pytanie?
każdy pisze że ma te same dolegliwości i że nic nie pomaga a jednocześnie wysyła do lekarza sportowego?

to może niech ktoś napisze coś w te klocki:

przychodzi rowerzysta do lekarza sportowego z bólem kolana a lekarz na to?

może ktoś odpowie coś bardziej konkretnie bo placebo działa na każdego inaczej

#6 PiotrekM

PiotrekM
  • Użytkownik
  • 9 postów
  • Skądpoznań

Napisano 24 czerwiec 2012 - 12:30

No te leki to są ,na regenerację chrząstki ,a na tą maź to hmmm są jedynie zastrzyki ;) seria 3x1 zastrzyk po stówce w jedno no i w drugie(czyli 6 zastrzyków) dodatkowo trzeba 3 wizyty też po stówce ( bo zastrzyki trzeba podawac z tygodniową przerwą) , albo jeden zastrzyk x dwa kolana po 6 stówek no i jedna wizyta za stówke ;) tak to zostałem poinformowany co można z tą mazią zrobić ;) I wlasnie nic innego nie zostało mi zaoferowane , i się teraz nad ta propozycją zastanawiam . A i jeszcze zauważyłem takie strzykanie i tak jakby tarcie , no ale wlasnie ortopeda powiedział , że to mogą być te "suche kolana" no a te trzaski to rzepka , ktora niewlasciwie się nieraz ułoży , i wskakuje w swój "tor " Nie wiem co z tym dalej , narazie rower odłożyłem , z myślą ze przeciążanie kolan na rowerze mi nie pomoże .

#7 kazik

kazik
  • Użytkownik
  • 150 postów
  • Skądkrk

Napisano 24 czerwiec 2012 - 16:25

Ja jestem po rocznej przerwie na rowerze. Myślałem że po takim czasie przejdzie a tu nadal to samo. Dlatego radzę iść do lekarza sportowego bo do zykłego ortopedy to nawet nie ma co iść chyba że chcesz dostać leki przeciwzapalne albo skierowanie na rezonans który nic nie wykaże...

#8 PiotrekM

PiotrekM
  • Użytkownik
  • 9 postów
  • Skądpoznań

Napisano 24 czerwiec 2012 - 16:34

Poszedłem , bo myslalem ze to chrząstka , zrobil mi przeswietlenie i niby ta chrzastka jest ok , bo kosci nie nachodzily na siebie czy cos , dosc duza przerwa miedzy nimi, niepokoiło mnie skrzypienie w kolanach . i wlasnie nie wiem co z tym skrzypieniem zrobic , ortopeda stwierdzil , ze to tzw suche kolana , i zaproponowal te zastrzyki. I tez wlasnie pytam się was , bo moze mieliscie juz z takimi problemami stycznosc.

#9 kazik

kazik
  • Użytkownik
  • 150 postów
  • Skądkrk

Napisano 24 czerwiec 2012 - 16:40

tez mi skrzypią i strzelają. zjadłem tych leków na odbudowe chrząstki chyba za 200zł i nadal to samo... więc nie wiem czy jest sens samemu sie leczyc... co do zastrzyków to bym to skonsultował przynajmniej z jeszcze jednym ortopedą

#10 outoftimeman

outoftimeman
  • Użytkownik
  • 873 postów
  • SkądPruszków

Napisano 24 czerwiec 2012 - 16:44

Pozycje mam raczejokej

Jak bolą kolana to znaczy, że pozycja jest raczej nie okej.

W dolnej pozycji masz 99% wyprost? Nie wiem co to oznacza, ale na oko za wysoko siodełko.
Najczęściej za ból kolan odpowiada złe ustawienie bloków. Pokombinuj, powierć nogą w pedale, gdy Cię boli kolano podczas jazdy, zobacz w jakiej pozycji ból się zmniejsza i ustaw tak bloki. Mi to pomogło.

#11 justas

justas
  • Użytkownik
  • 68 postów
  • SkądKraków-Bronowice

Napisano 24 czerwiec 2012 - 17:29

Ja dostałem od ortopedy structum, na regenerację chrząstki w rzepce po stwierdzonej chondromalazji ( rozmiękczenie rzepki) spowodowanej zwichnięciem rzepki i zerwaniem troczków . Do tego była fizykoterapia. Było to rok temu i pomogło tzn. da się jeździć, czasami coś tam zaboli. Structum brałem ok .40 dni i dopiero było czuć jakieś pozytywne zmiany. Jak cię bolą oba kolana a nie miałeś jakiegoś urazu to raczej to kwestia ustawienia( bloki, siodełko , pedały) , która powoduje przeciążenie obu kolan. Ja od tamtego czasu jeżdżę speedplayach, które ustawiał mi gość od bg fitu ze Speca.
Co do zastrzyków to są na odbudowę mazi stawowej ale przy schorzeniach łąkotek, a z bolącymi łąkotkami to się chodzić w ogóle nie da. Dokończ sobie zabiegi, skończ serię structumu, opuść siodełko , sprawdź sobie ustawienia bloków. Lekarzami sportowymi to bym się tak nie emocjonował, bo mi pomógł normalny ortopeda , a przypadek miałem nieciekawy.
Co do rzepki która "nie wpada na swoje miejsce" to miałem to właśnie po zerwaniu tych troczków, rzepkę mam teraz trochę bardziej na zewnątrz kolana, ale dobrze ustawionymi blokami można skorygować nawet takie rzeczy.

#12 JHartman

JHartman
  • Użytkownik
  • 407 postów
  • SkądWarszaw

Napisano 24 czerwiec 2012 - 18:34

(...)które ustawiał mi gość od bg fitu ze Speca.

Możesz podać dokładne namiary na tego specjalistę? Na forum albo na priv.

Pozdrawiam

#13 PiotrekM

PiotrekM
  • Użytkownik
  • 9 postów
  • Skądpoznań

Napisano 24 czerwiec 2012 - 18:54

outoftimeman, co do pozycji , to powiem ci że , kiedy ramie korby wraz z ramą tworzy najdłuższą linie prostą to siedząc prosto na siodle nie balansując biodrami , a pedał dotkając tylko piętą moja noga w99% jest wyprostowana , moge ją wtedy bez balansu biodrami lekko zginać. A wlasnie wpadło mi , ze na poczatku roku , po zimie w blokach mtb , przekręałem na zatrzaski spd shimano i wtedy mogł odojsc do jakeigos bledu. ale kurde czy bolec zaczeło by mnie dopiero po 5 tysiącach ? Dodam , że bloki mam żółte z luzem . Już od tygodnia treningi odpusciłem ( wkurzam sie sam na siebie bo forma idzie w dół) a kolana nic nie odpuszczają....

#14 erico329

erico329
  • Użytkownik
  • 419 postów
  • SkądWielkopolska

Napisano 24 czerwiec 2012 - 18:56

Też wlasnie ostatnio mam coś z kolanami , i treningi musiałem odłożyć ..... niby to nie jakis straszny ból , ale trenować to sie raczej nie da bo się nasila .... moze jutro wstawie jakies fotki pozycji , to byście doradzili co i jak mzoe trzeba by zmienic , chociaz ustawiałem ją ostatnio z trenerem ...

#15 erico329

erico329
  • Użytkownik
  • 419 postów
  • SkądWielkopolska

Napisano 24 czerwiec 2012 - 19:32

OK , nie chciało mi się do jutra czekac , jakoś nie za dobra , światło już nie to , no i robiote teleonem , ale mysle , że coś widac , FOTKI

#16 localhost

localhost
  • Użytkownik
  • 368 postów
  • SkądMazowsze

Napisano 24 czerwiec 2012 - 20:39

Jak dla mnie to siodełko jest za wysoko, nogę masz prostą. Spróbuj obniżyć siodło, ja odczuwam nawet zmianę o 3mm, jak to nie pomoże, zostaje lekarz.

#17 justas

justas
  • Użytkownik
  • 68 postów
  • SkądKraków-Bronowice

Napisano 24 czerwiec 2012 - 20:53

JHartman, wysłałem ci na priv.

#18 erico329

erico329
  • Użytkownik
  • 419 postów
  • SkądWielkopolska

Napisano 24 czerwiec 2012 - 21:28

myslę , że nie zaszkodziło by sprobować, kurde nie wiem czy bloki są też dobrze , jest wgl jakies książkowe ustawienie bloków , czy wszystko na oko ?

#19 localhost

localhost
  • Użytkownik
  • 368 postów
  • SkądMazowsze

Napisano 24 czerwiec 2012 - 22:34

Generalnie rzecz biorac wyjsciowe ustawienie to takie w ktorym kosc duzego palucha jest w jednej linii z osia pedalu i stopy rownolegle do korb z lekka tendencja do wewnatrz. Mozna od tego zaczac, a pozniej dopasowac do siebie.
Bol kolana moze pochodzic rowniez od zlego ustawienia siodelka w zakresie przod-tyl(pion murarski moze sluzyc do wlasciwego ustawienia).

#20 carloss

carloss
  • Użytkownik
  • 461 postów
  • SkądKraków/Bronowice

Napisano 24 czerwiec 2012 - 22:43

Radziłbym Ci wybulić na dobrego lekarza sportowego. Te zabiegi to są jakieś pierdoły, które można przepisać na wszystko bo nie zaszkodzą ale też raczej nie zlikwidują przyczyny Twoich dolegliwośći.

Ale pierd...enie.
Laser przyspiesza metabolizm komórek - szybsza regeneracja, odnowa.
Ultra jest na zwyrodnieniowe stany. Likwiduje stany zapalne itd.
Nie wiesz to nie gadaj.
Zabiegi pomogą ale na jak długo to h wie. Uprzedzam tylko ze po pierwszych ultradźwiękach może być nawet ciut gorzej ale w dalszej perspektywie to pomogą.
Artresan, artrostop cokolwiek. Przerwa by pasowała od roweru na kilka dni - tydzien. W zamian basen i rehabilitacja.
Przyczyn bólu może być wiele. Mnie bolą zawsze po ostrym kole gdzie siodełko mam niżej a po szosie gdzie lubię kręcąc "prostować" kolana nic sie nie dzieje.

Dodaj odpowiedź