Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nieustający ból kolan

40 odpowiedzi w tym temacie

#21 localhost

localhost
  • Użytkownik
  • 368 postów
  • SkądMazowsze

Napisano 24 czerwiec 2012 - 22:49

Na ostrym to stawiam raczej na przeciazenia od hamowania, przyspieszania, podjazdow na jednym przelozeniu.

#22 carloss

carloss
  • Użytkownik
  • 461 postów
  • SkądKraków/Bronowice

Napisano 24 czerwiec 2012 - 23:33

Na ostrym to stawiam raczej na przeciazenia od hamowania, przyspieszania, podjazdow na jednym przelozeniu.

Wiadomo.

#23 erico329

erico329
  • Użytkownik
  • 419 postów
  • SkądWielkopolska

Napisano 25 czerwiec 2012 - 11:46

No rower narazie odłożony , i jużw sumie od tygodnia się oszczędzam , nawet z chodzeniem , gdzie nie trzeba to nie idę ;D to jak waszy zdaniem siedzenie troche w dół ? myśle ze siedzenie w posiomie jest dosyc dobrze ustawione , aczkolwiek , czubek rzepki(kolana) pada na oś pedału . Jeszcze to sprawdzę , ale tak to mniej więcej jest.

#24 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 25 czerwiec 2012 - 13:38

A nie fruwasz na zbyt twardym przełożeniu? pozdr

#25 erico329

erico329
  • Użytkownik
  • 419 postów
  • SkądWielkopolska

Napisano 25 czerwiec 2012 - 19:49

Nie , raczej bardziej w kadencji , chociaż no widomo na treningu trzeba wrzucić na twarte podczas robienie siły na podjazdach , ale zazwynaczaj mało kiedy używam czternastki w zasadzie tylko na sile i na tempóweczkach za autem .

#26 Pirx

Pirx
  • Użytkownik
  • 269 postów
  • SkądKlucze

Napisano 26 czerwiec 2012 - 08:48

Oceniając w kategoriach mtb to siedzisz raczej za wysoko i za bardzo do tyłu, jakbys miał za mały rower. Pozycja sprawia wrażenie, że ciężko Ci się zmieścić pomiedzy kierownicą a siodłem. Może za krótki mostek? Według mnie powinieneś być bardziej wyciągnięty. Spróbuj przesuąć siodełko do przodu o 5mm i dać mostek dłuższy o centymetr.

P.S. Ostatnio na Gran Canarii pożyczyłem szoskę, żeby sobie obadać jak to jest jeździć na szosówce. Wziąłem rozmiar 54cm przy wzroście 180cm i była za krótka (był to konkretnie Trek 1,5 na Tiagrze). Cały czas trzymałem w górnym chwycie za łapy, bo za kierę to już byłem wyprostowany jak na trekingu i żadnej siły na podjeździe, a w dolnym chwycie nie widziałem gdzie jadę. Przednie koło było zdecydowanie za blisko buta na zakrętach, w zasadzie musiałem uważać, żeby nie kopnąć w oponę. Mostek był na pewno nie dłuższy niż 80mm. Po ok. 10km skorygowałem położenie siodła - wyżej i bardziej do przodu, ale z kierownicą nic nie dało się zrobić w warunkach polowych. W sumie zrobiłem dobrze ponad 90km, w tym raptem 3 podjazdy, za to najdłuższy trwał godzinę na przełożeniu czasami 34/26 (najbardziej miękkie przełożenie), dwa były tylko trochę krótsze :)
Za to na zjazdach doganiałem samochody, bo na tak krętych drogach rower jest szybszy i można sobie pozwolić na ścinanie zakrętów.

#27 erico329

erico329
  • Użytkownik
  • 419 postów
  • SkądWielkopolska

Napisano 26 czerwiec 2012 - 10:03

Mam 183cm , rama jest 58cm ( gorna pionowa i pozioma pod sztycą są wymiaru 58) , mostek mam 90mm. myślę, ze rama nie jest za mała napewno .Siodło mam przysunięte w strone kierownicy tak, znacznik maxna rurkach siodła znajduje się około 5mm przed koncem jarzma ( 5mm przed maxymalnym przesunuęciem go w przód)A tak z wlasnego odczucia , to jak jadę i trzymam łapky na gumach klamek , to mam wrażenie jak by troche za długo na mnie było . a tym bardziej , ze jak przyłoze ten obciążnik na nitce i puszcze go z czubka rzepki na dół , to mija się praktycznie równo z oska pedała. Ale wysokosc wydaje mi się za duża tak ze jak pojdzie trocha na dół , to i do tyłu będzie trzeba troche odsunąc?

#28 luqinio

luqinio
  • Użytkownik
  • 63 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 26 czerwiec 2012 - 19:38

:shock: tak czytam, czytam i się dziwuję.
Ból kolan bez jakichkolwiek ubytków/zwyrodnień. Kilku znajomych miewało z tym problemy i byli zapisywani na lasery itd. itd. tylko zawsze było coś widać na rtg...
Gdzieś słyszałem że opuszczenie siodła kilka cm w dół potrafi zdziałać cuda...
No i w którym miejscu i kiedy (podczas jakiego ruchu) bolą ?

#29 PiotrekM

PiotrekM
  • Użytkownik
  • 9 postów
  • Skądpoznań

Napisano 26 czerwiec 2012 - 22:18

Kilka cm to za dużo , myslałem tak zeby opuścic max z 0,5cm , to duża zmiana ., ogolnie w około rzepki odczuwam ból , czasem pod rzepką w sensie bardziej ku jej dołowi niż pod nią .Ogolnie , od poniedziałku chodze na ta rehabilitację , i no ie wiem czy od niej , czy nie od niej , to czuję poprawę , bo ból nie jest już tak uciążliwy , co prawda , zaboli mnie ja jakiś tam czas , ale zaraz przestaje , ogolnie to niezależnie od tego co robiłem to czułem ten ból , kladac się do łózka go nie było , leząć około godziny się pojawiał , tak z niczego .

#30 jark

jark
  • Użytkownik
  • 276 postów

Napisano 27 czerwiec 2012 - 06:36

....pod rzepką w sensie bardziej ku jej dołowi niż pod nią .

.... a z łąkotkami jest wszystko ok. ?
bo wygląda że, raczej nie

poszukaj dobrego lekarza
jarek

#31 luqinio

luqinio
  • Użytkownik
  • 63 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 27 czerwiec 2012 - 08:18

jark, o tym samym pomyślałem ale jak miał już rtg i rezonans (?) to powinno to od razu wykryć.

#32 PiotrekM

PiotrekM
  • Użytkownik
  • 9 postów
  • Skądpoznań

Napisano 27 czerwiec 2012 - 09:54

Nie , doktorek powiedział ze z łąkotkami "srodkowymi" jest wszystko dobrze .

#33 picca

picca
  • Użytkownik
  • 560 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 czerwiec 2012 - 11:58

Kilka cm to za dużo , myslałem tak zeby opuścic max z 0,5cm , to duża zmiana ., ogolnie w około rzepki odczuwam ból , czasem pod rzepką w sensie bardziej ku jej dołowi niż pod nią .Ogolnie , od poniedziałku chodze na ta rehabilitację , i no ie wiem czy od niej , czy nie od niej , to czuję poprawę , bo ból nie jest już tak uciążliwy , co prawda , zaboli mnie ja jakiś tam czas , ale zaraz przestaje , ogolnie to niezależnie od tego co robiłem to czułem ten ból , kladac się do łózka go nie było , leząć około godziny się pojawiał , tak z niczego .

Ja tak mam. Raz boli jedno, raz drugie, czasem oba. Zawsze w okolicach rzepki, najczęściej pod nią. Polecam zajrzeć do tego tematu: http://www.forumszos...ba42b39f72c6ba6

We wrześniu będę mieć artroskopię i zgodnie z tym co mówił pan doktor, po miesiącu będę mógł zasuwać do woli.

#34 jark

jark
  • Użytkownik
  • 276 postów

Napisano 27 czerwiec 2012 - 12:39

We wrześniu będę mieć artroskopię i zgodnie z tym co mówił pan doktor, po miesiącu będę mógł zasuwać do woli.

jak widzę jesteś ze Stolicy ..... Tomek będzie Ci to robił ?

jarek :)

#35 picca

picca
  • Użytkownik
  • 560 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 czerwiec 2012 - 16:41

Nie. dr Dariusz Grela. Nie jest lekarzem sportowym, ale godnym zaufania, sprawdzonym specem od kolan.

#36 yqi

yqi
  • Użytkownik
  • 2 postów
  • Skądkraków

Napisano 05 lipiec 2012 - 09:57

a możecie mi polecić jakiegoś dobrego ortopedę w Krakowie? chodzi mi głównie o rehabilitację (po artroskopii)

#37 nolimts

nolimts
  • Użytkownik
  • 171 postów
  • SkądPoznan

Napisano 23 czerwiec 2013 - 13:30

a możecie mi polecić jakiegoś dobrego ortopedę w Krakowie? chodzi mi głównie o rehabilitację (po artroskopii)

też szukam :)

#38 schwepes

schwepes
  • Użytkownik
  • 109 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 czerwiec 2013 - 14:59

http://rehabilitanci.org.pl/zespol/ - Piotr Chomicki-Bindas

#39 Gosc_Stas_*

Gosc_Stas_*
  • Gość

Napisano 24 czerwiec 2013 - 11:24

8 na 10 przypadków pomaga opuszczenie siodełka - gdy bolą kolana

Stas

#40 buzzgrow

buzzgrow
  • Użytkownik
  • 24 postów
  • SkądWałcz

Napisano 02 wrzesień 2013 - 09:15

Zdaje się, że jestem jednym z 8.

Po wielu kombinacjach ustawień siodełka i bloków, obniżyłem siodło o 0,6-0,8cm i do przodu o 0,5cm. Prawe kolano, które od pewnego czasu bolało po dystansie 20 km, nie odezwało się na 40km mocnej jazdy ani razu. Z tym, że w moim przypadku dochodzi różnica długości nóg. Po obniżeniu lewe biodro zaczęło czuć się nieprzyjemnie. A może to tylko jednorazowy dyskomfort(?) się okaże.

Po konsultacjach z ortopedą pomyślę o wkładce do buta.

O problemie kolana mogę polecić ciekawy artykuł - http://www.stevehogg...1/11/knee-pain/

dobrze oddaje złożoność problemu.

pozdrawiam

Dodaj odpowiedź