Skocz do zawartości

Zdjęcie

Aplikacje GPS - trackery

66 odpowiedzi w tym temacie

#1 luqinio

luqinio
  • Użytkownik
  • 63 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 26 czerwiec 2012 - 20:03

Jakich używacie?
Temat w celu zebrania uwag i wybrania najlepszego ;)
Najmniej zużywającego baterię i na najdokładniejszego.

Zacznę. Osobiście używam Strava
Programik jest i na Androida i na Srajfona ;-)
Oprócz tego że umożliwia wytyczenia segmentów (nie chce mi się tego opisywać, najlepiej samemu zobaczyć ;) ) no i jest ultraoszczędny dla baterii ;)

#2 rafallo207

rafallo207
  • Użytkownik
  • 121 postów
  • SkądBełżyce/Lublin

Napisano 26 czerwiec 2012 - 20:13

Ja używam na Androida Endomondo oraz Stravę. Fakt, Strava bardzo oszczędny, jednak jakoś wolę endomondo :-D Często używam dwóch naraz i praktycznie to samo pokazują, na pewno nie ma rozbieżności 2-3 km/h. Mogę je polecić z czystym sumieniem.

#3 xszymonx

xszymonx
  • Użytkownik
  • 142 postów
  • SkądKępno/Wrocław

Napisano 26 czerwiec 2012 - 20:48

Sports Tracker, jestem z niego zadowolony :) Używałem także Endomondo ale jakoś mi się nie podobało.

#4 Miechu

Miechu
  • Użytkownik
  • 65 postów
  • SkądSieniawa

Napisano 26 czerwiec 2012 - 20:51

Ja na androidzie mam:
-Endomondo - super sprawa
-sygic i navit - darmowe (crackowane) nawigacje działające offline gdy się czasami pogubię w trasie ;)

#5 madrej

madrej
  • Użytkownik
  • 178 postów
  • SkądZduńska Wola/Warszawa

Napisano 26 czerwiec 2012 - 21:14

darmowe (crackowane)

hahaha dobry joke

u5227y2014v4.gif

#6 Raleigh

Raleigh
  • Użytkownik
  • 74 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 lipiec 2012 - 22:12

Czy u was endomondo też pokazuje zawsze przejechany dystans większy o 2 km niż wskazania zwykłego licznika bezprzewodowego? Tak jest u mnie w telefonie z WM6.5

#7 Riddick

Riddick
  • Użytkownik
  • 402 postów
  • Skądmałopolska

Napisano 18 lipiec 2012 - 06:02

u mnie endo zawsze pokazywało w granicach 3-4km mniej na dystansie ok. 100 km, od jakiegoś czasu używam aplikacji Moje Trasy, o wiele bardziej dokładna i ma fajniejsze funkcje, m.in. pokazuje max nachylenie, dokładność przynajmniej u mnie to różnica ok. 200-400m na dystansie w granicach 100km.

#8 Raleigh

Raleigh
  • Użytkownik
  • 74 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 lipiec 2012 - 07:19

Riddick, tak samo u mnie : mniej nie więcej właśnie o podobny co u ciebie dystans. Czyli to niedokładność endomondo. Potem ręcznie edytuje dane trasy na endomondo.com

#9 puchaty

puchaty
  • Użytkownik
  • 787 postów
  • SkądGdynia

Napisano 18 lipiec 2012 - 08:19

Ja używam Strava.com oraz Garmin. Szczególnie fajna jest strava ze swoim systemem odcinków specjalnych, czyli zapisanych (wyznaczonych przez siebie lub innych) fragmentów, charakteryzujących się zwykle jakąś trudnością. Czasy przejazdów są zapisywane i automatycznie tworzony jest ranking najlepszych czasów.

#10 luqinio

luqinio
  • Użytkownik
  • 63 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 18 lipiec 2012 - 10:55

Właśnie staram się powoli znajomych przekonywać do stravy.
Fajnie wyglądają te rankingi.
Oprócz tego świetną sprawą jest śledzenie PROsów w tym Teda Kinga który jechał TdP ;)

#11 Gosc_Adriano__*

Gosc_Adriano__*
  • Gość

Napisano 18 lipiec 2012 - 23:10

Do zbierania śladów wykorzystywałem do tej pory "My Tracks" - https://play.google....d.maps.mytracks
Prosta aplikacja, podstawowe dane dostępne, różne formaty eksportu trasy.

Dzisiaj zainstalowałem Strave i widzę że trochę jej poużywam, bo "segmenty" mi się bardzo spodobały. Mam w okolicy jakieś fragmenty przejechane przez tych PRO, więc fajnie będzie porównać wyniki :)
Samemu ze sobą fajnie będzie powalczyć na ciekawszych podjazdach w okolicy :)

Testowałem też Endomondo, ale jakoś mi nie podeszło.

#12 Gosc_Adriano__*

Gosc_Adriano__*
  • Gość

Napisano 19 lipiec 2012 - 15:15

Teraz o minusach Stravy po testach: stworzona trasa jest "dziwna". Dołożyło kilka kilometrów w liniach prostych między losowymi punktami - to w miejscach gdzie prawdopodobnie GPS nie potrafił odczytać dokładnych danych.
Pojawia się tutaj kwestia telefonu, itd: w My Tracks nigdy czegoś takiego nie było (też w tych samych terenach) - zawsze trasy były dokładne, a kilometry, średnia, i max prędkość prawie identyczne ze wskazaniami licznika.
Maksymalna prędkość wyniosła dzisiaj 100km/h, licznik pokazał realniejsze 70km/h :)

Tak więc aplikacja Strava nie będzie mi służyć do rejestracji tras, zostaje przy My Tracks.
Jednak serwis Strava jest OK, można tam wczytywać pliki GPX, więc jak dla mnie dobre rozwiązanie i będę śledził "segmenty" w okolicy :)

#13 mirex

mirex
  • Użytkownik
  • 8 postów
  • SkądPolska

Napisano 23 lipiec 2012 - 14:49

Mam pytanie, czy jakaś wersja Stravy na Symbian?

#14 erico329

erico329
  • Użytkownik
  • 419 postów
  • SkądWielkopolska

Napisano 23 lipiec 2012 - 15:21

Odkryłem taki myk ;D w fonie mam normalnie sports trackera , ale pliki importuje do gpx , i wrzucam na endomondo , fajniejsza strona wszystko fajnie ;) Jest ogolny taki jeden duży minus , mianowicie , całe te pauzy , i autopauzy , odzwierciedlają się na średniej tylko w trackerze na telefonie , po zaimportowaniu na strone , jezeli mielismy wlączoną pauze , to poprostu wliczy nam ze przez 30 minut poruszaliśmy się z predkością 0 , i np samego treningu było 2h , ale poł godizny po 10-tym kilometrze czekaliśmy na kolegów z drużyny , no to wyszło 2,5h , i teraz program na stronie liczy ze przejechaliśmy 20kilometrów załóżmy że w ciągu 2,5 godziny a nie dwoch .... w trackerze pokazuje dobrze średnią ( z wycientymi pauzami , czyli czas faktycznego poruszania sie na rowerku) , ale na stronce dodaje czas ktory czekaliśmy/odpoczywaliśmy , nie widzi przerw , jest to troche wkurzające , bo strasznie zaniża srednia ... Chyba skrypt endomondo na stronie i sportstrackera również na stronie jest zle skonstruowany bo srednią liczy z czasu startu i czasu zatrzymania trackera , nie usuwa czasu pauzy , przez ktorą nie jechaliśmy np wyjedziemy o 10 rano wracamy o 12 w południe , a w treningu mieliśmy 30 minut przerwy to trening nie będzie trwał tyle ile trwał czyli 1,5h , tylko 2h , zaniżając nam średnią , troche żenada .. nie pomysleli wgl o tym , zły skrypt ...

#15 bordo

bordo
  • Użytkownik
  • 10 postów
  • SkądKrk

Napisano 30 lipiec 2012 - 22:08

z przydatnych trackerów jest jeszcze Traseo - duza zaleta to mapy offline.
No i jest darmowa :)

#16 Mediana

Mediana
  • Użytkownik
  • 438 postów
  • SkądLublin

Napisano 02 sierpień 2012 - 15:12

Witam,
Runtastic jest niezły, mozna z niego załadować pliki do Endomodo.
Pozdr.
R...

Merida Scultura Disc 6000 - Black  Power :)

#17 ioannahh

ioannahh
  • Użytkownik
  • 104 postów
  • Skądwawa

Napisano 03 sierpień 2012 - 08:17

Czy u was endomondo też pokazuje zawsze przejechany dystans większy o 2 km niż wskazania zwykłego licznika bezprzewodowego? Tak jest u mnie w telefonie z WM6.5

tak i sądzę, że wynika to z tego, że:
1. gps może nieco pogubić się na zakrętach, mieć słaby sygnał przez chmury itp - kiedy kupiłam Garmina (Forerunner 305) pierwszy trening biegowy odbyłam z nim na bieżni tartanowej i z zapisu dowiedziałam się, że... niemal każde okrążenie miało odrobinę inny dystans :lol: biegłam, rzecz jasna, cały czas po tym samym torze;
2. autopauza - ja mam Garmina ustawionego na automatyczne zatrzymywanie sie, kiedy predkosc spada ponizej 5 km/h. licznik liczy każde poruszenie się koła do przodu;
3. czasem może wchodzić w grę zła kalibracja licznika w stosunku do wielkości kół/opon. kiedy jeździłam na mtb z oponami górskimi, z porządnym bieznikiem ;) to do pętli 38 km doliczało mi ponad 2 km.

#18 LoveBeer

LoveBeer

Piwny Budda

• Użytkownik
  • 702 postów
  • Skądz podium

Napisano 03 sierpień 2012 - 11:01

3. czasem może wchodzić w grę zła kalibracja licznika w stosunku do wielkości kół/opon.

na 100-we tak, endo zaniza a nie zawyza przebiegi (o ok 2-3%, ale to zalezy od trasy, czym bardziej kreta tym wiekszy blad), jesli koledze zawyza to napewno ma zle ustawiony licznik.

ps:fajnie jest gpxa wrzucac tez do np stravy, ona z tego samego gpxa jest dokladniejsza (choc tu juz pojecia nie mam dlaczego) i pokazuje z reguly i wieksze dystanse i wieksze przewyzszenia (blizsze prawdy)

#19 willy

willy
  • Użytkownik
  • 87 postów
  • SkądWrocław

Napisano 06 listopad 2012 - 10:07

Witam, wracając do tematu aplikacji.

Na rowerze używam Edga 500. Wyniki importuję do Garmin Connect.

Szukam aplikacji na androida która:
- będzie współpracowała z czujnikiem tętna ANT+ (mam sprzętowy ANT+ w telefonie)
- będzie miała możliwość ustawienia stref tętna + dźwiękowa sygnalizacja wyjścia z zadanej strefy
- będzie możliwość importu danych do Garmin Connect.

Ciężko biegać z Edkiem w ręku/kieszeni. Raz że niepraktycznie dwa że nie zawsze słychać sygnalizację wyjścia ze strefy. Jakże pięknie by było mieć telefon w kieszeni i słuchawki w uszach. Możliwość jednoczesnego puszczenia jakiejś muzyczki byłaby miłym dodatkiem :)

Macie jakieś sugestie? Z góry dzięki.

#20 Huskacz

Huskacz
  • Użytkownik
  • 127 postów
  • Skądtaka śląska wiocha

Napisano 06 listopad 2012 - 15:11

Sportstracker. Zapamiętuje nawet jaka piosenka była kiedy :) tylko nie wiem jak z dźwiękiem przy wyjściu ze stref.

Dodaj odpowiedź