Skocz do zawartości

Zdjęcie

Aplikacje GPS - trackery

66 odpowiedzi w tym temacie

#21 willy

willy
  • Użytkownik
  • 87 postów
  • SkądWrocław

Napisano 06 listopad 2012 - 16:26

Sportstracker. Zapamiętuje nawet jaka piosenka była kiedy :) tylko nie wiem jak z dźwiękiem przy wyjściu ze stref.

Niestety brak obsługi czujnika ANT+. Odpada.

#22 Gosc_szymas_*

Gosc_szymas_*
  • Gość

Napisano 06 listopad 2012 - 16:31

3. czasem może wchodzić w grę zła kalibracja licznika w stosunku do wielkości kół/opon.

na 100-we tak, endo zaniza a nie zawyza przebiegi (o ok 2-3%, ale to zalezy od trasy, czym bardziej kreta tym wiekszy blad), jesli koledze zawyza to napewno ma zle ustawiony licznik.

ps:fajnie jest gpxa wrzucac tez do np stravy, ona z tego samego gpxa jest dokladniejsza (choc tu juz pojecia nie mam dlaczego) i pokazuje z reguly i wieksze dystanse i wieksze przewyzszenia (blizsze prawdy)

z całym szacunkiem ale nie Endomondo zawyża czy zaniża tylko GPS w tym czymś co masz zawyża czy zaniża .

Tompoz

#23 pike

pike
  • Użytkownik
  • 62 postów
  • Skądwaw

Napisano 06 listopad 2012 - 18:35

Mylisz się, to program ma algorytmy na łączenie rejestrowanych punktów i określanie interwału między nimi (im mniejszy tym dokładniejsze powinny być wskazania).

#24 LoveBeer

LoveBeer

Piwny Budda

• Użytkownik
  • 702 postów
  • Skądz podium

Napisano 06 listopad 2012 - 21:24

dokladnie. endo i strava z tego samego tracka podaja zupelnie inne dane. nie wiem jak inne programy, ale zapewne tak samo.

choc inna sprawa ze gps w moim telefonie jest kulawy, ale w planach mam garminka jakiegos.

#25 Riddick

Riddick
  • Użytkownik
  • 402 postów
  • Skądmałopolska

Napisano 06 listopad 2012 - 22:01

w aplikacji Moje Trasy można ustawić zaznaczanie pkt, co 2m tylko pliki wychodzą wtedy ciężkie

#26 willy

willy
  • Użytkownik
  • 87 postów
  • SkądWrocław

Napisano 07 listopad 2012 - 20:00

Sportstracker. Zapamiętuje nawet jaka piosenka była kiedy :) tylko nie wiem jak z dźwiękiem przy wyjściu ze stref.

Niestety brak obsługi czujnika ANT+. Odpada.

Jeszcze jakieś propozycje?

#27 Gosc_szymas_*

Gosc_szymas_*
  • Gość

Napisano 08 listopad 2012 - 06:03

Mylisz się, to program ma algorytmy na łączenie rejestrowanych punktów i określanie interwału między nimi (im mniejszy tym dokładniejsze powinny być wskazania).

nie to ty się mylisz program pracuje nad tym co zarejestrował GPS a nie odwrotnie , pomyśl logicznie co jest pierwotne a co jest wturne. Ktoś bedzie miał badziewny GPS w urządzeniu np. smartfonie i popitoloną trasę i bedziesz zrzucał wine np. na program............... a TO jego GPS jest badziewny

dam przykład mam gramina 305 i smartfona sony ericsona i np. podczas jazdy na rowerze pokazują ten sam dystans ale niuechcacy bo gorszt GPS w smartfonie robi 2 rodzaje niescisłosci które swymi skutkami się zeruja

1, bład ściecie zakretów - nanizanie dystansu

2. wykres jest szarpany nie liniowy - zawyżanie dystansu

skutki sie zeruja

a pisanie tekstu że Endomondo zawyża czy zaniża..........................a niby w odniesieniu do czego ? jaki rodzaj pomiaru jest wzorcowy.

Reasumujac ludzie takie głupoty piszą że szkoda gadać.

Tompoz

#28 LoveBeer

LoveBeer

Piwny Budda

• Użytkownik
  • 702 postów
  • Skądz podium

Napisano 08 listopad 2012 - 09:43

a pisanie tekstu że Endomondo zawyża czy zaniża..........................a niby w odniesieniu do czego ? jaki rodzaj pomiaru jest wzorcowy.

Tompoz

np garminow, ktore maja znajomi jezdzacy ze mna (nawet w przypadku zrzutu tego samego gpx do connecta i endo)
poza tym surowka gpx to surowka, program to ze robi to wtornie - wlasnie w tym sek. robiac to ma jakies algorytmy, jak widac co program ma je inne, i kazdy z tych programow liczy sobie inaczej. endo wg mojego doswiadczenia ma te algorytmy najmniej dokladne w przeliczaniu gpxa.

reasumujac ludzie takie glupoty pisza ze szkoda gadac.

#29 przemonr1

przemonr1
  • Użytkownik
  • 419 postów
  • SkądKobiernice

Napisano 08 listopad 2012 - 11:17

Ten sam plik gpx w 4 różnych programach(rejestrator Holux 260pro):
1. Sport Tracker: 145,25km
2. Endomondo: 145,34km
3. Garmin Connect: 145,35
4. ezTour Plus: 145,1
Holux posiada bardzo dobry moduł GPS (myślę że nawet lepszy niż Garminy) dodatkowo zapis był ustawiony dość gęsto (chyba co 2s), czyli programy miały małe pole do popisu przy interpretacji danych.

Ta sama trasa według trzech różnych urządzeń (ten sam przejazd), zapisana w Sport Trackerze:
1. Nokia E52 (Sport Tracker): 118,76km
2. Garmin E500: 119,26km (zapis co 1s)
3. Holux 260pro: 119,05km (zapis co 2s)
4. Garmin E500: 119,58km (czujnik prędkości)
Dodatkowo miałem jeszcze w tedy licznik z Carrefoura i on pokazał też coś w okolicach 119,5km

#30 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1565 postów
  • Skądpolska

Napisano 08 listopad 2012 - 12:24

Szukam aplikacji na androida która:
- będzie współpracowała z czujnikiem tętna ANT+ (mam sprzętowy ANT+ w telefonie)
- będzie miała możliwość ustawienia stref tętna + dźwiękowa sygnalizacja wyjścia z zadanej strefy
- będzie możliwość importu danych do Garmin Connect.

Jest taki prawie super program RUNSPORT GPS http://www.rungps.ne...2/downloads.jsp - ,,kombajn''. Ale ze strefami tętna nie jestem pewien nie sprawdzałem.

Można sciągnąc wersje demo i sprawdzić. O ile pamiętam chodziło tętno -czujnik z Ciclosportu ( innych czujników nie sprawdzalismy) na Xperia S.

Można spytac co masz za telefon? Moze Xperia ACTIVE ? Szukam jakiegoś z ANT+ ale wszystkie z kiepska baterią może coś nowego sie pojawiło.

Jakby jakieś problemy to pisz śmiało na priv albo tutaj, trochę się z tą aplikacją bawiłem ( mapy, ust ekranów, ) to spróbuje pomóc.

Co mnie denerwowało to że nie mogę przekonwertować własnych map z Ozi albo Two Nav , pozostaja jedynie te typu Open Street Maps, Google , Open Cycle itd.

#31 pike

pike
  • Użytkownik
  • 62 postów
  • Skądwaw

Napisano 08 listopad 2012 - 12:27

Program steruje modułem gps, a nie odwrotnie. Program musi sobie poradzić z danymi uzyskanymi z gps, a czy będą one super dokładne, czy nie to już inna bajka, częściowo zależna od programu. Łączy je w najbardziej prawdopodobną i dokładną trasę jaką umie wyliczyć.

#32 LoveBeer

LoveBeer

Piwny Budda

• Użytkownik
  • 702 postów
  • Skądz podium

Napisano 08 listopad 2012 - 15:29

Ten sam plik gpx w 4 różnych programach(rejestrator Holux 260pro):

no ale to jeszcze pol biedy dystanse, zabawa sie zaczyna w przewyzszeniach, tutaj roznice w wynikach bylyby (i sa) znacznie wieksze.

#33 Gosc_szymas_*

Gosc_szymas_*
  • Gość

Napisano 08 listopad 2012 - 16:38

Tompoz

np garminow, ktore maja znajomi jezdzacy ze mna (nawet w przypadku zrzutu tego samego gpx do connecta i endo)
poza tym surowka gpx to surowka, program to ze robi to wtornie - wlasnie w tym sek. robiac to ma jakies algorytmy, jak widac co program ma je inne, i kazdy z tych programow liczy sobie inaczej. endo wg mojego doswiadczenia ma te algorytmy najmniej dokladne w przeliczaniu gpxa.

reasumujac ludzie takie glupoty pisza ze szkoda gadac.

bzdury piszesz kolego kosmiczne ja mówimy cały czas o programie endomondo a nie o stronie po co gadasz o zrzcaniu pliku np. z garmina na endomondo stronę

jak ja analizuje GPS i aplikazje endomondo go obsługująca a ty mi tu gadzasz o pliku GPS zrzuconym na strone endomondo są to różne sprawy wogle.

Ewidentnie nie kumasz o czym wogle mowa.

Tmpoz

#34 Gosc_szymas_*

Gosc_szymas_*
  • Gość

Napisano 08 listopad 2012 - 16:41

Reasumując najważniejszy jest GPS a dopiero później programy softwary go obsługujące np. poprzez wyglodanie wykresów

to tak jakby ktoś powiedział że pomiar mocy jest jako urządzenie nie ważny ważnijesze są programy typu power agent itd. itd.

przypominam że endomondoto

1. aplikacja na smartfony
2. strona internetowa

Tompoz

#35 LoveBeer

LoveBeer

Piwny Budda

• Użytkownik
  • 702 postów
  • Skądz podium

Napisano 08 listopad 2012 - 20:20

nie wiem o czym ty mowisz generalnie, bo ciezko cie zrozumiec... generalnie.

w kazdym razie jesli chodzi o program w telefonie to uwazam ze czy to bedzie strava czy endo to plix gpx bedzie taki sam, bo to sa tylko nakladki, a sam gpx idzie z modulu gps w urzadzeniu, a dopiero analizer na stronie www rozne rzeczy robi z tym gpx, stad w kazdym programie (albo raczej na kazdej stronie) inne wyniki.

wracajac do endo (w sensie analizer, bo program w telefonie wlaczam przed, a wylaczam po treningu i nawet w to nie zagladam w miedzyczasie) - mowilem kiedys tam ze zaniza, bo porownujac wyniki z mojego telefonu do wynikow z garmina te zawsze byly 3-5% nizsze. na stravie zblizyly sie bardziej do garmina, choc tez blad jest z reguly na minus. i tyle. a ty przez 2 strony topica bedziesz sie rzucal, wyzywal innych od debili itd, idz kolego pojezdzij, bo ewidentnie ci tego brakuje :lol:

/Ostrzegam, dosyć kłótni i wyzwisk. Może punkt za ortografię? Bury

#36 przemonr1

przemonr1
  • Użytkownik
  • 419 postów
  • SkądKobiernice

Napisano 09 listopad 2012 - 19:36

...ja mówimy cały czas o programie endomondo a nie o stronie ...

Sam rozpocząłeś tą dyskusję od zacytowania postu LoveBeer, w którym była mowa o zrzucaniu gpx do stravy i endo, więc chyba jednak mówimy także o tym...

no ale to jeszcze pol biedy dystanse, zabawa sie zaczyna w przewyzszeniach, tutaj roznice w wynikach bylyby (i sa) znacznie wieksze.

No, przewyższenia należy traktować mocno orientacyjnie, moja E52 nawet przy idealnym sygnale czasem pokazuje bzdury (i generalnie zawyża), a co dopiero jeżeli sygnał osłabiają lasy, góry czy budynki. Barometryczny pomiar przewyższeń, to jedyne sensowne rozwiązanie.

w kazdym razie jesli chodzi o program w telefonie to uwazam ze czy to bedzie strava czy endo to plix gpx bedzie taki sam

Szczerze powiedziawszy, to nie wiem jaki wpływ ma program (obsługujący GPS) na dane zapisywane w GPX. Podejrzewam, że nie są one całkiem surowe, teraz elektroniką poprawia się wszystko nawet jeżeli tego nie chcemy (np. fotografia cyfrowa). Teoretycznie można zrobić test i przejechać trasę z odpalonym równocześnie Endo i ST (o ile nie zawiesi to systemu)następnie przejrzeć dane, najlepiej bezpośrednio w tych programach, albo w tym samym programie na kompie. Z drugiej strony po co, skoro i tak wiadomo, że te dane nie są dokładne? Dokładny jest na pewno czas, bo to podstawa działania GPSu, dlatego mogę sobie sprawdzić jak szybko pokonałem jakiś odcinek danego dnia i to mi wystarcza, a to czy przejechałem 100 czy 99km albo czy zrobiłem w pionie 1000 czy 1100m nie specjalnie mnie interesuje.

#37 VeloFurman

VeloFurman
  • Użytkownik
  • 83 postów
  • SkądSuchedniów

Napisano 20 listopad 2012 - 20:21

Widzieliście już odważne posunięcie Endomondo? http://www.endomondo...ounge/subscribe

Czyli teraz będzie tak, 50 % tego co wcześniej mieliśmy za darmo teraz żeby to mieć będziemy musieli płacić. Według mnie jest to bardzo złe posunięcie ze strony Endomondo. Rozumiem ich że chcą zarobić, ale na rynku darmowych aplikacji byli na szczycie. Teraz większość ludzi wyeksportuje swoje treningi na inne strony które oferują więcej od Endomondo (w wersji FREE) i nie wymagają płacenia. Ja np. przymierzam się to STRAVA ( http://app.strava.com/ ). Tu macie mój profil żeby podejrzeć jak to wygląda http://app.strava.com/athletes/1347983 (wyeksportowałem dopiero 1 miesiąc pierwszych moim przejażdżek, jak wszystko przetransferuje będzie 6800 km).

PS: Co sądzicie o tym "przełomie".

Na FB jest stronka która ma na celu "uświadomienie" panom z Endomondo błędu jaki popełnili.

banner1-1.png

#38 GalGavu

GalGavu
  • Użytkownik
  • 83 postów
  • SkądWrocław

Napisano 20 listopad 2012 - 22:02

@Furman
a co się zmieniło?? Bo jakoś mi się wydaje, że nic tylko, że w lounge dodali więcej opcji jak kupisz. Poza tym chyba nie ma zbytnio zmian. Albo ja czegoś nie wiem.

#39 VeloFurman

VeloFurman
  • Użytkownik
  • 83 postów
  • SkądSuchedniów

Napisano 21 listopad 2012 - 15:01

Większość statystyk (95%?) np. śledzenie wagi i te inne wykresy zostały zablokowane i mogą zostać udostępnione tylko dzięki wykupieniu PREMIUM. Niby nic, ale tak naprawdę, takie strony są po to żeby analizować takie statystyki, innym wystarczy tylko czas i dystans. Innym (w tym mi) pomaga bardzo znajomość przewyższeń, rekordów osobistych itd. Tak więc, zostaje tylko nadzieja na to że może się nawrócą, w co wątpię. Pozdrawiam.

banner1-1.png

#40 Lukasz Kwiatkowski

Lukasz Kwiatkowski
  • Użytkownik
  • 265 postów
  • SkądKlucze

Napisano 23 listopad 2012 - 14:15

Nie mogę się zalogować do Sports Trackera, wiecie o co chodzi :?:

Dodaj odpowiedź