Jump to content

Photo

Aplikacje GPS - trackery

66 replies to this topic

#41 Gosc_Jelitek_*

Gosc_Jelitek_*
  • Gość

Posted 24 November 2012 - 12:56

Ja używałem jakiś czas temu Endomondo, ale nie wiem czemu na mojej nokii 6210 Navigator aplikacja wyłączała bądź zawieszała połączenie z siecią i dopiero po restarcie telefonu łapałem sygnał operatora....

Z racji że na Symbiana nie ma Stravy o której słyszałem pozytywne opinie to używam na chwilę obecną Sports Trackera.

#42 Lukasz Kwiatkowski

Lukasz Kwiatkowski
  • Użytkownik
  • 265 posts
  • SkądKlucze

Posted 24 November 2012 - 15:26

Mi chodzi o to, że nie mogę się zalogować na stronę internetową Sports Trackera, ale inni ludzie mają podobnie i chciałem się zapytać czy ktoś z was kto używa tej aplikacji też tak ma...

#43 Gosc_Jelitek_*

Gosc_Jelitek_*
  • Gość

Posted 24 November 2012 - 15:42

Ja to mówiłem całkiem niezależnie od Twojego pytania.

Natomiast, nie mam kłopotów z logowaniem to ST.

#44 Gosc_Noob_*

Gosc_Noob_*
  • Gość

Posted 11 January 2013 - 12:06

pytanie odnośnie Endomondo -
czy spalone kcal są pokazane tutaj poprawnie? wprowadziłem dane oczywiście wiek 19, wzrost 173, waga 65, płeć i mam podłączony pulsometr na Ant+. dzisiaj sesja na siłowni 1h 50min, śr puls 121 i uwaga - 950kcal spalonych... średnio w to wierzę, prosze o opinie

#45 Lukasz Kwiatkowski

Lukasz Kwiatkowski
  • Użytkownik
  • 265 posts
  • SkądKlucze

Posted 11 January 2013 - 12:26

Ja także jak podałem kcal w "moim treningu" to napisali mi, że coś jest nie tak (także z endo)

#46 Gosc_szymas_*

Gosc_szymas_*
  • Gość

Posted 11 January 2013 - 14:13

pytanie odnośnie Endomondo -
czy spalone kcal są pokazane tutaj poprawnie? wprowadziłem dane oczywiście wiek 19, wzrost 173, waga 65, płeć i mam podłączony pulsometr na Ant+. dzisiaj sesja na siłowni 1h 50min, śr puls 121 i uwaga - 950kcal spalonych... średnio w to wierzę, prosze o opinie

kolego zakumaj wreszcie że nie istnieje bespośredni ani nawet pośredni pomiar spalonych kalorii . We wszelkiego rodzaju licznikach, aplikacja pulsometrach GPs zegarkach itd. itd. istnieja pewne formuły matematyczne które na podstawie czasu treningu jego rodzaju predkości tętna itd. itd szacują spalone kalorie.

Co za tym idzie analizowanie tego jest kompletnie bez sensu. Taki liczniki szacunkowe kalorii sa dawane przy przyciagnac do kupowania urzadzeń wszeklkiego rodzaju panienki czytające gazete NAJ do kupowania urzadzeń i tyle.

Jak jeszcze zobacze na tym forum dywagowanie na ten temat to się zagotuje.

Ludzie zgobedzcie wiedze o medotyce treningu wytryzmałosciowego i analizujcie inne dane z GPs pulsometrów aplikacji jakie daje pomair tetna pomair mocy itd. itd.

Tompoz

#47 SCRUBBY

SCRUBBY
  • Użytkownik
  • 183 posts
  • SkądKampinoski PN

Posted 11 January 2013 - 14:52

Dwie sprawy:

1) Przewyższenia zapisywane przez urządzenia GPS.
2) Wyliczanie kcal przez soft w GPS albo w oprogramowaniu w sieci

Przejdźmy do pierwszej.

LoveBeer napisał/a:
no ale to jeszcze pol biedy dystanse, zabawa sie zaczyna w przewyższeniach, tutaj roznice w wynikach bylyby (i sa) znacznie większe.
No, przewyższenia należy traktować mocno orientacyjnie, moja E52 nawet przy idealnym sygnale czasem pokazuje bzdury (i generalnie zawyża), a co dopiero jeżeli sygnał osłabiają lasy, góry czy budynki. Barometryczny pomiar przewyższeń, to jedyne sensowne rozwiązanie.

Najprostszymi rozwiązaniami na posiadanie (w miarę poprawnych) wyliczeń wysokości są:
a) GPS z barycznym pomiarem wysokości. Tu nie ma co więcej dodać. Liczą poprawnie i już (odchyłki są zauważalne przy gwałtownych zmianach ciśnienia, jeżeli GPS nie wie gdzie jest i dopiero się zaczyna orientować w terenie).
B) Załadowanie do urządzenia GPS (bez ciśnieniomierza) dokładniejszych map. Oprogramowanie GPS bazuje na wysokościach zapisanych na mapach. Im mniej dokładna mapa, tym gorzej dla wyników.
c) Ściągnięcie sobie na kompa pliku TCX, przerobienie go na GPX (z HR lub bez) np. za pomocą programu TCX Converter, a następnie przepuszczenie przez stronkę GPSVISUALIZER.com z wybraniem opcji przypisania najlepszych dostępnych, dla punktów pomiarowych zapisanych w pliku, danych o wysokości tychże punktów. Program TCX Converter ma już od kilku wersji wbudowaną możliwość wykonania takiego ćwiczenia, więc można olać przeładowywanie pliku GPX przez sieć. Jednakże zauważyłem (a sporo łażę po górach), że TCX Converter dla regionów górskich korzysta (najprawdopodobniej) z innej bazy dostępnych wysokości, gdyż zauważyłem kilkukrotnie różnice dochodzące do kilku metrów na pojedynczych punktach pomiarowych.

Teraz ciut o drugiej sprawie a mianowicie o pomiarze zużytych kcal.
Aby mieć informację o zużytych kcal należy posiadać pulsometr. Jednakże dla rowerzysty urządzenie mierzące puls to nie wszystko. Aby podać bardziej dokładny wynik, oprogramowanie (w urządzeniu) musi mieć jeszcze co najmniej jedną daną: prędkość. Tutaj zaczynają się schody... . Każde wyliczenie bazujące na zebranych danych opiera się o pewien algorytm biorący pod uwagę rodzaj wykonywanego sportu/ćwiczenia i prędkość i KADENCJĘ i jeszcze nasze HR. Algorytm ten nie jest dokładny i do kalkulacji używa pewnych danych uśrednionych dla poszczególnych grup wiekowych i ich możliwościach wydolnościowych. To właśnie te elementy uśredniania dają zakłamania z którymi walczymy, w które nie wierzymy.

Ja miałem przyjemność korzystać do wyliczeń kcal z kilku wariantów tego samego urządzenia Garmin EDGE 705. Po podłączeniu paska do pomiaru HR a bez pomiaru kadencji, moje kcal na stałej treningowej trasie (MTB) były raz wysokie innym razem niskie. Dodałem pomiar kadencji, gdyż jak wiadomo różnie pedałując można różnie się męczyć ;) Cóż z tego, że miałem już stertę danych, skoro wyniki nadal „pływały”. Poczytałem i okazało się, że kcal to tak na prawdę jednostka miary pracy jaka wykonujemy. Wróć! G...o prawda. Pracę mierzy się w JOUL’ach (dżule). kcal to energia jaką potrzebujemy zużyć na wykonanie pracy. Hmmm... skoro więc jadąc na rowerze pracuję (czasem nawet ciężko) , to dlaczego GE705 pokazuje mi zużytą energię zamiast włożonej w jazdę pracy? Cóż... dżule są przeliczane na energię (1 J = 0,238846 cal). Nadal jednak daleko mi było do zrozumienia fenomenu przekrętów na zużytej energii, jakiego to przekrętu doświadczałem poprzez obserwację GE705. Nie będę udawać, że pamiętałem wszystkie zależności ze szkoły, więc odkurzyłem ze dwie książki (jakieś przygodowe) i poszperałem w sieci. Tam to właśnie, a dokładniej w Wikipedii, znalazłem coś takiego: „Jeden dżul to praca wykonana przez siłę o wartości 1 N przy przesunięciu punktu przyłożenia siły o 1 m w kierunku równoległym do kierunku działania siły. 1 J = 1 N • m” Czyli w uproszczeniu po kilku dniach pojmowania zasad działania wektorów, sił itp. doszedłem do wniosku, że zapomniałem przełączyć mój sprzęt w COSEKUNDOWY tryb pomiaru długości pokonanej na bajku drogi. Wykonałem tę czynność i od razu było lepiej :) Oczywiście to tylko mnie było lepiej w mym łbie, bo nadal nie maiłem punktu odniesienia do prawdy i tego, czy na serio jest tak, jak pokazuje GE705.
Po pół roku gdzieś w Tatrach odkryłem, z pomocą kolegi, że w GE705 mam do ustawienia jeszcze wagę rowerzysty, wagę roweru i dystans by był liczony „z koła” a nie z satelity! Do tego czasu jeździłem i jeździłem i spalałem kcal tysiącami! Okazało się przy okazji, że spalanie to bierze się także z tego, że moje urządzenie miałem ustawione na... bieganie. Naniosłem kolejny raz poprawki i już po dwóch latach użytkowania GE705 i pomiarów wykonanych w różnych ustawieniach uzyskałem średnią zużytej energii na mojej treningowej trasie. Przeliczyłem ją na średnią pracę jaką wkładałem w pokonanie tej trasy i na średnią MOC z jaką jechałem po tej trasie. Wyniki jakie uzyskiwałem nie odbiegały od siebie w znaczący sposób (poza porównywaniem danych w okresach zimowym i letnim / na mokrej i suchej trasie). Przyjąłem więc je za właściwe, za bazę do dalszych obliczeń i obserwacji. Utwierdziło mnie w przekonaniu, że dość dobrze mam to wszystko policzone, sprawdzenie zużyć energetycznych u innych osób z ich jazdy po lesie. Skoro więc wiedziałem, że choć mam wyniki obarczone błędem, to jednak niedużym na tyle, by przyjąć go za poprawny, zacząłem rozglądać się za urządzeniem do pomiaru MOCY, skoro to moc jest istotnym elementem pomiaru wydatkowania energetycznego.
Pitu-pitu... sraty-taty, zakupiłem trenażer (TACX i-FLOW), który ma pomiar mocy. Zaimportowałem track z GPS z trasą treningową i wykonałem „tę samą” jazdę na trenażerze, co w realu. Wynik: spaliłem mniej kcal, przejechałem trasę szybciej (o wiele szybciej). Tak to już jest na trenażerze. Nie ma co porównywać przejechanych km, spalonych kcal, czy pulsu do jazdy w realu. Trenażer bardziej „oddzielna dyscyplina”. Jedyne co dobry trenażer daje, to pomiar MOCY, czyli tego, co na prawdę jest wskaźnikiem naszej formy.

Podsumowując wypowiedź. Ilość kcal spalonych przez rowerzystę w realu, na tej samej trasie co na trenażerze będzie zawsze wyższa.

Problem pojawia się wtedy, gdy komuś jakiś soft wylicza, że gdy jadąc:
ok. 65% HRmax,
przez godzinkę,
pokonawszy 15 km,
na kadencji 60 RPM,
z prędkością średnią 15 km/h,
spala ponad 850 kcal.

Tak właśnie liczy kal jedno z oprogramowań a przecież każdy, kto jeździ w zadeklarowanej powyżej strefie HR z takim RPM wie, że jest to przejażdżka, luzik, spotkanie towarzyskie na plotki/piFFko ;) Być może jakiś parametr nie został właściwie ustawiony w sofcie, bo wynik moim zdaniem jest bardziej wskazujący na bieganie, niż na jazdę rowerem. Proszę więc kogoś, kto biega z pulsometrem o weryfikację mojej teorii.

P.S. Rowerzysta jeżdżący bez większego wysiłku, po asfalcie, spali ok. 500 kcal w godzinę. To przelicznik dietetyczny, nie sportowy :-D

#48 severall

severall
  • Użytkownik
  • 690 posts
  • SkądRzeszów

Posted 11 January 2013 - 23:48

kolego zakumaj wreszcie że nie istnieje bespośredni ani nawet pośredni pomiar spalonych kalorii

Z pomiaru mocy można dość dokładnie policzyć stracone na napędzanie roweru kalorie.

#49 Pirx

Pirx
  • Użytkownik
  • 269 posts
  • SkądKlucze

Posted 12 January 2013 - 14:29

Policzyć, ale nie zmierzyć. Tompoz ma rację.

#50 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1,536 posts
  • SkądPoznań

Posted 17 January 2013 - 13:46

Panowie, temat bardzo ciekawy ale nie za bardzo związany z tytułem.
Dlatego dyskusje o pomiarze mocy w trenażerach przeniosłem do nowego tematu i proszę tam kontynuować dyskusję:
http://www.forumszos...pic.php?t=16401

pzdr

#51 misiek

misiek
  • Użytkownik
  • 73 posts
  • SkądRz

Posted 20 January 2013 - 13:12

http://trollteam.pl/...et-dla-kolarzy/ tutaj opisałem trzy ciekawe dodatki do Stravy. Niedługo pojawi się więcej. Zapraszam :)

#52 Koroliow

Koroliow
  • Użytkownik
  • 384 posts
  • SkądKaszuby

Posted 17 April 2013 - 09:43

Czy Strava ma opcję zapisu ścieżki w określonej odległości od startu i końca trasy? Tzn. określony odcinek początku i końca trasy jest wycinany po wgraniu na serwer.
Chodzi o to aby trasa dokładnie nie wskazywała adresu zamieszkania.
Wiem, że taka opcja istnieje w polskim navime.

#53 Gosc_Rafalek_*

Gosc_Rafalek_*
  • Gość

Posted 17 April 2013 - 10:59

W Strava na swoim profilu na www, ustawilem cos takiego jak "privacy zone" wycina to z tracku dla innych.
Co sie ustawia w aplikacji nie mam pojecia, nie uzywam.

#54 Koroliow

Koroliow
  • Użytkownik
  • 384 posts
  • SkądKaszuby

Posted 17 April 2013 - 11:16

Dzięki za odpowiedź. O taką opcje mi właśnie chodziło.

Mam jeszcze pytanie, czy jest jakiś traser trasy do smartfona z Androidem, który koryguje wysokość na podstawie pomiarów barometrycznych? Właśnie sobie kupuje tel. z barometrem (xperia active) i nie widzę info. żeby jakaś aplikacja do trasowania wykorzystywała barometr. A szkoda, bo nawet z wykorzystaniem SRTM błędy wysokości są dość spore.

I jeszcze jako ostrzeżenie napiszę, żeby nikt sobie nie kupował "durnofona" z system Bada 2.0 bo tam GPS po wyłączeniu ekranu przestaje działać, co czyni taki tel. bezużytecznym jako tracker sportowy.

#55 Gosc_Rafalek_*

Gosc_Rafalek_*
  • Gość

Posted 17 April 2013 - 11:32

Uzywam tego, coraz bardziej mi sie podoba, autor wnosi poprawki i slucha sugestii np. zasugerowalem oprogramowanie czujnika swiatla do wlaczania podswietlenia.
Zima wystarczy machnac reka nad ekranem i zalacza podswietlenie, malo kto ma rekawiczki ktore wspolpracuja z ekranami dotykowymi i taki detal jest super.
Niestety obsluga map kuleje, na codzien nie uzywam wiec moze cos pozmienialo sie juz.
http://www.iforpowel...php?page=ipbike

#56 Koroliow

Koroliow
  • Użytkownik
  • 384 posts
  • SkądKaszuby

Posted 17 April 2013 - 12:29

Ponownie dziękuję, bo przyznam, że szukałem i nie mogłem nic znaleźć co by wykorzystywało barometr.
Czy możesz powiedzieć na ile dokładnie mierzy wysokość IpBike z wykorzystaniem barometru?
Czy przy eksporcie trasy do Stravy, wysokości/nachylenia są zachowywane z IpBike (czyli te faktycznie zarejestrowane), czy może Strava koryguje je na podstawie danych z map?
To co widziałem u innych na Stravie, to nachylenia były kompletnie z kosmosu.

#57 Dromik

Dromik
  • Użytkownik
  • 494 posts
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Posted 17 April 2013 - 13:05

Ja zacząłem używać Garmin Connecta i przy okazji zainstalowałem na telefon Garmina Fit, co prawda jestem dopiero po pierwszej jeździe, ale nie mam zastrzeżeń, ciekawe co będzie dalej.

#58 Koroliow

Koroliow
  • Użytkownik
  • 384 posts
  • SkądKaszuby

Posted 17 April 2013 - 15:10

No i wygląda na to, że Strava ignoruje zapis wysokości na podstawie czujnika barometrycznego https://strava.zende...-Nexus-SII-SIII

#59 szymonef

szymonef
  • Użytkownik
  • 142 posts
  • Skąddolnośląskie

Posted 18 April 2013 - 18:01

Strava coś tam koryguje na podstawie danych z map google.

#60 Gosc_Rafalek_*

Gosc_Rafalek_*
  • Gość

Posted 19 April 2013 - 07:05

Korekta STRAVA to rzecz normalna, wszak zaklada pewne rzeczy dla wszystkich, wiec korekta musi byc stala dla wszystkich.

Reply to this topic