Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wdzianko na zimę/jesień

• Zamknięty Temat jest zamknięty
462 odpowiedzi w tym temacie

#241 Gosc_michal_*

Gosc_michal_*
  • Gość

Napisano 01 grudzień 2010 - 15:41

Poczytalem, poczytalem i 2 opcje mam, prosze o jakas podpowiedz co wybrac...

Opcja nr 1. Mam spodenki letnie krotki Bcm Nowatex, kupic spodnie na szelkach bez wkladki i zakladac na te spodenki letnie. Spodnie bez membrany.

Opcja nr 2. Kupic SPODNIE BCM NOWATEX Z MEMBRANA..
http://sklep.bcmnowa...ocieplane1.html
lub Nalini Braumana czy cos takiego najcieplejsze firmy Nalini z wkladka i zakladac je na gacie bezpossrednio..

Prosze o jakas podpowiedz...I pytanie ponowne, czy z czy bez membrany..
Pozdro i prosze o jakis konkret...

#242 Pirx

Pirx
  • Użytkownik
  • 269 postów
  • SkądKlucze

Napisano 01 grudzień 2010 - 16:10

W jakich temperaturach minimalnych masz zamiar jeździć? Ja podobny zestaw (Accent Bora bez wkładki i bokserki Accent Corso z wkładką) mam wypróbowany w temp. od -8 (raz nawet było -15) do +12. Spodnie z membraną spokojnie pozwalają na jazdę do -5 bez stosowania dodatkowych kalesonów czy spodni zewnętrznych, ale w temp. powyżej +10 jest już za gorąco. Membrana wyraźnie nie przepuszcza powietrza i spodnie od środka są nieco mokre pod membraną. Poniżej -5 membrana i znajdujący się pod nią materiał Super Roubaix okazuje się za cienka, choć nie przepuszcza wiatru, to jednak jest przez niego chłodzona i ten chłód dociera do kolan - trzeba coś dodatkowego założyć.
Uwaga - spodnie z mebraną (Bora ma membranę Windtex) są znacznie mniej rozciągliwe, co nieco krępuje ruchy i utrudnia włożenie czegoś pod spód. Zaletą spodni bez wkładki jest możliwość używania ich np. biegając na nartach - też sprawdziłem. I choc rozmiar L jest na mnie akurat, to teraz kupiłbym jednak XL i prawdopodobnie wersję softshell.

#243 Gosc_michal_*

Gosc_michal_*
  • Gość

Napisano 01 grudzień 2010 - 16:44

Chce jezdzic caly rok...nie wazne czy -20 czy mniej czy wiecej, na wiosne mam krotkie spodenki z wkladka, na jesien 10C gdzies jezdze w tych spodenkach plus nogawkach, na zime...odpisal mi Pan z BcM Nowatex lepsze sa membranowe spodnie..proste powietrze nie penetruje tkaniny...
Na gore nie mam problemow..duzo po gorach chodzilem i znam sie na materialach...ubieram sie na cebulke wszystko sztuczne oczywisie (bawelna byla nazywana zabojca alpinistow..chlonie pot ale nie przekazuje go dalej wychladzajac cialo) koszulka dlugi rekaw love alpine, na to koszulka z krotkim rekawkiem, na to koszulka BcM z dlugim rekawkiem i stojka, czasem jeszcze koszulka pod to bez ramionek..czyli 4 koszulki...na to soft shell patagoni...lub wiatrowka z pertexu. Chodzi o to zeby sie nie spocic i zasada prsota wole zalozyc np 3 polary w gorach 100 ki niz jeden 300, wiecje powietrza cieplego jest uwieziona pomiedzy warstwami. Z dolem dlatego mam problem bo inna bajka..szczegolnie jezeli chodzi o specyfike pracy- "pedalowanie"
I tak patrze ze Nalini Birmana maja dodatkowo ze membrana to jeszcze obszycie kolan dodatkowa warstwa materialu. Biore wlasnie te.http://www.bikeman.pl/meskie-spodnie-rowerowe-z-szelkami-nalini-birmania-p-773.html
Tak sobie mysle co chlopaki wczesniej mowili..nie chodzi przy tym o odczuwanie zimna...jak krecisz pod gorke jest Ci cieplo, ale nie czujesz tego na kolanach cialo rozgrzane miesnie itp, ale stawy koanowe nie ma co oslonic..i problema. Wiec tylko membrana na kolana..tyle..dzieki za porady..Po zimie opowiem czy Nalini Birmania to dobry wybor.
http://www.bikeman.p...ania-p-773.html

#244 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 05 grudzień 2010 - 16:31

Poradzi ktoś coś na szybko odnośnie rękawiczek ZIMOWYCH do -10.....???? Chciałbym coś zamówić na allegro do wieczora, u mnie na "wsi" nie ma nic konkretnego, a i z cenami powariowali. Mam kilka typów:
1. BRUGI AST
2. ACCENT ICE STORM
3. NARCIARSKIE NO NAME

Może jakieś inne propozycje, nie musi być allegro, może jakiś sklep online...

Aktualnie mam ten model, niestety poniżej zera nie dają rady.

#245 GrzegorzP

GrzegorzP
  • Użytkownik
  • 1130 postów
  • SkądLeszno

Napisano 05 grudzień 2010 - 16:48

Może takie ? Sam się nad nimi zastanawiam http://allegro.pl/sh...1327944174.html

#246 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 05 grudzień 2010 - 18:16

Moderatorzy ostatnio zapadli chyba w zimowy sen, mimo, że zima rozpocznie się oficjalnie za 2 tygodnie ... --> http://www.forumszos...opic.php?t=2102

#247 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 05 grudzień 2010 - 19:30

Ja byłem tydzień w delegacji, brak dostępu do kompa.... w tygodniu może po ogarniam.

#248 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 05 grudzień 2010 - 23:07

Moderatorzy ostatnio zapadli chyba w zimowy sen, mimo, że zima rozpocznie się oficjalnie za 2 tygodnie ... --> http://www.forumszos...opic.php?t=2102

Nie przesadzasz aby troszkę ??? :-P
Czy tam czy tutaj, dla mnie jeden pierun. Temat odpowiedni...no chyba, że rękawice nie podchodzą pod wdzianko :-P

#249 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 05 grudzień 2010 - 23:30

wicklowman, wszystko wporzo - pytanie o rękawice pasujące i tam i tu. Ale tam (topic stricte traktujacy o rękawiczkach) chyba bardziej pasujące i łatwiej (innym) później znaleźć odpowiedź tam niż w zalewie pytań o gacie i inne koszulki, tu w ogólnym temacie ciuchów. Prawda?
Bez kitu - nie ma sensu bardziej (nomen omen) szmacić na forum ;-)

#250 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 05 grudzień 2010 - 23:51

travisb dobra już dobra....
Okropny jesteś :-(
Ja tylko chciałem sobie kupić rękawiczki :cry:

#251 bikefun

bikefun
  • Użytkownik
  • 64 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 25 grudzień 2010 - 11:16

Witam!
Zastanawiam się nad zakupem ochraniaczy na buty z windstopera i mam do was pytanie czy ktoś z was takowych używa ?? Czy warto je w ogóle kupować? Bo spotkałem się z różnymi opiniami na ich temat. Mam zamiar jeździć w nich w temperaturach od +10 do max. -10
pytanie dotyczy dokładnie tych ochraniaczy LINK

#252 tomacias

tomacias
  • Użytkownik
  • 208 postów
  • Skądopolskie

Napisano 25 grudzień 2010 - 11:58

Mam zamiar jeździć w nich w temperaturach od +10 do max. -10

Sam Windstopper przy takich temperaturach ujemnych niestety chyba niewiele pomoże.
Kwestia także odczuwalności zimna w stopach. Niektórzy marzną w okolicy 5 stopni inni dopiero odczuwają chłód przy - 5 stopni. Takie ochraniacze to raczej od max 0 do +10.
Na ujemne muszą być ocieplone lub szukaj ochraniaczy neoprenowych.

#253 AmAdeuz

AmAdeuz
  • Użytkownik
  • 318 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 28 grudzień 2010 - 13:58

Zeszlej zimy uzywalem dwoch roznych par zimowych ochraniaczy, z dosc mizernym skutkiem. Wolniej marzly mi stopy, ale efekt nie taki jakiego oczekiwalem. Tej zimy kupilem inne buty (shimano MT60 - turystyczne, pod spd) i dopiero przy -15/-17 czuje ze palce mi marzna, a jeszcze moge zawalczyc skarpetami. Generalnie mniej zabawy, a efekt wyraznie lepszy niz z ochraniaczami. Nie wiem czy jest sens o tej porze roku za wszelka cene trzymac sie obuwia stricte szosowego. Czy nie lepiej uzyc po prostu cieplejszych butow pod spd + pedalki w stylu shimano pd-A600/pd-A520 czy podobne exustara. Moze rozwiazanie drozsze, ale prostsze
i bardziej efektywne (jesli chodzi o wygode).

#254 piatekan

piatekan
  • Użytkownik
  • 158 postów
  • SkądMysłowice

Napisano 28 grudzień 2010 - 14:15

Mam podobne zdanie jak AmAdeuz, jedna róznica.
Można kupić zimowe buty do szosy są Shimanowskie (nawet dwa rodzaje jedne z goratexem) inne firmy też np Sidi.
Wtedy warto mieć większy but na grubą skarpętę lub jak robię ja. Wkładam na nogę neoprenowe skarpety, takie do windserfingu, przy okazji zabezpieczenie przy ewntualnym wodowaniu na drodze ale też są ciepłe.
Ochraniacze to taki półśrodek na zimno mało skuteczne. Odrazam kupowanie neoprenowych ochraniaczy bo o ile na sucho jest dobrze to własnie gdy pojawia się woda to wtedy przemakają i woda wpływa nam do butów.
Neopren działa tylko dobrze wtedy kiedy ogrzewamy własnym ciepłem namoknięty materiał, a ochraniacze nie spełniają tego wymogu są od stopy odzielone butem.
AP.

#255 mariusz k

mariusz k
  • Użytkownik
  • 836 postów
  • Skądrybnik

Napisano 30 grudzień 2010 - 17:20

Ochraniacze owszem dają dużo, ale cudów się spodziewać nie należy. Jeżdżę w grubych, ciepłych, wodoszczelnych a i tak czasem stopy marzną. Jak komuś palce szybko marzną to i tak będą marznąć, chyba że włoży się do buta grzejącą wkładkę, ale to trochę kosztuje. Można również kupić buty zimowe, ale nie wiem jak te się spisują.

#256 Bruce

Bruce
  • Użytkownik
  • 260 postów
  • SkądToruń

Napisano 21 czerwiec 2011 - 23:53

Chronicie jakoś szyję? Czy mała stójka w koszulce lub kurteczce wam wystarcza? Często jeżdżę w cywilu, zwłaszcza wieczorami, gdy już jest trochę chłodniej i myślę nad kupnem czegoś do ochrony, bo chłodne powietrze szybko działa negatywnie na moje gardło. Nawet w obecne, czerwcowe wieczory. Możecie coś polecić?

#257 oszo

oszo
  • Użytkownik
  • 67 postów
  • Skądmałopolska

Napisano 22 czerwiec 2011 - 06:26

Buff, tylko trzeba poszukać orginalnego, trochę droższe od podróbek ale po kilku praniach nie wyglądają jak szmata.

http://www.isport.pl...c-5_91_209.html

#258 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1204 postów
  • SkądN. Tomyśl

Napisano 22 czerwiec 2011 - 12:08

Jak wyżej, Buff, oczywiście oryginał - używam już 3 rok (bez widocznego pogorszenia rozciągliwości i kolorów). Na chłodniejsze dni letnie i cieplejsze jesienne i wiosenne wystarczy z mikrofibry. Na inne warunki mam Buff z Windstoperem który jest dłuższy o około 10 cm, aby bezproblemowo zrobić baclavę.

#259 xGx

xGx
  • Użytkownik
  • 458 postów
  • SkądWrocław

Napisano 22 czerwiec 2011 - 13:23

ja od już paru lat używam maski narciarskiej,daje radę,próbowałem jeździć w kominiarce ale ciężko sie oddychało,maska jest jak najbardziej na miejscu

#260 Kromkovitz

Kromkovitz
  • Użytkownik
  • 21 postów
  • SkądSulejówek

Napisano 26 czerwiec 2011 - 05:35

Mam pytanie, czy moze ktos w nich smiga? Jakos chodzi mi o mamxymalna ochrone, a spodnie wygladaja bardzo dobrze. A chyba warto w takie cos zainwestowac-chce dalej uprawiac sex bedac 60 latkiem :-P i jezdzic na rowerze oczywiscie. Jakby ktos mial jakies uwagi co do tych spodni to bardzo prosze. Sprzedaja je panowie z Lublina.
http://allegro.pl/sp...1346344986.html
pozdrawiam

Podobno najcieplejsze spodnie od Nalini. Ta membrana Super Roubaix to też jedna z najcieplejszych, więc zmarznąć nie powinieneś.

Te spodnie mam i polecam. Całkiem przyjemnie się w nich jeździ i są naprawdę ciepłe.

Czy kojarzycie może inne spodnie, które są co najmniej tak ciepłe lub cieplejsze?